DiscoverSmaken av resor

Restauranger i Prag du inte får missa

Dags för ett besök i Tjeckien? Om du hamnar i huvudstaden Prag har du mycket att titta på, från moderna byggnader till hundratals år gammal historia. Men var man än är i världen blir man till slut hungrig, och då är det bra att känna till några bra restauranger i Prag som du kan besöka för att prova på de lokala delikatesserna.

Hitta flyg till Prag

La Degustation Bohême Bourgeoise – små rätter på hög nivå

FOOD_RESTAURANT_GOURMET_TARTAR

Vad tänker du på när du hör “bra restauranger i Prag”? Tänker du på billig, god men tung mat som inte är någon kulinarisk sensation direkt? Här har vi i så fall en restaurang som slår hål på dessa fördomar om tjeckiska restauranger: Det är inte billigt, det är inte tungt och personalen är så trevlig som den kan bli.

“Degustation” är precis vad du kan vänta dig på denna Michelin-belönade restaurang. Här får du njuta av en flerrättersmeny bestående av flera små rätter där varje ingrediens noggrant har valts ut och varje rätt lagats till perfektion, för att sedan serveras med en minimalistisk presentation som är en fröjd för både ögonen och smaklökarna. Små mängder av öl, vin och fruktjuice paras proffsigt ihop med varje enskild rätt. Rätterna är inspirerade av en tjeckisk kokbok från 1800-talet, kreativt moderniserade och tagna intill perfektion så att dagens finsmakare kan avnjuta dessa moderna klassiker.

Bohemia Boards & Brews – där mat möter brädspel

PEOPLE_FRIENDS_WOMAN_MAN_BOARD_GAME_CAFE_COFFEE

Vill du och gänget ha en utekväll, där god mat och dryck är en viktig del, men inte den enda? Vad sägs om att kombinera maten med brädspel? Bohemia Boards & Brews bjuder på mat kombinerat med skratt, tjut (på lagom ljudnivå) och bitter rivalitet, när korten slängs fram eller medan du kommer allt närmare ditt platta världsherravälde.

Maten är mestadels inspirerad av andra delar av världen, med hamburgare och tapas bland de framträdande delarna av det ätbara på menyn. Det kanske inte är den allra bästa maten i Prag, men den duger fint för att mätta hungern och ger dig en belåten känsla så att du står dig under spelkvällen. De vanligare beställningarna på denna restaurang är dryckerna som du kan njuta av medan den 2–3 timmar långa spelkvällen fortsätter, med god öl, cocktails eller olika sorters te bland några av valmöjligheterna.

Med över 500 spel att välja på kommer ni säkert att hitta något som passar gruppens humör för kvällen. Här finns allt från klassiker och fartfyllda kortspel till längre strategispel. Den trevliga personalen hjälper gärna till med rekommendationer och att ge korta instruktioner om spelen.

Restaurant Zvonice – gotiskt gott

wine-dinner-prag

Om man bara såg insidan av Restaurant Zvonice skulle man aldrig gissa att den befinner sig uppe i ett gotiskt monument i mitten av en hårt trafikerad gata. Men här, bland träbalkar och en klocka från 1500-talet som fortfarande hänger troget på sin plats, kan hungriga gäster äta sig mätta på soppor, fisk och fågel baserade på gamla traditionella recept.

I samma byggnad finns även ett museum och ett fotogalleri som visar på tornets historia och en samling klockor, vilket är ett perfekt litet besök att göra innan middagen för att få nya intressanta samtalsämnen för de kulturintresserade. Om priserna på middagen är lite i det högsta laget för dig är ett lunchbesök ett något billigare alternativ för den som fortfarande vill få uppleva en god måltid i tornet. Orkar du inte gå nedför alla trapporna efter maten så var inte orolig – det finns hiss.

La Bottega Linka – en italiensk pärla bland alla restauranger i Prag

FOOD_GRILLED_OCTOPUS

La Bottega Linka är en lyxig italiensk restaurang som serverar frukost, lunch och middag. Restaurangens snygga design och ljussättning är nog det första du kommer att lägga märke till när du går förbi, men det du minns när du går därifrån är kvaliteten på den goda italienska måltiden. Köttet, fisken och grönsakerna är lagade till perfektion, och har tack vare kolugnen en mycket god grillad smak.

Frukosten är kanske det som sticker ut mest i sammanhanget, eftersom rejäla frukostar kan vara svårt att få tag på i stadens miljö som annars mest präglas av att köpa med sig ett bakverk på vägen. Med bland annat ägg, frukt och våfflor på menyn kan du få en bra start inför en lång dag av utforskande av Prags gator. Sedan kan du komma tillbaka till en inspirerande italiensk lunch, eller varför inte spara dig inför en trerätters middag som kan bli en av höjdpunkterna på din resa?
Personalen kommer att ta väl hand om dig, och är till och med villiga att laga till klassiska pastarätter som inte finns med på menyn om de har möjlighet att göra det. De ger också rekommendationer på vin som passar till de olika rätterna.

Mlýnec – “den vid Karlsbron”

PRAGUE_CZECHIA_CHARLES-BRIDGE-CASTLE

Om du reser i Prag känner du säkert till Karlsbron, den kända bron som började byggas under 1300-talet och som fortfarande används flitigt, och precis intill bron liggeren av de bästa restaurangerna, Mlýnec.Restaurangens stora fönster släpper in både mycket ljus och utsikten av den magnifika gamla bron. Uteservering finns också för den som föredrar den friska luften.

Här bjuds det på en modern säsongsbetonad variant av den tjeckiska kosten blandat med mer internationella smaker. Personalen bemöter dig proffsigt och har stor kunskap om maten och vinerna. Avsmakningsmenyn är att rekommendera för den som vill testa så mycket som möjligt av den delikata menyn. När du ätit upp kan du smälta maten medan du vandrar uppför tornet vid bron och tarin utsikten. Passa på att ta ett panoramafoto som minne av semesterresan. Ett videosamtal med en kompis eller familjemedlem kan också vara ett kul sätt att dela upplevelsen med andra som inte kunde följa med till Prag.

U Kroka – tjeckiska klassiker till rimligt pris

FOODS_RED-WINE_IN_GLASSES

De bästa restaurangerna i Prag behöver inte vara de dyraste med den lyxigaste maten, ibland vill man ha de lokala specialiteterna, men i en bättre form än man brukar få i turistkvarteren. På U Kroka kan du få just det här, eftersom det är en familjeägd restaurang med känsla för den lokala maten som är flera gånger bättre än de mediokra krogarna, men till ungefär samma pris.

Haken är att den ligger en bit ifrån de populära gågatorna i gamla stan. Men en promenad eller en kort spårvagnsresa bort från stressen kan ju till och med vara skönt. Restaurangen har även goda vegetariska rätter och en väl utvald vinlista.

The Tavern – världens bästa hamburgare?

PEOPLE_WOMAN_BURGER_RESTAURANT

Oavsett var man befinner sig i världen kan man då och då bli sugen på en hamburgare, och då kan det vara bra att veta vart man ska gå om man råkar befinna sig i Prag när suget kommer. På The Tavern hittar du några av bästa burgare med personal som är hur trevlig som helst och serverar dig kreativa cocktails och margaritas. Den lokala ölen rekommenderas starkt!

Det sägs att inspirationen för restaurangen hämtades från en roadtrip i USA, och det märks i den mest positiva av bemärkelser. Det är många som menar att det är här, på The Tavern i Prag av alla ställen, som en av de godaste i världen hamburgarna serveras. Vegetariska alternativ av olika sorter finns också på menyn, i högsta klass även de.

Naše Maso – slakteributik eller restaurang?

FOOD_MEAT_BUTCHER

Att kalla Naše Maso (som betyder “Vårt kött”) för en restaurang är egentligen att ta i. Naše Maso är faktiskt en slakteributik som har några få bord att sitta vid, och du behöver en nypa tur för att få tag på ett, de är eftertraktade och ofta fullsatta. Det folk kommer hit för är alltså inte upplevelsen av att sitta ner och ta det lugnt medan man äter – det är själva maten. Det borde ju betyda att maten är något speciellt, och det stämmer.

Allt kött här kommer från lokala gårdar och är av högsta kvalitet. En kul detalj är att man kan se bilder på och läsa lite detaljer om leverantörerna på deras hemsida. Köttet tas hand om på plats av kunniga slaktare, och att äta här är en upplevelse i sig.

Även om det bara är ett litet ställe rent fysiskt är det så mycket folk här, både lokalbefolkning och turister, att man ofta får trängas. Om du är rädd för trängsel och mycket folk kanske du ska välja en annan restaurang från listan.

Den smidiga lunchen du får här kan du ta med dig i handen och äta utanför eller medan du går vidare för att upptäcka staden om du inte skulle ha tur och lyckas få en av sittplatserna. Här finns hamburgare, korv, smörgåsar och andra godsaker att prova, och självklart finns det flera ölsorter eller andra drycker att skölja ner det hela med.