DiscoverResor i Sverige

Från kust till kust: En tio-dagars roadtrip genom Sverige med sevärdheter

Med Östersjön i öst och grannländerna Norge och Danmark i väst, bjuder centrala och södra delarna av Sverige på vackra kullandskap, historiska hamnstäder och till synes oändligt antal sjöar, floder och dammar. Att resa från Malmö till Stockholm med bil är inga konstigheter – och eftersom resan bara tar sju timmar utan stopp – varför stressa? Brumma upp på motorvägen i en tiodagarsresa i vårt avlånga land och utforska vår kulturella mångfald längs vägen.

Vår resväg tar dig går via Lund, Göteborg och när du åkt igenom själva hjärtat av Svealand kommer du äntligen fram till vår destination: Stockholm, Sveriges huvudstad. Längs vägen kommer du att se flera av landets mysigaste och äldsta städer, samt ett antal sevärdheter som vi handplockat till just den här bilsemestern.

Tack vare det pålitliga väg- och järnvägsnätverket är det busenkelt att ta sig genom Sverige. Det spelar ingen roll om du sätter dig i en ny bil, ett tåg eller hoppar på motorcykeln – det är så pass enkelt att ta sig från punkt A till B att du kommer att fråga dig själv varför du väntat så länge på att ordentligt utforska Sverige.

Roadtrip genom Sverige. Dag 1: Malmö

DEST_SWEDEN_SKANE_MALMO_THEME_MARKET_GettyImages-605374871

Denna resa upp genom landet börjar från Malmö – vår tredje största stad. Malmö är en stad som är mycket stolt över sitt goda rykte som Sveriges huvudsakliga entré in till landet, och fungerar som en central knutpunkt för både internationell mat och teknik.

Från att en gång i tiden vara en känd större hamnstad, är staden idag en imponerande plats för invandring, där en tredjedel av befolkningen har sitt ursprung från andra länder än Sverige! Medan andra städer kan skryta med sin goda kebab och hamburgare, är Malmö känd för sin fantastiska falafel – ett faktum som bevisas av stadens främsta öknamn: Falafelstaden.

Gustav Adolfs torg är hjärtat av stadens centrum, hem till vackra historiska byggnader, kaféer med uteserveringar och en allmänt avslappnad atmosfär. Som man kan förvänta sig av en kosmopolitisk stad, har Malmö en imponerande samling av olika och experimentella restauranger – allt från traditionella svenska middagsställen till thailändsk takeaway och fräsiga cocktailbarer.

Den skandinaviska restaurangen Vollmers fick stadens allra första dubbla Michelin-stjärna. Du kommer säkerligen att fastna i Chokladfabrik, som bjuder på ett läckert utbud av (du gissade rätt!) choklad.

Hitta boende i Malmö

Dag 2: Lund

DEST_SWEDEN_LUND-GettyImages-466334442

Efter bara en 20 minuters bilresa från Malmö ligger grannstaden Lund. Här möts du av en mysig liten stad som du lätt kan ta dig omkring till fots – och där du möts av en härlig atmosfär tack det internationellt kända Lunds Universitet och dess många studenter. Staden utforskar du som bäst till fots eller via cykel, och du upptäcker snabbt att Lund är som en liten söt version av Malmö – med sina smarta kaféer, och historiska museer som samlar aningen udda reliker från hela världen.

Kika förbi vid Lunds 900-åriga katedral, för en glimt av dess sagolika astronomiska klocka. På sommaren är Botaniska trädgården ett utmärkt val för en promenad som är bra för både kropp och själ. Är du sugen på lite svensk kost så kan du boka bord på Kulturens restaurang som serverar säsongsbaserade menyer och samarbetar med lokala producenter när det gäller både mat och dryck.

För dem som behöver komma ikapp lite i tidsplanen kan man spara in lite tid genom att svänga förbi Saluhallen, med sin imponerande samling av svensk köttfärs, ostar och drycker – eller varför inte vandra bort till Klostergatan, en trendig matboulevard med färska bakverk och fiskrätter?

Hitta boende i Lund

Dag 3-4: Göteborg

DEST_SWEDEN_GOTHENBURG_GettyImages-932412180

Om du tyckte att Lund var den ultimata studentstaden, ligger nästa bara tre timmar bort i vår mycket omtyckta stad Göteborg. Från att ha varit en liten fiskeby, har Göteborg vuxit till att bli en stad med en riktigt livfull restaurangscen, fantastiska museer och ett smidigt spårvagnsnätverk som kan ta dig i stort sett vart du vill. Du kan utan problem spendera en hel vecka att utforska alla de mysiga stadsdelarna, men två dagar räcker gott för att se det allra bästa.

Stämningen i Göteborg är lika avslappnad som den är kreativ – något stadens, och nordens, första steampunk-bar är ett bra exempel på. Staden har många kulturella erbjudanden – inklusive gallerier, museer och inte minst det fascinerande Naturhistoriska museet.

Ta dig till stadsdelen Haga, lätt känns igen med dess kullerstensgator, kanelbullar och Japan-nischade butiker – eller varför inte besöka den pittoreska fiskmarknaden Feskekörka? Släpp lös det inre barnet i dig på Liseberg eller ta på forskarbrillorna på teknik- och forskningscentret Universeum och spana in bland annat regnskogszonen. Dessutom är det få utflykter slår segling i Göteborgs pittoreska skärgård när det bjuds på sol och bra vind.

Hitta boende i Göteborg

Dag 5: Karlstad

DEST_SWEDEN_KARLSTAD_GettyImages-115757566

En timmes bilresa norrut tar dig upp till Karlstad, en stad full av liv vid Vänerns strand. Karlstads sägs vara Sveriges soligaste stad och dess maskot är en glad servitrisstaty som representerar lokalbefolkningens varma hjärtelag.

Vandra omkring i den vackra stadskärnan, den Inre hamnen och besök Karlstads katedral, för att sedan ta lunch på Tiffany’s – en mysig restaurang med utomhusveranda på sommaren. Lite söder om Karlstad hittar du Hammarö, hem till familjeägda Lillänghamnens Fiskrökeri. Besök Mariebergsskogen för en pittoresk promenad vid sjön. Runda av dagen med stil med en god cocktail på restaurangbaren Koriander.

Hitta boende i Karlstad

Dag 6: Örebro

DEST_SWEDEN_OREBRO_OREBRO-CASTLE_shutterstock-portfolio_699779347

Kör du österut i ungefär en och en halv timme hamnar du i Örebro. Örebro kanske inte är det typiska resmålet, men mer svenskt än så här kan det faktiskt inte bli! Staden ligger rotad i själva hjärtat av Sverige och är känd för sin fantastiska natur, utsökta matmöjligheter och det pittoreska Örebro slott. Med det närliggande naturreservatet Oset, är staden en perfekt plats för vandrings-, cykel- och joggingturer i alla dess former.

Innan du börjar utforska Örebro, bör du krydda till din bilsemester i Sverige med ett besök på Örebro slott – byggt under 1200-talet av den legendariska Vasa-familjen. Slottets pittoreska cirkulära torn ger dig oändligt med vykortstimmar vid Svartån.

THEME_WATER-PARK_GettyImages-483185889

Kom ihåg att packa med badkläder – och åk till berömda Gustavsvik, en vattenpark i världsklass med forslande vattenfall, vilda forsar och häftiga vattenrutschbanor. Ta dig upp för vattentornet Svampen för en fantastisk panoramautsikt över staden. Inuti hittar du vattenmuseet Aqua Nova där du lär dig allt om det svampformade tornet.

Det Örebro har ett erbjuda i matväg är förvånansvärt varierat, med utmärkta italienska, amerikanska och japanska restauranger – men som inte kan mäta sig med den lokala husmanskosten. Ta en bit mat på restaurangen Ingeborgs i Örebro – som är en klassisk svensk restaurang med bra lunch, mysig á la carte och en riktigt duktig bar.

Hitta boende i Örebro

Dag 7: Västerås

DEST_SWEDEN_VASTERAS-shutterstock-premier_736123003

Nästa stopp på din bilsemester i Sverige är mindre än en timme bort. En av Sveriges äldsta städer (grundades år 990), Västerås, är också en av Sveriges allra mest charmiga städer, med medeltid arkitektur och historiska platser som dateras så långt tillbaka som vikingatiden. Västerås katedral, som byggdes under 1200-talet, rymmer resterna av Erik XIV – som enligt legenden förgiftades av ärtsoppa.

Låt hjärnan vila lite efter historielektionerna och plaska runt i Kokpunktens vattenpark, en av Sveriges bästa inomhusvattenparker med åkattraktioner som glidbanor, ett avslappnande spa samt diverse pooler – lika roligt avsett väder.

DEST_SWEDEN_Västerås_Anundshög_GettyImages-596350230

Njut av långa promenader i parken Djäkneberget, som sträcker sig över nästan 12 hektar på en kulle med utsikt över staden. Här hittar du minigolfbana, lekplats och restaurang – och utsikten över katedralen och Mälaren här är svårslagen!
Sist men inte minst får du inte missa Krukmakeriet, en keramikverkstad öppen endast på fredagar och lördagar – ett perfekt ställe att hitta en liten souvenir innan du reser vidare på din bilsemester i Sverige.

Hitta boende i Västerås

Dag 8: Sigtuna

DEST_SWEDEN_SIGTUNA_shutterstock-portfolio_246383710

Bilturen till Sigtuna tar bara en timme från Västerås. Sigtuna, en av Sveriges vackraste städer, är också en av de allra äldsta – och grundades redan 970 av kung Erik Segersäll. Denna gästvänliga stad – som är riktigt bekväm att vandra omkring i till fots – lockar besökare från hela världen, och speciellt till den medeltida stadskärnan och dess charmiga butiker. Kolla in stadens alla runstenar och stanna till vid en hantverksbutik för att samla på dig lite fler souvenirer.

Har du inte fått nog ännu av allt badande, erbjuder även Sigtuna vattenaktiviteter. Skulle du däremot vilja göra något ovanför vattenytan finns det gott om möjligheter så som cykling, paddling eller golf – Sigtuna är minst sagt ett populärt weekendmål under sommarhalvåret.

Njut av en mysig måltid på Mälarens egna Båthuset – och prova på deras bakade öring som serveras med smörsås, eller också råbiff med dragonemulsion. Om du vill smita iväg på eftermiddagen bör du kolla in följande utflykter till regionens fem historiska storgods: Skokloster slott, Steninge-palats, Skånelaholms herrgård, medeltida Wenngarn slott och det kungliga Rosersbergs slott.

Hitta boende i Sigtuna

Dag 9-10: Stockholm

DEST-SWEDEN_STOCKHOLM_shutterstock-portfolio_1342369565

Kör du söderut i cirka en timme är chansen god att du hamnar i Stockholm. Sveriges livliga huvudstad är allt man kan vänta sig – ett centrum för teknisk innovation, kardemummabröd och mysiga kaféer, samt goda mathallar och vatten som labyrintformat slingrar sig genom staden. Du kan utan problem spendera flera dagar med att vandra runt i Gamla Stan, socialisera med unga entreprenörer i Södermalm eller shoppa loss i Norrmalm tills plånboken säger ”Nej, nu får det vara nog!”.

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_GRONA-LUND_GettyImages-530071748

När du känner dig färdig, kan du utforska resten av Djurgården och förslagsvis strosa omkring på Skansen, eller blicka norrut så snart du lämnat Gröna Lund för att hitta ABBA-museet. Får du mersmak för museer hittar du Vasamuseet bara en bit därifrån. Innan du lämnar staden är det nästan ett måste att ta en fika, för att runda av din bilsemester i Sverige på ett så svenskt sätt som möjligt – vad sägs om en varm kopp kaffe och en smaskig kanelbulle?

Hitta boende i Stockholm

Relaterat
mid-se-hero
12 min. läsning

Upplev magin i Svealand

Tre tips på slow travel från Sverige
6 min. läsning

Tre tips på slow travel från Sverige