preloadSverige

Bilsemester innebär en svårslagen frihetskänsla. Särskilt när bilen är fulladdad med favoritlåtar och favoritsnacks och man vet att alla spontana infall längs vägen kan följas. Sverige är ett fantastiskt land för en roadtrip, särskilt på sommaren när dagarnas ljusa timmar knappt tar slut. Från syd till norr finns inbjudande storstäder, naturområden, kustregioner och historiska sevärdheter. Inspireras av några av landets mest intressanta och vackraste bilvägar!

Bästa tid för en road trip i Sverige

DEST_SWEDEN_SKANE_MALMO_THEME_MARKET_GettyImages-605374871

Generellt sett är det förstås sommaren som är lämpligast tid för en längre bilsemester genom Sverige. Perioden juni till augusti har flest timmar dagsljus vilket ger bäst sikt på vägarna, samt de varmaste temperaturerna i luften.

Men självklart avgörs vad som den bästa tiden för ens roadtrip av vad man vill uppleva. Är det främsta skälet till resan skidåkning eller att se norrsken i Lappland bör man helst åka i februari-mars (Glöm inte att december – januari knappt har något dagsljus alls längst i norr). Våren och hösten är mer off-season-perioder med vissa klara fördelar: med hälften så många besökare är det ingen trängsel på vägarna och kring turistattraktioner och innebär ofta lägre hotellpriser.

Genom att använda mig av databaser från Weatherbase och Numbeo för resor har jag fått fram underlaget om väder, priser och andra lokala förhållanden vilket kan hjälpa dig att planera din resa på bästa sätt.

Passande bilar för din road trip i Sverige

DEST_SWEDEN_LUND-GettyImages-466334442

Ska man köra långt nästan varje dag under längre tid är det viktigt att ge sig själv lite extra utrymme i bilen. Hyr gärna en så pass rymlig bil så att det finns ett tomt säte över beroende på hur många som ska sitta i den. Trångt i bilen ger ganska snabbt en tråkig reseupplevelse. Att hyra en bra och problemfri bil är alltid lätt i Sverige.

Beräkna din road trip budget

DEST_SWEDEN_GOTHENBURG_GettyImages-932412180

Genom att lägga upp en budget för din långa bilsemester slipper du negativa ekonomiska överraskningar mot slutet av resan.

Biluthyrning

DEST_SWEDEN_KARLSTAD_GettyImages-115757566

14 dagars bilhyra (i genomsnitt 666 kr /dag): 9 324 kr. Man kan hitta billigare priser periodvis.

Boende

14 hotellnätter

  • Finare mellanklass-hotell dubbelrum: 1784 kr per natt x 14 ger summan 24 976 kr.
  • Billigare alternativ (som vandrarhem) finns förstås. Exempel: 950 kr per natt x 14 ger summan 13 300 kr.

Bränsle

För hela resan skulle 272 mil kräva ca 217 liter för en mellanstor bil.

Vilket skulle kosta om literpriset är 19,80 ungefär 4 296 kr.

Total kostnad

Totalkostnaden per person (utan mat) om det är två som reser och delar kostnaden:

  • 19 298 kr (totalt för två personer 38 596 kr) med dyrare boende
  • 13 460 kr (totalt för två personer 26 920 kr) med billigare boende

Summering

DEST_SWEDEN_OREBRO_OREBRO-CASTLE_shutterstock-portfolio_699779347

Längd: 14 dagar

Resväg: Malmö – Kivik – Varberg – Göteborg – Lysekil – Skövde – Vadstena – Stockholm – Mora – Örnsköldsvik – Östersund – Gällivare

Sträcka: 272 mil

Höjdpunkter: Österlen, Varberg, Bohuslän, Stockholm, Kinnekulle, Höga Kusten, Frösön

Passande för: Naturdyrkare, friluftsmänniskor, historie-nördar, kulturintresserade och alla andra.

Dag 1 Malmö (1 natt)

THEME_WATER-PARK_GettyImages-483185889

Var bor man? Ohboy Hotell är ett smart och miljövänligt hotell i Västra hamnen. Lånecykel ingår i rumspriset.

Resan börjar på bästa sätt i Sveriges tredje största stad Malmö. Här finns något för alla. Malmö har flest restauranger per invånare i landet och ett brett kulturutbud. Besök de tre konstmuseerna Malmö Konsthall, Moderna museet och Malmö Konstmuseum. Missa inte att se den ”skruvade” skyskrapan Turning Torso i Västra hamnen från nära håll. De korta avstånden till metropolen Köpenhamn och den medeltida historien i Lund gör att man gärna förlänger vistelsen i Malmö med flera händelserika dagar.

Dag 2 Kivik (1 natt)

DEST_SWEDEN_VASTERAS-shutterstock-premier_736123003

Körsträcka från Malmö: 12 mil (ca 2 tim)

Var bor man? Kiviksrand badhotell är ett litet pensionat med 20 meter till stranden och fantastisk frukost.

Från Malmö kan man köra ner till Ystad och sedan ta den fantastiska Östra kustvägen. Vägen passerar många sandstränder och berömda fornminnet Ales Stenar innan man når Österlen, som många menar är Skånes vackraste trakt. ”Sveriges fruktträdgård” är känt för sina bördiga landskap och många äppelodlingar. Du ser också överallt typiska skånska korsvirkesgårdar som ligger utslängda bland fälten. Genom att köra mellan kullarna vid Brösarps backar, stanna till vid Havängs pastorala kustlandskap och till sist bada vid Sveriges troligen bästa stränder kring Stenshuvuds naturreservat har du fångat Österlen som i en liten ask. Övernatta i fina Kivik.

Dag 3 Varberg (1 natt)

DEST_SWEDEN_Västerås_Anundshög_GettyImages-596350230

Körsträcka från Kivik: 23,4 mil (3 tim 5 min)

Var bor man? Varbergs Stadshotell har historiska miljöer renoverade med fingertoppskänsla och nya takpoolen har fina vyer.

Denna dag inleds med att åka genom Skåne i nordvästlig riktning. Överväg att ge panoramautsikterna från Kullahalvön och pittoreska Mölle minst ett par timmar. Åker du denna sträcka på en och samma dag finns tyvärr ingen längre tid för underbara platser Arild, Torekov och Båstad eftersom Varberg väntar. Stadens medeltida fästning är unik och bredvid finns det stilfulla kallbadhuset av trä, byggt på 1800-talet. Apelvikens långgrunda stränder är också populära bland surfare och barnfamiljer.

“Jag älskar Apelviken ett par kilometer söderut, där de många strandbarerna har en nästan karibisk stämning sommartid. Apelvikens långgrunda stränder är också populära bland surfare och barnfamiljer.”

Dag 4 & 5 Göteborg ( 2 nätter )

DEST_SWEDEN_SIGTUNA_shutterstock-portfolio_246383710

Körsträcka från Varberg: 7,5 mil (55 min)

Var bor man? Hotell Eggers – En tidsresa, ett av Sveriges mest anrika hotell i kontinuerlig drift. Andra nyare hotell finns också förstås.

Göteborg ger den speciella känslan av att vara mitt i en intim storstad. Trots stadens storlek är det gångavstånd till mycket i citykärnan. Att åka spårvagn och promenera genom Trädgårdsföreningens park är en bra början på att lära känna Göteborg, liksom att strosa förbi alla kaféer och butiker i låga trähus i Haga, småstaden mitt i staden. 400-åriga Göteborg levererar stort också till barnfamiljen. Liseberg och Universeum är två garanterade succéer för familjens mindre medlemmar. Samtidigt växer ett nytt Göteborg med nya stadsdelar fram på Hisingen, symboliserat av snart färdigställda Karlatornet, Nordens högsta byggnad.

Dag 6 Lysekil och Bohuslän (1 natt)

DEST-SWEDEN_STOCKHOLM_shutterstock-portfolio_1342369565

Körsträcka från Göteborg: 13,7 mil (1 tim 57 min)

Var bor man? Strandflickornas pensionat – Pensionat med massor av gammaldags charm i modern tappning.

Att ta E6: an norrut från Göteborg ger dig många möjligheter att vika av mot Bohusläns alla klassiska orter vid havet och upptäcka västkusten, ett av landets mest storslagna kustområden. Alternativen är väldigt många, orter som Marstrand, Smögen, Fjällbacka, Strömstad och Lysekil har alla något eget. De nakna och gigantiska klipplandskapen är fantastiska här. Missa inte heller de världsarvslistade hällristningarna i Tanum.

“Personligen skulle jag testa kajakpaddling i Grundsund utanför Lysekil eller göra en halvdags vandring på Ramvikslandet.”

Dag 7 Kinnekulle och Skövde (1 natt)

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_GRONA-LUND_GettyImages-530071748

Körsträcka från Lysekil via Läckö: 25,6 mil ( 3 tim 36 min)

Var bor man? Knistad Herrgård utanför Skövde. Ett riktigt golfhotell – banorna syns från alla rum.

Från västkusten bär det inåt landet och vackra Västergötland. Man bör inte missa Läckö slott på en udde i Värnen, ett imponerande renässansslott med ett lika imponerande läge. På eftermiddagen är det dags att utforska naturreservatet Kinnekulle, ibland kallat ”det blommande berget” för dess säregna flora, exempelvis tio arter orkidéer. Vyerna från Kinnekulles utsiktstorn minns man länge. Strax nedanför hittar man Forshem med en unik 1100-tals kyrka (där Arn finns avbildad) och en berömd Gästgivaregård, Sveriges äldsta från 1564.

“Från Forshem kan man nå Timmersdala och därifrån köra Valle-vägen mot Varnhem. Vallevägen går förbi 365 småsjöar och otaliga små kullar och är en av Sveriges finaste bilvägar, men få känner till den.”

 Dag 8 Vadstena (1 natt)

Körsträcka från Skövde: 17, 9 mil via Gränna (2 tim 23 min)

Var bor man? Vadstena Klosterhotell är ett minst sagt anrikt hotell med restaurang, vinkällare och spa. Frukost i kungapalatset ingår också.

Dagens körning leder förbi Jönköping och längs E4:an strax norröver finns en av Sveriges mäktigaste bilsträckor högt ovanför Vätterns östra strand. Brahehus slottsruin är ett naturligt stopp här ovanför polkagrisstaden Gränna, i sig värd ett besök. Med tid över kan man ta båten härifrån till den cigarrformade ön Visingsö som rymmer mycket intressant. Till sist svänger man av från E4: an mot den historiska pärlan Vadstena där många svunna epoker existerar sida vid sida. Vadstena liknar en stad i en barnbok men rymmer också Gustav Wasas 1500-talsslott, Heliga Birgittas 1300-tals-kloster och Kung Valdemars kungapalats, alla mycket välbevarade.

“Missa inte Mårten Skinnares fascinerande hus i Vadstena, ett unikt bostadshus från tidigt 1500-tal.”

Dag 9 och Dag 10 Stockholm (2 nätter)

Körsträcka från Vadstena: 24,7 mil (2 tim 51 min)

Var bor man? Haymarket Hotel har ett perfekt läge vid Hötorget mitt emot Stockholms konserthus.

Vår huvudstad är ett svårlaget resmål året runt med sitt magnifika utbud. Sevärdheterna toppas av Gamla stan, Kungliga Slottet, Stadshuset och Wasa-museet men det finns givetvis många andra. Bäst är stan på sommaren då hela Stockholm får extra energi. Känn av stämningen på de flytande krogarna kring Djurgårdsbron eller pröva nya takbaren Frejya vid Slussen varifrån hela Stockholm breder ut sig. Skansen och Gröna Lund räcker långt för barnfamiljen och om det regnar finns många fina museer. En båttur från Stockholm är definitivt belönande, oavsett om turen går ut i skärgården eller inåt Mälaren.

“Gör som jag under sommaren: besök Smedsudden på Kungholmen och kombinera bad vid Smedsuddsbadet med dans och drinkar på trevliga utomhusklubben Eden.”

Dag 11 Mora

Körsträcka från Stockholm: 30,8 mil (4 tim 13 min)

Var bor man? Mora Hotell & Spa. Stans främsta hotell har vyer mot Siljan och ett härligt spa.

Traditionsrika Mora ligger mitt i den fascinerande kulturbygden som omger Siljan. Staden har Zorn-museet och Zorns Gammelgård som självklara besöksmål men här finns mycket annat att se. Den bilburne resenären bör absolut göra en rundtur kring Siljan och då inkludera byar som Tällberg och Plintsberg. Gårdarna och husen här är en fascinerande del av Sveriges kulturarv och utsikterna över Siljan ger en dos svindelkänsla. Båda Siljan-städerna Mora och Leksand tävlar om att ha det största och mest traditionsenliga midsommarfirandet i landet.

“När du startat från Stockholm, inled dagen med att svänga av till Sigtuna från E4: an. Det är en av Sveriges äldsta städer och många menar att den också är den vackraste.”

Dag 12 Östersund

Körsträcka från Mora: 31 mil (4 tim 24 min)

Var bor man? Hotell Gamla Teatern. Charmigt hotell vars tillbakablickande stil passar byggnaden från 1800-talet.

Östersund överraskar den oförberedde genom stadens variationsrikedom av upplevelser. Åk ångbåt på Storsjön eller pröva SUP-bräda i Surfbukten. Hyr elcykel och cykla på Frösön, där sevärdheterna duggar tätt med de storslagna Oviksfjällen som bakgrund. Friluftsmuseet Jamtli med rollspelande skådespelare i tidstypiska kläder passar alla åldrar, liksom mötet med de tama älgarna på Moose Garden i Orrviken ett par mil utanför staden.

“Bäst utsikter från Frösön får du från kaféet Stocke Titt, som ligger mitt på ön nära bilvägen.”

Dag 13 Höga Kusten

Körsträcka från Östersund: 27,8 mil (3 tim 57 min)

Var bor man? First Hotel Statt Örnsköldsvik är ett klassiskt stadshotell i Örnsköldsvik.

Mellan Kramfors och Örnsköldsvik ligger världsarvet Höga Kusten. Ingen annanstans kring Östersjön möts berg och hav på samma natursköna och dramatiska sätt. För bilister utgör E4:an en direkt ingång till Höga Kusten-området. Man får absolut inte missa avtagsvägen som ibland kallas Turistvägen mellan Skuleberget och Höga kusten-bron. Vägen har flera gånger utsetts till Sveriges vackraste bilväg. Här bör man kliva ur bilen för att vandra en bit i magnifika omgivningar eller ta båten från Docksta till Ulvön. Att hyra kanoter vid anläggningen Friluftsbyn är en annan perfekt aktivitet här.

Dag 14 Gällivare

Körsträcka från Höga Kusten: 57,8 mil (7 tim 32 min)

Var bor man? Grand Hotel Lapland. Bekväma rum, bra restaurang och takbar med pool som är grym på sommaren under midnattssolens sken.

Låt vara att det bara är de mest passionerade roadtrip-älskarna som kör slutsträckan på nära 60 mil från Höga Kusten till Gällivare. Belöningen är å andra sidan stor. På sommaren flödar midnattssolen dygnet runt och på högfjället Dundret (ja, man kan ta bilen upp hit) säljs våfflor med färsk hjortronsylt i toppstugan. Vyerna över svenska fjällvärlden insvept i honungsgult ljus ända bort till Kebnekajse glömmer man troligen aldrig.

“Från Gällivare utgår många fjällvandringar. Funderar du på samma sak, välj underskattade Padjelanta, Sveriges största nationalpark. Hela leden tar tio dagar att gå, men om fyra dagars vandring är tillräckligt kan du åka helikopter tillbaka.”

Hur vet momondo att allt i denna guide stämmer?

Erfarenhet och research ger viss täckning för det. Jag (artikelförfattaren) har arbetat som reseskribent i över 20 år, gett ut reseböcker och publicerat reportage från över 100 länder i de flesta av Sveriges största tidningar. Att resa är min passion. Det tillhör min yrkesstolthet att veta på vad som gäller på olika områden av resandets värld och alltid erbjuda läsaren riktig och lättläst information om detta.

Slutsats

Sverige är ett underbart land för en riktig bilsemester. Man färdas på bra och lättkörda vägar och varje dagsetapp innebär nya höjdpunkter. På två veckor hinner man se mycket av Sverige från Skåne till Lappland, en resa som passerar såväl spännande storstäder som storslagna naturområden och historiska sevärdheter.

Om författaren

Wailana KalamaWailana Kalama är en frilansresande författare ursprungligen från Hawaii, nu bor hon i Stockholm. Hon älskar långsamt resande, kryddig mat, skrivsystem och promenader i skogen. Hon är tidningsredaktör för Almost Fearless och hennes arbete har synts i Silverkris, Slow Travel Stockholm och Go Overseas.

Upptäck fler artiklar