DiscoverSemester i Sverige

Romantisk weekend i Stockholm: 10 tips att se och göra för en drömlik helg

Du är kär. Du och ditt sällskap vill ha tid för er själva i huvudstaden. Vi på momondo har sammanställt 10 tips på vad ni kan göra under en romantisk weekend i Stockholm. Oavsett om ni vill vara aktiva, traditionella eller bara ta det lugnt tillsammans så finns här tipsen för er. Stockholm i sig är en romantisk stad och möjligheterna är många, både sådant som är i stort sett gratis och väldigt lyxiga alternativ. Njut av varandra och av det Stockholm har att erbjuda er.

Hitta boende i Stockholm

Romantisk weekend i Stockholms innerstad

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_PEOPLE_GettyImages

Vill ni hålla er i stan på er helg i Stockholm går det alldeles utmärkt. Huvudstadens centrala delar har mycket att erbjuda turturduvor. Vackra promenadstråk, aktiva dejter och självklart mycket gott att äta dygnets alla timmar. Även om det är promenadvänligt i alla Stockholms delar finns både bussar, tunnelbana och spårvagn att ta till om fötterna är trötta.

Djurgården: Fart och fläkt i nöjespark eller lugn trädgårdspromenad

THEME_PEOPLE_GAY_COUPLE_AMUSEMENT_PARK_GettyImages

Kungliga Djurgården har lika mycket att erbjuda för paret på första dejten som för de som redan varit på hundra dejter. Här finns museum att utforska, välrenommerade restauranger att njuta av och grönområden att promenera i. Vill du uppleva skratt och rörelse på dejten går ni till Gröna Lund. På denna nöjespark kan ni åka berg- och dalbana, gå i Lustiga huset eller varför inte en tur i Kärlekstunneln? Djurgården erbjuder även lugnare aktiviteter. På Rosendals trädgård kan ni strosa runt årets alla dagar. På sommaren kan ni plocka snittblommor tillsammans och få med er en fin bukett hem eller avsluta dagen med en drink i trädgårdsbaren. Här finns även ett kafé, en gårdsbutik och en plantbod.

Södermalm: Promenad och picknick med utsikt längs Monteliusvägen

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_PEOPLE_COUPLE_PARK_RIVER_GettyImages

Det må vara en klassiker men det finns anledning till att så många uppskattar promenaden längs Monteliusvägen. Det spelar ingen roll vilken tid på året ni går här, är vädret tillräckligt bra (det räcker med att det inte öser ner regn eller snö) så är utsikten otrolig. Börja vid Mariaberget och gå vidare längs Monteliusvägen. Där, till exempel i Olle Adolphsons park, sätter ni er ned med picknickkorgen. Orkar ni inte ordna med egen picknick finns det gott om restauranger ni kan ta med mat ifrån i området eller så köper ni något enkelt från närmaste mataffär.

Gamla stan: Romantik afternoon tea och lyxigt boende hos Lady Hamilton

THEME_FOOD_DRINK_TEA_GettyImages

Vill ni lyxa till det på er weekend ska ni boka Lady Hamilton Hotel i Gamla stan. Som gäst på hotellet, som är döpt efter den engelska sjöfararen Lord Nelsons älskarinna, bor du i en historisk miljö full med skatter från både Sverige och från andra håll i världen, till exempel 1400-talsbrunnen i källaren eller galjonsfigurer och skeppsmodeller. Här erbjuds afternoon tea som går att boka även om du inte är hotellgäst. Tea and scones erbjuds året runt medan afternoon Tea serveras från september fram till sommaren. Från sin placering i Gamla stan har ni nära till alltifrån Kungliga slottet och operan till museum och nattklubbar. Ett exempel på nattklubb i närheten är The Secret Garden, med just en hemlig trädgård på insidan, som vi verkligen kan rekommendera. Restaurang på tidig kväll och klubb senare på natten.

Södermalm: gå en kurs tillsammans på Långholmen

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_KAYAK_PADDLES_PEOPLE_COUPLE_GettyImages-1195400579.jpg

På Långholmen ligger Långholmen kajak som anordnar kurser i kajakpaddling, stand up paddleboard (SUP) och SUP-yoga. Vad kan vara roligare än att lära sig något tillsammans med sin älskling? Är ni redan vana paddlare kan ni utforska staden vattenvägen i en kanot. Det finns flera olika rutter att välja mellan beroende på hur länge ni till vara ute och vad ni vill se. Uthyrningen har öppet dagligen från mitten på maj till mitten av september. På ön hittar du även Långholmens som serverar en säsongsbetonad brunchbuffé på lördagar och söndagar. På menyn finns många vegetariska och veganska rätter.

Vasastan: skrattar bäst som skrattar sist

THEME_THEATRE_PEOPLE_WOMAN_LAUGHING_GettyImages

På Surbrunnsgatan ligger Stockholms mest anrika stand up-klubb, Norra Brunn. Här har det skämtats i över 30 år och nu kan du och din dejt skratta tillsammans över en god bit mat på detta klassiska ställe i Vasastan. Shower ges tisdag-lördag från mitten på augusti till mitten på juni. Norra Brunn har olika komiker, både nya och etablerade namn, i programmet varje dag. Under sommaren är restaurangen stängd men Norra Brunn erbjuder då stand up på ett café i Vasaparken istället.

Flera centrala platser: Kärleksfika i sin renaste form på Chokladfabriken

THEME_FOOD_CHOCOLATE_TRUFFLE_STORE_GettyImages

Choklad är kärlek och kärlek är choklad. Oavsett om ni behöver en paus i stadspromenaden en härlig sommardag eller om ni letar något värmande mitt i vintern är Chokladfabriken ett mysigt stopp. Detta konditori finns på tre platser i stan; på Renstiernas gata, på Regeringsgatan och på Dalagatan. Chokladen görs för hand i lokalen på Södermalm men alla tre butikerna har servering. Här kan ni sätta er ner och njuta av choklad i alla dess former. Och skulle det bli så att ni efter denna dejt gifter er så kan Chokladfabriken göra bröllopstårtan!

Romantisk weekend i Stockholms utkanter

THEME_PEOPLE_COUPLE_HOLDING_HANDS_WHEELCHAIR_GettyImages

För den kärlekskranke finns det självklart platser väl värda att besöka även utanför innerstaden. Fördelen med Stockholm är att det är smidigt att ta sig fram, antingen på land eller vattnet. Båtar till olika delar av stan och till skärgården går dagligen, cyklar finns att hyra i stan och biluthyrare finns på flera platser. Det bästa är ändå att vart du än förflyttar dig så kommer du till en promenadvänlig plats.

Skärgården: ångbåtsmusik eller ö-utforskning på egen hand

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_ARCHIPELAGO_PEOPLE_COUPLE_GettyImages

Från Strömkajen, Strandvägen och ibland Slussen avgår båtarna som tar er till någon av Stockholms många skärgårdsöar. Åk på en musikkryssning med den över 100 år gamla ångbåten s/s Blidösund, den sista koleldade båten i skärgården. I resan ingår trerätters middag och reserverad sittplats under en spelning med några av Sveriges största artister. Vill ni hellre utforska skärgården på egen hand rekommenderar vi att ni tar båten till Grinda. På denna ö kan ni bada på någon av de många klipporna, äta gott på Wärdshuset eller promenera på Grindastigen som går genom både skog och äng. Är det en svalare dag är bastun populär eller varför inte bara njuta av solnedgången på Framfickan.

Nacka: Yasuragi

THEME_PEOPLE_WOMAN_SPA_MASSAGE_GettyImages

Spa-upplevelser är oftast ett säkert kort på en romantisk weekend. På Yasuragi kan du välja om du vill komma på besök under dagen/kvällen eller om du vill sova över. Yasuragi ligger på Hasseludden i Nacka och är en japansk oas mitt i den svenska skogen. Hit har människor kommit i över 20 år för att hitta lugn och ro, gå på behandlingar eller njuta av de många olika baden som finns här. Ta din partner i handen och gå in i stillhet på den här häftiga platsen, där allt från arkitektur till personalens bemötande hjälper dig på vägen till lugnet.

Gustavsberg: romantiska Hotell Blå Blom

THEME_PEOPLE_COUPLE_HOTEL_BED_GettyImages

I Gustavsbergs hamn, i två av porslinsfabrikens byggnader från 1800-talet, ligger hotell Blå Blom. Här hittar ni lugnet tillsammans, omgivna av den kreativitet som finns i området. Hamnområdet runt porslinsfabriken har blivit en knutpunkt för konstnärer och hantverkare så det är värt att ta en promenad i krokarna. Här kommer ni att upptäcka olika typer av butiker, bland annat Gustavsbergs porslins outletbutik. Det charmiga hotellet är som gjort för en romantisk weekend och här kommer ni att känna er väl omhändertagna.

Värmdö: Artipelag

THEME_MUSEUM_ART_GALLERY_PEOPLE_COUPLE_GettyImages

På Värmdö ligger Artipelag, ett konstmuseum mitt i naturen. Namnet är en hopslagning av de engelska orden art (konst), activities (aktiviteter) och archipelago (skärgård) och det är precis det som möter er här. För en extra romantisk touch på utflykten hit rekommenderar vi att ni åker passagerarbåten m/s Gustafsberg hit. Den avgår från Nybrokajen. På vägen åker ni genom Skurusundet och den smala vattenvägen Baggenstäket. Väl på plats kan ni hand i hand titta på utomhusutställningen Skulptur i natur eller gå in för att uppleva de roterande utställningarna, evenemangen och mat eller fika i Bådan Café & Konditori med sin stora stenhäll som centrum bland borden.

Relaterat
Index för roadtrips
1 min. läsning

Index för roadtrips