DiscoverResor i Sverige

10 tips att göra i Sverige på vintern

När mörkret faller över Sverige är det lätt att längta sig bort till varmare breddgrader, men det är inte bara någon annanstans det finns äventyr att uppleva. Det finns mycket att göra även i Sverige på vintern, en vintersemester kan självfallet betyda skidåkning men det finns så mycket mer att upptäcka vintertid där spännande boenden, norrsken och sagovärldar bara är några exempel.

Att göra i norra Sverige på vintern

DEST_SWEDEN_NORRBOTTEN_LAPLAND_BJORKLIDEN_GettyImages

Kanske är det just den norrländska naturen du tänker på när du föreställer dig svensk vinter, med skog, vit snö och frysta vattendrag. Området Norrland sträcker sig över 60 % av Sverige och är självfallet väldigt varierande men i landets nordligaste landsdel har du verkligen chans att uppleva riktig vinter.

Norrbotten – bo högt upp i träden utanför Harads

DEST_SWEDEN_NORRBOTTEN_TREE_HOTEL_GettyImages

Det är svårt att med blotta ögat förstå hur hotellrummen på Treehotel utanför Harads är byggda. De ömsom svävar mellan träden, ömsom kamoufleras bland trädgrenarna. Dessa sju unika hotellrum byggda mer eller mindre högt upp i träden mitt ute i skogen spelar dig ett spratt när du först ser dem. Spegelkuben ser du knappt alls, fågelboet är häftigt dolt bland träden och UFO:t sticker ut med sin futuristiska stil men ser samtidigt ut att sväva mellan trädstammarna.

Hur går det ens att komma upp? De hopfällbara, elektriska stegarna syns inte förrän du sätter i nyckeln och luckan där uppe öppnas för att med ett surr få stegen att sakta veckla ut sig. Utsikten från de olika rummen är häpnadsväckande, och vintertid när löven inte skymmer sikten är det något alldeles extra. Hotellrestaurangen serverar dessutom utsökt mat, inspirerad av omgivningarna.

Läs också: Tre tips på slow travel från Sverige

Jämtland – Full fart i Vinterparken i Östersund

DEST_SWEDEN_PEOPLE_WOMAN_ICE_HOCKEY_FROZEN_LAKE_GettyImages

Östersund i sig är en vacker stad även vintertid när snön glittrar på taken till de gamla husen, men det vi verkligen tycker att du ska besöka är Vinterparken. Här kan du aktivera dig flera dagar i rad med skridskois och längdspår, lekland och vinterbad samt både museum och galleri. Här finns till och med Vinterplayan! De färgglada solstolarna med tillhörande filtar står redo för dig som i vårvintern vill njuta av de första varma solstrålarna för året. Missa inte heller äventyrsdelen i parken med sin linbana, trampbilbana och snow volley, och för den badsugna går det att välja mellan vedeldade badtunnar och kalla isvakar.

Hitta flyg till Östersund

Lappland: Snö- och ismagi på ishotellet i Jukkasjärvi

DEST_SWEDEN_ICE_HOTEL_JUKKASJARVI_GettyImages

Sedan drygt 30 år tillbaka byggs varje år ishotellet i Jukkasjärvi upp efter att isen skördats från Torne älv, och detta är kanske en av Sveriges häftigaste platser vintertid. Detta unika hotell byggs upp i ny form varje år där design och arkitektur står alltid i fokus. Utöver själva hotellet finns här även ett konst- och designgalleri där alla verk är skapade i snö och is och designerna kommer från hela världen.

Ishotellet har öppet från december till april men sedan några år tillbaka finns ett åretruntöppet hotell på samma plats, och med hjälp av solenergi kan hotellet hålla minusgrader hela året. Har du tur kan du på denna plats 20 mil norr om Polcirkeln även få se norrsken spela på den mörka himlen.

Västerbotten: Hundspann Vindelälven

DEST_SWEDEN_DOGSLED_GettyImages

Vintern när den visar sig från sin bästa sida hittar du runt Vindelälven där du hittar en miljö med kritvit snö, delvis frusna och glittrande forsar och förtrollande ljus. Denna otroliga natur kan du uppleva till fots, exempelvis i Vindelforsens naturreservat, eller bakom ett hundspann. 4 till 6 hundar drar dig genom ett drömlikt landskap där du upplever närheten till djur, växtlighet och snön.

Det finns flera olika arrangörer av hundspannsturer och du har möjlighet att köra själv eller åka tillsammans med en grupp på en släde bakom hundarna. En del anordnare inbjuder även till paketresor med målet att uppleva norrsken med utomhusmiddagar, badtunnebad och övernattning i en tepee anpassad för att spana efter ljusspelet i grönt.

Härjedalen med skidåkning och myskoxar i Funäsfjällen

THEME_PEOPLE_SNOW_KITE_SUNSET_GettyImages

Funäsfjällen är vykortsvackert och snösäkert, och med sina 60 fjälltoppar, förstklassiga snöförhållanden hela vintersäsongen och säker offpiståkning är detta ett snöparadis du inte vill missa. Här kan du susa ner för någon av de många alpina skidbackarna, glida fram i längdskidspåren i storslagen natur eller njuta av vinterlandskapet från hästryggen.

I Funäsfjällen anordnas många olika aktiviteter under vintersäsongen såsom snowkite, vesselturer till våffelstuga, olika skidskolor för stora och små och fjälltoppshelgen som säsongsavslutning i april. En annan vinteraktivitet du inte får missa i området är en tur bland de häftiga myskoxarna hos Myskoxcentrum. Du kommer att få lära dig mer om detta urtidsdjur och möta djuret som lever vilt i fjällen.

Lappland: anrik marknad i Jokkmokk

DEST_SWEDEN_MARKET_GettyImages

Även om Jokkmokks marknad bara arrangeras under några få dagar under vintern är den värd att ta upp i denna lista. Den hålls varje år under fyra dagar i februari och denna vintermarknad har arrangerats sedan 1600-talet. Nu för tiden består stånden både av försäljare av lokalt hantverk och samiska produkter samt de vanliga marknadsförsäljarna som åker runt mellan marknader i hela landet. Utöver försäljning ligger ett stort fokus även på kulturaktiviteter. Marknaden besöks årligen av både svenska och internationella turister som kommer till Jokkmokk enbart för detta.

Att göra i mellersta Sverige på vintern

DEST_SWEDEN_ARCHIPELAGO_FISHINGS_HUTS_GettyImages

Mellersta Sverige är inte i närheten lika stort som Norrland men har ändå mycket att erbjuda en vinterresenär. Här finns alltifrån skidåkning åt alla håll och kanter till trollska Tomteland.

Dalarna: träffa tomten utanför Mora

DEST_SWEDEN_MORA_DALARNA_LAKE_GettyImages

I dalaskogarna, där du kan ana sagoväsen bakom varje träd och sten, ligger Tomteland med sina olika magiska världar. Trollrike, Tomtens by och Sagotorget är bara några exempel på vad du kan hitta i denna teaterpark. Vart du än går i den vackert upplysta parken väntar något äventyr. Vinterälvor leker med alla barn i snön, fjälltroll syns längs vägen och både tomten och tomtemor väntar i sitt hus. Passa på att låta ditt barn skriva sin önskelista och lämna till dem. När skymningen faller kan ni uppleva den förtrollade skogen på en släde dragen av häst. På sportlovet bjuder Busmössen in till sportlovsfest med bland annat musikalföreställningar.

Södermanland – Stockholms skärgård i vinterskrud

DEST_SWEDEN_ARCHIPELAGO_PEOPLE_ICE_SKATING_GettyImages

Oavsett om du vill åka på en tur med långfärdsskridskor, dricka varm choklad och bada bastu efteråt eller hoppa på någon av skärgårdsbåtarna för att ta dig längre ut bland öarna är Stockholms skärgård något speciellt att utforska på vintern. Flera vandrarhem och hotell har öppet året runt, bland annat på Grinda, Sandhamn och Utö. Packa sittunderlaget, termosen och något att grilla för en dag längs någon av de många vandringsstigarna som finns på öarna, där även organiserade grillplatser erbjuds. Eller varför inte testa någon av de vinteröppna restaurangerna efter en dag ute i friska luften?

Hitta boende i Stockholm

Att göra i södra Sverige på vintern

THEME_PEOPLE_WOMAN_ICE_BATHING_SEA_GettyImages

I Sveriges sydligaste del ligger kanske inte snötäcket tjockt så många dagar, men både i Skåne och på Gotland finns det saker värda att göra vintertid.

Gotland: Medeltidsstaden Visby i vinterskrud

DEST_SWEDEN_VISBY_CATHEDRAL_SNOW_GettyImages

Gotland är mest känd som en sommardestination med sin vackra natur och badvänliga stränder men faktum är att det är värt ett besök här även vintertid. När Visbys trånga gränder lyses upp av julbelysningen är staden i sett esse. Lugnare än på sommaren såklart, men det betyder inte att det är sämre! Vill du veta mer om vad du kan göra i staden, läs vår cityguide om Visby.

Hitta boende I Visby

Skåne med vinterbad och spahotell i Båstad

THEME_PEOPLE_WOMAN_SPA_MASSAGE_GettyImages

Från Hotell Skansen i Båstad har du milsvid utsikt över Kattegatt. Nordvästra Skånes sommarstad nummer ett förknippas med tennis och fest men får ett helt annat lugn runt sig på vintern, och hotellets spa hjälper dig att njuta av de kalla dagarna på bästa sätt. Här kan du varva varma bastubad med kalla vinterdopp i havet, där kallbadhuset ligger precis intill hotellet med sin 60 meter långa brygga rakt ut i havet. Här har människor kallbadat i över 100 år, och idag har du även tillgång till en relaxavdelning och ett varmt utomhusbad. Hotellet har speciella spa-paket för dig som är sugen på just vinterbadandet.

Relaterat
DEST_SWEDEN_ABISKO_NORTHERN_LIGHTS_GettyImages
7 min. läsning

Tio måsten att göra i Sverige på hösten