DiscoverReserekommendationer

Vi guidar dig till våra topp 12 saker att göra i Tallinn

Estland är ett riktigt trevligt resmål och det finns många roliga saker att göra i huvudstaden Tallinn, både för soloresenärer och för dig som söker något annat. Varför inte ta en tur till det spektakulära Kadriorgs slott som uppfördes i barockstil och som är ett av Europas bäst bevarade barockslott? Eller gör ett besök på Tallinns populära friluftsmuseum Rocca Al Mare, där du får uppleva landets kultur och traditioner på ett intimt och lärorikt sätt. Slutligen får du inte heller missa att smaka på den estniska rätten Mulgipuder som tillverkas av potatismos och gryn och som du hittar på ett flertal olika restauranger i Tallinn som serverar klassisk, estnisk mat.

Hitta flyg till Tallinn

Saker att göra i Tallinn – Besök det spektakulära Kadriorgs slott i Kesklinn

DEST_ESTONIA_TALLINN_Kadriorg-Castle_GettyImages-471140900

Kadriorgs slott hittar du på adressen A. Weizenbergi 37, 10127 i distriktet Kesklinn, och det massiva slottet grundades redan år 1718 av Peter den Store. Det är uppkallat efter Katarina, Peter den Stores fru och det var först tänkt att paret skulle använda slottet som ett sommarhus. Båda två avled dock tyvärr innan de fick se slottet stå färdigt. Många säger att detta slott är ett av få i barockstil som är så pass välbevarat, och dess mäktiga utseende designades av den italienska arkitekten Niccolo Michetti.

Slottsbyggnaden är omgiven av en pampig trädgård med flera vackra fontäner och blomrabatter. Parken är öppen för allmänheten och hit flockas både turister och lokalbefolkningen för att äta picknick, titta på blommor eller bara promenera omkring i den fantastiska miljön. De höga vita väggarna, kombinerat med alla färgglada rabatter och växter, gör denna trädgård till en mycket speciell plats, fylld av kontraster mellan det naturligt vackra och makalös, allt i barock design.

Bra att veta innan ditt besök

THEME_MUSEUM_ART_GALLERY_PEOPLE_WOMAN_GettyImages-172405504

Du som vill uppleva fler kulturella skatten i området får heller inte missa att slottet också är hem till Kadriorg Art Museum, ett galleri med ett brett utbud av fantastiska kollektioner av utländsk konst ända från 1600-talet och fram till 2000-talet. Du kan besöka utställningarna mellan tisdag till söndag, och öppettiderna sträcker sig från 10.00-18.00 förutom tisdagar, då museet är öppet till 20.00.

Vill du veta mer om Kadriorgs slott och Art Museum? På den officiella hemsidan kan du ta del av områdets öppettider, titta på kartor samt ta del av annan praktisk information som kan vara bra att känna till inför ditt besök.

Missa inte att smaka på den estniska rätten Mulgipuder

THEME_FOOD_ESTONIAN_MULGIPUDER_GettyImages-1302811893

Traditionell estnisk mat innehåller ofta ingredienser som potatis, rågbröd och sill men här hittar man också inspiration från bland annat det skandinaviska och ryska köket. Du som vill prova på en riktigt klassisk estnisk rätt måste smaka på Mulgipuder, en grötliknande rätt som är tillverkad av potatismos och gryn. Mulgipuder kan även innehålla ingredienser som lök och bacon och rätten serveras ibland även med gräddfil. Mulgipuder är mycket uppskattat och trots att den oftast äts som huvudrätt så passar den också utmärkt att servera som tillbehör.

Trots att Mulgipuder traditionellt har förknippats med de södra delarna av landet så kan du hitta den goda rätten på många olika caféer och restauranger runt om i Tallinn. Till exempel på restaurangen Kolu Körts som du hittar på adressen Vabaõhumuuseumi tee 12, 13521 Tallinn, Estland.

Vill du ha tips på andra spännande resmål? På vår hemsida kan du lära dig mer om Paris och vilka upplevelser och aktiviteter som du inte får missa när du besöker den vackra staden.

Upplev tradition och kultur på Tallinns friluftsmuseum i Rocca Al Mare

DEST_ESTONIA_TALLINN_ROCCA-AL-MARE_OPEN-AIR-MUSEUM_GettyImages-92118050

Friluftsmuseet i Rocca Al Mare hittar du på adressen Vabaõhumuuseumi tee 12, 13 521, väster om centrala Tallinn och här kan man ta del av både etnisk kultur och historia. Inne på området finns det både bondgårdar, stall samt en lanthandel från 1800-talet.

Rocca Al Mare har namngetts av en före detta borgmästare, Arthur Girard de Soucanton, som dessutom hade ett sommarboende i området. Rocca al Mare är italienska och betyder ungefär Klippa vid havet. Detta namn passar utmärkt med tanke på att stadsdelen bokstavligen ligger på ett bergsområde som stupar rakt ner i vattnet.

Rocca Al Mares friluftsmuseum är öppet mellan 10.00 -19.00 och det är lätt att ta sig hit från centrala Tallinn med buss. I närheten av friluftsmuseet hittar du även ett köpcentrum, perfekt för dig som vill kombinera en naturnära utflykt med att utforska stadens utbud av shopping. Läs mer om muséet på deras officiella hemsida där du även kan ta del av information om biljetter, faciliteter och utställningar.

Titta på elefanter, getter och spännande fågelarter på Tallinn Zoo

THEME_ANIMAL_FOX_ZOO_GettyImages-115198004

Tallinn Zoo ligger på adressen Paldiski maantee 145, Ehitajate tee 150, 13 522 i Tallinn och här hittar du över 300 djurarter, varav flera av dessa är utrotningshotade. Du som vill veta mer om djuren som bor här kan välja att följa med någon av de guidade turer som erbjuds i parken.

Zoot håller vanligtvis öppet från förmiddag till tidig kväll, och du kan dessutom köpa dina biljetter online i förväg. Under specifika tider kan du dessutom se på när vissa av djuren matas. Inne på området finns det också ett brett utbud av faciliteter som caféer, en souvenirshop och toaletter. Läs mer om Tallinn Zoo på deras hemsida.
på vår hemsida kan du dessutom läsa mer om andra städer som Rom och få tips på trevliga upplevelser och aktiviteter att utöva när du har vägarna förbi Italien

Missa inte den mäktiga Alexander Nevsky-katedralen

DEST_ESTONIA_TALLINN_NEVSKY-ORTHODOX-CATHEDRAL_GettyImages-646366932

Du som besöker Tallinn får heller inte missa att besöka den fantastiska Alexander Nevsky-katedralen som ligger på adressen Lossi plats 10, Kesklinna linnaosa. Denna vackra, ortodoxa katedral har fått sitt namn efter St Alexander och den stod klar under 1900-talet. Den vackra kyrkan är utsmyckad med detaljer som mosaik, höga torn och imponerande målningar, och en stor fördel med att besöka just denna vackra sevärdhet är att inträdet är gratis.

Missa inte det 314 meter höga TV-tornet i Tallinn

DEST_ESTONIA_TALLINN_TV-TOWER_GettyImages-511931230

Det finns mängder av roliga saker att göra i Tallinn och du som reser till Estlands huvudstad får inte heller glömma att göra ett besök på stadens berömda tv-torn som du hittar på adressen Kloostrimetsa tee 58a, 11 913. Den spektakulära byggnaden är hela 314 meter hög och du som vill kan ta dig upp till 22: a våningen, där du hittar en uteterrass med en panoramautsikt över området.

Uppe i Tv-tornet hittar du även en biosalong, olika upplevelser för barn, samt en souvenirbutik. Besök gärna hemsidan där du kan läsa mer om vad man kan göra under ditt besök i tornet.

Utforska Tallinns sprudlande nattliv

THEME_PERSON_MIXOLOGIST_COCKTAILS_GettyImages-1320944133

Tallinn är även känt för sitt intensiva nattliv och du som vill ge dig ut på stadens klubbar eller barer får inte missa de mest kända ställena, som Von Krahl där du hittar skön musik och en härlig atmosfär, samt Studio, en annan mycket populär klubb i staden som erbjuder stora dansgolv och VIP-bord.

Du som föredrar att besöka mysiga cocktailbarer där du kan sippa på riktigt goda drinkar kan istället går till den populära Sigmund Fred Bar, som ligger på Sauna tänav 8, Kesklinna linnaosa. Baren är döpt efter den världsberömda psykiatrikern med samma namn, och här serveras både moderna, fruktiga drinkar som den kryddiga Tiki Tok med smak av både passionsfrukt och bubbelgum, samt mer klassiska drinkar.

Strosa omkring i stadsdelen Gamla stan

DEST_ESTONIA_TALLIN_ST.-CATHARINES-PASSAGE_shutterstock-premier_495691429

En väldigt mysig upplevelse som de flesta uppskattar under sin resa till Tallinn är att ta sig till stadsdelen Gamla stan och bara stora omkring längst med gatorna. I det pittoreska området finns nämligen fullt av trevliga restauranger och caféer, samt små butiker att handla souvenirer och lokalt hantverk i. Här finns också många vackra färgglada byggnader att titta på. Stadsdelen har existerat i hundratals år och den finns till och med listad på UNESCOS lista av världsarv.

Ta en tur till Tallinns hamnområde

DEST_ESTONIA_TALLINN_HARBOUR_GettyImages-509872754

När du är färdig med att upptäcka gamla stan är det perfekt att vanda vidare mot Tallinns hamnområde via Laeva, vilket innebär ungefär 20 minuters promenad. Här kan du se den allra största passagerararhamnen i hela staden, där riktigt stora fartyg och kryssningsskepp regelbundet avgår och ankommer. Hamnen är under stor utveckling och har faktiskt blivit en av de snabbaste växande hamnarna i hela Europa. Området är perfekt för att strosa omkring och titta på vackra båtar. Det finns också flera trevliga restauranger i området där du kan avnjuta en god måltid eller drink.

Tondiraba Park Playground – En sagolik lekplats med slott

THEME_PLAYGROUND_CHILDREN_GettyImages-1127704361

Om du reser med barn kanske det är uppskattar att ta en paus från den pulserande storstaden en stund genom att låta barnen springa av sig på någon av Tallinns populära lekplatser? En av den mest populära lekplatsen i staden heter Tondiraba Park Playground och ligger på adressen 13 917 i Tallinn. Det som gör den så omtyckt är att lekplatsen har ett stort slott med flera rutschkanor, områden för mindre barn, mängder av klättermöjligheter samt stora ytor för bollspel. Den stora parken är också utrustad med faciliteter som toaletter och grillmöjligheter.

Känner du för en utmaning? Besök Claustrophia

THEME_ESCAPE-ROOM_PEOPLE_GettyImages-1218634066

Du som känner för att göra något lite annorlunda under din semester uppskattar kanske ett besök på Claustophobia som du hittar på adressen Pärnu mnt 28–1, 10 141. Här inne ska du och dina vänner, i ett lag på ca 3–4 personer, lösa olika spännande uppgifter med blandande teman av science-fiction, äventyr samt mysterier. Frågorna är lagom svåra och i ett av rummen finns det dessutom möjlighet att få testa på känslan av att vara tyngdlös, vilket brukar vara en mycket uppskattad och unik upplevelse för dig som gillar att delta i Escape rooms.

Besök det medeltida rådhuset i Gamla stan

DEST_ESTONIA_TALLIN_GettyImages-628711580

En annan mycket populär sevärdhet som de flesta uppskattar är det medeltida rådhuset som du hittar i gamla stan på adressen 10 146. Rådhuset är uppfört i gotisk stil och nämndes så tidigt som på 1300-talet, men sin nuvarande fick det vid byggandet som startade 1401 och som slutfördes 1404. Rådhuset är en riktigt imponerande syn med spektakulära detaljer som sitt höga torn som når mer än 60 meter över marken. Dess gotiska stil och ursprung som härstammar ända från medeltiden gör att Tallinns rådhus har blivit en mycket populär och omtyckt sevärdhet som både turister och lokalbefolkning flockas kring i staden.

Relaterat
DEST_NORWAY_OSLO_GettyImages-1002518308
8 min. läsning

Saker att göra i Oslo