DiscoverResor i Sverige

Upptäck kända byggnader i Stockholm

Att utforska Stockholm kan vara härligt. Men att vandra runt på måfå kan slösa bort din värdefulla semestertid – att känna till guldklimparna i förväg kan göra besöket i Sveriges fina huvudstad ännu bättre. Därför har vi hittat några kända byggnader i Stockholm som helt klart är värda ett besök.

Hitta boende i Stockholm

Nordiska museet

SWEDEN_STOCKHOLM_NORDIC_MUSEUM

Nordiska museet blev framröstad som Stockholms vackraste byggnad 2020 – och det är inte svårt att se varför. Efter att ha beundrat utsidan kan du på insidan uppleva historia från 1500-talet och framåt, och dessutom se häftiga utställningar av olika slag. Från sin öppningsdag 1907 har miljontals människor besökt denna byggnad som dessutom är Sveriges största naturhistoriska museum.

Museet är perfekt att besöka under lågsäsongen när det inte är så mycket turister i omlopp. Då blir det lättare att ta fina bilder till semesteralbumet av byggnaden och utställningarna.

Stockholms stadsbibliotek

SWEDEN_STOCKHOLM_PUBLIC_LIBRARY

Stockholms stadsbibliotek har mer än bara böcker – det är en historisk byggnad av arkitekten Gunnar Asplund. När det skulle byggas var det en annan stil som gällde, men sedan Asplund införde cylinderformen i “sitt” bibliotek blev det en förebild för andra biblioteksbyggnader i Sverige. Varför inte ta med familjen hit, ta en titt på byggnaden, kanske låna var sin bok eller ljudbok (du har ungefär 410 000 att välja på, så förhoppningsvis kan du hitta någon du gillar), och sen ta en fika på ett kafé i närheten?

Ibland hålls även trevliga kulturevenemang på biblioteket. Byggnaden ligger i charmiga Vasastaden och är lätt att känna igen på sin kvadratiska form med en rund, tornliknande konstruktion i mitten.

Avicii Arena

SWEDEN_STOCKHOLM_AVICII_ARENA_GLOBE

Kärt barn har många namn – Ericsson Globe, Stockholm Globe Arena, Avicii Arena, eller som du troligen mest känner till den som, Globen. Denna byggnad är svår att missa med sin höjd på 85,20 meter, vilket gör den till världens största sfäriska arena. Den används mest vid sportevenemang eller musikfestivaler som Eurovision – inget du hyr för en kväll ute med kompisarna med andra ord. Men ställer du dig på markplan och tittar upp vid dess botten slås du av hur stor och mäktig denna “glob” faktiskt är.

En annan rolig detalj är att Avicii Arena är utgångspunkten för “Sweden Solar System”, en skalenlig modell av solsystemet där arenan står för solen. Lokala institutioner runt om i Sverige har lagt ut över 60 modeller av himlakroppar, mindre än solen naturligtvis, på skalenligt avstånd från arenan.
Vill du verkligen uppleva den här byggnaden ska du testa SkyView, där du kan åka utanpå själva fasaden i en glasgondol och njuta av utsikten. Det gäller att bara att inte vara höjdrädd.

Stockholms stadshus

SWEDEN_STOCKHOLM_CITY_HALL_SKYLINE

Ett av Sveriges mest ikoniska byggnadsverk är Stockholms stadshus. Byggnaden invigdes den 23 juni 1923, på dagen 400 år efter Gustav Vasas intåg till Stockholm. Här finns stadsledningskontoret och dess 300 medarbetare. Arkitekten Ragnar Östberg hämtade inspiration från Italien, och särskilt Venedig, när han designade byggnaden. Bredvid byggnaden finns Stadshusparken, också den designad av Östberg, där du kan strosa runt och njuta av den fina utsikten över Riddarfjärden.
Tittar du längst upp på tornet ser du tre kronor, som faktiskt är 2,2 meter i diameter vardera.

Guidade visningar finns på plats, så att du kan se de pampiga rummen som till exempel Gyllene salen, Rådsalen, Prinsens galleri och Blå Hallen, där Nobelbanketten hålls den 10 december varje år.

Kungliga dramatiska teatern

SWEDEN_STOCKHOLM_DRAMATEN_ROYAL_DRAMTIC_THEATRE

Teatern som är mer känd som Kungliga Dramaten eller bara Dramaten, är en mycket vacker byggnad belägen i Nybroplan i centrala Stockholm. Den marmorvita byggnaden med gulddetaljer från 1908 sticker verkligen ut på de grå gatorna, man blir glad bara man ser den. Särskilt när det är mörkt och belysningen skiner på utsmyckningarna skiner Dramaten somen juvel i stadskärnan. Du kan göra mycket värre saker med din tid än att gå runt och titta på alla fantastiska detaljer som de guldförgyllda lyktstolparna och entréskulpturerna eller kolonnrelieferna av Carl Milles som föreställer lekande barn.

Blir du sugen på att gå in och se på en föreställning visas omkring tusen föreställningar per år på de sex olika scenerna. Här uppträder några av Sveriges mest populära skådespelare, så förbered dig på en kväll du sent ska glömma.

Terminalbyggnaderna på Strömkajen

SWEDEN_STOCKHOLM_GRAND_HOTEL

Alldeles i närheten av äldre, pampiga byggnader som Grand hotell och Nationalmuseet hittar du dessa terminalbyggnader, som i en arkitektonisk kontrast visar den modernare sidan av huvudstaden. Dessa terminalbyggnader är funktionellt sett där för rederiernas behov, men att bara gå och titta på dem är en häftig upplevelse för vem som helst.

Har du blivit trött av allt vandrande efter en lång dag? Slå dig ner på kajen som bjuder på en bred trappa där du kan ta dig en fika. I text låter detta inte som världens roligaste plats att besöka, vi vet, men tro oss, detta känns mer som konst och skulpturer än marina praktiska byggnader.

Konserthuset Stockholm

SWEDEN_STOCKHOLM_HOTORGET_CONCERT_HALL

Fyndigt namn, va? Kanske inte, men tjusigt är det. Denna blå byggnad räknas som ett av de mest framstående exemplen på 1920-talsklassicism. Om du går på konsert här en vacker sommarkväll, tänk då på att folk har lyssnat på musik i dessa fantastiska lokaler sedan invigningen 1926 – och hundra år av ljudvågor från begåvade musiker och deras instrument har ekat inom dess väggar!

Varje år arrangeras över 200 konserter av olika slag här, självklart med orkestermusik, men även stilar som till exempel jazz, världsmusik och kammarmusik. Ibland hålls även utställningar eller andra evenemang i Konserthuset. Varje år delas också en del av nobelprisen ut här, nämligen de i fysik, kemi, medicin och litteratur.

Är du nöjd med att betrakta byggnaden utifrån kan du sedan ta en tur utanför, där det fortfarande bedrivs torghandel. Så varför inte småshoppa lite, eller slå dig ner på trappan och bara vara ett tag?

Riddarhuset

SWEDEN_STOCKHOLM_RIDDARHUSET

Vill du se starka män iförda full rustning, med lans, svärd och sköld vandra runt livs levande? Då får du … resa tillbaka i tiden. Men Riddarhuset idag bjuder dock på fantastisk arkitektur och historia Byggnaden är flera hundra år gammal och den blev färdig 1641 och ser imponerande ut än idag. På taket står tre statyer av sandsten av olika motiv, som en antik krigare med riddarkedja, Prudentia och självaste Herkules fullt utsmyckad med klubba och lejonhud.

Riddarhuspalatset, som är det officiella namnet, är öppet för allmänheten med guidade visningar vissa tider, och ibland även teaterföreställningar, föreläsningar och konstutställningar. Så även om du inte borde leka riddare som vi ofta föreställer oss dem kan du lära dig mer om den verkliga historien.

Schantzska huset

SWEDEN_STOCKHOLM_STORTORGET_GAMLA_STAN_COLORFUL_BUILDINGS

Är du i gamla stan borde du inte missa det här – Schantzska huset på Stortorget, uppfört 1650 och restaurerat 1905. Huset har fått sitt namn efter Johan Eberhard Schantz, som var byggherren och dessutom den kungliga sekreteraren. Byggnadens utmärkande gavel är av tysk-holländsk typ. Vid porten halvligger två romerska krigare och vaktar.

Om man räknar de fyrkantiga stenarna som sitter på gaveln får man dem till 94. Det var 94 personer som halshöggs vid Stockholms blodbad 1520. Är det en tillfällighet? … Ja, det är det faktiskt. Detta är en myt som inte har något med verkligheten att göra. Men lite intressant är det ju trots allt.

Slottet – kungen av kända byggnader i Stockholm

SWEDEN_STOCKHOLM_ROYAL_PALACE

Hej hej, kungen! Kanske du får syn på honom eller någon annan ur familjen när de är här i sitt officiella residens på Slottsbacken 1 i gamla stan. Det är dock inte där de bor till vardags, så det krävs lite tur! Byggnaden, som är en kombination av arbetsplats, kungligt residens och kulturhistoriskt monument, grundades 1697. Men historiskt sett går det ännu längre tillbaka, då föregångaren, slottet Tre Kronor, fanns på samma plats ända sedan mitten av 1200-talet.

Huvuddelen av byggnaden är fyrkantig, och har därmed fyra längor. De olika längorna har varierande utsmyckning som representerar olika saker. Till exempel representerar den södra längan “Nationen”, med mittpartiet format som en triumfbåge, och har skulpturer av kända svenskar som Carl von Linné och Erik Dahlberg. Den östra längan representerar däremot det kvinnliga, eller drottningen. På denna sida kan du se fyra skulpturgrupper som representerar ”Barmhärtighet”, ”Poesi”, ”Musik” och ”Religion”.

Relaterat
DEST_ITALY_ROME_VATICAN_TIBER_ST_PETERS_BASILICA_GettyImages
11 min. läsning

Upplev Roms kända byggnader

THEME_PEOPLE_KIDS_BEACH_GettyImages-1266131544.jpg
8 min. läsning

Populära badplatser i Stockholm