DiscoverSmaken av resor

Upptäck Amsterdams 12 bästa marknader

Tänk dig hur du vandrar runt i Amsterdam bland de färgglada husen utmed de långa kanalerna. Plötsligt känner du både shoppinglusten och hungern öka i styrka. Vart ska du ta vägen? Finns det något härligare än att gå runt på en marknad och fynda samtidigt som du tuggar på en stroopwafel eller något annat smaskigt. Här har vi samlat ihop de bästa marknaderna Amsterdam har att erbjuda, så du vet vart du kan gå för att stilla både shoppingsuget och hungern.

Hitta flyg till Amsterdam

1. Albert Cuypmarkt – Den största av alla marknader i Amsterdam

NETHERLANDS_HOLLAND_AMSTERDAM_ALBERT_CUYPMARKT

Albert Cuypmarkt är den största och kanske bästa av de många marknaderna i Amsterdam. Här kan du strosa omkring och smaka på en uppsjö av mat och produkter. En smarrig höjdpunkt är att testa den lokala specialiteten stroopwafel som består av två våfflor med sirap emellan.

Denna marknad tog sin början som en samlingsplats för gatuförsäljare som sålde sina varor från sina kärror redan vid det förra sekelskiftet. År 1905 hade det hela blivit så kaotiskt att myndigheterna bestämde sig för att göra det till en officiell marknad, som först bara hade öppet på lördagskvällar. 1912 hade detta ändrats till en marknad som hade öppet dagtid sex dagar i veckan, och detta gäller fortfarande.

Här finns verkligen allt möjligt till salu, från mat som grönsaker, frukt och fisk till andra produkter som kläder, smycken och kameror. Allt är inte klassiskt nederländskt heller. Många produkter har sitt ursprung i länder som Surinam, Turkiet och Marocko vilket gör att marknaden får en härligt internationell känsla.

Albert Cuypmarkt är den mest välbesökta marknadsplatsen i Nederländerna och sägs vara den största marknaden i Europa som har öppet under dagtid.
Något annat som också är populärt är de många internationella restaurangerna, barerna och caféerna av olika slag som det finns gott om längs gatan bakom marknadsstånden.

Albert Cuypmarkt ligger på Albert Cuypstraat i stadsdelen De Pijp. För att ta sig dit från centralstationen kan man ta spårvagn eller taxi, som båda tar strax över 10 minuter, eller till fots med en promenad på 30 minuter. Marknaden har öppet mellan 9:00–17:00, måndag till lördag.

2. Nieuwmarkt – Gamla centrum

NETHERLANDS_HOLLAND_AMSTERDAM_NIEUWMARKT_SQUARE_WAAG

Känner du för att ta in en del av Amsterdams historia? Denna marknad skapades redan 1614, så med över 400 år på nacken kan man här känna historiens vingslag.
Själva marknaden är ganska liten men ändå värd ett besök, om inte annat för att se de Waag, den stora porten som var ingång till området medan muren fortfarande stod på sin plats. Byggnaden har haft många roller men nu för tiden huserar bottenplanet en av de mest populära restaurangerna i området, Café in de Waag. Här finns också över 20 andra caféer att välja bland när det är dags för en fika.

Marknaden ligger väldigt centralt, bara cirka 10 minuters promenad från centralstationen. Stånden finns här måndag till fredag och en loppmarknad finns också på plats på lördagar under sommaren.

3. Waterloopleinmarkt

CLOTHING_MARKET_VINTAGE

På denna marknad, som har anor från 1800-talet och som kan ha upp till 300 stånd på plats, hittar du allt möjligt, från posters och vinylskivor till antikviteter, souvenirer och läderhantverk. Här finns också flera matalternativ som erbjuder olika sorters street food, inklusive mer internationella rätter från länder som Italien och Grekland.
Waterloopleinmarkt har generösa öppettider; måndag till lördag mellan 9:30 och 17:30. Hit kan du gå från centralstationen på 15 minuter, eller ta en spårvagn för en färd på bara 5 minuter.

4. IJ-Hallen – bra fynd under begränsad tid

FLEA_MARKET_FURNITURE

IJ-Hallen är den största loppmarknaden i Europa. Det gäller bara att få rätt timing på sin vistelse för att kunna besöka den. Loppmarknaden arrangeras nämligen bara under en helg i månaden.

Det här är ett utmärkt ställe för att kunna fynda ordentligt eftersom många sparar sina bästa saker för att kunna sälja dem här. Marknaden har stånd både utomhus och inomhus i två lagerlokaler. Öppettiderna på lördagen och söndagen som marknaden är i gång är mellan 9:00 och 16:30. För att vara säker på att du kommer rätt helg är det bäst att se efter vad som gäller på deras hemsida innan du beger dig dit.

Adressen är T.T. Neveritaweg 15 i norra delen av Amsterdam. Du tar dig lättast hit med kollektivtrafik eller den kostnadsfria färjan från centralstationen. Kom ihåg att ha med något att bära med dig dina fynd i, och var beredd på att betala en liten slant för inträde.

5. Dappermarkt

NETHERLANDS_HOLLAND_AMSTERDAM_BLOEMENMARKT_FLOWER_MARKET

Många ser Dappermarkt som en av de bästa marknaderna i Amsterdam, med sina mer än 200 stånd fulla av ost, torkad frukt, nötter och nyplockade blommor enligt säsong. Marknaden är mycket välbesökt, även av lokalbefolkningen som regelbundet tar sig hit för att fylla på sina förråd eller bara ta sig en smidig lunch på vägen.

Den lokala gatumarknaden har en historia som sträcker sig över 100 år tillbaka, och ligger på Dapperstraat i östra Amsterdam. För att ta dig hit kan du ta en cirka 10 minuters spårvagnsfärd från centralstationen. Öppettiderna är måndag-lördag 9–17.

6. Noordermarkt – flera marknader i en

HOLLAND_NOORDERMARKT_AMSTERDAM_THEME_FOOD_MARKET_MUSHROOM

Noordermarkt är en mysig och färgsprakande marknad som är öppen två gånger i veckan: på måndagar 9–13 och lördagar 9–16. På lördagar är det faktiskt tre olika marknader som är i gång här med olika utbud av varor. Detta ger denna pigga del av staden upplyftande färgklickar som höjer humöret medan du fyndar.

Noordermarkt ligger bara en kvarts promenad från centralstationen och andra marknadsplatser finns i sin tur på gångavstånd härifrån om man inte känner sig färdig med shoppingen efter besöket.

7. Lapjesmarkt

MARKET_FABRICS_LINEN

Denna marknad, också kallad Westerstraat Markt, med sina runt 160 stånd har bara öppet på måndagar mellan klockan 9 och 13, så se till att skriva upp tiden i kalendern om du är på jakt efter tyger, textilier och liknande produkter. Det är nämligen mestadels vad du hittar på Lapjesmarkt och är troligen det bredaste utbudet av sitt slag i Amsterdam, även om du kan få syn på lite annat smått och gott också.

Marknaden är belägen på Westerstraat i stadsdelen Jordaan, något väster om centrum. En taxi tar dig hit från centralstationen på mindre än 10 minuter.

8. Bloemenmarkt

HOLLAND_AMSTERDAM_BLOEMENMARKT_FLOATING_FLOWER_MARKET

Snacka om att vattna blommorna. Bloemenmarkt är den enda flytande blomstermarknaden i världen sedan den startade på 1800-talet. Pråmar anlände då från landsbygden för att sälja sina blommor och sedan dess har traditionen att sälja från vattnet fortsatt fram till idag. Du tar dig till Bloemenmarkt från centralstationen på bara 10 minuter med spårvagn eller med en promenad rakt genom centrum på cirka 20 minuter. Öppettiderna är måndag–lördag, 9:00–17:30 och söndagar mellan klockan 11 och 17

Som namnet antyder är den huvudsakliga orsaken att besöka denna marknad blommorna, antingen i full blom, eller som lökar att plantera hemma. Du kan också köpa souvenirer och presenter med blomtema vilket näst intill känns obligatoriskt under ett besök i Amsterdam.

9. Art Amsterdam Spui

ART_PAINTING_PAINTER

Art Amsterdam Spui är marknaden för dig som letar efter böcker eller kanske lite ny konst att hänga på väggarna där hemma. Varje söndag klockan 11–18, under perioden mars–december, hålls denna konst- och litteraturmarknad där cirka 25 lokala professionella artister visar upp och säljer sina verk. Det är inte samma artister varje söndag utan de växlar med varandra från en organisation på cirka 60 artister.

Konsten som är till salu beror naturligtvis på vilka konstnärer som är där vid just ditt besök. Det kan vara allt från målningar och skulpturer till smycken och glas. Ett tillhörande tema är att livemusiker ofta uppträder medan marknaden är i gång. Art Amsterdam Spui är centralt belägen bara 15 minuters promenad från centralstationen eller med en kort spårvagnsresa.

10. Ten Katemarkt

HOLLAND_AMSTERDAM_ALBERT_CUYPMARKT_CHEESE

I den västra delen av Amsterdam, i Kinkerbuurt, delvis på Ten Katestraat, ligger Ten Katemarkt, en marknad som varit verksam i över 100 år. Trots sitt gamla ursprung är det en modern marknad som sträcker sig över flera gator. För att ta dig hit med spårvagn från centralstationen måste du byta linje under din resa på strax under en halvtimme, medan en taxi kan ta dig hit på 15 minuter.

Även om du kan hitta många olika produkter här är Ten Katemarkt mest känd för sitt stora utbud av mat och råvaror. Här finns mycket gott att välja på som nybakat bröd, frukt och grönt, eller varför inte en lokal specialitet att tugga på medan du upptäcker resten av marknaden. Öppettiderna är måndag–lördag, 9–18.

11. Boekenmarkt op het Spui

BOOK_MARKET

Fredagar mellan klockan 10–18 bör du som är lässugen ta dig till Amsterdams bokmarknad som funnits i mer än 20 år. Här kan du hitta massor av böcker, inte bara på nederländska utan också på engelska och många andra språk. Du kanske inte hittar så många böcker på just svenska, men denna marknad är ändå rolig att strosa runt på och upptäcka litteratur i alla genrer. Kanske lyckas du hitta en riktigt sällsynt bok medan du besöker denna marknad i centrala Amsterdam på torget Spui.

12.Oudenmanhuispoort

NETHERLANDS_AMSTERDAM_BOOK_MARKET

Denna marknad är en av Amsterdams bäst bevarade hemligheter. Det är en “hemlig” gång med en fullt utrustad bokmarknad precis bredvid Amsterdams universitet där begagnade böcker, noter och annat tryck finns till försäljning mellan tegelväggarna.

Byggnaden var i bruk som ett fattighus för äldre förr i tiden, men nu kan du alltså shoppa böcker på båda sidor utmed gången. Halvvägs genom gången kommer du ut i en vacker grön gårdsplan som nu tillhör Amsterdams universitet.
Enligt ryktena har även Vincent van Gogh varit på besök här en gång i tiden.

Du hittar Oudenmanhuispoort i centrala Amsterdam, och du hamnar bara en kort promenad härifrån om du tar spårvagnen från centralstationen på 5 minuter. Öppettiderna är måndag–lördag, 11:30–18:00.

Relaterat
Ranking: Europas bästa öar
1 min. läsning

Ranking: Europas bästa öar

canada_banff_ferry_people_woman
13 min. läsning

Upptäck de bästa platserna att besöka i Kanada