Reseguide till Prag

Upptäck det bästa med Prag, vad som finns att göra, när det är bäst att resa dit och mycket mer.

Utforska Prag

I skuggan av en lång historia som både är imponerande och mörk, är Prags atmosfär lika majestätisk som den är tung. Här kan du de hur gatukonsten möter guldfärgade trappor som speglar det romerska rikets storhetstid. Prag var en gång i tiden den ultimata huvudstaden för konst och kultur, och den historiska stadskärnan vittnar om stadens intellektuella historia. Prag har dock så mycket mer att erbjuda än sitt förflutna: hoppa ombord på en spårvagn för att uppleva de många ölserveringar, de undangömda pubarna i Žižkov, samt lantliga marknader och dolda lokala restauranger där du får rustika måltider serverade med ett stort leende. Kommunismens era är över – och har gett plats åt en samexistens av opera och alternativa klubbar, elegant, modern design och bohemisk flärd.

Valutatjeckisk koruna
Befolkning1,17 miljoner
SpråkTjeckiska

Saker att göra i Prag

Sevärdheter och oförglömliga upplevelser du inte får missa när du besöker Prag

Saker att göra gratis i Prag

  • Att upptäcka Prag till fots och lyssna på intressanta berättelser om stadens historia behöver inte kosta någonting. Det finns kostnadsfria guidade stadspromenader för besökare. De utbildade guiderna visar dig viktiga landmärken och berättar stadens fascinerande historia medan ni går.
  • Det finns många valmöjligheter för dig som vill uppleva gratis aktiviteter i Prag. Flera av stadens museer tar inte ut någon inträdesavgift. Oavsett om du är intresserad av historia, kultur eller litteratur kommer du att hitta ett museum som passar dig.
  • Det finns även konstgallerier som du kan besöka helt gratis. Du kan upptäcka konstverken i din egen takt. Gallerierna ordnar regelbundet utställningar med olika teman och inriktningar.
  • Du som älskar vackra grönområden kommer att upptäcka att Prag har många fantastiska parker. Här kan du ta en promenad eller äta en bit medhavd mat i en av Europas intressantaste städer.

När ska man besöka Prag?

Jämför genomsnittliga flyg- och hotellpriser, temperaturer och nederbörd för att bestämma den bästa tiden för att resa

Resepriser

3 789 kr - 8 695 kr

Temperatur

-1 - 17 °C

Nederbörd

10 - 60 mm

Om du är på jakt efter varmt väder kan du besöka Prag i juli då genomsnittstemperaturen är 17 °C, och den högsta kan gå upp till 22 °C. Den kallaste månaden är januari då det kan bli så kallt som −4 °C. Om du vill undkomma regnskurarna bör du undvika Prag i juni då nederbörden ligger på omkring 60 mm. Den torraste perioden är däremot februari med så lite som 10 mm nederbörd i genomsnitt.


Övernattningar i Prag

Hitta de bästa hotellen, lägenheterna och vandrarhemmen för din vistelse

Populära områden i Prag att bo i

Žižkov

De branta gatorna i Žižkov lika hippa som de är utmanande med allt från sina ruffiga pubar, alternativa kaféer, gourmetbistroer, nedgångna hus och moderna konstkvarter.

Gamla stan

Njut av den storslagna, historiska arkitekturen, en shoppingpromenad, och om det är autenticitet du är ute efter: smit då in på sidogatorna.

Vinohrady

I området Vinohrady ligger gourmetinrättningar och fiskrestauranger sida vid sida med lågprisbutiker, medan vardagslivet rullar på bland hundratals populära barer och livliga restauranger.

Prague Castle

Resenärerna flockas i Prags slottsdistrikt, Hradčany, för att njuta av panoramautsikten och den majestätiska atmosfären. Här kan du promenera längs raderna av små söta hus och se hur slottsdistriktet såg ut för 700 år sedan.

Nové Město

New Town är Prags kommersiella centrum, och om du har pengar på fickan är det ett bra område för shopping och en eller två koppar kaffe på ett av de gammaldags kaféerna.

Malá Strana

Med sina pastellfärgade fasader ser Little Quarter ut som något taget ur en av Jane Austens böcker, flickaktigt och med söta renässanspalats, trädgårdar och en pittoresk utsikt över floden Vltava.


Hållbart resande i Prag

  • Fokuset på hållbar turism i Prag blir allt starkare. Fler och fler hotell, restauranger och souvenir-butiker väljer gröna strategier.
  • När du besöker staden kan du bidra till den hållbara utvecklingen genom att välja miljömedvetna operatörer. Det finns till exempel många kaféer som av principskäl håller sig till närproducerade ingredienser.
  • Ett annat sätt att aktivt arbeta för hållbarhet är att undvika att överanvända motordrivna transportmedel. Prag är en promenadvänlig stad som smidigt kan utforskas till fots.
  • I Prag finns en kreativ community av konstnärer och författare som intresserar sig för miljön. Du kan stödja dem genom att gå på utställningar, föreställningar och andra event som har hållbarhet som tema.

Vanliga frågor

Andra gillar att bo i Prag 8, Gamla stan eller Prag 20 när de besöker Prag. Överväg också att leta efter boende i Prag 21 eller Prag 7.

Rekommenderade flygplatser för att flyga till Prag är Prag-Václav Havel flygplats, Pardubice flygplats och Karlovy Vary flygplats.


Börja planera din resa till Prag