DiscoverReserekommendationer

Saker att göra med barn i Stockholm: Tekniska museet, skärgårdsbåtar och vikingabyar

En semester i Stockholm med barn är helt rätt! Här guidar vi dig till de bästa platserna att besöka och de bästa sakerna att göra med barn i Stockholm, och hjälper dig få ut det mesta möjliga av ditt besök i huvudstaden.

Reseguide till Stockholm

Varför besöka Stockholm med barn?

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_SODERMALM_TEENAGERS_STREET_GettyImages-598309421

Nästan oavsett vilken ålder du eller dina barn är i så kommer ni ha det kul i Stockholm. Huvudstaden har enormt många roliga aktiviteter och upplevelserhela året runt, men inte minst sommartid när Stockholm verkligen får visa upp sina många öar. Att semestra med barn i Stockholm blir ett äventyr för hela familjen!

Hitta flyg till Stockholm

Skansen – perfekt aktivitet att göra med barn i Stockholm

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_SKANSEN MUSEUM-shutterstock-premier_300297542

Utomhusmuseet Skansen har hängt med i över 100 år och är enormt populärt för både vuxna och barn. Inne på Skansen kan du gå in i dåtidens byar och spana in många fina, gulliga, knasiga och häftiga djur från jordens alla hörn.

Skansen har också en regnskog man kan vandra i och ett tropiskt akvarium där du kan titta på havets varelser. Kom ihåg att planera in många timmar för ditt besök på Skansen, gärna en hel dag eftersom parken har så mycket att upptäcka. Skansen är en utflykt som passar hela familjen, oavsett ålder.

Hitta boende i Stockholm

Gröna Lund

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_GRONA_LUND_AMUSEMENT_PARK_GettyImages-644481770

Älskade Grönan! Gröna Lund har stått på sin plats på Djurgården i mer än 130 år och är i sanning ett klassiskt tivoli med allt som hör till. Att besöka Gröna Lund är en självklarhet under ett besök i Stockholm på sommarhalvåret, både för stockholmarna själva och de miljontals turister som varje år reser till staden. På Grönan spenderar man gärna hela dagen, med åkattraktioner och femkamptävlingar, slänggungorna som sveper ut över fjärden och flygande mattor bredvid knasiga byggnader.

När tröttheten faller på finns det mängder av restauranger, caféer och glasskiosker att besöka för att få upp energinivån så att ni orkar en stund till. Ofta är det också konserter framåt kvällen och då fylls det på med fler besökare i nöjesparken. Ett besök på Gröna Lund passar både små och stora barn precis som familjens vuxna. Det spelar ingen roll om barnen är tre, nio eller tolv år – en dag på Gröna Lund passar alla!

Läs mer om Gröna Lund

Drottningholms slott

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_Drottningholm-Chinese-Pavilion_GettyImages-172923993

På Drottningholms slott bor Sveriges kungafamilj till vardags, och genom att ta dig ut till slottet får du chansen att komma riktigt nära den kända, kungliga familjen. Slottet omges av en vacker park som gömmer hemliga labyrinter och stoltserar med fantastiska figurklippta buskar. Drottningholms slott ligger bara en kvart utanför Stockholms centrum men känns som en helt annan värld när du besöker det.

Blir du hungrig under ditt besök på slottet finns det både en restaurang och ett café som du kan mätta tomma magar på.
Det kan vara kul att hålla ögonen på slottets flagga under ett besök – om den är hissad betyder det att självaste kungen är hemma just då.

Gamla Stan

DEST_STOCKHOLM_SWEDEN_THEME_PEOPLE_CHILD_KIDS_GettyImages-1341648520

Att besöka Gamla Stan är kul och spännande för både vuxna och barn. Här går du i samma vindlande och smala gränder som de gjorde under 1600-talet. Här ser du även slottet, högvakten och några av Stockholms allra äldsta restauranger. Det är verkligen ett tips att gå en guidad tur genom staden för att få reda på mer om alla hemliga platser och öden som ruvar inne i de gamla stenhusen och dess innergårdar.

Det passar extra bra att gå guidade turer i Gamla Stan med lite äldre barn, eftersom just den här delen av Stockholm är något som de kommer känna igen från historielektionerna och böcker de läst både hemma och i skolan.

Det kungliga slottet, som ju även det ligger placerat i Gamla Stan, har anor från 1200-talet och är i dag Stockholms mest välbesökta utflyktsmål. Det är lätt att se varifrån Bellman och de andra poeterna fick sin inspiration när man vandrar i deras fotspår genom de gamla kullerstensbelagda gatorna.

Vasamuseet

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_VASA_MUSEUM_WARSHIP_GettyImages-185904481

Det gamla Vasaskeppet som seglade ut från Stockholms hamn 1628 bara för att förlisa ett par meter längre ut är nu för tiden bärgat och står i skydd från väder och vind inne på Vasamuseet på Djurgården i Stockholm. Skeppet lockar varje år hundratusentals besökare som charmas och fascineras av det nästan 400 år gamla skrovet som berättar den helt osannolika historien om skrytbygget som kapsejsade mitt i Stockholm.

Inne på museet får du lära dig mer om alla öden och äventyr som personerna i och kring Vasaskeppet råkade ut för och se de vackra utsmyckningarna och detaljerna på skeppet. Den karaktäristiska lukten av tjära i salen där skeppet står uppställt gör att du nästan förflyttas 400 år tillbaka i tiden och upplever allt på nära håll.
Med hjälp av filmerna som visas i rummet intill får du veta allt du undrat om hur det gick till när skeppet Vasa planerades, byggdes, sjösattes och gick under. Ett besök till Vasamuseet är förmodligen roligare för dig som har barn i skolåldern, då det är mycket fakta att ta in och många spännande bilder och filmer att titta på.

Läs mer om museet

Tekniska museet

TECHNOLOGY-MUSEUM-STOCKHOLM-SWEDEN

© Anna Gerdén, Tekniska museet

Sveriges största tekniska museum med samma namn, Tekniska museet, ligger i Stockholm. Här hamnar ni i en värld fylld av robotar, rymd och spel och får lära dig mycket nytt samtidigt som ni får prova på en mängd utmaningar. Hit kommer varje år mängder med barn och föräldrar för att stilla nyfikenheten.

I den speciella avdelningen MegaMind får du testa på att göra experiment med din egen kropp, och i Matematikträdgården blir du smartare bara av att leka!
Ett besök på Tekniska museet passar alla åldrar och blir en upplevelse för alla i familjen att prata om under en lång tid framöver.

Museet har öppet varje dag mellan 10-22 och barn under 6 år går in gratis. Familjens nyfikna nioåring kommer definitivt ha en riktigt spännande dag på Tekniska museet.

Det kan vara en bra idé att köpa biljetter via hemsidan i förväg, eftersom ni då får en lite smidigare inpassering vid entrén. Tekniska museet ligger i Museiparken dit du enkelt kommer med hjälp av buss 69.

Åka båt till skärgården

Astrid Lindgrens Saltkråkan

THEME_PEOPLE_CHILD_BOY_KIDS_PARK_GettyImages-1129803148

Har ni sett Astrid Lindgrens Saltkråkan med de underbara karaktärerna Tjorven, Båtsman och Farbror Melker? I Stockholm kan ni ta en dagsutflykt ut till den riktiga Saltkråkan, som egentligen heter Norröra och ligger i Stockholms skärgård. På ön står den gamla Snickargården fortfarande kvar och många utav platserna vi minns från TV-serien går såklart fortfarande att känna igen idag. Visst hade det varit häftigt att vandra på samma brygga som Tjorven, eller att spana in i Snickargårdens gamla kök där farbror Melker brukade hålla till?

Vikingastaden Birka

DEST_SWEDEN_BIRKA_VIKING-BOATS_GettyImages-1155268967

I Stockholms skärgård hittar vi också vikingastaden Birka – Sveriges första stad. Birka ligger på Björkö utanför Stockholm och här samlades vikingar och handelsfolk från hela världen under åren efter år 750 då staden först såg dagens ljus. Till Björkö och staden Birka kommer du med båt från Stockholms stadskärna och är framme på ganska få minuter. På ön finns ett museum om vikingarna och här kan du få testa på pilbågeskjutning och titta på fornlämningarna från vikingatiden. Birka är idag ett av UNESCO:s världsarv och ett väldigt omtyckt utflyktsmål i huvudstaden. Förutom Vikingamuseet och fornlämningarna går det såklart också alldeles utmärkt att bada på någon av öns badplatser när ni är ute på Björkö.

En tur till Vaxholm

DEST_SWEDEN_VAXHOLM_GettyImages-996731498

Det som kallas skärgårdens huvudstad är Vaxholm och hit kommer många besökare för att bada och uppleva skärgårdslivet utanför Stockholm. Båten som tar dig ut till Vaxholm tar en knapp timme och på resan ut är det bra att ha ögonen med sig. Resan är fylld av vackra vyer, häftiga badplatser och djur att spana efter, och på Vaxholm kan du förutom att bada också besöka fästningen, äta glass eller gå på restaurang.

När man upptäcker Stockholm med barn finns det såklart en massa olika saker att hitta på beroende på i vilken ålder de små är. Nio- till tolvåringarna kommer älska att spendera dagen på Tekniska museet och Gröna Lund, medan de lite yngre barnen kanske hellre lägger sin tid och energi på slotten och parkerna runt omkring. I Stockholm vimlar det dessutom av roliga lekplatser att besöka för att få ut ännu lite mer spring ur benen. Ett besök i Vikingastaden Birka passar hela familjen precis som resan ut till Vaxholm kommer väcka fantasin hos både stora och små barn.

Relaterat
THEME_PEOPLE_KIDS_BEACH_GettyImages-1266131544.jpg
8 min. läsning

Populära badplatser i Stockholm

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_ARCHIPELAGO_PICNIC
8 min. läsning

En weekend i Stockholm