DiscoverNyheter & tips

Fantastiska resmål för en riktigt speciell julresa

Är du på jakt efter en härlig julresa, då kan den här listan ge dig mängder med inspiration. Om du önskar för något lite annorlunda den här julen, hoppa i så fall på släden och glöm inte packningen för här kommer flera ruskigt bra ställen att fira jul på!

Tromsø, Norge

norway_lapland_theme_northern_lights

Drömmer du om en magisk julresa? Varför inte ta det ett steg längre och tillbringa julen på Nordpolen?

Tromsø, en stad på en ö som helt uppslukas av mörker under vinterhalvåret, väcks till liv under december månad. Känn lukten av klementiner, granris och pepparkakor som följer dig varje steg du tar. Det glada ljudet av julsånger fyller den magnifika Ishavskatedralen. Lokalbefolkningen samlas på julmarknader, platsen där man bara inte kan stå emot alla frestelser som finns runtomkring. Varför inte prova några traditionella ”ingefærnøtter”? De är små bollformade pepparkakor som smakar fantastiskt tillsammans med en varm mugg med kråkbärssaft.

En enorm fördel av att vara i totalt mörker är att du kan upptäcka de sällsynta norrskenen, eller ”aurora borealis”. Vänd blicken uppåt mellan 18:00 och midnatt så kan du faktiskt få en god chans att se dem. Medan du väntar på att de ska dyka upp, hoppa på hundspann, åk längdskidor eller busa till det med lite snöbollskrig.

Hitta flyg till Tromsø

Lappland, Sverige

SWEDEN_ABISKO_NORTHERN_LIGHTS_TENTS

Tänk dig att under en julresa få åka släde bakom tomtens renar, se norrskenet, uppleva en samisk afton och ta en skidtur i den vackra naturen. Allt det kan du få vara med om upp i norr, i renarnas hemvist – Lappland. Det finns flera researrangörer som kan ordna en sådan här resa. Att åka upp hit innebär att du lämnar julstressen bakom dig och fokuserar på lugnet och naturen. Och du är garanterad en vit jul under stjärnklara himlar. En jul norr om polcirkeln är allt annat än vad du är van vid. Vill du ha mer äventyr? Byt ut rensläden mot hundspann och för den riktigt inbitne kanske en natt på ishotellet lockar?

Hitta flyg

Küssnacht, Schweiz

CHRISTMAS_DANISH_TRADITION

I de flesta delar av världen välkomnas jultomten med öppna armar. Så går det dock inte till i den pittoreska byn Küssnacht, vid Luzernesjöns norra kant. Där dyker över 20 000 besökare upp den 5 december varje år för att jaga bort den skäggprydde julklappsbäraren.

Festivalen kallas för ”Klausjagen” eller ”Jaga Claus” och är en av Europas märkligaste julparader. Kanske är detta en lockande julresa för dig?  Traditionen med festivalen härstammar från medeltiden och är en hednisk tradition. Då försökte man driva ut onda andar med hjälp av ett outhärdligt buller. Det blev dock så stökigt att det förbjöds på 1600-talet, för att återinföras igen hundra år senare i en ny kristen variant, med gamle Sankt Nick i skottlinjen.

Paraden, som håller på hela natten, består av 180 stycken marscherande tubaspelare, tvåhundra män med gigantiskt upplysta huvudbonader som påminner om en biskops mitra men här i form av lysande glasmålningar och 700 pisksnärtande slagverkare med sina koskällor jagandes rebellen Claus och hans fyra elaka alver ut ur stan.

Hitta flyg till intilliggande Zürich

Douz, Tunisien

tunisia_douz_sahara-desert

Douz kallas ofta ”den sömniga porten till Sahara”. Men staden Douz i mellanöstern är även känd för att vara inspelningsplatsen för Star Wars-filmerna. Under de sista dagarna i december förvandlas denna sandinsvepta oas till en magnifik, beduinsk skådeplats av nomaderna som bor här.

Den internationella “Festival of the Sahara” lockar en stor folkmassa, med turister från hela världen som ansluter sig till nomadfolken som rest från närliggande nordafrikanska länder. Hit kommer man för att medverka i festivalens sandhockeyturnering och njuta av det stora utbudet av mat, hantverksmässor och traditionella magdansöser. Definitiv en annorlunda julresa.

I Douz är den anspråkslösa kamelen både kung och mannens bästa vän och över 50 000 besökare gläds åt att se dessa puckelbärande däggdjur vara med i rodeos och kapplöpningar genom ökenlandskapet. Det finns inte ett uns av julglitter här, men denna årliga tunisiska fest är precis lika stämningsfull ändå.

Hitta flyg till intilliggande Tozeur

Castleton, Storbritannien

england_castleton_theme_christmas_gettyimages

Månaden innan jul kan vara extra stressig, speciellt vad gäller att köpa julklappar, städa och laga alla smarriga rätter som hör julen till. Fly undan alltihop genom att boka en julresa till Castleton, en charmig engelsk by, där livsnjutande är vardag.

Juletiden har sitt avstamp med att julbelysningen slås på. Varje butik julpyntar till 110 % för att skapa den perfekta julstämningen till både sina lokala och resande gäster. De flesta kommer att förlänga sina öppettider under jul och anordnar ofta tävlingar och olika evenemang som t.ex. frågesporter, tomteworkshops och olika spel för de allra minsta.

Castleton har inte en utan hela fyra grottor som får vara med i julfirandet. Vid grottan Peak Cavern är det tradition att sjunga julsånger med levande ljus. En ny blåsorkester bjuds in till varje konsert och självklart bjuds det på glögg och köttfärspajer när du som gäst kommer dit. Det är lätt att låta sig slukas upp av den fantastiska stämningen i den charmiga lilla byn.

Hitta flyg till intilliggande Manchester

Kyoto, Japan

DEST_JAPAN_KYOTO_Woman-wearing-traditional-japanese-kimono-in-Yasaka-Pagoda-and-Sannen-Zaka-Street-with-Cherry-blossom-season

Kyoto är verkligen pärlan av japansk buddism. Som du kanske kan föreställa dig, så firas julen lite annorlunda här. Utan någon stark religiös koppling till julen så firar lokalbefolkningen högtiden med ett överflöd av blinkande dekorationer och med lite gammaldags romantik. Du ser tusentals par som på julafton besöker stans snobbigaste restauranger, barer och kärlekshotell. Inte som vilken julresa som helst.

När du har känt på lite av citykärnans mjuka puls, kan det vara dags för lite tempelbesök. Besök gärna Chion-in templets årliga ceremoni ”O-minugui Shiki” den 25:e december. En spektakulär och musikalisk tribut till födelsen av den fromma buddismen. Avsluta juldagen med en tur till Kyotos utkanter för en vandring i det natursköna Arashiyama. Känt för att vara ett av landets vackraste områden känns en vandring här, genom de gröna bambustammarna, lite som att ta ett kliv in i en helt annan värld. En magisk värld, perfekt att tillbringa juldagen i.

Hitta flyg till närliggande Osaka

Provence, Frankrike

FRANCE_AIX-EN-PROVENCE_THEME_CHRISTMAS

Gastronomi, krubbor och sagolika dekorationer… välkommen till Provence!

Det kalla vädret har ingen påverkan på den berömda franska livsglädjen. Städerna fullkomligt vimlar av förtrollade gatudekorationer och man kan lugnt säga att butiksägarna tar fönsterpyntet på stort allvar. Så snart dekorationer är uppe börjar lokalbefolkningen förbereda sig för santon-mässor, där man visar upp de små lerfigurerna – eller ”santons” – som tillverkats för hand av lokala hantverkare. Från början använder santons för att skapa krubbor, men på 1800-talet började de även att skildra vardagen. Du kommer att hitta santons som skildrar flera olika yrken, såsom bagare, präster, fiskare, sångare och slaktare.

Maten tas på blodigt allvar här, precis som man kan förvänta sig av en plats som denna under juletider. På julafton äter man sju magra rätter för att hedra Marias sju lidanden. Till dessa serveras 13 småfranskor följt av 13 desserter, som representerar den sista måltiden med Jesus och de 12 apostlarna.

Hitta flyg till intilliggande Marseille

Honolulu, Hawaii

USA_HAWAII_HONOLULU_DIAMOND-HEAD-STATE-PARK

Om du vill fira jul i paradiset är Honolulu den perfekta platsen för en julresa. Den soligaste staten i USA har haft traditionellt julfirande sedan början av 1800-talet, men med en unik hawaiiansk twist. Idag firar lokalbefolkningen julen i stor skala, och man delar julglädjen med andra under en hel månads festivalfirande. Hela december är fyllt med fyrverkerier, parader och julsånger ackompanjerade av ukulele.

Troligtvis är det enda platsen i världen där jultomten är så avslappnad att han dyker upp till Luau-festen sittandes i en kanot som dras av delfiner. Iklädd en röd sarong, flip flop sandaler och, ja du har gissat rätt, en Hawaiiskjorta!

Hitta flyg till Honolulu

Tallinn, Estland

estonia_tallin_christmas-market

Tallinns gamla stadskärna gör alla foton till ett vykort, med sina gamla kyrkor, barocka arkitektur, färgstarka hustak och kullerstensgator. Allt har bevarats så väl att du kommer att tro att du har rest tillbaka till medeltiden. Även om man fryser fingrarna av sig så bjuder staden på en julvärme som gör att hela Tallinn lyser som en (jul)stjärna under hela julsäsongen, perfekt för en mysig julresa.

Det sägs att Tallinn är platsen där den första julgranen ställdes ut i Europa. År 1441 ställde man upp granen på Rådhusplatsen av Svarthuvudenas hus, en sammanslutning av ogifta köpmän, som sjöng och dansade runt trädet. Det lokala julfirandet kretsar fortfarande kring granen, där en av de bästa europeiska julmarknaderna arrangeras varje år. Strosa omkring bland de olika stånden som säljer allt från ullhattar och keramik till doftljus och trädekorationer. Vad du än bestämmer dig för att köpa så är det med all säkerhet lokalproducerat av hantverkare från Tallinn.

När du vill ta en paus från all julshopping, smaka på den lokala surkålen, mumsa på en blodkorv och smutta på ett glas varm glögg vid något av de olika matstånden.

Hitta flyg till Tallinn

Livingstone, Zambia

zambia_livingstone_victoria_falls

Med en övervägande kristen befolkning är Livingstone som storstad alltid en munter plats under julmånaden. Den vänliga lokalbefolkningen välkomnar gästerna med öppna armar att sjunga med i julsångerna, titta på ett julspel och att hänga med och ge bort gåvor runt om i staden.

Men den bästa julklappen som man kan ge sig själv på denna julresa är en utflykt till Mosi-oa-Tunya nationalpark, en av Unescos världsarv. Här finns en safaripark, en regnskog och de imponerande Victoriafallen, även känt som ”The smoke that thunders”. Fallen sammanbinder Zambia med dess granne Zimbabwe i söder.

Lokalbefolkningen är extremt stolt över detta brusande landmärke och Zambias låga andel av turister gör att du inte behöver dela regnskogen med så många andra fotoglada. Men glöm för all världen inte kameran. Victoriafallen är känt som ett av världens mest imponerande och hopplöst romantiska ställen där man, om man har tur, kan få se en så kallad dimbåge flankeras av månljuset. Fångar du den, får du definitivt en bild värd att spara.

Hitta flyg till Livingstone

Budapest, Ungern

HUNGARY_BUDAPEST_THEME_CHRISTMAS

Letar du efter en sista-minuten-julresa som passar ihop med en snäv budget. Då passar den ungerska huvudstaden, fylld med gemytlighet.

Först ut är den obligatoriska julmarknaden på Vörösmarty Square. Ofta benämnd som en av de billigaste marknaderna i hela Europa. Här är det vanliga turistkrafset ersatt av hantverk och prydnadssaker, perfekta som en sista-minuten-julklapp. Den frostiga decemberkylan och snön kyler dig snabbt, så värm upp med ett dopp i det största spabadet i Europa, Széchenyi.

När du väl värmt dig så kan du njuta av de sagolika spårvagnarna. Under hela december så är tre av de centrala linjerna fyllda av spårvagnar dekorerade med bländande sagoljus. Att titta ut genom dessa futuristiska slädar är ett underbart sätt att se ett mycket underskattat Budapest som strålar när mörkret faller.

Hitta flyg till Budapest

Sydney, Australien

AUSTRALIA_VIVID-SYDNEY

När det börjar bli dags för jul brukar Sydney bjuda på en serie av festligheter, likt många av de mer nordliga julfanatiska länderna… men med sin egen lilla twist!

Traditionella julkörer vid Pitt Street Mall, och The Very Merry Christmas Rocks Market bjuder på allt från handgjorda presenter till smaskig julmat. För lite mysig allsång, häng med till Australiens största gratisjulkonsert, Woolworths Carols in the Domain. Denna populära årliga festlighet ligger i närheten av Royal Botanic Garden och utlovar en samling av alla dina mest älskade julfavoriter.

Men i Australien är det inte rostade kastanjer framför brasan eller morotsprydda snögubbar som gäller, utan här är det grillade räkor med en nästan lika varm sommarsol på himmelen. Är du trött på kalla jular och vill ha lite ombyte, är Bondi Beach ett riktigt bra alternativ. Australiens allra mest livliga strand är den perfekta platsen att stöta på någon under misteln, surfa på vågorna och grilla julbordet på ett australienskt vis.

Hitta flyg till Sydney

Nassau, Bahamas

TRAVEL_BEACH_RENTAL_VACATION-HOME

Om du vill fly mellandagspartyn och lockas av brännhet sol, bisarr klädsel och de pulserande goombay-trummorna vars rytm är omöjlig att stå stilla till, så varför inte åka till Nassau och karnevalen Junkanoo på din julresa.

Paraden går genom stan både den 26 december och på nyårsdagen. Det är den äldsta gatuparaden i hela Karibien och den står sig väl mot sina rivaliserande gelikar, som Mardi Gras i New Orleans och karnevalen i Rio, med sina glittriga och knäppa kostymer.

Mellan allt festande och glam så är december månad perfekt för dig som vill ha det lite rofyllt, slappa på den lite lugnare Cable beach eller hoppa i det blå för dykning av världsklass.

Hitta flyg till Nassau

Fira jul i Thailand

THAILAND_BANGKOK_BANGKOK_WAT-ARUN

Vill du komma längre bort hägrar Thailand när du vill planera er julresa. Även om många svenskar tar sig hit, är det inte lika iögonfallande som på Kanarieöarna. Om du helst bara vill slippa allt som har med julen där hemma att göra, är det inte svårt med detta resmål.

Koppla av i värmen och ta för dig av bland alla upplevelser som bjuds på ett fantastisk hotell i Bangkok. Skulle det visa sig att din partner smusslar fram någon liten julklapp trots att ni inte skulle, så ta det med ro, tacka och ta emot. Och envisas någon därhemma med ett Skype-samtal den 24:e så låt gå. Efteråt är det ju bara att slå sig ned på stranden och rikta blicken mot vajande palmblad.

Hitta flyg tillThailand

Fira jul i New York

juresor-till-new-york-low-res.jpg

New York City är i egenskap av mångfacetterad storstad ett bra alternativ när du inte nödvändigtvis vill låta resan formas av julen. Här finns så mycket att uppleva under en julresa, och föredrar du och ditt sällskap att på julaftonskvällen exempelvis ta ett glas på en takterrass utan att utbyta julklappar så är det ingen som tittar snett för det.

Vintertid är en tur med droska eller en sväng på skridskor i Central Park mysigt innan skymningen. När kvällen lägger sig över Manhattan är det ett bra tillfälle att passera Rockefeller Centre, och beskåda den ikoniska granen med smått magisk strålglans. Kanske blir du sugen på svenska köttbullar? Det, liksom vegobullar, kan du beställa på Smorgas Chef på Stone Street.

Hitta flyg till New York

Fira jul i London

julresor-till-london-low-res.jpg

Flyg till London för en långweekend när det är jullov och bo på lyxhotell. En rolig men enkel julresa. Londonborna är om möjligt ännu trevligare än vanligt i juletid. Gå i sakta mak genom sagolika Winter Wonderland som välkända Hyde Park förvandlas till så här års. Medan du handlar julklappar åt dig själv och andra i området kring Carnaby Street kan du titta på julskyltningen och låta dig trollbindas.

Vill du ha mer jul är varuhusen Harrods och Liberty London obligatoriska, liksom shoppinggatan Regent Street. Botanisera också bland hantverk och delikatesser av alla de slag på julmarknaden i Covent Garden. Kultur och nöjen råder det aldrig brist på och här är inspiration till gratis saker att göra i London. I juletid brukar en och annan musikal eller pjäs med jultema förekomma. Vill du ha mindre jul en stund så kan du förstås välja en annan show.

Hitta flyg till London

Fira jul på Gran Canaria

SPAIN_CANARY-ISLANDS_GRAN-CANARIA_LAS-PALMAS

Ta med familjen till Gran Canaria och fira tillsammans på er julresa. Njut av maximal kvalitetstid med sol och bad jämte julklappsutdelning och svenska traditioner. Flera hotell på Gran Canaria brukar arrangera varma och glada tillställningar och middagar enligt svensk jultradition. Är du nyfiken på de lokal jultraditionerna bör du prova nougaten turrones.

När det gäller maten finns egentligen ingen särskild julmat, man äter helt enkelt festmat. Bakverk och sötsaker finns däremot en hel del som är speciella för högtiden. Den traditionella julkrubban får alltmer stå tillbaka för julgranen runt om i hemmen. På flera allmänna platser kan du i alla fall se ambitiösa julkrubbor. Shoppar du på gallerian Las Arenas i Las Palmas får du inte missa den enastående krubban högst upp.

Hitta flyg till Gran Canaria

Fira jul i Paris

FRANCE_PARIS_HOTEL_DE_VILLE_CHRISTMAS

Känns julborden enformiga hemmavid kan det vara stimulerande att fara till Paris på en julresa och äta gott i några dagar och bo som en lokal. Här finns inte en kokt potatis eller sillsallad så långt ögat kan nå, men väl en blomstrande matkultur och mycket gott att dricka till. Somliga hävdar att rätter som sniglar och grodlår skulle vara obligatoriska. Strunta i det och ät vad du har lust till. Bon appetit! Champs-Elysées strålar mer än vanligt med stilig julbelysning.

På nyår arrangeras en nyårsparad längs avenyn. Paris är även rikt på vackra kyrkor och katedraler, som är värda att besöka året om. Vill du höra änglalik sång, se då till att kliva in i Sacré-Coeur på toppen av Montmartre när nunnorna stämmer upp i körsång. Hitta en masse gratisnöjen i Paris och för bästa kvällsutsikten över Paris som en stad i ljus ska du ta hissen upp i Tour de Montparnasse.

Hitta flyg till Paris Hitta hotell i Paris

 

Fira jul på Teneriffa

SPAIN_TENERIFE_GARACHICO

På Teneriffa kan du hålla dig aktiv på många sätt under din julresa. Vandring och golf är exempel utöver alla vattensporter. Naturen är häftig med klippor, berg, öken och stränder. Ska du bara besöka en större sevärdhet med barnen är vulkanen Teide ett givet val. Vid fint väder går det att åka linbana sista etappen. Flera hotell och restauranger på Teneriffa ordnar svenska julbord. Ett tips är att boka plats i tid så ni inte riskerar bli utan. Många svenskar är nämligen ute efter samma sak. På bland annat Swedish Corner i Los Cristianos och Vikingagrillen vid Playa de las Americas kan du boka en sittning där du får äta din julmat framför Kalle Anka.

Hitta flyg till Teneriffa