DiscoverResor i Sverige

12 annorlunda hotell att uppleva i Sverige

Boka boende på några av Världens häftigaste hotellrum i Sverige. Vill du bo på ett annorlunda hotell i Sverige så finns det förstås många olika hotell att välja imellan. Testa på en övernattning i naturen – här får du vår guide till dom 12 annorlunda hotellen du ska testa på i Sverige.

1) Sala Silvergruva – Upplev spänningen på gruvans botten

sala Vad sägs om ett övernattning 155 meter under marken? Det kan du få uppleva om du bor i gruvsviten i Sala Silvergruva. Det är världens djupaste hotellsvit. Det är också utan tvekan ett av världens häftigaste hotellrum beläget på botten av gruvan Ulrica Eleonora. En annorlunda hotellupplevelse är vad det är. Även om gruvan i sig har en temperatur på cirka två plusgrader kan du vara lugn om natten, i gruvsviten råder en behaglig temperatur på 18 plusgrader och du kan burra in dig i sängens varma täcke. En guidad visning av gruvan ingår i övernattningen och frukosten förtärs under jord. Under ett besök här får du lära dig mycket om gruvans långa historia. Staden Sala uppkoma enbart på grund av gruvan. Gruvan var i kontinuerlig drift från 1400-talet ill 1908. Idag ägs gruvan av kommunen och är ett turistmål.

Boka boende på Sala Silvergruva

2) Ishotellet, Jukkasjärvi – Iskall natt i häftigt hotell

wwisw

Vill du bo på ett annorlunda hotell i Sverige är förstås Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna verkligen något annorlunda. Det finns rum i olika prisklasser och utformning. Om du bor i en av konstsviterna, som dem kallas, bor du i ett unikt rum med skulpturer och inredning som designats av en iskonstnär. Inget rum är det andra likt, inte ens från år till år. En guidning av ishotellet ingår i en övernattning och på morgongen väcks du med varm lingondricka. Ishotellet i Jukkasjärvi vid Torne Älv är det första ishotellet i världen och en stor konstinrättning. Även om du inte planerar att övernatta här kan du göra ett besök, spana in de olika rummen, ta en drink i isbaren och vandra runt bakom kulisserna nere vid älven.

Boka boende på Ishotellet

3) Kolarbyn Eco Lodge – Simpelt liv precis som de gamla kolarna

Kolarbyn-31 En övernattning på fårskinnsfäll i en koja i skogen utan rinnande vatten och elektricitet Låter det galet? Det är verkligheten hos Kolarbyn Eco Lodge. Här blir du ett med naturen. Varje kolarkoja har en öppen spis och du kan somna skönt framför en sprakande brasa. Här mitt i vildmarken, bortom storstadens brus är det tyst och stillsamt. Du kan höra fåglarnas sång och bara njuta. Kolarbyn erbjuder enklare mat – de ordnar med råvarorna men du lagar maten själv. Vill du bo annorlunda är det här definitivt för dig. I närheten finns förstås mängder med olika saker att göra som har koppling till naturen och friluftsliv En övernattning här innebär att du får prova på att bo som de gamla kolarna? De som förr i tiden tillverkade kol i kolminor.

Boka boende på Kolarbyn Eco Lodge

4) Norrqvarn – Bo i en trollstubbe eller flugsvamp

2015-06-23 14 Har du alltid undrat hur det är att bo som ett troll i en stubbe eller kanske en svamp? Nu kan du sluta undra. I Lyrestad en bitt nordost om Mariestad intill Göta kanal kan du förverkliga detta och spendera en natt i vad som känns som sagornas land – eller Bamses värld. Det är Norrqvarn Hotell och konferens tillsammans med motorsågskonstnären Sören Niklasson som ligger bakom de roliga husen där du nu kan mysa med barnen. Inredningen i stubbarna och svamparna bjuder på mycket detaljer vilket göra hela upplevelsen spännande och rolig för hela familjen. Stubbarna och svamparna är placerade på en kulle bland tallar och i närheten rinner som sagt Göta kanal. Förutom äventyret att bo i en svamp eller stubbe finns mycket att göra i omgivningarna.

Boka boende på Norrqvarn

5) Islanna trädhushotell – Bo i ett hus mitt i lövverket

Det här är verkligen något annorlunda. Du bor nästan sju meter över marken mitt i lövverket på en gammal ek. Trädhushotellet Islanna erbjuder två rum, ”Andrum” och ”Sjunde himlen”. Det är lugn och ro taget till en helt ny nivå. Vinden, nästan, bokstavligt talat gungar dig till sömns. Med närheten till välkända Hornborgasjön där tranorna dansar om våren är det här ett perfekt tillhåll för den fågelintresserade. Om du är här vid rätt tidpunkt kan du sitta i trädet och beskåda när det är dags för tranorna att lämna Hornborgasjön.

Efter en god natts sömn kommer grädden på moset – en fullpackad frukostkorg som hissas upp i trädet direkt till din balkong. Den innehåller bland annat hällgräddan bröd som bakats på gammaldags vis vid en öppen eld – bara en sån sak.

Boka här!

6) Treehotel – flytta in tillsammans med fåglarna

cabin_exterior1 Här, långt upp i norra Sverige, en ordentlig bit från Boden kan du bo i ett fågelbo högt upp i träd i orörd natur och samtidigt njuta av häftigt arkitektur. Och när jag skriver fågelbo menar jag det bokstavligt talat. Utsidan på det här annorlunda hotellrummet är en enda röra av pinnar och grenar. Men insidan är desto mer genomtänkt med en modern inredning. Fågelboet är inte det enda rummet på Tree hotel. Det finns sex andra, såklart även dem uppe i träden. Men med annat utseende. Varje rum är en egen unik upplevelse med mixen av skogens lugn och modern design. Njut av en bok, en otrolig utsikt eller bara det lugn som boende högt uppe i ett träd kan erbjuda. Tree hotel är en del av Brittas pensionat och det är där du får ta del av alla måltider i 1930-50-talsmiljö.

Boka boende på Treehotell

7) Segerstads fyr – Testa livet som fyrkvaktare

44 Fyrträdgården vidvinkel från SV För den som vill känna sig som en fyrvaktare för en dag är det här boendet för dig. På sydöstra Öland ligger vackra och mytomspunna Segerstads fyr med fantastisk utsikt. Du bor i fyrvaktarbostaden med fyren i trädgården, bara några fotsteg från farstukvisten. Fyren tändes första gången 1883 och ända fram till 1967 bodde både fyrmästare och fyrvaktare i det lilla huset. Nu kan du göra detsamma. Fyrbostaden som du idag kan hyra är numera modern men med charmen i behåll. Den stora behållningen att bo vid Segerstads fyr, förutom den pampiga känslan med en fyr i trädgården, är det rika fågellivet i omgivningen. Du bör definitivt gå en natur- och fågelguidning.

Boka boende på Segerstads fyr

8) Visby Börs – en resa tillbaka i tiden

r2dididd Det här är ett hotell som inget annat. Mitt i hjärtat av Visbys innerstad. Det har sagts att det ser ut som i ”Familjen Addams” hus eller som i en Hitchcockfilm. Annorlunda och spännande. Som att resa tillbaka i tiden. Inredningen påminner om fransk bordellstil och de åtta rummen som finns här har olika teman. Hotellet är inhyst i vad som en gång i tiden var biografen Röda kvarn. Slå dig ner i den sköna soffan i det mysiga biblioteket och njut av en god bok. Eller leta dig ner till S:t John’s hall som är festsalen, här kan du sätta dig i baren eller i någon av sammetssofforna.

Boka boende på Visby Börs

9) Wrågården – bo i en älg hos en älg

pressbilder-bo-i-en-alg-160919-011 Att bo i en älg. Det är en helt fantastisk idé även om du inte är tysk. Vid Wrågårdens älg- och bisonpark norr om Falköping kan du göra just detta. Bo inuti en älg – och faktiskt mitt bland älgarna och bisonoxarna. Rummen där du bor, som utifrån är designade för att likna en älg, ligger precis intill älgparkens hägn. Vill du äta gott kan du göra även det. Wrågården satsar på ekologiskt och dovhjortarna och bisonoxarna som föds upp här serveras i restaurangen. Gården erbjuder en hel del aktiviteter att ta del av när du väl är här.

Boka boende på Wrågården

10) Hotell Utter Inn – Bo under vattnet i Mälaren

Utter Inn4 Foto Leon Grimaldi

Du har säkert hört om olika undervattenshotell på exotiska platser runt om i världen. Men visste du att du faktiskt kan testa detta annorlunda hotell i Sverige? I Mälaren. Javisst, sikten är såklart inte densamma som hos ett undervattenshotell i Fiji men bara känslan att sova under vatten är såklart häftig.

På Utter Inn kommer du till en flotte ungefär en kilometer ut i Mälaren från Västerås. Flytbryggan på ytan är 25 kvadratmeter och där kan du sola och bada. När det är dags för sängen klättrar du ner i sovrummet tre meter under ytan. Två bäddar och panorama fönster. Låter det inte spännande?

Boka boende på Hotell Utter Inn

11) Fabriken Furillen

På nordöstra Gotland ligger den karga halvön Furillen. Här finns oväntat nog detta häftiga designhotell. Det är ett gammalt kalkbrott och kalkstensfabrik som gjorts om till ett modernt hotell med en speciell stil. Omgivningarna består av en unik natur med raukar, klintar, skog, sand och stenstränder. Och det går även att hitta fridlysta orkidéer och vilda kryddväxter.

Hotellet har 18 rum, alla med en industriell och nordisk stil. Här på Gotlands östkust kan du vara säker på att komma långt bort från allt annat. Med bara Östersjöns vågor och vindar in på knuten kan du slappna av helt.

Under sommaren serverar hotellets restaurang en trerättersmiddag med lokala råvaror för säsongen. I matsalen har du en vacker utsikt över Östersjön och om det är fint väder serveras maten utomhus. Fabriken Furillen odlar dem mesta av sina grönsaker själva på närliggande gården Nyplings.

Boka boende på Fabriken Furillen

12) Falknästet

Vill du somna i en rund säng som hänger i kedjor från taket med en fantastisk utsikt över havet? Det låter osannolikt, men detta kan du faktiskt göra i Falknästet. En natt här är troligtvis en av Sveriges mest udda och unika. Högst upp på Kullaberg utanför Helsingborg kan du ta med dig kärestan för att få en upplevelse utan dess like. Liggandes i sängen kan ni genom panoramafönstren tillsammans se solen gå ner över Kattegatts gungande vågor.

Falknästet har genom åren varit väldigt populärt för bröllopsnätter men funkar givetvis för vad som helst. På morgonen är det inte långt ner till Paradise Hamn där ni kan starta dagen och njuta av ett härligt morgondopp. Givetvis ingår en frukostbuffé, den dukas upp bara några stenkast bort, nere i mysiga samhället Mölle.

Boka boende på Falknästet
Relaterat
7 hotell med jacuzzi på rummet i Sverige
5 min. läsning

7 hotell med jacuzzi på rummet i Sverige

10 härliga strandhotell i Sverige
7 min. läsning

10 härliga strandhotell i Sverige