DiscoverResor i Sverige

Saker att göra i Uppsala

Här finner du en stad som är både charmig och intressant, och det finns mycket att göra i Uppsala. Staden är rik på historia och har en genuin innerstad med mängder av museer, konst, upplevelser och en otroligt vacker botanisk trädgård med rötter från hela Sveriges växtfader – Carl von Linné. Besök Biotopia för att få experimentera, Upplandsmuseet för att lära dig mer om Sveriges historia och Uppsala slott för att få veta mer om vad det egentligen var som försiggick här i Uppland på 1500-talet.

Saker att göra i Uppsala – Det gamla Uppsala

Uppsala domkyrka

DEST_SWEDEN_UPPSALA_GettyImages-1265095145

Uppsala domkyrka är Nordens största kyrka och är byggt i den klassiskt gotiska stilen, som var vanlig under första halvan av förra seklet. Kyrkan stod klar 1435 och är i dag en av Uppsalas mest besökta sevärdheter. Det är en mäktig syn bara att titta på kyrkan utifrån, men på insidan finns det också flera historiskt intressanta föremål att spana in lite noggrannare. Bland annat kan du få se relikerna från Erik den helige, en predikstol från 1700-talet och ett medeltida altarskåp.

Hitta boende i Uppsala

Uppsala slott

DEST_SWEDEN_UPPSALA_castle_GettyImages-1013730740

Högt upp på Kasåsen och synligt vida omkring stoltserar Uppsala slott. Det gamla slottet är ett av Uppsalas mest kända landmärken och byggdes av Vasasönerna redan under 1500-talet. Uppsala slott är till exempel känt för att vara skådeplatsen för Sturemorden och platsen där drottning Kristina abdikerade.

Gamla Uppsala

DEST_SWEDEN_UPPSALA_GAMLA_GettyImages-107952909

Gamla Uppsala är ett trevligt ställe att promenera runt i under en dag, och här hamnar du rätt in i det ursprungliga Uppsala. Här finns kungshögarna, vilket är förhistoriska gravar från järnåldern samt friluftsmuseet Disagården där du kan få reda på hur en typisk bondby såg ut under 1800-talet. Det var också här som Sveriges första domkyrka såg dagens ljus, även om den idag har flyttats in till det nuvarande Uppsala i stället.

Gamla Uppsala museum

THEME_MUSEUM_ART_GALLERY_PEOPLE_WOMAN_GettyImages-172405504.jpg

På museet finns utställningen om Gamla Uppsalas förhistoria och här finns mängder av saker att göra för de intresserade. Prova på bågskytte och lekar, lyssna på sagor om forntiden och lär dig mer om arkeologiska fynd från området. Gamla Uppsala museum är ett spännande ställe för hela familjen, och i museibutiken kan du också köpa med dig böcker, pyssel, kopior av arkeologiska fynd och annat för att minnas besöket lite extra.

Kulturen i Uppsala

Uppsala stadsteater

DEST_SWEDEN_UPPSALA_GettyImages-1158445440-2.jpg

Tack vare sin långa historia av studentliv och universitetsstadspuls stoltserar Uppsala med en fantastiskt fin stadsteater. Uppsala stadsteater byggdes i början av 50-talet och är alltid värd ett besök om du är i staden, och på teatern visas föreställningar för barn, unga och vuxna.

Fyrisån

DEST_SWEDEN_UPPSALA-shutterstock-premier440353639

Fyrisån är Upplands längsta å och rinner vackert genom Uppsala. Här hittar du många uteserveringar på sommaren där du kan sitta och blicka ut över vattnet. Fyrisån rinner ut i Mälaren och har faktiskt flera badplatser, bland annat en i Gamla Uppsala, och varje år anordnas en forsränning genom centrala Uppsala i slutet av april. Då blir det folkfest i Uppsala och många samlas kring åns brusande vatten.

Linnéträdgården

dest_sweden_uppsala_gettyimages-168718717-1

Vem har inte hört talas om Carl von Linné? En sak som är säker är att han inte har undgått någon i Uppsala i alla fall! Carl von Linné levde och arbetade i staden och i Linnéträdgården har man rekonstruerat Linnés egen trädgård från 1700-talet. Linnéträdgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård och här ligger Carl von Linnés bostadshus och arbetsplats.

I trädgården hade Linné valt ut varje växt speciellt för dess egenskaper och i dag är trädgården en av Uppsalas mest älskade och besökta platser. Här finns mer än 1300 arter av blommor, örter, buskar och träd och tack vare alla de olika arterna befinner sig trädgården i konstant blomning från tidig vår till sen höst. Huset, butiken, utställningarna och caféet håller öppet från maj till september.

Botaniska trädgården

THEME_PEOPLE_BOTANICAL_GARDENS_GettyImages-1389698269

Barockträdgården Botaniska i Uppsala är ett av de mest populära utflyktsmålen i staden. Botaniska trädgården hänger ihop med Linnés trädgård och här hittar du ett tropiskt växthus där du kan titta närmare på växter som egentligen inte alls hör hemma här i vår växtzon. Besök öken, savann, eller regnskog och försök spana in de insektsätande växterna mitt under en måltid.

 

Här inne kan du också lära dig mer om de växter som finns i många av de produkter vi använder varje dag, men som du kanske inte tidigare sett i växande form. Visste du till exempel att vi får schampo och tvål från oljepalmen eller har du sett ett kakaoträd på riktigt förut?

Äta och fika

THEME_FOOD_WIENERBRØD_GettyImages-1349503279

Du behöver aldrig gå hungrig i Uppsala, i den gamla studentstaden Uppsala kryllar det av caféer och restauranger så det är inte svårt att hitta ett fint ställe att ta en fika. Överallt hittar du restauranger och uteserveringar med olika sorters mat och mysiga pubar eller barer att landa fötterna vid på kvällen.

Shoppa

THEME_COUPLE_FRIENDS_TRAVEL_BACKPACK_SHOPPING-GettyImages-698094514

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och är därför en utmärkt stad att hitta sin favoritshopping i. Runt Fyrisån och de vackra kullerstensgatorna kan du enkelt dyka in i charmiga butiker, och på gågatan behöver du inte leta länge efter gallerior och köpcentrum med dina favoritaffärer i. Ett par kilometer utanför Uppsalas stadskärna hittar du också det nybyggda Gränbystaden som är ett köpcentrum med hundratals butiker, restauranger och caféer.

Att vara barn i Uppsala

Visste du att Sveriges kanske kändaste katt kommer från Uppsala? Pelle Svanslös och alla hans kompisar är nämligen skapade kring gränderna och gatorna i staden och det var här på takåsarna som kissarna träffades bland strömmingar och gräddkannor. I Uppsala finns under sommaren guidade turer i Pelle Svanslös fotspår.

Vasaborgen museum

I ruiner från 1500-talet hittar du resterna av det som en gång i tiden var Uppsala slott. Bland de mörka gångarna och djupa fånghålorna myllrar berättelser och historier från förr, och här kan du gå en visning för att få reda på nästan allt om det som hänt på slottet sedan 1500-talet. Vasaborgen har öppet nästan hela sommaren, men för att vara helt säker på att du kommer dit rätt dag eller boka din visning.

Biotopia

THEME_PEOPLE_KIDS_MUSEUM_GettyImages-482148031

Biotopia, eller Biologiska museet som det tidigare var känt som, är över 100 år gammalt och fortfarande sig ganska likt sedan invigningen. Här kan du se och lyssna på djur i sin naturliga miljö, höra deras berättelser om hur de kom dit, var de övervintrade och hur skogen ser ut om natten.

Det finns ett stort utrymme med akvarium och bibliotek samt ett laboratorium där du själv kan vara med och upptäcka saker eller se saker i förstoring. Om du besöker Biotopia under ett lov eller en helg kan det hända att du själv får vara med och tillverka något. Biotopia kommer definitivt att väcka din nyfikenhet och ditt intresse för naturen och djuren omkring oss!

FAQ

DEST_SWEDEN_VASTERAS-shutterstock-premier_385888138.jpg

Vad ska man inte missa i Uppsala?

Det finns så mycket i Uppsala som du bör göra eller se under ditt besök i staden, men försök i alla fall att insupa den historiska atmosfären och det studentikosa vardagslivet. Besök Carl von Linnés trädgård och gå i Pelle Svanslös tassavtryck över kullerstenar och in i gränder.

Vad kan man göra gratis i Uppsala?

Vandringar i historiska miljöer, besök i Gamla Uppsala och promenad i Linnés trädgård – det finns mycket att göra i Uppsala som är gratis eller kostar väldigt lite. Stadens rika studentliv har bidragit till att många sevärdheter och aktiviteter har väldigt studentvänliga priser.

Relaterat
DEST_NORWAY_OSLO_GettyImages-1002518308
8 min. läsning

Saker att göra i Oslo