Cykelsemester: tips när du planerar din första semester på två hjul

Det första och svåraste steget när man planerar ett äventyr är att bestämma sig för en enda plats när hela världen lockar. Hur oförskräckt du än är så kommer du förmodligen inte att cykla längs outforskade bergsvägar i Kirgizistan på din första resa, men det finns ändå gott om äventyr att bege sig ut på även utan erfarenhet i bagaget. Cykelsemestrar är inte bara för de supervältränade och modiga – vem som helst kan göra det. Följ dessa enkla stega och börja rulla vägen fram.

Välj en startpunkt

Gör upp en plan, men låter du hjulen styra dig iväg från den planerade ruttan kanske du får en sån här utsikt

Skriv en önskelista och ställ några frågor till dig själv: städer eller vildmark? Lättcyklat eller tufft? Varmt eller kallt? När du har avgränsat dig lite är det dags att välja en plats att utgå ifrån och var du vill hamna någonstans i slutändan.

Andra sätt att gå till väga kan vara att flyga någonstans och sedan cykla hem igen eller välja en resa baserat på ett intresse – smaka dig igenom vingårdarna i Sydfrankrike eller cykla längs den underjordiska järnvägen (det nätverk som hjälpte många slavar att fly från sydstaterna till nordligare stater och Kanada) från Ohio till Ontario.

Om du bara har tid för en kort resa, avsluta cykelturen vid en flygplats så att du lätt kan ta dig hem, men var inte för strikt vad gäller rutten. Njut av att vara utomhus och cykla lite lagom vilse. Som den brittiske cykeläventyraren Alastair Humphrey säger: “Bara åk”. Det är långsamt resande så som det ska vara.

Campa, låt kreditkortet styra eller gå på känn

Hitta den bästa utsikten och slå upp tältet

Du kanske vet var slutdestinationen är, men var tänker du sova om nätterna? Olika länder passar bra för olika typer av cykelsemestrar. På platser som Skottland, Skandinavien och en handful andra europeiska länder har man allemansrätt, där du kan sätta upp ett tält nästan var du vill – stränder, klippor och skogar – så länge du håller dig till de lagar och regler som finns. Reglerna varierar mellan länder så se till att du har koll på vad som gäller innan du reser.

På andra platser är fritt campande inte tillåtet. För att undvika att någon missnöjd bonde tvingar dig att flytta på dig, slå ned tältpinnarna på angivna campingplatser – de är ganska lätta att hitta åt i länder som är populära bland husvagnsfantaster, och avgifter för tältande campare brukar vara låga.

Om du föredrar varma duschar och fluffiga täcken, packa lätt och bege dig ut på en resa som drivs av ditt kreditkort. På vältrafikerade rutter finns det gott om vandrarhem och gästgiverier som riktar in sig på trötta cyklister. Om du vill ha bekvämligheten utan kostnaden, kolla in Warmshowers, som specialiserar sig på att hitta logi åt cyklister.

Begränsa garderoben

Packa lätt - dina ben kommer att tacka dig!

Det finns inget som är mer irriterande än att packa upp väskan vid resans slut bara för att inse att man har använt samma tre outfits hela tiden. På cykelsemester är det extra viktigt att skippa det man inte behöver, i synnerhet när man kånkar runt på kläder, mat och boende.

Oavsett om du ska vara ute i tre veckor eller tre månader är det sannolikt att du kommer att använda samma bekväma cykelkläder dag ut och dag in. Tvätta upp kläderna i åar, på campingplatser eller handfatet på ett långtradarkafé, kläm fast dem på väskan och låt dem lufttorka medan du cyklar vidare. Se till att ha vattentäta kläder längst upp i packningen ifall vädret skulle slå om, och ha extralager nära till hands.

Om du campar kommer du förstås att behöva mer än ett par extra lager kläder. En varm sovsäck och ett vadderat liggunderlag är nyckeln till en god natts sömn.

Men det finns ändå inte rätt eller fel sätt att åka på cykelsemester. Din destination och dina personliga preferenser kommer att avgöra vad du packar ned i väskan. Om du verkligen inte klarar dig utan de där extra t-shirtarna, packa dem.

Känn din cykel

Ju fler desto bättre – tandemcyklar låter dig ta med hela familjen på cykelsemester

När ett par ekrar går av halvvägs genom ett bergspass i Himalaya och närmsta cykelbutik ligger i grannlandet så är det viktigt att kunna fixa grejer på egen hand.

Om du inte har så bra cykelkunskaper finns det ändå gott om länder i världen där du kan låta proffsen ta hand om fälgar, nipplar och ekrar. Ta en tur genom Nederländerna eller Danmark, till exempel, så kommer du att stöta på en cykelbutik i nästa varendra småstad och så länge du vet hur man lagar en punktering eller byter innerdäck så kommer du klara dig bra genom semestern.

Precis som när du väljer vad du ska packa med dig är valet av cykel något som beror på vilken typ av resa du ska ut på, personliga preferenser, och budget. Det finns fler sorters långfärdscyklar, även kallat touringcyklar, som är designade för att kunna hantera tung vikt och vara lätthanterliga i alla typer av terräng. Sen finns det även lätta långfärdscyklar, mountainbikes, hybrider, liggcyklar, lastcyklar och till och med tandemcyklar. Om du kan fästa en bagagehylla på den så är du på rätt väg.

Låt det ta tid

Som filosofen Martin Buber en gång sa: “Alla resor har dolda destinationer, som resenären är omedveten om.” Håll det i minnet när du planerar en resa. Själva kärnan med cykelsemestrar är att släppa taget och att styras av det man stöter på – vädret, terrängen, folket man träffar och vägarna man cyklar på. Ge dig själv tillräckligt mycket tid så att du inte måste rusa till slutdestinationen och gå miste om skönheten längs vägen.

Börja planera

Nu när du har koll på det grundläggande, kommer här fyra cykelturer som lockar till att sätta fötterna mot pedalerna. Oavsett om du är ute efter en bergsbestigning eller en resa full av kulturupplevelser finns det en cykeltur för dig.

London till Paris; Storbritannien och Frankrike

Känner du för en avstickare? Pröva att cykla till Mont Saint-Michel i Normandiet

Med början och slut i två suveräna europeiska huvudstäder är London till Paris ett jättebra val för någon som cykelsemestrar för första gången. Det här är en vältrafikerad rutt, med många cykelvänliga boenden och platser att äta på längs vägen.

För att åka den klassiska rutten, åk söderut ut från London och genom kullarna i Kent och Sussex innan du kliver ombord på den fyra timmar långa färjeturen till Dieppe. Låt dig själv välförtjänt vila ut på ett traditionellt gîte (semesterstugor för uthyrning), och fyll upp sadelväskorna med baguetter och Boursin-ost innan du ger dig ut på vägar med lysande gula rapsfält på båda sidor. Du kommer att stöta på några rejäla uppförsbackar på båda sidor om kanalen men det är inget som man inte kan klara av bara man fokuserar på vilka underbara vyer man kommer att få njuta av efteråt. Allez allez!

Hitta ett flyg till London

Bornholm, Danmark

Vem kan motstå charmen hos Bornholms idylliska byar?

Den danska ön Bornholm är perfekt för en cykeltur i sakta mak. Ta färjan från Köge eller Ystad till öns huvudort Rönne, och upplev livet på den här idylliska lilla hällen i Östersjön.

Trots sin ringa storlek kan Bornholm erbjuda över 250 km cykelleder som går kors och tvärs över ön, som går längs den vackra sandiga kustlinjen och genom ängar fulla av vilda blommor. Den 105 km långa kustrutten är mest populär och ger cyklister tillfredsställelsen av att ha cyklat runt hela ön. Längs med vägen kan du räkna med att snubbla över klippor, stränder, skogar och ängar, såväl som konstgallerier, muséer och Skandinaviens största medeltida borg. De flesta cykellederna är separata från vägarna, vilket gör det till den perfekta platsen att utan bekymmer cykla fram med vinden i håret.

Hitta ett flyg till Köpenhamn

Lofoten, Norge

Stanna till i pittoreska fiskebyar och sup in utsikten

Är du ute efter turkosblått hav, storslagna berg och pittoreska fiskebyar? Norr om polcirkeln på Norges västkust återfinns Lofoten – en rad öar som sticker upp ur Nordsjön likt en draksvans. Om du beger dig dit under sommaren kan du njuta av dagsljus dygnet runt på cykelturen, och samtidigt se en del av de mest spektakulära naturscener som Skandinavien har att bjuda på. Ta färjan från Bodö till ögruppens spets vid Moskenes, och börja den slingrande vägen fram mot fastlandet, och spendera nätterna i hundra år gamla fiskestugor med bergstoppar som tornar upp i bakgrunden.

Hitta ett flyg till Tromsö

The Great Divide, USA och Kanada

Det är ingen brist på häpnadsväckande utsikter längs Great Divide Mountain Bike Route, däribland Colorados Crested Butte

Känner du dig extra ambitiös? Det finns få rutter som passar så bra för ”off the beaten track”-cykling som “the Great Divide” – en 4500 km lång rutt från Banff i Kanada till New Mexico i södra USA. Ungefär 90% av turen går över ej asfalterade vägar, uppför bergssidor, över broar, genom täta skogar och längs dammiga vägar. Den sammanlagda stigningen längs sträckan är över 61 000 m – det är som att cykla uppför Mount Everest nästan sju gånger. Packa lätt, välj en mountainbike, ge dig av under sommaren och var beredd på den vilda naturen.

Hitta ett flyg till Calgary

Inte redo för en cykelsemester? Utforska de här cykelvänliga städerna på två hjul eller lär dig mer om cyklande äventyraren Thomas Andersen