DiscoverResor i Sverige

Att göra i Stockholm: 20+ Sevärdheter och upplevelser i staden

Stockholm är en elegant och charmig stad i den svenska skärgården. Huvudstaden hyser all den charm och karaktär som svenskarna är kända och älskade för. Och upplevelser finns det gott om! Från roliga upplevelser för barn till aktiviter som passar par – och det är aktiviteter som inte kostar någonting. Läs mer här nedan, så får du bra tips på saker att göra i Stockholm!

 Hitta hotell i Stockholm

Vad vill du göra i Stockholm?

Gratis saker att göra i Stockholm

Från friluftslivet på skärgårdsöarna till underjordiska upptäckter av konstverk – många av Stockholms attraktioner är gratis. Läs vidare och få förslag på aktiviteter som inte kostar något.

Kolla in solnedgången från Monteliusvägen

Kolla in solnedgången från Monteliusvägen

© Tove Freiij/imagbank.sweden.se

Om du spenderar några kalorier och går uppför Monteliusvägen hittar du en populär plats att hänga på. Här sitter stockholmarna och njuter av livet och den vackra panoramautsikten över Gamla Stan, Mälaran och Riddarholmen. Ta med en flaska vin eller annan dryck och njut av solnedgången. Monteliusvägen ligger upp på Södermalms kullar, cirka 10 minuters promenad från Gamla Stan.

Idyllisk promenad genom Tantolundens koloniala hus
När vädret är där finns det inget bättre än att koppla av i gröna omgivningar. För detta är Tantolunden helt perfekt. Mitt i Södermalm i södra Stockholm ligger denna stora park där svenskarna möts och umgås. Här hittar du massor av aktiviteter. Från picknick till beachvolleyboll. Vi tycker att det är ett måste att gå en promenad bland de lilla färgglada koloniala trädgårdarna som ligger på kullarna ner till vattnet.

Snösätra Wall of Fame

Snösätra upplagsområde

© Snösätra – Wall of Fame

Efter att ha haft en tynande tillvaro har industriområdet Snösätra i södra Stockholm superhippt. Det beror på att ägaren 2014 gav graffitimålare tillstånd att förvandla de gråtrista industribyggnaderna till gatukonst.

Om du vill prova något annorlunda och är intresserad av vad som händer när du låter en rad taggade gatukonstnärer gå loss i ett industriområde så är resan till Snösätra väl värd besväret. Det ligger i Rågsved och det arrangeras stundtals evenemang, musik och fester där, framförallt under sommarmånaderna.

Stadsbiblioteket, imponerande arkitektur

Stadsbiblioteket i Stockholm

© Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Om du älskar böcker är stadsbiblioteket destinationen för dig. Den överdådiga arkitekturen och det cirkulära utrymmet i bibliotekets centrum ger intryck på såväl boknördar som alla andra. Du kommer att vilja gå upp på upptäcksfärd bland alla böckerna. De trevliga omgivningarna är rogivande, vilket gör att många stockholmare har biblioteket som sin favoritplats. Dessutom är det en bra plats för att få en välbehövlig paus från vind och väder, samtidigt som du kan passa på att ta några bra bilder.

Ta en gratis guidad tur

Free walking tour Stockholm

© Nicho Södling/Folio/imagebank.sweden.se

Om du vill få lite kulturell touch på din vistelse, följ med Stockholm Free Tours från T-Centralen varje fredag klockan 11:30. Studenter guidar dig genom en tur på 1,5 timme, där du får se flera av stadens stora attraktioner, lära dig mer om staden, kungafamiljen och svensk kultur.

Kom i form utomhus

fitness-gratis-saker-att-göra-i-stockholm-attraktioner-sevärdheter-musem-stockholm-turism

Om du tycker svenskarna är lite för snygga, och vill konkurrera lite, kan det vara läge att komma i form. Gym kan kosta – mycket – men på något av stadens utegym kan du hålla dig i form helt gratis. Det finns allt från enkla anläggningar med stockar till fullfjädrade klätterväggar, men alla är betydligt roligare än hotellgymmen. Och gratis.

Om du hellre vill springa, varför inte göra det ihop med andra? Run with Me Stockholm organiserar en gratis “Lazy Sunday”-löpturer på 7-10 kilometer. Var beredd på kullersten och mycket uppförsbackar.

Hela sommaren organiserar Friskis & Svettis gratis utomhusträning med allt från aerobics till dans, löpning och yoga. Ett bra sätt att komma i form eller bara värma upp inför en dag på stan.

Besök tre gratis museum

moderna-museet-gratis-saker-att-göra-i-stockholm-attraktioner-sevärdheter-museer-stockholm-turism

Utforska konst och design på Skeppsholmen. Här kan du besöka tre olika museum med gratis inträde på vissa dagar.

För en utsökt samling asiatisk konst, bege dig till Östasiatiska Muséet. Ett av landets bästa muséer är näst på tur, närmare bestämt Moderna Muséet, med ikoner som Picasso och Dalí i den permanenta samlingen. Bara några steg bort ligger sedan Centrum för Arkitektur och Design där du kan lära dig massor om svensk arkitektur från 1800-talet fram till idag.

Var med i radion

PERSON_WOMAN_MUSIC_DANCING

Inte alls får chanson att vara med i radio på semestern. Passa på att uppleva det på Sveriges Radios Musikplats Stockholm i studio 4. Här ges en gratis konsert med olika typer av aktuella artister, plus intervjuer och frågestunder. Se till att kolla in Musikplats kalender för ett komplett program. Och kom tidigt så du inte går miste om en plats.

Ta en tur till Drottningholms Slott

Ta en tur till Drottningholms Slott

© Tove Freiij/imagebank.sweden.se

För en inblick i kungligheternas historia, utforska Drottningholms slott. Glöm inte att kolla in kinesiska paviljongen och ta en fika i kaféet på plats.

Utforska underjordiska konstverk

tunnelbana-gratis-saker-att-göra-i-stockholm-attraktioner-sevärdheter-musem-stockholm-turism

Stockholms tunnelbana är inte bara ren och fräsch och tyst, den är också en av världens vackraste. Stationernas väggar och tak är dekorerade med monster, färger och spännande installationer som alla förhöjer din dagliga pendelresa. Självklart är de gratis att uppleva – förutsatt att du köpt en SL-biljett. Du kan också gå på en guidad Art Walk i SL:s regi.

Art Walk är tillgänglig på svenska året runt men under sommaren ges den även på engelska. Få en smygtitt på vad vi pratar om i vår artikel om tunnelbanestationer med fin konst.

Strosa i Gamla stan

gamla-stan-gratis-saker-att-göra-i-stockholm-attraktioner-sevärdheter-musem-stockholm-turism

Ett besök i Gamla stan, Stockholms äldsta stadsdel, är ett måste om du är på besök. Utforska de många trånga gränderna och husen som i många fall är hundratals år gamla.

Efter en snabb promenad längs Västerlånggatan kan du se högvakten – åtminstone om du är tidigt ute. Lite senare under dagen kan du med lite tur se de kungliga väktarna marschera runt i staden.

För en riktig pampig entré till Gamla stan, ta Drottninggatan över Riksbron och promenera in under de stora kolonnerna vid riksdagshuset Rosenbad.

Pssst! De tidigare nämnda Stockholm Free Tours erbjuder också gratis turer med Gamla stan-tema. Turerna startar vid Centralen varje fredag klockan 14:30.

Kolla in utsikten från Söder

stochkolm

© Oleksiy Mark/Shutterstock

Södermalm är ett avslappnat och trevligt grannskap. Tack vare att det är så kuperat kan du också få en fin utsikt över resten av staden. Hoppa av vid Slussen och gå direkt till Katarinahissen. Hissen är avstängd men du har en fin vy över vattnet.

Gå upp längs Götgatan om du är sugen på lite shopping, eller gå längsmed Fjällgatan och kom nära vattnet. Om du har cykel, ta Monteliusvägen och stanna till vid romantiska Mariahissens gångbro. Härifrån kan du vandra upp till Skinnarviksberget – Stockholms högsta naturliga punkt.

Bli expert på svensk kultur

nordiska-museet-gratis-saker-att-göra-i-stockholm-attraktioner-sevärdheter-musem-stockholm-turism

Njut av en kväll på Nordiska Muséet på Djurgården. Varje onsdag mellan oktober och maj, från 17 till 20, kan du se utställningar om Sverige och svenskt liv, helt gratis.

Innan du lämnar ön, gå förbi någon av de många attraktionerna på Gröna Lunds tivoli. Resten av Djurgården är perfekt för en naturskön promenad, så fortsätt för all del hela vägen in till stan om du känner att du har flåset.

Dansa loss

debaser-klubbar-gratis-saker-att-göra-i-stockholm-attraktioner-sevärdheter-musem-stockholm-turism

Om du är sugen på nattliv kan du sommartid se någon av morgondagens stjärnor på Debasers klubb Bar Brooklyn. Här ges gratis konserter då och då. Du kan också komma in gratis om det inte är några spelningar – om du kommer innan 22.

För lite annorlunda nattliv, ta dig till Östermalm och gratis klubben Soap Bar, där man festar varje dag i veckan hela sommaren. Även om drinkarna inte är gratis är de inte lika dyra som på många andra ställen i staden.

Att göra för vuxna i Stockholm

Vandra på Stockholms tak

Vandra på Stockholms tak

© Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Du kan uppleva Stockholm på ett helt nytt och lite mer utmanande sätt genom att ta en guidad vandringstur. Utrustad med säkerhetsutrustning kommer du att styras runt Stokholms takräcke på 43 meter, medan du hittar historier om Gamla Stockholm.

Ugglan Boule & Bar

DRINK_COCKTAIL_BAR

Om du tycker att det är trist att sitta still i en traditionell och vanlig bar är Ugglan räddningen. Det är ett litet aktivitetscenter för vuxna. Här finns brädspel, boule, air hockey, shuffleball och galet många andra spel. Här kan ni enkelt planera in en kväll med dryck och spel som passar humör och antal personer. Du måste vara över 23 för att komma in, så det är en vuxen miljö, fast med barnasinnet i behåll.

Rosendals trädgård, café och trivsamhet i gröna omgivningar

Rosendals trädgård

© Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Det här är en liten grön juvel. Ett supermysigt café i gröna omgivningar i ett antal växthusar fyllda med god stil och blommor. Här kan du få nyberedda sallader, soppor, smörgåsar och desserter. Det är stort fokus på ekologi, många ingredienser kommer från caféets egna trädgård. Det är en perfekt tillflyktsort en solig dag och är därför ofta smockfullt. Var smart och kom i god tid, eller ta med en picknickfilt.

Fotografiska, museum för fotokunst

MUSEUM

Fotografiska är ett mycket populärt fotomuseum i Stockholm. Det är populärt eftersom de har många inspirerande och intressanta fotoutställningar som kan få de flesta att sluta tänka på annat för en stund. Det är också populärt eftersom det finns ett bra café och en restaurang med panoramautsikt över vattnet och staden. Härifrån kan du se Vasamuseet och Gamla Stan. Gör dig själv en tjänst och unna dig ett besök, njut av den aktuella utställningen och passa sedan på att ta en trevlig lunch eller fika i kaféet.

Hornstulls Marknad, utomhusmarknad

Utomhusmarknad i Stockholm

© Simon Paulin/imagebank.sweden.se

På Hornstulls Market är det gott om bra vibrationer, liv och rörelse. Gillar du att slappa, shoppa äta streetfood så kan detta vara ett litet mekka för dig. Marknaden ligger på västra sidan av Södermalm och sträcker sig längs vattnet. På marknaden hittar du vintage, återvunnen konst, streetfood och allt annat du kan tänkas hitta på en utomhusmarknad. Marknaden är öppen varje söndag mellan 11.00 – 17.00 från april till oktober.

Mall of Scandinavia

PEOPLE_COUPLE_ON_SHOPPING-MALL

Det finns gott om shopping, mat och underhållning i Skandinaviens största köpcentrum. Här finns 224 affärer samt restauranger och en biograf. Gillar du torrt väder och massor av shopping är det här destinationen för dig.

Att göra för barn i Stockholm

Skansen, friluftsmuseum

Skansen friluftsmuseum

© Andrey Shcherbukhin/Shutterstock

De flesta barn älskar Skansen. Ett gigantiskt friluftsmuseum där du kan uppleva traditionella gårdar från hela Sverige som har renoverats på området. Hela familjen flyttas tillbaka i tiden i de historiska omgivningarna och museets personal gör upplevelsen komplett med kläder, djur, berättelser och mer.

Gröna Lund, Nöjespark

Gröna Lund i Stockholm

© Werner Nystrand/Folio/imagebank.sweden.se

Hela familjen kan ha en underbar dag full av äventur på Gröna Lund. Parken ligger precis intill vattnet och är fylld med karuseller och restauranger. Parken är öppen från mars till september. Är ni en familj som gillar att få lite adrenalin så finns det ingen bättre plats i Stockholm än “grönan”.

Junibacken, barnböckernas värld

LIBRARY_BOOKS

Med sina berättelser har Astrid Lindgren skapat äventyrliga och fantasifulla världar som fascinerar både barn och vuxna. Om du älskar Pippi, Emil och Karlsson på taket, se till att Junibacken finns på din lista. Här finns massor av underhållning för barn inspirerade av Astrid Lindgrens historier.

Vasamuseet, maritimt museum

Vasamuseet i Stockholm

© Ola Ericson/imagebank.sweden.se

1628 sjönk regalskeppet Vasa strax utanför Stockholm. 1961 kunde det bärgas och idag står det kompletta skeppet på Vasamuseet i Stockholm. Det är en galen upplevelse att se det stora skeppet från nära hållet och notera alla detaljer. Museet är fyllt med små modeller, installationer och förklaringar som gör det roligt för barn att uppleva skeppet och lära sig lite samtidigt. Det är gratis entré för barn under 18 år.

Stockholms spelmuseum

Stockholms Spelmuseum

© Stockholms Spelmuseum

Stockholms spelmuseum är ett av de nyaste museerna i Stockholm. På museet finns en fantastisk samling gamla konsoler, spelautomater och leksaker. Alla spelen som finns utställda på museet är spelbara. Ni kan utmana varandra i familjen, samtidigt som ni lär er något om spelets historia, från flipper till virtuell verklighet.