DiscoverResor i Sverige

Tips på de bästa sakerna att göra under en weekend i Göteborg

Är du sugen på att göra en liten resa, men har inte tid eller lust att lämna Sveriges gränser? Då kan en weekend i Göteborg vara den perfekta lösningen. Upptäck de spännande sevärdheterna staden har att erbjuda, gå på Liseberg, besök lokala bryggerier eller shoppa loss i Stora Saluhallen och i de många butikerna som finns i staden.

Här följer ett exempel på hur du kan tillbringa helgen, så att du blir inspirerad inför din weekendresa. Självklart kan du anpassa planerna om det finns andra saker du hellre vill göra, men här får du några tips som kan fungera som en guide inför din långhelg i Sveriges näst största stad.

Hitta flyg till Göteborg

Weekend i Göteborg – tips inför resan

SWEDEN_GOTENBURG_HARBOR_FERRY

Det finns gott om hotell och restauranger i Göteborg, men det finns en risk att det är fullbokat på många platser, särskilt om din weekend äger rum under högsäsongen på sommaren i den populära staden. Kolla därför gärna upp i förväg och boka in var du vill bo och äta, så att du inte behöver spendera halva din weekend i Göteborg med att vandra runt och leta efter bra ställen att besöka.. Som i de flesta städer är det oftast lite dyrare att ta in på ett centralt hotell, men för en weekendresa kan det vara värt det så att du inte lägger flera av de begränsade timmarna du har i staden på att transportera dig fram och tillbaka.

Som på de flesta platser i Sverige är vädret inte alltid så pålitligt i Göteborg, så klä dig efter årstiden och håll ett öga på väderprognosen innan du åker. Även om sol utlovas skadar det aldrig att ha med sig ett litet paraply i packningen. Tänk också på att Göteborg är en kuststad, och därför kan det blåsa rejält vissa dagar.
Flygplatsen Landvetter ligger max 40 minuter bort med buss, och bussbiljetten kostar cirka 100–120 kronor i skrivande stund. Taxi går naturligtvis lite snabbare men kostar också ett par hundralappar mer, så vilket som blir det mest ekonomiska alternativet beror på om du reser själv på din weekend eller med flera vänner eller familjen.

För smidig transport medan du är i Göteborg rekommenderas det att köpa dygnsbiljetterna Västtrafik erbjuder. Man kan antingen köpa en som gäller i 24 timmar för cirka 115 kronor, eller 72 timmar så att du kan åka hur mycket du vill under hela helgen för cirka 230 kronor. Med biljetten kan du åka hur mycket du vill på bussar, tåg, spårvagnar och båtar, och den aktiveras första gången du använder den. Priserna gäller för Zon A-biljetter, vilket räcker såvida du inte tänker ge dig ut på en utflykt i övriga Västra Götaland.

Dag 1 av din weekend i Göteborg: Eftermiddag i Stora Saluhallen

SWEDEN_GOTENBURG_MARKET_HALL

Efter att ha rest hela fredagsförmiddagen har du äntligen anlänt i Sveriges näst största stad. Låt din weekend i Göteborg börja! Vad ska du hitta på först? Efter att ha checkat in på hotellet väntar hela eftermiddagen dig. Kurrar magen lite efter resan? Dags för första anhalten: Stora Saluhallen.

Detta är en av Göteborgs populäraste platser att handla färska matvaror och delikatesser på. Här finns allt och lite till från världens alla hörn representerat bland de cirka 40 butikerna och matställena som finns i saluhallen. Hallen är centralt belägen på Kungstorget i stadens centrum.

Upptäck kunniga och duktiga handlare som ger dig tillgång till ett varierat utbud som ett grekiskt soppkök, en dynamisk vinbar, eller smaka på nya, unika smaker från Italien och Spanien. Köp med dig lite godsaker som du kan ha med dig hem från din weekend i Göteborg, som goda nötter, exotiska kryddor, turkisk baklava eller ost och bröd från någon av flera osthandlare. För lite gott att tugga på under dagen eller lägga i skafferiet där hemma är ju aldrig fel.

Du kan antingen välja att testa lite småsaker så att du står dig till middagen på kvällen, eller börja din eftermiddag i Stora Saluhallen med att äta en lunch på någon av de charmiga restaurangerna som finns här.

Kväll med middag, föreställning och fest

RESTAURANT_CAFE_PEOPLE_FRIENDS_LGBTQ

När du blivit hungrig igen på kvällen och vill ta en lugn stund med en middag på en mysig restaurang finns det många bra alternativ att välja mellan i Göteborg. Ta en tur till Familjen på Arkivgatan och upplev den västsvenska gastronomin i en familjär stämning, eller upplev en av Sveriges bästa köttkrogar på Meet på Geijersgatan, där köttälskare kan avnjuta riktigt bra kött i en skön miljö.

De flesta kvällsrestauranger öppnar klockan 17:00, och för att maximera fredagskvällen kan du boka bord till dess så kanske du också hinner med en föreställning på Göteborgsoperan, som vanligtvis har föreställningar som börjar klockan 19:00 på fredagskvällar. Här kan du uppleva fantastiska event, då musikaler, opera och konserter är några av de shower som sätts upp här vecka efter vecka.

Om du fortfarande har energi kvar och festlusten smugit sig på efter föreställningen är Kungsportsavenyn platsen att ta sig till. Här det finns flera bra klubbar att välja på, med dansgolv och barer utspridda över flera våningar. Här spelar många olika liveband med olika inriktningar som rock, pop och jazz. På rockklubben Sticky Fingers är det fullt ös, medan Nefertiti erbjuder sköna jazzvibbar.

Dag 2 – heldagen: Lördagsmorgon med shopping

SWEDEN_GOTENBURG_PEOPLE_MAN_BAKER_BAKERY

Efter att du är mätt och belåten efter hotellfrukosten är det dags för helgens enda heldag. Nu är det dags för shoppingturen i stadens bästa affärer, de flesta öppnar klockan 10:00 på lördagsmorgonen. Göteborg erbjuder massor av småbutiker, internationella kedjor och flera stora köpcentrum.

I den centrala stadsdelen Fredstan hittar du gatorna Fredsgatan och Södra Hamngatan, som bildar en central marknadsplats där du kan hitta allt möjligt, från de mysiga småbutikerna med sin speciella charm till de stora varuhusen som Arkaden där du kan shoppa loss och låta bankkortet gå varmt.

Vill du besöka det största köpcentret Göteborg har att erbjuda är det Nordstan, som funnits här i över 50 år, i stadsdelen Östra Nordstaden som gäller. Köpcentret har cirka 200 butiker och restauranger, så här kan du lätt tillbringa hela förmiddagen.

Eftermiddagstripp till Liseberg

Göteborg

Ta en sväng till Liseberg och upplev det roligaste nöjesparken har att erbjuda under ett par timmar. När man är vuxen är det inte alla som orkar spendera en hel dag här med att åka alla roliga attraktioner flera gånger om, då kan det vara lagom med ett besök som varar i några timmar så att du kan välja ut de roligaste och testa på dem innan du fortsätter din weekend i Göteborg utanför parken.

Testa de klassiska, hisnande berg- och dalbanorna Balder, Lisebergsbanan och Valkyria, snurra runt på höga höjder med Mechanica, Loke och Jukebox, eller ta det lite lugnare i Kållerado eller Kaffekoppen. De modigaste kan ge sig på AtmosFear VR, där du faller ner snabbt i ett fall på 116 meter med en hastighet på cirka 110 kilometer i timmen medan du bär ett par VR-glasögon som visar dig läskiga rymdscener. Inget för den höjdrädda med andra ord.

När det är dags för lunch har Liseberg ett flertal restauranger att välja på, som Lisebergs Värdshus som erbjuder moderna smaker i en historisk miljö, Al Parco för den pizzasugne eller Hamnkrogen som serverar havets delikatesser, för att bara nämna några. De flesta av parkens restauranger erbjuder också barnmenyer för de små.
Parken har sina bästa öppettider under sommarhalvåret, då det är lätt att gå hit en lördagseftermiddag. Om det skulle vara grått, mulet och kanske till och med lite regnigt säger instinkten kanske att det inte är lika roligt att gå till en nöjespark, men det kan faktiskt vara den bästa dagen att gå eftersom köerna oftast är mycket kortare då. Biljetter kan antingen köpas online i förväg eller på plats.

Om det är en vinterweekend i Göteborg du planerar tänker du kanske att Liseberg inte är ett alternativ, men nöjesparken har faktiskt öppet under november och december. Under denna period väntar en mysig julmarknad med bodar och stånd, och en del av åkattraktionerna har också vinteröppet. Om det fallit snö över staden ger den snöbelagda utsikten från toppen av Lisebergshjulet en vacker bild av det vita Göteborg.

Kvällsbesök på bryggeri och café

PEOPLE_WOMAN_MAN_BAR_RESTAURANT_BEER

Efter morgonens shopping och äventyren på Liseberg på eftermiddagen passar det bra att förfriska sig lite med ett besök på ett bryggeri. Visste du att många öl som är högt rankade på internationella topplistor kommer just från Göteborg?

För ett trevligt besök med goda drycker att testa är Beerbliotek ett bra ställe. Här finns öl och bryggare från flera olika platser. Bryggeriet drivs av sex vänner från olika delar av världen, och här bryggs öl som de helt enkelt själva skulle vilja dricka. Deras Tap Room är öppet på fredagar och lördagar, och inga bokningar krävs. Se till att åka hit direkt efter att du gjort allt du vill på Liseberg, eftersom de stänger klockan 18:00 på lördagar. Här finns alltid tio olika ölsorter att välja mellan, och till och med hundar är välkomna.

Vega Bryggeri som ligger på Ringön har generösare öppettider på lördagar, med stängning klockan 23:00 på kvällen. Här satsar man hårt på att brygga riktigt bra öl. Deras uteservering är ett riktigt skönt ställe att hänga på under en solig lördagskväll, och när kylan kryper på finns det mysiga filtar som kan hålla dig varm. Här finns många fina ölsorter på kran, och andra i deras kyl.

Det erbjuds också en del mat på Vega Bryggeri, som hamburgare eller sandwiches, men har du tid över rekommenderar vi att även besöka ett av stadens många bra kaféer för en kvällsmacka. Junggrens café är Göteborgs äldsta café, som etablerades redan 1896. Här kan du njuta av en smörgås, ett smörrebröd eller bara luta dig tillbaka med en kopp te på kvällskvisten innan du beger dig tillbaka till hotellet.

Dag 3 – Helgens sista besök: Morgonbesök på museum

SWEDEN_GOTENBURG_MUSEUM

Jaha, så ikväll är det dags att åka hem igen. Men innan dess hinner du med några roliga aktiviteter till. Ett bra val är ett besök på ett av stadens fantastiska museer, men om du är klar ganska tidigt efter att ha ätit dig mätt på hotellets frukost rekommenderas Universeum eller Göteborgs stadsmuseum, de öppnar nämligen klockan 10:00 på söndagar, en hel timme innan både konstmuseet och naturhistoriska museet.

Stadsmuseet är det mest centrala av de stora museerna. En dagsbiljett kostar bara cirka 60 kronor, och det är gratis för studenter och de som är under 20 år. På Göteborgs stadsmuseum kan du se spännande utställningar om stadens historia och annat, beroende på tid och säsong.

Universeum kostar cirka 245 kronor per vuxen för biljett som förköpts online, men är också en mer underhållande plats för dig som inte bara är ute efter fakta och historia. Här förenas nytta med nöje när man lär sig mer om livet i havet, naturen och rymden medan man helt enkelt har kul och upptäcker allt som finns här.

Det finns många spännande och roliga avdelningar på Universeum. För att nämna några så finns här Akvariehallen, som är en av Europas största akvarier där du kan upptäcka fiskar i olika färger och former, hajar som snabbt simmar förbi och majestätiska rockor som glider fram genom vattnet. Regnskogen är en del av anläggningen som består av en 18 000 kubikmeter stor regnskogskub, där apor, fåglar, sengångare och många andra djur lever bland alla tropiska växter. I avdelningen Humans kan du upptäcka hur din egen kropp fungerar och lära dig mer om muskler, lungor, skelett och immunförsvar.

Biljetten gäller hela dagen, men de flesta tycker det är lagom att stanna två, tre timmar. Lagom för söndagsmorgonen alltså, innan det är dags för lunch och därefter din weekends sista aktivitet.

Kolla sevärdheterna du har kvar den sista eftermiddagen

SWEDEN_GOTENBURG_GOTAPLATSEN_SQUARE

En bra avslutning på din weekend i Göteborg är att utforska staden, oavsett om du är här för första gången eller om du vill se vad som är nytt sedan du var här sist. Så gör dig redo för en tur i staden.

Bland de klassiska sevärdheterna i Göteborg ingår Götaplatsen, belägen i södra ändan av Kungsportsavenyn i stadsdelen Lorensberg, där Poseidonstatyn har vakat som ett av Göteborgs mest kända landmärken sedan 1931. I närheten finns Stadsteatern, Göteborgs konstmuseum och konsthall, stadsbiblioteket och mer att upptäcka. Här kan du ganska snabbt insupa många av stadens vackraste byggnader och sevärdheter.

Om du vill se de fler av stadens sevärdheter på kort tid finns det guidade turer som tar dig till alla platser man måste se vid ett besök i Göteborg på bara lite drygt en timme. Perfekt för dig som vill få ut det mesta av stadens sevärdheter på så kort tid som möjligt, innan det är dags att åka hem igen.

Andra spännande platser att upptäcka

PEOPLE_MEN_JUMPING_LAKE

Hoppas att detta inspirerat dig inför din weekend i Göteborg. Om du skulle ha tid över någon av dagarna, eller om du vill hitta något annat att göra än vad du läste om i detta inlägg, kan du hitta tips på utflykter i Göteborg här.

För tips på vad du kan göra en weekend i andra städer, se gärna fler av våra guider. Hitta spännande tips på vad du kan göra i städer som Istanbul, Barcelona, Berlin eller London. Ha en trevlig weekend!