DiscoverReserekommendationer

Låt dig dras med i julstämningen bland julmarknaderna i Prag

Den mest magiska tiden på året närmar sig, en förtrollande och spännande period för barn och vuxna, då nedräkningen till jul börjar. För många hör marknaders till upptakten till jul och En stad som är känd för sina julmarknader är Prag. Precis som många andra städer pryds den tjeckiska huvudstaden av både girlander, ljus och julgranar under denna mörka tid på året. Lika kall som den är vacker ser staden spektakulär ut under julen, när dess gator är upplysta, skyltfönstren är dekorerade och julmarknader fyller torgen. Gatumat, hantverk och presenter av alla slag.

Godis, glögg, krubbor och körsång i stadens alla hörn. Traditionen med julmarknader har funnits länge och du kan riktigt känna historiens vingslag när du strosar runt bland marknadsstånden inramade av medeltida kyrkor, storslagna renässansbyggnader och gamla slott. Det är jul i Prag, en sagostad, och det är just därför staden är ett fantastiskt resmål att besöka i december. Marknaderna öppnar redan under sista veckan i november och välkomnar besökare hela vägen fram till trettonhelgen, även på julafton, juldagen och nyårsdagen. I den här artikeln berättar vi vilka som är de bästa julmarknaderna i Prag.

Hitta flyg till Prag

Prags julmarknader: en imponerande syn

CZECHIA_PRAGUE_THEME_CHRISTMAS

Julmarknader (Vánoční trhy) är en nyckelingrediens i decembermagin i Tjeckien och Prags marknader är de mest imponerande i landet. De lyser upp staden och för samman lokalbefolkning och turister i en riktig ”winter wonderland”-miljö. Prags julmarknader består av dekorerade marknadsstånd i trä fyllda med lokalt hantverk och traditionella julgodis.

De traditionella julfärgerna grönt, rött, vitt och guld genomsyrar dekorationerna men marknaderna har även ett över gripande tema som ändras från år till år. Tidigare har ett tema till exempel varit ”natur” där naturliga material som kottar och annat du hittar i skogen användes extra mycket i dekorationerna. Bland de många föremål som finns till försäljning hittar du keramik, smycken, glas, broderier och spetsar, träleksaker, ljus, julgransprydnader, vintermössor och -vantar samt dockor klädda i traditionella kläder.

Mat på julmarknaderna i Prag

CZECH_REPUBLIC_PRAGUE_FOOD_SNACK_TRDELNIK_CHRISTMAS

Även om du kan köpa hem fina souvenirer från de många försäljarna så handlar marknaderna om mer än shopping. Här finns också all möjlig lokal mat och dryck att prova, mycket av det tillagas dessutom på plats på marknaden. Populär mat som erbjuds inkluderar bland annat skinka grillad på spett (Pražská Šunka), fruktansvärt ohälsosamma men underbart goda grillkorvar (klobása), tunnbröd toppat med vitlök, ost och ketchup (langoš), rökt köttbullar (knedlíky plněné uzeným masem), söta dumplings (sladké knedlíky), och tjeckiska pannkakor (palačinky).

Missa inte den traditionella tjeckiska julfisksoppan (rybí polévka) som är gjord på karp fiskade i tjeckiska vatten, grönsaker, grädde och konjak. Det finns också olika kakor och godis att välja mellan som till exempel kryddiga pepparkakor (perníčky) och varma söta bakverk (trdelník). Trdelník är gjord av rullad deg som lindas runt en pinne, bakas på öppen eld och toppas med en socker- och valnötsblandning. Den är utsökt på egen hand, men kan också serveras med chokladsås och/eller fyllas med glass – oavsett hur du äter den är den lätt beroendeframkallande.

När det kommer till dryck rekommenderar vi att du provar några av de berömda tjeckiska ölsorterna som finns här, exempelvis Pilsner Urquell, Staropramen eller Budvar. Alternativt kan du välja en varm dryck som tillexempel glögg (svařák), varm choklad (horká čokoláda) eller honungsvin (Medovina). Mat och dryck på marknaderna serveras med biologiskt nedbrytbara tallrikar, bestick och koppar.

Julmarknad på torget i Gamla Stan

CZECH_REPUBLIC_PRAGUE_CHRISTMAS_TREE

Detta är utan tvekan den största julmarknaden i Prag vid denna tid. Det är även den mest spektakulära. Marknaden är så pass populär att det ställs upp ett litet observationsdäck så att besökarna kan fota torget och den stora julgranen som pryder detsamma. Julmarknaden består av ett trettiotal hantverksbodar och från tidigt på morgonen kan du även äta de klassiska julsnacksen som till exempel stekt fläsk eller en mängd olika korvar av alla dess slag.

Stämningen är glad och en stor scen finns installerad för liveframträdanden av traditionell musik och körsång. Torget är det äldsta i den historiska delen av staden, med rötter från 900-talet. Utsikten över marknaden, med inramningen av de gotiska byggnader som omgärdar torget, från toppen av katedralen är väl värd den långa kö som brukar vara för att gå upp.

 • Öppettider: dagligen från 10:00 till 22:00 mellan 26 november och 6 januari
 • Adress: Staroměstské náměstí, 110 00 Staré Město
 • Tunnelbanestation: Staromestska (linje A), Namesti Republiky (linje B), Mustek (både linje A & B)
 • Spårvagnsstopp: Staromestska (linjerna 2, 17, 18)

Julmarknad på Vaclavplatsen

CZECH_REPUBLIC_PRAGUE_CHRISTMAS

Den andra stora marknaden i Prag hittar du på Vaclavplatsen, en av de mest stämningsfulla platserna i staden. Här finns stora kommersiella ytor runt torget och ett brett utbud av lyxbutiker. Många tar en paus under shoppingen för att ta en titt på marknaden. Marknaden på detta torg är samlad i ett hörn, vid den enorma julgranen, och det är alltid många människor som vill värma sig med lite vin eller choklad.

Många är det också som äter den populära godsaken Trdelnik, en typisk kaka från det slovakiska köket som serveras ihoprullad. Degen är kryddad med kanel. På Vaclavplatsens marknad finns det vanligtvis ett par mycket härliga Trdelnik-stånd som inte slutar producera denna läckra sötsak förrän sent in på natten. Vaclavplatsen har varit skådeplatsen för många händelser i Tjeckiens historia och är en fantastisk plats att besöka under julen.

 • Öppettider: dagligen från 10:00 till 22:00 mellan 26 november och 6 januari
 • Adress: Václavské náměstí, 110 00 Nové Město
 • Tunnelbanestation: Muzeum (linjerna A & C), Mustek (linjerna A & B)
 • Spårvagnsstopp: Vaclavske namesti (linjerna 3, 5, 6, 9, 14, 24)

Havelské tržiště

CZECH_REPUBLIC_PRAGUE_CHRISTMAS_market

Havelské julmarknad är den äldsta i staden. Den gick av stapeln första gången 1232 och sticker ut från alla andra på grund av det stora antalet hantverksstånd som finns här. Marknaden ligger bara några minuter från gamla torget och är kanske den bästa platsen för att hitta juldekorationer. Havelské är inte enbart en julmarknad utan här hittar du en marknad alla dagar året om.

Under veckodagarna erbjuder de flesta försäljare främst färska produkter som grönsaker, blommor och korv. På helgerna är det mer inriktat på turistpubliken och i stånden kan du köpa tavlor, choklad, träleksaker och produkter relaterade till Mozart, som bodde i Prag en tid. På julen håller försäljarna sig nästan uteslutande till Prags klassiska juldekorationer. Det är ett bra ställe att köpa souvenirer till ett bra pris, även om det alltid är bra att jämföra med andra ställen för säkerhets skull. Det enda tråkiga med denna marknad är att du inte finns några matstånd för att fylla på med energi.

 • Öppettider: dagligen från 10:00 till 22:00 mellan 26 november och 6 januari
 • Adress: Havelská 13, 110 00 Staré Město
 • Tunnelbanestation: Mustek (linjerna A & B)

Julmarknad vid Pragborgen

CZECH_REPUBLIC_PRAGUE

I närheten av slottet, på torget framför S:t George-basilikan, kommer du att stöta på en annan liten julmarknad. Den är varken lika stor eller lika billig som flera av de andra marknaderna men det är ett bra stopp mitt i livet och rörelsen i slottsområdet. Ett bra ställe att strosa runt lite bland stånden och dricka något varmt för att värma dig.

Den har cirka 15–20 marknadsstånd fördelade på två områden, en med mat och den andra med hantverk och souvenirer. Vid ena sidan av stånden hittar du även en julkrubba. Förutom att se marknaderna rekommenderas det starkt att gå in i katedralen för att se de vackra målade glasfönstren och till och med lyssna på en kör som sjunger vissa tider på dygnet.

 • Öppettider: dagligen från 9:00 till 18:00-19:00 mellan 26 november och 6 januari
 • Adress: Hradčany, 119 08 Prag 1
 • Tunnelbanestation: Malostranska (linje A), ta därefter spårvagn 22 or 23 till Prazsky hrad eller Pohorelec.

Julmarknad på Náměstí Republiky

CHRISTMAS_child

Denna etablerade marknad är inte enbart tillägnad julprodukter, eftersom du även kan hitta kläder och annat här. Förutom klassikerna från marknadernas gastronomi finns här andra typiska rätter från det tjeckiska köket som serveras i takeaway-behållare. Denna marknad är inte lika känd som den på Gamla torget så det är vanligtvis mindre trångt.

I skuggan av ett stort köpcentrum och de många spårvagnsförbindelser som ständigt korsar torget, anläggs varje höst en blygsam marknad, uppdelad i två delar. Den första delen är i princip helt tillägnad att sälja vackert hantverk. Den andra kombinerar några mat- och hantverksstopp. Om du efter ett tag vill ta din komma undan kylan rekommenderar vi att du går in i det stora köpcentret på torget. Där kan du samtidigt ägna dig åt att titta på tjeckiskt vardagsliv.

 • Öppettider: dagligen från 10:00 till 22:00 mellan 26 november och 6 januari
 • Adress: Náměstí Republiky, Nové Město
 • Tunnelbanestation: Náměstí Republiky (linje B)
 • Spårvagnsstopp: Náměstí Republiky (linjerna 1, 2, 6, 8, 14)

Julmarknad vid Karlsbron

CZECH_REPUBLIC_PRAGUE_BRIDGE

En av flera arkitektoniska symboler för Prag är Karlsbron. En bro du bara måste passera till fots under ditt besök i staden. Är du på plats i december får du inte heller missa den lilla julmarknaden som arrangeras i närheten av Kampa. Korsa den imponerande bron för att komma till ett område med många hantverksbutiker och eleganta kaféer men som också har sina egna lilla julmarknad. En bra tid att besöka denna plats är vid solnedgången innan du går på middag på en lokal restaurang.

 • Öppettider: dagligen från 10:00 till 22:00 mellan 26 november och 6 januari
 • Adress: Na Kampě 118 00, 118 00 Malá Strana
Relaterat
DEST_CZECHIA_PRAGUE_eyeem
10 min. läsning

Prag är värt att besöka året runt

Intressanta saker att göra i Prag
8 min. läsning

Intressanta saker att göra i Prag