preloadDEST_SWEDEN_THEME_PEOPLE_GIRL_JUMPING_SWIMMING_GettyImages-881165308

Sveriges fjärde största stad är mer än bara domkyrkan, universitetet och Pelle Svanslös. Det finns också många vackra badplatser i Uppsala för ett dopp en härlig sommardag, bland annat ett tjugotal kommunala bad. Med äventyrsbad och utomhusbassäng erbjuder Uppsala möjligheter för den badsugna även under kallare tider på året. Vi hjälper dig att hitta ditt favoritställe på badkartan i Uppsala län. Fler tips på platser att utforska i Uppsala hittar du i vår cityguide.

Boka hotell i Uppsala

Uppsalas kommunala badplatser

DEST_SWEDEN_THEME_FRIENDS_LAKE_SWIMMING_GettyImages-540799961

Uppsala kommun har hand om ett tjugotal badplatser i kommunen. Under sommaren kontrolleras kvaliteten på vattnet med jämna mellanrum och vid några badplatser mäts även vattentemperaturen.

Mer information om vattenkvalitet, eventuell algblomning och temperaturer hittar du här. Generellt är hundar förbjudna men vissa specifika platser för hundbad finns på ett fåtal ställen. På badplatserna finns det toaletter och majoriteten har tillgänglighetsanpassade toaletter. Några badplatser har även badramp för att besökare i rullstol ska kunna bada.

Stadsnära badplatser i Uppsala

DEST_SWEDEN_THEME_PETS_DOG_LAKE_GettyImages-1324011566

Storvadsbadet

I Gamla Uppsala, norr om centrum, ligger Storvadsbadet. Här badar du i Fyrisån som rinner genom centrala Uppsala och här finns både grusstrand och brygga. De stora gräsytorna är perfekta för en picknick och det finns till och med en anpassad plats för engångsgrillar.

Backen ner till badet är ganska brant men väl på plats finns en tillgänglighetsanpassad badramp samt en hel del skuggiga ytor. Här finns ingen permanent kiosk men det står ofta någon matvagn i närheten under fina sommardagar. En del av badet är hundbadplats. Lättaste sättet att ta sig hit är med buss.

Lyssnaängsbadet

Lyssnaängsbadet ligger bara 20 minuters bilresa söder om stan, vid viken Ekoln. Detta är ett stadsnära bad mitt i naturen med 50 meter sandstrand och bryggor att hoppa från.

Vid badet finns gräsmattor och toaletter, även tillgänglighetsanpassade. Här finns också en kiosk med servering och grillplats för den som vill ta med sig mat. Du kan ta dig hit med buss till hållplatsen som heter Lyssnavägen. Därifrån är det knappt 500 meter ner till badplatsen.

Storvretabadet

15 kilometer norr om Uppsala hittar du Storvretabadet. Här badar du vid en anlagd badplats vid Fyrisån i Storvreta. Du hittar både sandstrand, beachvolleyplan och stora gräsytor här.

Det finns också en tillgänglighetsanpassad badramp och ett utedass. Detta är en mysig badplats omgiven av grönska som passar bra för små barn eller spontana dopp, och för den som vill paddla ner längs ån är detta en bra utgångspunkt.

Badplatser vid Mälaren

DEST_SWEDEN_UPPSALA_LAKE_Mälaren_THEME_CANOEING_GettyImages-523358726

Pilsbobadet

Pilsbobadet hör till Pilsbo friluftsområde och är öppet för alla. Hit kommer du genom att köra cirka 40 minuter från stan till Skofjärden. Ner till badet kommer du via en lång och brant backe.

Väl på plats finns en mindre sandstrand, badbrygga, grillplats,fotbollsplaner samt toaletter. I friluftsområdet finns flera vandringsstigar och även camping men vill du hellre bo på hotell i stan och köra hit går det självklart också bra.

Hammarskogsbadet

En lättåtkomlig och barnvänlig badplats hittar du i Dalbyviken, i Hammarskog. Här finns en liten sandstrand, flera bryggor och stora gräsytor. Det är tillåtet att fiska i sjön och toaletter finns i närheten.

Badet ligger i Hammarskogs friluftsområde där du kan vandra eller delta i Naturskolans öppet hus. Du hittar hit genom att ta buss eller köra söderut från stan, förbi Gottsunda centrum.

Wikbadet

Vid den lilla byn Vik, en halvtimmes bilresa i sydvästlig riktning från Uppsala, ligger Vikbadet. I Lårstaviken, precis intill Wiks slott, finns en barnvänlig badplats med både stora gräsytor och en knappt 25 meter lång strand.

Vid Sjöstugan ner mot vattnet finns det en servering under sommarmånaderna. Bryggor finns och även en tillgänglighetsanpassad badramp. Wiks slott från 1400-talet är en av Sverige bäst bevarade senmedeltida borgar. Idag finns här ett hotell och slottscaféet serverar både lunch och fika.

Andra badplatser

DEST_SWEDEN_THEME_PEOPLE_GIRL_JUMPING_SWIMMING_GettyImages-881165308

Fjällnorabadet

Denna badplats ligger en halvtimmes bilresa österut från Uppsala, vid Trehörningens sjö, och är mycket populär. Här hittar du en sandstrand, stora grönytor att sola eller springa runt på och en naturlekplats. Bryggan är tillgänglighetsanpassad så sitter du i rullstol kan du använda rampen för att ta dig ner i sjön. I övrigt finns här omklädningsrum med dusch, hopptorn och trampbåtar.

I närheten finns även Fjällnora camping med servering, ett friluftsområde samt ett naturistbad vid sjön Ramsen med brygga och grillplats. Fyrfota vänner är välkomna att bada vid hundbadplatsen cirka 600 meter bort från Fjällnorabadet. Vill du kan du även fiska i sjön. Hit tar du dig lättast med bil. Behöver du hyrbil så finns det att boka inne i Uppsala.

Näsuddsbadet

30 minuters bilresa öster om Uppsala ligger Funbosjön, mitt i grönskande natur. Här hittar du Näsuddsbadet. Badet är inte under kommunens vingar men här finns en mindre sandstrand och bryggor. Badet är familjevänligt med stora gräsytor, omklädningsrum och toaletter. Det finns även möjlighet att grilla här.

Borgardalsbadet

Borgardalsbadet ligger också öster om Uppsala men en liten bit förbi Näsuddsbadet, vid Lötsjön i Länna. Även om skogen sträcker sig nästan hela vägen ner till badet lockar denna badplats både barn och vuxna med sina gräsytor, många bryggor och sandstrand.

På berget intill finns även ett hopptorn för den modiga. Här kan du också simma ut till badflotten en bit ut i vattnet. Intill badet börjar en kortare del av Upplandsleden som tar dig på en två kilometer lång promenad genom tallskog och över hällar. På vägen ser du även resterna av en gammal fornborg.

DEST_SWEDEN_Soderfors_Uppsala-county_GettyImages-497328633

Sandviksbadet

Norr om Uppsala ligger Långsjön i Björklinge friluftsområde. Hit kör du på en halvtimme från stan och när du kommit fram hittar du Sandviksbadet. Badet kallas även Långsjöbadet och Björklingebadet och här finns sandstrand, bryggor, flytbrygga och hopptorn i olika nivåer. Utöver det kan du lägga dig och sola på gräsytorna, spela beachvolley på planen eller leka i lekplatsen med bland annat olika typer av gungor. När du behöver en paus från alla aktiviteter kan du köpa dig något att äta i kiosken.

Edabadet

Många Uppsalabor åker vidare söderut för att bada, till exempel till Edabadet i Knivsta kommun. Det tar inte mer än 30 minuter i bil att ta sig hit från centrala Uppsala. Denna badplats med badbrygga drivs av Eda lägergårdsförening. Badplatsen är öppen för alla och här kan du även paddla kanot och vandra på leder mot Fjällnora i Uppsala kommun eller västerut mot Upplandsleden.

Särstabadet

Särstabadet är ytterligare ett bad i Knivsta kommun som är lätt att ta sig till från Uppsala. Efter cirka en halvtimmes bilkörning sydväst kommer du till sjön Valloxen. Där ligger badet som är tillgänglighetsanpassat med både badramp och badrullstol till utlåning. Här finns även bryggor, hopptorn och en grillplats. På sommaren är kiosken och toaletterna öppna och beachvolleyplanen redo för spel. Området runt sjön är en populär dagsutflykt för en längre promenad, fiske eller för att cykla runt sjön – en tur på drygt 1,5 mil.

Bassänger

THEME_PEOPLE_CHILDREN_AMUSEMENT-PARK_WATERPARK_POOL_WATERSLIDES-GettyImages-661468290

Äventyrsbadet Fyrishov

Fyrishovsbadet är ett badhus i centrala Uppsala och i detta äventyrsbad finns vattenrutschkanor, vattenfall och en jetström. Här finns även en simhall med en olympisk pool och ett hopptorn. Från slutet av maj till början på augusti är sommarbadet öppet med en stor pool omgiven av gräsytor och en lekplats passar perfekt för hela familjen en varm sommardag. För små barn finns det även en plaskdamm. Temperaturen i poolen är 26 grader. Det finns omklädningsrum, servering och skåp att låsa in värdesaker i.

Bälingebadet

Utomhusbadet norr om Uppsala består av tre uppvärmda bassänger, cirka 20 minuters bilresa från stan. Badet är öppet alla dagar i veckan under sommaren men går temperaturen under 17 grader så hålls badet stängt. Detsamma gäller vid dåligt väder som till exempel regn och åska. Här kan du spela exempelvis minigolf eller fotbollsbiljard och det erbjuds sommarsimskola. Omklädningsrum finns på området. Blir du hungrig finns mat, glass och dryck till försäljning i kiosken.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar