preloadGettyImages-1180594075.jpg

Eftersom jag arbetar som resejournalist inom lyxsektorn kommer det nog inte som en överraskning att jag är väldigt petig gällande hotellvistelser – särskilt om jag bor på boutiquehotell. Ett hotell är ditt hem när du befinner dig på resande fot. Det speglar dig, din smak, och din personlighet. Beslutet att välja hotell är därför så mycket större än frågan om pris och plats. Det är dina värderingar och prioriteringar som avgör om väljer bort de stora hotellkedjorna till förmån för ett boutiquehotell.

Så, vad är ett boutiquehotell? Under de senaste åren har jag valt familjeägda hotell eftersom de ofta bryr sig om, stöder och hjälper samhället att växa. De anställer ofta lokalbefolkningen och i stort sett är hela upplevelsen skräddarsydd för resenärer på jakt efter en autentisk hotellvistelse – omsorgsfullt framtagen av experter på destinationen. Det är ingen lätt uppgift att sätta fingret på vad det egentligen är som gör ett boutiquehotell så speciellt. För att göra det lite lättare har vi därför satt ihop en praktisk guide som hjälper dig hitta den bästa login baserat på din individuella smak.



Vad är ett boutiquehotell?

Innan vi sätter igång börjar vi med frågan: Vad är ett boutiquehotell? Även om det inte finns någon strikt definition är mitt svar ändå enkelt: Ett boutiquehotell kan inte kopplas till hotellkedjor eller stora företag. Det var precis vad jag hade i åtanke när jag nyligen reste till Japan. Visst, det fanns mega-hotellkedjor som Bulgari och Marriott i landet, men jag ville byta den glammiga lyxen mot något mindre, mer intimt, familjärt, traditionellt och elegant. Och detta är precis vad en boutiquehotellupplevelse ger dig. Om du aldrig själv bott på ett boutiquehotell ligger de någonstans mellan ett budgethotell och ett 5-stjärnigt lyxhotell.

När jag reste i Japan bodde jag i en liten, ombyggd ryokan (ett traditionellt japanskt värdshus) i Kyoto. Det var ett litet exklusivt hotell med endast 23 rum, beläget inom stadens gamla murar, komplett med en bar, restaurang och en receptionist som personligen kände nästan alla lokalinvånare. Detta sammanfattar i ett nötskal en perfekt boutiquehotellupplevelse: extremt lokal, skräddarsydd och med ett bra läge.

Vilka faktorer och designelement utmärker ett boutiquehotell?

Till skillnad från stora kedjor som använder stjärnrankning och följer strikta varumärkesriktlinjer finns det inga uttryckliga regler som definierar ett boutiquehotell. Dock är dessa hotell ofta mycket mindre i storlek (vissa kan ha så få som fem rum) och ligger inte sällan i trendiga eller fashionabla stadsområden. Många av dem är mer intima än vanliga hotell vilket gör servicen mycket personlig. När jag bor på mindre hotell är personalen nästan alltid mer avslappnad och mer benägen att behandla dig som en vän istället för ytterligare en gäst som checkar in och ut. Poängen är att du får känna dig som en del av familjen i motsats till ett vandrande kreditkort.

På boutiquehotell handlar allt om detaljerna

När det gäller stilregler är boutiquehotell ofta unika och inte rädda för att ta ut svängarna. När jag reser (vilket jag gör frekvent i mitt jobb) letar jag ofta efter hotell som sjuder av karaktär och individualitet i stället för ett kliniskt utrymme som endast är utformat för sömn. Detta är enligt mig den verkliga charmen i att bo på ett boutiquehotell – de har alla sin unika inredning, teman och lyxiga historiska detaljer som du ofta inte hittar på stora hotellkedjor som Hilton eller Four Seasons. De bjuder ofta på verk av lokala designers som köper allt från möblerna till sängarna och konsten på väggarna – vanligtvis från en närliggande antikhandlare eller andra lokala kontakter. Resultatet blir en hotellupplevelse som är mycket mer kuraterad, personlig, och framför allt mer hemtrevlig.

Något som jag har lärt mig genom åren är att det kanske finns en handfull boutiquehotellstilar som inte passar allas smaker. Mitt råd är därför att dubbelkolla vilket rum du bokar så att du inte blir besviken. Risken är dock liten då de överlag följer samtida, eleganta trender inspirerade efter årets största inredningstrender.

Boutiquehotell är också mycket mindre företag vilket gör att de ofta är mycket mer miljövänliga. De flesta, om inte alla, kommer se till att det som erbjuds, från produkter till mat, inhandlas lokalt. Eftersom de flesta fokuserar på lokal design har många av möblerna och inredningsdetaljerna dessutom upcyklats eller skapats av lokala material.

Erbjuder ett boutiquehotell en bättre gästupplevelse?

Det beror helt på vilken typ av upplevelse du är ute efter. Vissa resenärer föredrar att hålla sig inom sina komfortzoner och väljer de större hotellkedjorna där de vet vad de kan förvänta sig, medan andra resenärer föredrar att kasta sig in i äventyret med en ny, lokal upplevelse.

Stöd för lokalsamhället

Många, om inte alla boutiquehotell, föredrar att samarbeta med lokala artister, varumärken, reseguider, och matleverantörer för att ge sina gäster en autentisk smak. Detta sker ofta i form av unika konstverk, handgjorda tvål och krämer i badrummen och upplevelser och utflykter som många av de större hotellen helt enkelt inte har tid att erbjuda.

Personlig service

Det bästa av allt är enligt mig hotellmedarbetarna. Servicen från bokning till utcheckning är noggrant skräddarsydd efter dina individuella behov. På en resa till Sydafrika förra året var varje komponent av min boutiquehotellvistelse i Johannesburg skapad med lokal expertis. Med allt från kaféturer med jazztema till exklusivt tillträde till sevärdheter och lunch och middagar på familjeägda matställen gav detta speciella boutiquehotell och dess lokala partners mig en unik inblick i området och regionen ur lokalbefolkningens perspektiv.

Hotellvistelsen handlar för mig om servicen, och jag föredrar att lyssna på någon som är passionerad över sin hemstad istället för en robotliknande anställd vars enda jobb är merförsäljning. Bra kundservice är en stor del av hotellupplevelsen, och väldigt få stora märken kan erbjuda detta lika konsekvent och framgångsrikt som ett boutiquehotell. Om du vill ha själ och personlighet, plus en lång lista med lokala expertrekommendationer är mitt råd att boka utanför din komfortzon.

Har boutiquehotell ett bättre läge?

Läget är en av faktorerna som verkligen skiljer stora hotellgrupper från oberoende boutiquehotell. Se dig om i vilken storstad som helst så märker du att många av de större hotellen och resorterna ligger intill stora tågstationer, inom gångavstånd från de största sevärdheterna eller strax utanför staden för att hålla nere kostnaderna. Boutiquehotell ligger å andra sidan ofta i en stads trendiga områden, där kulturella hotspots och sevärdheter duggar tätt.

Ta London, mitt hem, som ett exempel. Områden som Bloomsbury, Notting Hill, Kensington och Shoreditch kan stoltsera med några av huvudstadens bästa oberoende boutiquehotell. Medan vissa delar gator med stora urbana resorter är andra undangömda i bostadsområden (många av dem i vackra tidstypiska byggnader). De ligger inte mitt i turistsmeten men är fortfarande inom räckhåll för alla de fantastiska saker London har att erbjuda. Vissa är bättre belägna än andra, men den allmänna regeln är att boutiquehotell ger och prioriterar enkel tillgång till stadens mest populära, kulturella hotspots.

Upplev det lokala livet

En annan bra anledning att bo på ett oberoende hotell är att du får bo med lokalbefolkningen i ett par dagar. Utan att märka det kommer du att strosa in på deras favoritkaféer, bokaffärer, matbutiker, konstgallerier och modebutiker som inte ens står med i de mest uppdaterade guideböckerna. Detta ger dig också chansen att träffa nya, spännande människor.

Hur är maten på ett boutiquehotell?

Är du en foodie får du chansen att njuta av autentiska smaker eftersom boutiquehotell ofta prioriterar lokal gourmetmat. Låt säga att du befinner dig på ett litet pubhotell med stugtema på landsbygden i England. Då är chansen stor att menyn domineras av säsongsbetonad mat gjord på lokalt producerade råvaror. Poängen är att kockarna, och till och med ägarna på dessa hotell vill att du ska smaka på den hemodlade talangen så att den börjar attrahera besökare på egen hand.

När jag reste genom Japan la jag ett av mina stopp på lyxhotellet Sowaka i Kyoto. Restaurangen La BOMBANCE Gion hade sin egen Michelinstjärna och kombinerade traditionellt ryokan-liv med lokalt producerade ingredienser som serverades på traditionellt porslin ackompanjerat av ett fantastisk sake-utbud. All mat var specifik för regionen och lyfte fram smakerna och delikatesserna i Japan. Så varför berättar jag detta? Jo, poängen är att det inte fanns ett enda spår av en västerländsk pasta eller hamburgare på menyn. När du bor på ett boutiquehotell får du alltid tillfälle att prova landets råvaror, och i mitt fall innebar det blåsfisk, sushi med ål och grönsaker som jag aldrig hade hört talas om. I jämförelse med en vanlig resort är menyerna ofta mycket mer innovativa och bjuder in dig att prova den mat som lokalbefolkningen äter.

Mina favoriter bland boutiquehotell

Mitt jobb är att bo på och granska hotell vilket gör att jag självklart är väldigt kräsen. För mig är en av höjdpunkterna med mitt jobb att bo på boutiquehotell (och även när jag själv åker på semester) eftersom jag kan fördjupa mig i den lokala kulturen, träffa nya människor och uppleva en destination som om jag faktiskt bodde där. Under åren som går har jag börjat uppskatta fördelarna med boutiquehotell allt mer, och jag försöker alltid övernatta på ett par när jag är utomlands. Detta har flera gånger gjort att jag fått chansen att utforska platser som andra turister aldrig hört talas om eftersom de flesta receptionister enbart rekommenderar de mest kända sevärdheterna.

Det är tack vare detta som jag köpt med mig ny litteratur hem, åkt på rundturer som gett mig minnen för livet och lärt mig nya sätt att leva från människor jag mött. Om du fortfarande är osäker på om boutiquehotell är något för dig eller inte har jag ett par boenden som är perfekta för boutique-nybörjare som Verride Palácio de Santa Catarina i Lissabon; ett magiskt tidstypiskt palats som en gång ägdes av en greve; Hotel Vilon i Rom som ligger alldeles intill de romerska prinsarnas ståtliga hem; och det tidigare nämnda Luxury Hotel Sowaka i Kyoto som låter dig uppleva det gamla Japan, innan den snabba moderniseringen.

De största skillnaderna mellan ett boutiquehotell och ett vanligt hotell

När boutiquehotell ställs mot vanliga hotell finns det en rad viktiga skillnader. De har olika målgrupper och tillgodoser alla möjliga behov och bekvämligheter. De flesta boutiquehotell har som jag tidigare nämnt unika stilar och skapar sin egen atmosfär full med personlighet och karaktär. Till skillnad från större hotellkedjor ligger de ofta omgivna av kulturella hotspots och är inte sällan inrymda i små, tidstypiska byggnader med färre rum. Se dem som unika boenden som gör sitt bästa för att sticka ut från konkurrensen. En annan stor skillnad är att traditionella hotell tenderar att leverera standardupplevelser medan oberoende boutiquehotell föredrar att erbjuda tjänster baserat på deras gästers individuella behov.

Målgrupp

Boutiquehotell tenderar att locka resenärer på jakt efter de senaste trenderna. De är ofta hippa, designintresserade, och umgås gärna med lokalbefolkningen och är inte rädda för att lämna sina komfortzoner – tänk medelklassens millennials i jakt på det perfekta Instagram-inlägget. Så hur kan detta jämföras mot ett vanligt hotell? Först och främst spelar estetiken en stor roll. Traditionella hotellkedjor vänder sig till den breda massan vilket innebär att allt är lite mer neutralt, och när det gäller maten är den generellt anpassad för (ja, du kan förvänta dig hamburgare och pasta på menyn).

Större hotell lockar även gäster som letar efter komfort och vet vad de gillar. Med andra ord attraherar de vanemänniskor som vill njuta av resortlivet: en stor pool, spa, gym och 24-timmars rumservice.

Lyx- eller boutiquehotell?

Sen är det förstås priset. Lyxhotell som samarbetar med stora modehus kommer alltid att vara lite dyrare, särskilt om de är femstjärniga. Även om det finns en lyxig boutiquemarknad får du generellt sett mer för pengarna på dessa boenden och behöver inte sätta bilen i pant för att finansiera din semester.

Slutsats

Så för att sammanfatta det hela bokas boutiquehotell bäst av dem som letar efter unika upplevelser, historiska tidstypiska fastigheter, intima miljöer, och utmärkt personlig service. Det fina med att resa är att utforska det okända och lära känna en plats på djupet. Att bo på ett boutiquehotell ger dig detta och mycket mer. Prova det under din nästa resa och gör dig redo att bli positivt överraskad!

Några av mina favoritstäder för boutiquehotell

Eftersom individuell smak är viktigt för alla har momondo gjort det enkelt för dig att enkelt hitta det perfekta hotellet. Genom att använda stilfiltret i din hotellsökning på momondo kan du hitta boutiquehotellet du letar efter, oavsett vart i världen du reser. Det enda du behöver göra är att aktivera filtret till vänster på sökresultatsidan för att se boenden som matchar dina förväntningar. Svårare än så är det inte!

Så har momondo bestämt vad som ska vara med i den här guiden

Att resa handlar om att ge sig ut på äventyr och omfamna det okända. Jag älskar att leta upp de bästa ställena att bo på världen över, oavsett om jag hittar dem på sociala medier eller genom personliga rekommendationer. Förutom mina personliga erfarenheter och momondos sökverktyg är alla rekommendationer resultat från omfattande research som hjälpt mig bevara min stora resepassion. Jag hoppas att de som följer mig och läser mina texter blir inspirerade till att välja det perfekta boendet utifrån deras personliga smak.

Om författaren

Luke Abrahams Luke Abrahams är en frilansjournalist med bas i London som specialiserar sig på nyheter, luxuös livsstil och resor. Luke var tidigare redaktör för sociala medier på London Evening Standard. Hans arbete har publicerats i fler än 25 brittiska och amerikanska tidskrifter, som British Vogue, Harper’s Bazaar, Elle, The Times, Town & Country, The Telegraph, Condé Nast Traveller, Time Out, House & Garden, Suitcase, Elite Traveler, Insider och många fler. Hittills har Luke besökt 82 länder. Hans favorit är och förblir Italien.

Upptäck fler artiklar