preloadCANADA_KILLARNEY_PROVINCIAL_PARK_LAKE_PEOPLE_WOMEN

Det finns inte bara en sjö i Kanada utan över 30 000 sjöar som har en yta större än 3 km². Av dessa finns det några som är riktigt stora och hör till de största sötvattensjöarna i världen och några som är små men så vackra att du inte vill missa att besöka dem.

Hitta flyg till Kanada

11 Sjöar i Kanada du inte får missa!

I den här listan tipsar vi om elva sjöar i Kanada som är väl värda att besöka. I södra Kanada hittar du de stora sjöarna medan du i Klippiga bergen hittar de små klarblåa fjällsjöarna. Alla med sin unika charm.

Ontariosjön

Ontariosjön är den minsta av de fem stora sjöarna som ligger vid gränsen mellan Kanada och USA. Trots detta är den ändå tre gånger större än Sveriges största sjö Vänern. Ontariosjön ligger längst till öster av dem fem stora sjöarna och är den 14:e största sjön i världen. Sjöns största djup är på hela 246 meter och det är därför mycket ovanligt att sjön fryser till is på vintern. I modern tid har detta bara skett 1934 och 1976. Under 1960- och 1970-talet var utsläppen från industrierna så stora kring sjön att den betraktades som döende.

Utsläppen triggade algblomningen som i sin tur dödade fiskarna. Idag har utsläppen avtagit och sjön har återhämtat sig. Det råder därför stor biologisk mångfald i och kring sjön. Sjön ger idag också dricksvatten till över nio miljoner människor både i Kanada och i USA, då sjön ligger vid gränsen mot USA. Halva sjön tillhör därför Kanada och halva tillhör USA. Runt Ontariosjön möts du av vacker natur, vackra klippor och härliga stränder. Sjön lämpar sig bra för både bad och fiske, men även för aktiviteter som vindsurfing och paddling. Kring sjön hittar du städer som Toronto, Kingston, Hamilton och Mississauga.

Reseguide till Toronto

Huronsjön

Uppkallad efter Huronindianerna är Huronsjön den näst största av de stora sjöarna vid gränsen mellan Kanada och Amerika och totalt sett den tredje största sötvattenssjön i världen. I sjön finns även ön Manitoulin, som är den största sötvattenön i världen. Sjön har dessutom så stora vikar att många misstar dem för att vara egna sjöar.

Längs sjön finns flera fina stränder, men det finns också mer klippiga partier. Gillar du att segla funkar detta utmärkt på Huronsjön, men det kan också blåsa upp till storm. 1913 inträffade en stor storm som fick 10 skepp att sjunka och 20 att driva iväg med vinden. Totalt har över 1000 vrak hittats i Lake Huron, så är du vrakdykare finns mycket att utforska. Sjön har ett maxdjup på 230 meter och ligger på den kanadensiska sidan vid de lite mindre kända orterna Sarnia och Owen Sound.

Eriesjön

Eriesjön är den 13:e största sötvattenssjön i världen och ligger, liksom övriga av Kanadas stora sjöar, på gränsen mellan USA och Kanada. Halva sjön ligger därför i USA och halva i Kanada. Liksom Ontariosjön förorenades Eriesjön kraftigt under 1960- och 1970-talet. För Eriesjön blev det så illa att sjön förklarades som en död sjö och både sportfiskare och yrkesfiskare fick lämna sjön och söka nya fångstplatser. När sjön var så förorenad att olja och bråte som fanns i vattnet till och med kunde fatta eld vaknade myndigheterna till liv och arbetade fram en miljölagstiftning.

Vattenkvaliteten har sedan förbättras och fiskarter och andra vattenlevande organismer börjat komma tillbaka. En stor population av Zebramusslor hotar dock idag annat liv i sjön. Idag är Eriesjön ett världens största kommersiella fiskevatten med ett rikt utbud av arter. Du kan bland annat få regnbåge, gös, öring, abborre, lax och röding på kroken. Eriesjön är den grundaste av de stora sjöarna med ett maxdjup på, ett i sammanhanget, blyga 64 meter. Till skillnad från Ontariosjön fryser därför Eriesjön till is på vintern och du kan ägna dig åt skridskoåkning och isfiske.

Den Övre Sjön (Superior)

Den Övre Sjön (Superior) är den största av de fem stora sjöarna i Kanada. Räknat på yta är den Övre Sjön den största sötvattensjön i världen. Räknat på vattenvolymen är dock Bajkalsjön i Sibirien större. Övre sjöns yta är så stor att den med sina 82 000 km² är större än hela Tjeckien. Längs sjön finns många fina stränder och öar som blivit populära turistmål.

Tidigare var det gruvnäringen som stod för de största inkomsterna i området då områdena kring sjön innehåller stora fyndigheter av järn, koppar, nickel, silver och guld. Den Övre Sjön har därför blivit en viktig transportled för järnmalm. Den Övre Sjön är också den djupaste av de stora sjöarna med ett maxdjup på hela 406 meter.

Lake Louise

Lake Louise får sitt vatten från Lefroy-glaciärern i Alberta-bergen. Vattnet har en klarblå färg vilket för tankarna till tropiska miljöer, men doppar du foten i vattnet, om så för bara några få sekunder, så inser du att det här är en riktigt kall sjö året om. Sjön är liten till sin yta och är ingen badsjö men ligger i ett av de finaste områdena i Kanada, med Klippiga bergen som kuliss. Den är därför väl värd ett besök, speciellt om du är en stor naturälskare. Besöket vid sjön går att kombinera med vandring då det finns gott om vandringsleder i området.

Fläckiga sjön

Fläckiga sjön har fått sitt namn av de gröna och blå fläckar som är synliga på sjöns yta. Fläckarna kommer av att sjön är rik på mineraler och sommartid bildar dessa en saltlösning som skapar fläckarna. När avdunstning sker ändrar fläckarna färg och form. För att se sjön som fläckigast bör du därför besöka sjön sommartid. Sjön ligger nära staden Osoyoos i Simikameen-dalen. Området kring sjön är ekologiskt känsligt och är idag skyddat med ett staket. Det är därför inte tillåtet att bada eller utöva andra aktiviteter på sjön. Men vill du fota sjön går det bra så länge du håller dig utanför staketet.

Smaragdsjön (Emerald Lake)

Smaragdsjön kallas även för den gröna sjön på grund av sitt djupgröna vatten. Sjön ligger i Yoho National Park i Klippiga bergen, inte särskilt långt från Lake Louise. Smaragdsjön är en liten sjö som funkar utmärkt att promenera runt. En fem kilometer lång stig går runt sjön och ger dig en fantastisk utsikt över det vackra landskapet. Gillar du att paddla finns kanoter att hyra på plats. Är du mer av en vandrare har många vandringsleder sin utgångspunkt vid Smaragdsjön. Du kan hitta både långa och korta leder som för dig vidare ut i det vackra bergslandskapet. Juli månad är den månad då sjön är allra vackrast.

Abrahamsjön, Kootenay Plains

Abrahamsjön är en konstgjord sjö som bildades 1972 i samband med att en damm anlades. Någon miljömässig utvärdering gjordes aldrig när dammen anlades och ett stort område blev därför översvämmat. Det gjorde att både jakt- och betesmarker, samt stugor, hamnade under vatten. En sjö byggdes då vid foten av klippiga bergen.

Det politiska styret i Alberta var sedan med och utlyste en namntävling för den nya sjön. Valet föll slutligen på Abraham, efter Silas Abraham, en invånare som bodde i dalen på 1800-talet. Idag är Abrahamsjön minst lika populär som andra glaciärsjöar i Klippiga bergen. Även här har vattnet en vacker blå färg, något det får av stenmjöl. Vintertid, när sjön fryser till is, skapas ett sevärt fenomen i isen med ett vackert bubbelmönster som orsakas av att förmultnande växer släpper ifrån sig metan som i sin tur orsaker bubblor medan vattnet fryser.

Morainesjön

Morainesjön är den mest fotade sjön i hela Kanada, och visst är det otroligt vackert här! Sjön ligger i Valley of the Ten Peaks i Banff National Park i klippiga bergen och har setts på allt ifrån kanadensiska sedlar till inloggningssidor i datorer. Med sina 14 bergstoppar utgör bergspasset Wenkchemna en vacker kuliss bakom sjön. Vattnet ser inbjudande klarblått ut, men det är kallt här. Sjön ligger relativt högts så även sommartid händer det att man får se snöflingor sakta falla mot marken. Goda möjligheter till övernattning finns i området.

Malignesjön

Malignesjön är Klippiga bergens största sjö, belägen i Jasper National Park cirka en timmas körning från den lilla staden Jasper. Malignesjön är 22 kilometer lång och ligger i ett fantastiskt vackert landskap. Utöver att beskåda den vackra sjön och det vackra landskapet kan du här hyra en kanot, testa forsränning, följa med på en ridtur eller bege dig ut på vandring. Under våren och försommaren är det is på sjön så den bästa tiden att besöka platsen är från mitten av juni till oktober. I sjön finns också den lilla ön Spirit Island som går att besöka, exempelvis med kanot.

Garibaldisjön

Garibaldisjön är en vacker sjö som ligger i provinsparken Garibaldi, cirka 1,5 timmas bilkörning från Vancuver. Sjön sträcker sig 990 hektar mellan Whistler och Squamish och går endast att ta sig fram till om man vandrar. Från ankomsten till provinsparken tills det att du är framme vid sjön har du en nästan nio kilometer lång vandring att utföra för att komma till sjön och sedan samma strecka för att ta dig tillbaka.

Är du fine med det är Garibaldisjön en av de vackraste sjöarna du kan besöka. Här möts du av snötäckta berg och grönskande skogar, samt spegelblankt turkosblått vatten. Då vandringen är ganska krävande väljer många turister att slå läger vid sjön över natten och på så sätt dela upp vandringen i två etapper.

Mer läsning

Läs fler artiklar om vackra naturområden väl värda att besöka:

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar