preloadDEST_UK_ENGLAND_LONDON_WESMINSTER_ABBEY-shutterstock-premier_793957294_Universal_Within_usage_period_31851.jpg

Det råder ingen brist på fascinerande fakta om England. Landet är mångfacetterat, traditionsrikt och många gånger lite knasigt. Ju mer vi lär oss om England och dess intressanta historia, desto mer charmigt och sympatiskt tycker vi att det är.

1. Drottningen kan hävda äganderätt över omärkta svanar i Themsen

Sedan hundratals år tillbaka genomförs en årlig inventering, eller Swan Upping, av svanarna som bor på en viss del av floden Themsen. Ett gäng av Swan Uppers i röda t-shirts, ledda av drottningens egen Swan Marker, färdas i traditionella roddbåtar på floden för att inspektera svanpopulationen.

När expeditionen stöter på en svan lyfts den försiktigt upp i båten och dess hälsa kontrolleras. Svanungar mäts och vägs och blir även ringmärkta med ett särskilt identifikationsnummer. Vissa individer lämnas dock omärkta, och dessa har drottningen rätt att räkna som sina egna, om hon så önskar.

Hitta flyg till London

2. En ostrullarfestival arrangeras varje år i Gloucestershire

Aerial view over the iconic Cotswold village of Painswick, with its honey coloured limestone cottages deep in the bucolic countryside of Gloucestershire, UK, framed by vibrant green patchwork fields and clear blue summer skies. ProPhoto RGB profile for maximum color fidelity and gamut.

En gång om året radar tävlande upp sig på Cooper’s Hill nära Brockworth i Gloucestershire, för att jaga en tre till fyra kilo tung ost nedför en kulle. Målet med tävlingen är att vara den som först tar sig nedför den cirka 180 meter långa backen, som har en lutning på ungefär 27 grader. Priset som tillfaller personen som först korsar mållinjen är, naturligtvis, den stora Double Gloucestershire-osten.

Uppgifter om att ostrullning ägt rum i den här trakten existerar sedan början av 1800-talet, men traditionen tros ha mer långtgående rötter än så. Hur ostrullning ursprungligen uppkom råder det dock delade meningar om. Vissa påstår att det från början var ett sätt att göra anspråk på betesmarker omkring Cooper’s Hill, medan andra menar att det var en fruktbarhetsritual.

Hitta boende i London

3. Halmtak har gått från fattighetsmarkör till lyxvara

Landscape view of famous Giethoorn village with canals and rustic thatched roof houses in farm area.

Om du sett foton av hus på den engelska landsbygden har du säkert lagt märke till idylliska stugor med imponerande, tjocka tak gjorda av halm. Halmtak var vanliga i England redan på bronsåldern, då man samlade det material som fanns tillgängligt för att hålla regn och kyla borta. I takt med att nya material och tekniker utvecklades blev dock halmtak en symbol för fattigdom.

Idag betalar välbärgade invånare i England dyra summor för att lägga halmtak på sina hus och sommarstugor på landsbygden. Tekniken har ett högt kulturhistoriskt värde och utförs av ett begränsat antal specialutbildade takläggare. Det beräknas finnas ungefär 60 000 byggnader i England som har halmtak, varav ungefär tre fjärdedelar räknas som kulturminnesmärkta.

4. Världens första gräsklippare uppfanns i England

Fram till år 1830 användes i England och övriga världen huvudsakligen liar för att hålla gräs och annan växtlighet i schack. Lien, som vid det laget hade använts i tusentals år, var ett effektivt redskap, men passade sämre för att avverka gräs på stora ytor och på idrottsplatser.

Edwin Beard Budding, från Eastington i Gloucestershire, fick idén till den första gräsklipparen när han såg en maskin som med hjälp av knivblad på en rulle jämnade ut ytan på ett ylletyg. Han fick patent på sin uppfinning 1830 och den manuella gräsklipparen ersatte snabbt lien i många hem.

Hitta hyrbilar i London

5. Den kanske största koncentrationen av sydasiatiska restauranger utanför den indiska subkontinenten

Indian chicken curries with naan bread, rice and pickles.

På en knappt kilometerlång sträcka av Wilmslow Road i Rusholme i södra Manchester finns över 70 restauranger som serverar mat från länder som Indien, Pakistan, Sri Lanka och Bangladesh. Den här exceptionella ansamlingen av sydasiatiska restauranger har i folkmun gett sträckan namnet Curry Mile.

Att så många restauranger med liknande utbud kan bedrivas på en så liten yta är troligtvis tack vare Manchesters studenter, som är lojala besökare på Curry Mile. I närheten ligger nämligen två campus tillhörande University of Manchester och Manchester Metropolitan University, samt ett college.

6. Ål i gelé är en delikatess i södra England

För några hundra år sen, när Themsens vatten kryllade av ål, var den slingrande fisken en basvara i Londonbornas kost. Ålens popularitet grundade sig i att det var en mycket billig och näringsrik produkt. Som ett resultat öppnade ett stort antal så kallade eel pie and mash serveringar i främst östra och södra London.

Ett populärt sätt att tillaga ål som uppstod på 1700-talet var att koka bitar av fisken i buljong och sedan låta det stelna. Resultatet blev rätten jellied eel, eller ål i gelé, som oftast serveras kall. Jellied eels popularitet har minskat, men säljs fortfarande i vissa delikatessbutiker och mataffärer i London. Rätten förekommer också ofta i små kiosker längs strandpromenaden i semesterorterna på sydkusten.

7. Invånarna i en liten by i Peak District hindrade spridning av pesten

År 1665 kom böldpesten till den lilla byn Eyam i Peak District. Smittspridningen var resultatet av en rad händelser som följde en lokal skräddares beställning av material från London. 260 personer i byn dog i sjukdomen, men på grund av bybornas åtgärder kunde ytterligare spridning undvikas.

Invånarnas uppoffring bestod i att byn isolerades helt från angränsande områden fram till dess att sjukdomsfallen försvunnit. Byn är fortfarande känd för sin effektiva insats, och nutida besökare till Eyam kan lära sig mer om det här fascinerande och avgörande skedet i byns historia på Eyam Museum.

8. Englands äldsta sevärdhet är en förstenande brunn

I Knaresborough i norra Yorkshire finns en 30 meter djup brunn vars vatten besitter en märklig egenskap. Det förvandlar saker som kommer i dess väg till sten. Innan den moderna forskningen kunde förklara fenomenet ansågs brunnen vara resultatet av häxkraft, utfört av den legendariska häxan och oraklet Mother Shipton. Trots detta började människor flockas vid den förstenande brunnen för att bevittna dess magiska krafter redan under första halvan av 1600-talet.

Att vattnet över tid inkapslar saker i sten kan liknas vid hur stalaktiter och stalagmiter bildas. Vattnet, som kommer från en sjö belägen under jordytan, innehåller nämligen en ovanligt stor mängd upplösta kristalliserade mineraler. När vattnet droppar på saker som hängts upp i brunnen över tid bildas så småningom en hinna av mineraler runt det. För en teddybjörn tar det till exempel mellan tre till fem månader att bli helt inkapslad.

9. Världens äldsta offentliga museum finns i Oxford

Pupils And Teacher On School Field Trip To Museum With Guide

Oxfordstudenten Elias Ashmole startade det nu äldsta offentliga muséet i världen, The Ashmolean, som ett center för forskning och lärande om naturens värld. Ashmole intresserade sig under sin livstid för allt från botanik till astrologi. Samlingen som han donerade i slutet av 1600-talet bestod av ett stort antal böcker, mynt, medaljer och andra antikviteter.

Idag är muséet inriktat på konst och arkeologi. Man arbetar fortsatt under Ashmoles devis om att kunskap om natur och kultur är viktigt för människors liv och hälsa. Utställningarna på The Ashmolean syftar till att berätta om människans historia från olika tidsepoker och geografiska platser. Muséet är beläget i centrala Oxford och är en del av stadens prestigefyllda universitet.

10. Ett sista fakta om England är att den första massproducerade tandborsten uppfanns här

hand holding eco natural bamboo toothbrush and in other hand plastic toothbrush, flat lay on rustic background. sustainable lifestyle concept. zero waste. choice plastic free items; Shutterstock ID 1170203749; Purpose: Plastic free travel tips; Brand (KAYAK, Momondo, Any): momondo

Engelsmannen William Addis, som levde på 1700-talet, använde sin tid i fängelse på ett mycket konstruktivt sätt. Han tyckte att den samtida metoden som användes för att rengöra tänderna – att gnugga dem med en sotig trasa – var ineffektivt, och sökte en annan lösning. När han såg en anställd sopa golvet med en borste bestämde han sig för att uppfinna ett liknande verktyg för att rengöra munnen.

Addis ska ha sparat en benbit från en måltid på fängelset, borrat hål i den, och därefter knutit fast borsthår som han fått av en vakt. När han släpptes från fängelset startade William Addis ett företag som tillverkade tandborstar baserad på den teknik han kommit på i fängelset. Företaget Wisdom Toothbrushes stannade inom samma familj i över 200 år, fram till 1996, och företaget tillverkar idag 70 miljoner tandborstar årligen i Storbritannien.

Om författaren

Aleksandra SowaOla kommer ursprungligen från Polen men förälskade sig i Berlin och flyttade dit för många år sedan. Sedan dess har hon absorberat stadens kreativa energi och levt ut sin passion för film, konst och mat från världens alla hörn. Som den foodie hon är utforskar hon de bästa platserna på den kulinariska kartan när hon är på resande fot. Följ Ola på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar