DiscoverReserekommendationer

Utforska alla sevärdheter Amsterdam har att erbjuda

Oavsett vem du är eller varför du är i staden finns det flera sevärdheter i Amsterdam som du inte får missa. Den holländska huvudstaden har länge varit det perfekta resmålet för kompisgänget på weekendresa, familjen på bilsemester och det nyförälskade paret som helst bara strosar omkring. Hit lockas folk från hela världen, året om – utan att det känns turistigt. Amsterdamborna njuter av allt staden har att erbjuda lika mycket som besökarna. Vi på momondo har listat de bästa sevärdheterna i Amsterdam för att du ska kunna få variation på dagarna i staden och möjlighet att uppleva både turistmålen och lokalbefolkningens smultronställen.

Reseguide till Amsterdam

Att ta sig runt bland Amsterdams sevärdheter

DEST_NETHERLANDS_AMSTERDAM_GettyImages

Amsterdam är en väldigt promenadvänlig stad med korta avstånd mellan de flesta sevärdheterna. Samtidigt är staden också Europas mesta cykelstad. Det sägs att Amsterdam är en av världens bästa cykelstäder och vad är väl bättre än att testa själv? Cykeluthyrare finns det gott om, staden är platt och cykelvägarna sträcker sig som ett nät över hela staden. Om du blir trött i benen är kollektivtrafiken ett bra och prisvärt alternativ. Bussar, tunnelbana och spårvagn sköts av företaget GVB och de säljer bland annat en-, två- och tredagarskort. Håller du dig i centrum är spårvagnen att föredra eller någon av de många kanalbåtarna. Vill du längre ut är det buss eller tunnelbana som gäller.

Hitta flyg till Amsterdam

Museum och byggnader

Amsterdam är staden med både modern och äldre arkitektur. De höga och smala, charmiga husen längs kanalerna, de innovativa lösningarna för förtätning och häftiga byggnader som bland annat inrymmer museum är alla en del av denna häftiga stad – liksom spårvagnarna, kyrkorna och de trånga gatorna.

Museumplein: stadens kulturella hjärta

THEME_MUSEUM_ART_GALLERY_PEOPLE_WOMAN_GettyImages

Nederländernas huvudstad är hem för några av de bästa museerna i Europa, exempelvis Rijksmuseum, Van Gogh-museet och Stedelijk Museum. Alla dessa tre ligger vid platsen med det logiska namnet Museumplein. Om din budget inte tillåter dig att besöka dem alla och du måste välja ett så är Van Gogh-museet vår rekommendation. På museet hittar du den mest omfattande samlingen av den store holländske målaren, mer än 200 målningar och 400 teckningar från olika perioder, bland annat ”Sovrum i Arles”, ”Potatisätarna” och ”Solrosmålaren”. För att lära dig mer om hans intressanta, och samtidigt tragiska liv, rekommenderar vi att du bokar en guidad tur. Van Gogh-museet har öppet alla dagar i veckan, året runt.

Ta reda på mer om museet här

Anne Franks hus: mörk historia från andra världskriget

DEST_HOLLAND_AMSTERDAM_ANNE_FRANKS_HOUSE_GettyImages

Anne Franks hus, som ligger på stranden av Prinsengracht-kanalen i den charmiga stadsdelen Jordaan, är en av de viktigaste platserna att besöka i Amsterdam. På baksidan av denna byggnad, omvandlad till ett museum, levde Anne Franks familj gömda i två år under andra världskriget. Under dessa år skrev Anne Frank sin berömda dagbok som senare publicerades av hennes pappa Otto Frank, den enda överlevande från gömstället.

På museet kommer du att få lära dig mer om Anne, hennes familj och de andra som gömde sig här men också om de som hjälpte judarna att gömma sig. Ett besök här är en känslosam resa tillbaka i tiden när du på plats får se hur gömstället fungerade och titta på dagboken i original. Museet har generellt öppet alla dagar i veckan, mellan kl. 9.00 och 22.00.

Ta reda på mer om museet här

Oude Kerk: Amsterdams äldsta byggnad

DEST_NETHERLANDS_AMSTERDAM_OUDE_KERK_GettyImages

Denna kyrka ligger en kort promenad från Centralstationen. Om du går vilse på gågatorna i gamla stan hittar du till slut Oude Kerk vid torget med samma namn. Det är den äldsta byggnaden i Amsterdam som grundades redan i början på 1200-talet och invigdes 1306. Utsidan är i gotisk stil och högst upp stoltserar en spira med ett klockspel bestående av 47 klockor. Inuti kyrkan hittar du fantastiska glasmålningar, tre piporglar och framför allt ett tak som anses vara det största medeltida trävalvet från Europa. Taket är dekorerat med 1400-talsmålningar. Kyrkan är öppen för besök veckans alla dagar, året om.

Pythonbron och Strawinskylaan cykelparkering: arkitektoniska verk

DEST_NETHERLANDS_AMSTERDAM_PYTHON_BRIDGE_GettyImages

Pythonbron, som officiellt heter Hoge Brug (Höga bron), är en av många broar i Amsterdam. Här kan du till fots ta dig över kanalen mellan Sporenburg och Borneo. Denna klarröda, 90 meter långa, bro designades av Adriaan Geuze från arkitektbyrån West och stod klar 2001. Sedan dess har den vunnit flera priser för sin arkitektur. Namnet Pythonbron har den fått på grund av att den slingrar sig likt en orm. Raka motsatsen till slingrig är cykelparkeringen Strawinskylaan, mittemot tågstationen Zuid. Med raka linjer och glaskorridorer visar detta enorma cykelgarage en imponerande arkitektur.

Spana in glasfasaden, den breda korridoren och de trädformade pelarna. Ett garage med både avslappnad atmosfär och ett naturligt ljus ger känslan av ett lusthus borde alla som har någon form av intresse för arkitektur besöka.

Heineken: upplev öltillverkning med alla dina sinnen

DEST_GERMANY_MUNICH_BEER_OKTOBERFEST_GettyImages

En annan sevärdhet i Amsterdam är Heinekens äldsta bryggeri. I hjärtat av staden ligger den historiska byggnaden som fram till 1980-talet var bryggeriet där den världsberömda Heineken-ölen tillverkades. Idag är denna byggnad ett museum. Under en rundtur här kommer du interaktivt att lära dig hela tillverkningsprocessen, få kuriosa som anledningen till dess gröna färg och självklart avsluta det hela med att prova färsk öl.

Andra sevärdheter i Amsterdam

Besökare har mycket att upptäcka i denna spännande stad. Utöver de klassiska museerna och båtturerna finns här annat att utforska. Två tips kommer här nedan. Vill du veta mer om vad du kan upptäcka i Amsterdam ska du läsa här.

Torgen Leidseplein och Rembrandtplein: liv och rörelse, dygnet runt

THEME_PERSON_DISCO_NIGHT_CLUB_DANCING_GettyImages

Torget Leidseplein, känt för sina uteserveringar, sina gatukonstnärer och sitt livliga nattliv är ett viktigt stopp på din rundtur i staden. Här finns caféer, biografer och teatrar, barer och coffeeshops och på sommaren (med start tidig vår och kvar till sent in på hösten) är torget fullt av restaurangernas uteserveringar. Senare på kvällen hittar du här några av Amsterdams coolaste nattklubbar.

Det andra torget värt att besöka är Rembrandtplein. Även här hittar du uteserveringar som hör till de pubar, restauranger och caféer som finns på torget. Här finns också traditionella barer som spelar holländsk musik och många småbutiker att utforska i torgets direkta närhet. Nattlivet här är bra och i området finns många gaybarer.

Jordaan: färgglada hus i arbetarkvarteren

DEST_NETHERLANDS_AMSTERDAM_CANAL_BICYCLES_GettyImages

Om du har lite tid är en av de bästa sakerna att göra i Amsterdam att promenera längs stranden av Singel-kanalen och särskilt Herengracht, i stadsdelen Jordaan, där de charmiga färgglada husen ligger. Jordaan var från början arbetarkvarter och är nuförtiden ett hippt område som främst inhyser studenter och konstnärssjälar. Den bohemiska och samtidigt livliga karaktären i det här i området gör det populär bland både lokalbefolkning och turister. Här hittar du allt från originella butiker och charmiga caféer till konstgallerier och exklusiva butiker.

Bortom hus, asfalt och torg

Även om Amsterdam är en storstad på alla sätt finns här något även för de som tycker om naturen. Gröna parker, vattenvägar och blommor. I Amsterdam finns flera levande sevärdheter mitt bland husfasaderna och tågrälsen.

Vondelpark: Amsterdams oas

DEST_NETHERLANDS_AMSTERDAM_VONDELPARK_GettyImages

Vondelpark är den perfekta platsen för att ta en promenad, sporta eller bara för att koppla av från stadens liv och rörelse. Denna 47 hektar stora offentliga park ligger inte långt från stadens centrum så den fylls av både lokalbefolkning och turister redan med dagens första solstrålar under varma dagar. Förutom grönområden, blommor, statyer, sjöar och floder hittar du en utomhusteater samt ett bra utbud av restauranger och caféer här. Gör som så många andra och köp med dig lite mat och en flaska vin för en picknick på någon av de härliga gräsmattorna om vädret tillåter.

Kanalerna: ett nät av vattenvägar

DEST_NETHERLANDS_AMSTERDAM_VONDELPARK_GettyImages

Amsterdam har många kilometer kanaler, tusentals broar och fler än 2 000 husbåtar, varav en del ligger i den historiska stadskärnan, avgränsad och omgiven av sina 4 mest kända kanaler: Singel, Herengracht, Prinsengracht och Keizersgracht. Förutom att gå över broar och ta en drink på terrasserna vid stranden är det värt att gå längs Keizersgracht-kanalen till Magere Brug, en av stadens häftiga broar.

I närheten finns också några av de mest fotovänliga platserna i kanalerna som exempelvis de dansande husen, Staalmeestersbrug-bron med Zuiderkerk-kyrkan i bakgrunden och Kaasmarktsluis-bron, en utsiktspunkt där du kan se sju broar uppradade. Det bästa sättet att uppleva kanalerna är dock att boka en båttur och. Här finns det mycket att välja mellan, till exempel kanalbåtar som tar dig runt på en längre tur, romantiska kvällskryssningar eller hop on-hop off-båtar. Vad du än väljer så är kanalerna en stor del av stadsbilden i Amsterdam, så du kommer inte att missa dem!

Bloemenmarkt: Flytande blomstermarknad

DEST_NETHERLANDS_AMSTERDAM_FLOWER_MARKET_domenico_bonito

När du går längs stranden av Singel-kanalen kommer du till den berömda flytande blomstermarknaden, en annan sevärdhet att besöka i Amsterdam. Historien om denna marknad, byggd på pråmar ovanför vattnet, går tillbaka över 100 år i tiden då båtlaster med blommor anlände varje dag för försäljning på just denna plats. Här kan du gå runt bland de färgglada blommorna men också köpa tulpanlökar till någon där hemma.

Om du kommer till marknaden tidigt och inte har ätit frukost rekommenderar vi att du köper några läckra chokladkakor i Van Stapele Koekmakerij-butiken. Andra marknader som är värda att besöka är loppmarknaden på Waterlooplein Market och Albert Cuyp-marknaden, den största utomhusmarknaden i Europa med produkter av alla slag och för alla smaker.