DiscoverReserekommendationer

Bli inspirerad till var du ska resa i december

Årets mest magiska tid—är här! 

Så ge dig själv gåvan att besöka några av de vackraste ställena i världen.

Men var ska du resa i december egentligen?

För rätt resa kan göra hela skillnaden, för det är stor skillnad på om du hellre vill uppleva Europas snöklädda berg eller de vita stränderna i Stilla havet.

Men som tur är har vår reseinspiration allt du behöver för att hitta de bästa resorna i december – oavsett om du vill resa inom Europa i december eller till andra sidan jordklotet.

De 15 bästa resorna i december

 1. Nurnberg, Tyskland
 2. New York, USA
 3. Jukkasjärvi, Sverige
 4. Les trois Vallées, Frankrike
 5. Khao Lao, Thailand 
 6. London, England
 7. Hintertux, Österrike 
 8. Maldiverna 
 9. Rovaniemi, Finland
 10. Kanarieöarna, Spanien 
 11. Rom, Italien
 12. Marrakech, Marocko
 13. Åre, Sverige
 14. Guanacaste, Costa Rica
 15. Melbourne, Australien

Vill du resa till värmen i december? Läs istället vår guide: Varmt i december

1. Nürnberg, Tyskland

Kliv in i ett gammaldags vykort och upplev Tysklands mest populära julmarknad

A busy Christmas market with rows of lit-up booths along the vibrant city structures.

 • Temperatur: -1,8 °C till +3,5 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
 • Restid från Sverige: 2-4 timmar, beroende på om du flyger med direktflyg eller inte.

Om du längtar efter jul och vill resa i Europa i december är Nürnberg i Tyskland en glittrande semester för dig.

För i december förvandlas nämligen Nürnberg till en av Tysklands mest populära och äldsta julmarknader med anor helt från 1500-talet. Det är som att kliva in i ett gammaldags vykort med broar över små bäckar samt kullerstensgator med charmerande timmerhus. 

På marknaden hittar du runt 180 stånd med alltifrån traditionellt hantverk och diverse julklappar till gluhwein och bratwurst. Dessutom är Nürnberg julmarknad speciellt bra om du vill resa i december med barn, för det finns en julmarknad för de små med allt från en gammaldags ångdriven karusell till ett pariserhjul. 

Om du behöver en paus från doften av brända mandlar kan du upptäcka allt från museum som speglar Albrecht Dürers liv, stadens store konstnär, till att komma närmare historien från andra världskriget. 

Missa inte: Imperial Slott som bär på en rik historia både från heliga romerska riket till andra världskriget.

 

Hitta flyg till Nürnberg

2. New York, USA

Upplev julmagin till fullo, som i en amerikansk Rom-Com

People ice skating in Central Park surrounded by tall trees with the illuminated skyscrapers of Midtown New York City in the background.

   • Temperatur: +2 °C till +7 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: -6 timmar
   • Restid från Sverige: Cirka 8-15 timmar beroende på om du flyger med direktflyg eller inte

New York är magiskt närsomhelst på året, men du måste resa dit i december om du vill uppskatta magin till fullo. För det är i december New York är full av julbelysning och musik vart du än går.  

Vill du ytterligare förstärka känslan av att vara med i en amerikansk romantisk julfilm ska du köpa något varmt att dricka och ta en promenad i ett frostigt Central Park. För att sedan bege dig till centrala Manhattan för att shoppa loss och beskåda vackra skyltfönster längs med 5th Avenue. 

Avsluta dagen med att du se stadens stora och imponerande julgran som lyser upp den mörka decembernatten mitt på Rockefeller Center, eller hyr ett par skridskor och ta några rundor på skridskobanan som varit en tradition sedan 1936. 

Om du besöker du New York i slutet av december har du möjlighet att ta del av det stora nyårsfirandet där festligheterna på Times Square lockar en miljon besökare och över en miljard TV-tittare varje år.

Missa inte: Det är ingen hemlighet att New York bjuder på otroligt många saker att se och uppleva i december. Men när du väl är här passa på att se Radio City Music Halls föreställning Christmas Spectacular, tomtelandet i varuhuset Macy’s och vinterbyn i Bryant Park.

 

Hitta flyg till New York

3. Jukkasjärvi, Sverige

Upplev midvintern och norrsken från världens första ishotell

TERRITORIAL-PARK_YUKON

   • Temperatur: -15 °C till -20°C
   • Restid från Stockholm: Cirka 1,5 timmar med flyg till Kiruna

Ta december i akt och res på hemester norr om polcirkeln för att uppleva midvintern, för det är runt den 10 december som solen går ner och går först upp igen i januari.  På trots av solen har gått ner är det inte helt becksvart, för tack vare månens sken lyses det vitklädda landskapet upp.

I Jukkasjärvi kan du fullborda din arktiska upplevelse genom att checka in på världens första ishotell och sova en natt i -5 °C på renskinn. Sedan 1989 har ishotellet varje år byggts upp på nytt med ny iskonst (isen kommer från Torneälven) som är designad av årets konstnärer och designers. Ett tips är att boka ett rum i tid, eftersom det är en av norra Sveriges största attraktioner.

Dessutom är december en bra månad att se norrsken och Jukkasjärvi är en utmärkt utgångspunkt för att gå ut och leta efter den gröna ridån på stjärnhimlen. 

Missa inte: Träkyrkan som har en berömd altartavla, en så kallad triptyk, skapad av Bror Hjorth.

 

Hitta flyg till Jukkasjärvi

4.Les Trois Vallées, Frankrike

Åk skidor i Europas högst belägna skidområde

Mountain chalets along the Alps boasting with warm lights in the night.

   • Temperatur: -3 °C till -12 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
   • Restid från Sverige: Ca. 2-3 timmar med flyg till Lyon, därefter kan du hyra bil eller ta en buss för att komma till skidområdet som tar ytterligare runt 3 timmar

Om du vill åka skidor  och vara säker på att det finns skidåkning, så är skidområdet Les Trois Vallées i Frankrike bra att resa till i december.

Det är nämligen Europas högst liggande skidområde och du kan därför vara rätt säker på att på —trots att du reser tidigt på säsongen—kommer att ha bra förhållanden för skidåkning. 

Les Vallées Trois består av sju olika skidorter som alla bjuder på sin egna charm. Den mest populära är Val Thorens, men önskar du något mer autentiskt kan du t.ex. välja att åka till pärlan Saint-Martin-de-Belleville. 

Missa inte: Testa The Tyrolienne som är en 1,300 m lång zipline som sträcker sig från Val Thorens till Orelle där du kan nå en fart på upp till 105 km/h, om du letar efter en adrenalinkick. 

Hitta flyg till Lyon

5. Khao Lak, Thailand

Kilometerlånga palmkantade stränder med sand som är mjukt som puder

THAILAND_KOH-PHRA-THONG_BEACH

   • Temperatur: 24 till 31 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: +6 timmar
   • Restid från Sverige: Cirka 14-20 timmar , beroende på om du flyger med direktflyg eller inte

Vill du byta ut decembermörkret med sol, bad och värme?

Då är du inte ensam.

Många svenskar längtar till varmare breddgrader i december och Khao Lak har därför blivit populärt tack vare de fantastiska förhållandena.

Khao Lak erbjuder kilometerlånga sandstränder med kritvit sand där du kan njuta av att bada och sola. Och om du blir uttråkad kan du komma ut och snorkla eller dyka i det kristallklara turkosblåa vattnet. 

Khao Lak ligger inbäddat i en regnskog som sägs vara en av världens äldsta och som är hem för bland annat elefanter, leoparder, gibbonapor, pytonormar och tapirer. 

Om du reser med familjen i december kan det vara en roligt utflykt att gå till Phang Nga Elephant Park där du kan träffa några av Thailands alla elefanter.

Missa inte: En utflykt till Khao Sok National Park där du kan ta en båtfärd på den sagolika sjön Cheow Larn och skåda de dramatiska karstbergen som reser sig längs med vattnet.

Hitta flyg till Khao Lak

6. London, England

Låt dig förtrollas av Englands huvudstad som lyser upp i vintermörkret

UK_LONDON_SOHO

   • Temperatur: +5 °C till +9 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: -1 timme
   • Restid från Sverige: Cirka 2,5-3 timmar

Har du länge velat åka till London för att uppleva London Eye och Westminster Abbey, så är detta ditt tecken på att boka en flygbiljett till Englands huvudstad i vinter. 

För att resa till London i december är lika förtrollande som Harry Potter.  För i december är ljusen är ljusare och kalendern är fullspäckad av events med allt från julkonserter till klassiska musikaler.

Det enda problemet är att hinna se och uppleva allt.  Men som tur är hela staden klädd i vacker och tindrande julbelysning, där alltifrån skyltfönster till torg är vackert dekorerade—vilket ger en magisk känsla oavsett vad du gör och går. 

Missa inte: Hyde Park Winter Wonderland som bjuder på massor av roliga julaktiviteter som skridskoåkning och attraktioner till isskulpterings-workshops.

Hitta flyg till London

7. Hintertux, Österrike

Snösäker skidåkning på glaciären och häpnadsväckande vyer 

Young kids skiing down a slope with chairlifts passing overhead.

   • Temperatur: -2 °C till -10 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
   • Restid från Sverige: Ca. 2,5 timme via Innsbruck, därefter kan du hyra en bil eller ta en buss som tar ytterligare ca. 1 timme 

3,250 meter över havet ligger Hintertux glaciären där du kan åka skidor året runt och häpnas av storslagna vyer av snöklädda berg. För Hintertux är Österrikes enda skidområde som är öppet 365 dagar om året. Därför om du vill åka på en skidresa i Österrike i december så är Hintertux ett snösäkert resmål. 

Dessutom är Hintertux en del av skidområdet Zillertal, vilket betyder att—om du har turen att hela skidområdet är öppet i december—har tillgång till nästan 500 km pist. 

Missa inte: The Nature’s Ice Palace som är en plats där du kan se glaciären inifrån. Här kan du 30 meter under pisterna ta en båttur på glaciärsjön som är en upplevelse utöver det vanliga. 

Hitta flyg till Innsbruck

8. Maldiverna

Spendera jul och nyår i tropiskt semesterparadis 

   • Temperatur: 25 °C till 30 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: +3 timmar
   • Restid från Sverige: Ca. 12-20 timmar, beroende på om du flyger med direktflyg eller inte

Föreställ dig en skärgård med över 1000 paradisöar av vit sand, laguner med klarblått varmt vatten (där den värsta badkrukan också kommer i) och vackra rev. 

Det är Maldiverna. 

Säsongen för när det är bäst att åka till Maldiverna startar i mitten av december, vilket gör det till ett perfekt resmål att resa till i december om du vill ha en tropisk och exklusiv jul och nyår.

För hur härligt låter det inte att fira jul i en svit under vattnet eller i en bungalow på havet? 

Missa inte: Ön Dhigurah är en lång och smal ö på 4 km, som är en av de bästa ställena i Maldiverna att simma och snorkla med mantor och valhajar som kan ses hela året. 

Hitta flyg till Maldiverna

9. Rovaniemi, Finland

Träffa tomten i finska Lappland 

DEST_FINLAND_LAPLAND_GettyImages-875646894

   • Temperatur: 25 °C till 30 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: +1 timme
   • Restid från Sverige: Ca. 3-4 timmar med mellanlandning i Helsingfors

Rovaniemi, huvudstaden i det finska Lappland, ligger nästan precis på polcirkeln och är ett bra resmål om du söker efter en genuin julupplevelse.  

Precis som Jukkasjärvi, så råder det midvinter i Rovaniemi och du har möjlighet att se norrsken. Men det som gör just Rovaniemi speciellt är att varje december så reser människor från hela världen hit för att träffa tomten i en tomteby där allt kretsar kring julen. 

Men utöver att träffa tomten, kan du i Rovaniemi också övernatta i en lyxig glasigloo för att spana efter norrskenet genom glastaket när du ligger i en varm och skön säng. 

Missa inte: Att basta. Du är ju trots allt i Finland. På vintern. Då ska du självklart testa att basta.

10. Kanarieöarna, Spanien

Perfekt väder både för sol- och stjärndyrkare 

SPAIN_CANARY_ISLANDS_SANTA-CRUZ-DE-TENERIFE

   • Temperatur: +22 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 
   • Restid från Sverige: Cirka 5,5 timmar med direktflyg

Skulle du vilja pressa in en resa i december som kan jämföras med en bra svensk sommardag?

Då är de spanska Kanarieöarna: Teneriffa, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera och El Hierro med en medeltemperaturen på 22 ºC vara en bra resa i december. 

För då är det så pass varmt (i vart fall om du frågar en svensk) att du kan sitta ute på balkongen och dricka din kaffe för att därefter ta ett uppfriskande dopp i havet. 

Dessutom i mitten av december är Kanarieöarna en av de bästa platserna för att se geminiderna, som är ett av årets mest gnistrande stjärnfall. Du har bäst möjlighet att se stjärnornas show från någon av de tre Starlight reservaten, eftersom de är helt skyddade från ljus. 

Missa inte: Nationalparken Garajonay på La Gomera, som är med på UNESCOS världsarvslista på grund av sin speciella natur. Det går både färjor från Teneriffa och Gran Canaria till La Gomera.

Hitta flyg till Kanarieöarna

11. Rom, Italien

Skippa julmaten och frossa i pizza och pasta istället

ITALY_ROME_VATICAN_SAINT_PETERS_SQUARE_CHRISTMAS

   • Temperatur: +4 °C till +13 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
   • Restid från Sverige: Cirka 3 timmar med direktflyg

Rom är en av Europas populäraste resmål, vilket inte är svårt att förstå med sevärdheter som Peterskyrkan, Colosseum, Fontana di Trevi och den Spanska Trappan. 

Vårt tips till dig som inte vill trängas med folk är att resa i början av december. Men vill du hellre komma i julstämning, än att bocka av kända sevärdheter, så är det bäst att resa till Rom runt juletid. För då blir den italienska huvudstaden ännu me färgstark och kulturell. 

Då kan du spendera dagarna med att strosa runt på små gator som är pyntade upp till jul, äta dig mätt på pasta (eller pizza) och shoppa loss på en julmarknad. Eller så kan du åka skridskor vid Castel Sant’Angelo samtidigt som du blickar ut över den vackra bron Ponte Sant’Angelo med dess vackra skulpturer.

Missa inte: Besök området Quartiere Coppedè som är lite av en gömd arkitektonisk pärla i Rom.

Hitta flyg till Rom

12. Marrakech, Marocko

Ta en paus från julen och byt ut glöggen mot myntate

Woman in traditional arab clothing with veil passing by the Bab Anaou gate in Marrakech. The woman walks right in the middle of an orange gate

   • Temperatur: +6 °C till +20 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
   • Restid från Sverige: 5-10 timmar, beroende på om du flyger med direktflyg eller inte

December och julen är en mysig tid men ibland kan man behöva en paus. 

Då kan du istället resa till Marrakech, Marocko, för att byta ut glöggen till en kopp sött myntate full av ingefära. Dessutom är det perfekt väder för att besöka denna spännande afrikanska stad, för på en resa i december till Marrakech blir det inte för varmt.  

I Marrakesh kan du se sevärdheter som bland annat Jardins Majorelle, Bahia Palatset och Ben Youssef Madrasa för att uppleva vacker marockansk arkitektur och exotiska växter. 

En resa till Marrakech är inte fulländad tills att du har besökt en souk, som är det lokala namnet för typiska marockanska marknader. Och vill passa på att fynda annorlunda julklappar kan du shoppa allt från keramik, silver, läder till krydderier på souken mitt i Medina. 

Missa inte: När du väl är i Marrakech kan du passa på att åka till Zagora-öken för en unik övernattning och sedan njuta av soluppgången från en kamelrygg.

Hitta flyg till Marrakech

13. Åre, Sverige

En sagolik vit jul i Sveriges största skidort

DEST_SWEDEN_ÅRE_GettyImages-1324012441

   • Temperatur: -2 till -12 °C
   • Restid från Stockholm: Cirka 1 timma med flyg till Östersund. Därifrån fortsätter du med tåg, hyrbil eller buss

Det är i december Åre vaknar till liv, men det är först under luciahelgen som vintersäsongen på allvar drar igång där både skidområdet, after ski-ställen och klubbar öppnar portarna. 

I byn råder det en sagolik julstämning med julbelysning som glimmar i en by inbäddad i ett mjukt och vitt snötäcke, där den vackra julgranen mitt på Åre torg är som pricken över i:et. 

Firar du jul i Åre kan du starta dagen med att få rosiga kinder efter ett par åk i skidområdet. Därefter kan du vända tillbaka till stugan, tända en brasa och duka upp till julbord och njuta av julskinkan lite extra.

Missa inte: Att göra en utflykt till Åre Kafferosteri om du är sugen på go kaffe, eller Duveds glashytta om du vill handla äkta svenskt hantverk.

14. Guanacaste, Costa Rica

Byt ut slask och regn mot grönskande skogar och varma simturer

DEST_COSTA RICA_GUANCASTE-GettyImages-513409932

   • Temperatur: +21°C till +32 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: -6 timmar
   • Restid från Sverige: Runt 18 timmar via San José, därefter kan du hyra en bil och köra vilket tar ca. 3 timmar

December är en perfekt tid att komma bort från storstäderna och utforska Guanacaste i Costa Rica. Guanacaste är ett tropiskt paradis med en orörd kust, vackra berg och aktiva vulkaner. 

En resa i december till Costa rica betyder att du istället för slask, grått och regn kan du uppleva grönskande skogar, varma simturer och vita sandstränder. För varje hörn av Costa Rica är mångsidigt och full av små paradis. 

Som plus i kanten, så är solnedgången i december något utöver det vanliga. Sätt dig i den mjuka sanden och se solen snegla ner i horisonten av det karibiska havet och måla himlen rosa, orange och lila.

Missa inte: Rincon de la Vieja National Park som har aktiva vulkaner, bördig jord och vackra vattenfall är ett måste om du älskar att vara i naturen.

Hitta flyg till Costa Rica

15. Melbourne, Australien

Res till sommaren och strosa runt i Australiens kulturmecka

Beautiful Bathing houses on white sandy beach at Brighton beach in Melbourne, Australia.; Shutterstock ID 249505867; SF SSA Case with Manager Approval: SF6759285; Job: ; Client/Licensee: ; Other:

   • Temperatur: +14°C till +25 °C
   • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 11 timmar
   • Restid från Sverige: Ca. 20 timmar

Res till Melbourne i december för att lämna vintern och komma till sommaren, bokstavligt talat. För när vår vinter börjar, börjar sommaren i Australien. 

I december blir det upp till 25°C i Melbourne, vilket gör det till perfekt väder för att strosa runt i en storstad, eller hänga på St Kilda Beach som är Melbournes mest populära strand. När du blir trött i fötterna kan du enkelt ta dig runt med de välbevarade och ytterst charmerande spårvagnarna som är en del av Melbournes stadsbild. 

Melbourne är en av de mest populära städerna i Australien, vilket inte är så svårt att förstå när till och med UNESCO har erkänt att Melbourne som litteraturens stad och center för teater, livemusik och gatukonst.

Missa inte: Utsikten över Melbourne från Rialto Tower. 

Hitta flyg till Melbourne

Att komma ihåg när du vill resa i december

Photographer Travel Sightseeing

Resor i december räknas ofta som högsäsong. Därför om du vill att semestern i december ska bli så lyckad som möjligt är det viktigt att du planerar din resa i december i god tid, speciellt om du vill resa i veckorna runt jul och nyår. 

Till följd av Coronaviruset kan reserestriktioner återkomma att införas. Läs de senaste uppdateringarna om Covid 19 här

Kan du inte resa i december? Upptäck fler resor

Relaterat
DEST_SWEDEN_THEME_PEOPLE_WOMAN_ICE_SKATES_GettyImages
8 min. läsning

10 tips att göra i Sverige på vintern

beach_family_lesbian-couple_gay
18 min. läsning

Bli inspirerad till var du ska resa i december