Reseguide till Prag

Upptäck det bästa med Prag, vad som finns att göra, när det är bäst att resa dit och mycket mer.

Utforska Prag

I skuggan av en lång historia som både är imponerande och mörk, är Prags atmosfär lika majestätisk som den är tung. Här kan du de hur gatukonsten möter guldfärgade trappor som speglar det romerska rikets storhetstid. Prag var en gång i tiden den ultimata huvudstaden för konst och kultur, och den historiska stadskärnan vittnar om stadens intellektuella historia. Prag har dock så mycket mer att erbjuda än sitt förflutna: hoppa ombord på en spårvagn för att uppleva de många ölserveringar, de undangömda pubarna i Žižkov, samt lantliga marknader och dolda lokala restauranger där du får rustika måltider serverade med ett stort leende. Kommunismens era är över – och har gett plats åt en samexistens av opera och alternativa klubbar, elegant, modern design och bohemisk flärd.

Valutatjeckisk koruna
Befolkning1,17 miljoner
SpråkTjeckiska

Saker att göra i Prag

Sevärdheter och oförglömliga upplevelser du inte får missa när du besöker Prag

De bästa aktiviteterna & sevärdheterna i Prag

Insider-tips för Prag

De bästa artiklarna som nämner Prag skrivna av våra reseexperter

De bästa upplevelserna i Prag

Visa alla
Saker att göra i ditt område med de bästa omdömena

När ska man besöka Prag?

Jämför genomsnittliga flyg- och hotellpriser, temperaturer och nederbörd för att bestämma den bästa tiden för att resa

Resepriser

2 845 kr - 5 557 kr

Temperatur

-1 - 17 °C

Nederbörd

10 - 60 mm

Om du är på jakt efter varmt väder kan du besöka Prag i juli då genomsnittstemperaturen är 17 °C, och den högsta kan gå upp till 22 °C. Den kallaste månaden är januari då det kan bli så kallt som −4 °C. Om du vill undkomma regnskurarna bör du undvika Prag i juni då nederbörden ligger på omkring 60 mm. Den torraste perioden är däremot februari med så lite som 10 mm nederbörd i genomsnitt.

Varning om resebegränsningar

Inreserestriktioner

Från och med den 22 oktober 2020 får resenärer endast resa in i Tjeckien för viktiga ändamål, såsom arbete eller studier. Från och med den 23 december 2020 får tjeckiska medborgare och invånare resa in i landet från Storbritannien.

Inresekrav

Den tjeckiska regeringen har klassificerat länder utifrån antalet COVID-19 fall. Resenärer från länder som anses ha låg risk kommer inte att behöva sitta i karantän eller lämna ett PCR-test. Resenärer från länder som inte anses vara lågriskländer får endast komma in i Tjeckien för ett begränsat antal särskilda ändamål. Undantag omfattar familjemedlemmar till medborgare i EES/Storbritannien som är bosatta i Tjeckien (måste kunna styrka sitt förhållande) samt resande med D-visum utfärdat av Tjeckien eller C-visum utfärdat av Tjeckien efter den 11 maj 2020. mer information om hur länder klassificeras och gällande bestämmelser för resenärer från dessa länder finns på det tjeckiska inrikesministeriets webbplats. Tjeckiska medborgare och invånare som reser från Storbritannien måste uppvisa ett medicinskt intyg med ett negativt RT-PCR-test. Provsvaret får inte vara äldre än 72 timmar vid ankomst.

Karantänkrav

Från och med den 20 december 2020 har Tjeckien infört en obligatorisk karantänperiod för resenärer från Storbritannien eller personer som tillbringat mer än 24 timmar i Storbritannien under de senaste 14 dagarna. De bör isolera sig och ta ett PCR-test för COVID-19 mellan 5 och 7 dagar efter ankomsten från Storbritannien. Detta på grund av en ny variant av COVID-19. Tjeckiska medborgare och invånare som reser från Storbritannien måste fullfölja en obligatorisk karantän på 5 dagar tills de tar ett RT-PCR- eller antigentest.

Visa nuvarande reserestriktioner för Tjeckien

Övernattningar i Prag

Hitta de bästa hotellen, lägenheterna och vandrarhemmen för din vistelse

Populära områden i Prag att bo i

Žižkov

De branta gatorna i Žižkov lika hippa som de är utmanande med allt från sina ruffiga pubar, alternativa kaféer, gourmetbistroer, nedgångna hus och moderna konstkvarter.

Malá Strana

Med sina pastellfärgade fasader ser Little Quarter ut som något taget ur en av Jane Austens böcker, flickaktigt och med söta renässanspalats, trädgårdar och en pittoresk utsikt över floden Vltava.

Prague Castle

Resenärerna flockas i Prags slottsdistrikt, Hradčany, för att njuta av panoramautsikten och den majestätiska atmosfären. Här kan du promenera längs raderna av små söta hus och se hur slottsdistriktet såg ut för 700 år sedan.

Vinohrady

I området Vinohrady ligger gourmetinrättningar och fiskrestauranger sida vid sida med lågprisbutiker, medan vardagslivet rullar på bland hundratals populära barer och livliga restauranger.

Nové Město

New Town är Prags kommersiella centrum, och om du har pengar på fickan är det ett bra område för shopping och en eller två koppar kaffe på ett av de gammaldags kaféerna.

Gamla stan

Njut av den storslagna, historiska arkitekturen, en shoppingpromenad, och om det är autenticitet du är ute efter: smit då in på sidogatorna.


Vanliga frågor

 • Vilket område är det bäst att bo i när man är i Prag?

  Andra gillar att bo i Prag 3 , Prague 8 eller Prague 14 när de besöker Prag. Överväg också att leta efter boende i Prague 9 eller Prague 18.

 • Vilken är den bästa flygplatsen att landa på när du flyger till Prag?

  Rekommenderade flygplatser för att flyga till Prag är Prag-Václav Havel flygplats, Pardubice flygplats och Karlovy Vary flygplats.

 • Vilka är de varmaste och kallaste månaderna i Prag?

  Du kommer sannolikt att uppleva det varmaste vädret i Prag under juli, när det ofta blir så varmt som 17 °C med maxtemperaturer på upp till 22 °C. Du kan förvänta dig att januari blir den kallaste månaden med genomsnittstemperaturer runt −1 °C, vilka tenderar att sjunka till −4 °C.

 • Vilken är den regnigaste månaden i Prag?

  Juni tenderar att vara den regnigaste månaden på året i Prag med en nederbörd på omkring 60 mm.

 • Hur länge bör jag stanna i Prag?

  Besökare spenderar oftast 3 dagar i Prag i genomsnitt, vilket ger dem tillräckligt med tid att se de största sevärdheterna.

 • Kan jag hyra bil i Prag?

  Ja, du kan hyra bil i Prag för ungefär 221 kr per dag vid denna tid på året, enligt användarsökningar på momondo.

 • Vart kan jag åka på en dagsresa till från Prag?

  Horoměřice, Ruzyně och Roztoky är några platser du kan besöka under din resa till Prag.


Skapa din egen guide till Prag
Samla tips och rekommendationer för din resa på ett och samma ställe.
Skapa guide

Börja planera din resa till Prag