preload

Att vinterbada har verkligen blivit populärt att göra i Sverige på vintern. Utöver kicken i kroppen från att ta ett dopp i det kalla vattnet finns det också många hälsofördelar med att vinterbada.

Faktiskt så är det sunt att vinterbada och det sägs att det kan vara med att bidra till färre sjukdagar, bättre sockeromsättning och en förhöjd känsla av lycka. Är du överbevisad? Om ja, så är det bara att kasta dig ut i det. Här är en guide till hur du får den bästa upplevelsen med vinterbad.

Psst! Om du har vinterbadat tidigare så kan du klicka dig vidare direkt för att se de bästa platserna för vinterbad i Sverige.

10 tips för vinterbad

1. Starta att vinterbada tidigt på säsongen

Officiellt startar säsongen för vinterbad i Sverige i början av oktober och varar fram till slutet av april. I början av säsongen är vattentemperaturen varmare och ju närmare januari kommer januari desto mer sjunker den.

Därför är det en bra idé att börja ett par månader innan temperaturen faller under 10°C om det är första gången du ska börja vinterbada. På så sätt hinner din kropp gradvis att vänja sig till de kallare temperaturerna.

2. Vinterbada tillsammans med andra

Börja aldrig med att vinterbada på egen hand. Rysningarna man upplever när man sänker kroppen i det iskalla vattnet kan vara farligt, och i värsta fall kan det sluta med att man hamnar i chock eller svimmar.

Vinterbada därför alltid tillsammans med någon, oavsett om det är ditt första vinterbad eller dopp nummer 100. Utöver säkerhetsmässiga orsaker så bidrar vinterbadning ihop med andra till att du får en minnesvärd upplevelse med någon du tycker om – eller kanske någon som du precis träffat.

3. Gå med i din lokala badklubb

Om idén om vinterbadning inte tilltalar dina vänner, finns det många inbitna vinterbadare som med glädje vill hålla dig i handen när du kastar dig ut med att vinterbada för första gången.

Det enda du behöver göra är att anmäla dig till din lokala badklubb! Därutöver om du anmäler dig till en klubb för vinterbad får du ofta (utöver gemenskapen) tillgång till faciliteter som omklädningsrum och bastu. Vilket är mycket välkomnande efter ett dopp i det kalla vattnet.

4. Värm upp musklerna innan du badar

Trots sin korta varighet uppfattas att vinterbada som motion, därför är det viktigt att värma upp innan du badar. En springtur eller en snabb promenad ner till vattnet är därför ett fantastiskt sätt att värma upp musklerna på innan du går i vattnet.

Alternativt kan du också gå in i bastun, som finns på många av kallbadhus runtom i landet. Men kom ihåg att låta kroppen kylas ner innan du går ner i vattnet, på så sätt kan du undgå en alltför stor chock när du kliver i det kalla vattnet från den varma bastun.

5. Hitta en badbrygga

Ett tips till dig som verkligen fruktar den kalla rysningen är att bada från en badbrygga. Då undviker du nämligen att behöva gå för lång tid på stranden innan vattnet är tillräckligt djupt för ett dopp.

Därför är det bäst att hitta ett ställe med en badbrygga och där det är lågvatten när du ska vinterbada. Men stå inte för länge på badbryggan! Ju längre du väntar och står i kylan, desto svårare blir det att hoppa i vattnet.

6. Ta din tid

Med det sagt, så är det viktigt att du tar den tid du behöver när du börjar med att vinterbada. Det kan vara frestande att hoppa i vattnet med huvudet först för att få det överstökat. Men detta är en dålig idé. För det plötsliga mötet med det kalla vattnet är nästan en garanti för att börja hyperventilera.

Gå istället långsamt ner i vattnet och försök att andas långsamt. På så sätt låter du din kropp att långsamt vänja sig vid kylan och därmed förhindrar att du börjar att hyperventilera.

7. Håll huvudet ovanför vattnet

Grunden till att du inte ska hoppa direkt in i vattnet med huvudet först är inte bara för att ge kroppen tid till att vänja sig vid det kalla vattnet. Det finns nämligen också en risk med att sänka huvudet under vattnet i mer än ett par sekunder.

För det första kan man lätt få huvudvärk om man doppar huvudet under vattnet. Därutöver ökar också risken för att gå i chock när huvudet blir nedkylt. Det är precis därför som många vinterbadare väljer att ha en mössa på sig när de vinterbadar. För på så sätt kan de hålla värmen längre.

8. Räkna till 10

För att få den största effekten av ditt vinterbad och för att uppnå lyckoruset som många drömmer om, är det viktigt att du blir i vattnet i mer än några få sekunder. Men hur länge man ska bli i vattnet beror såklart på hur van vinterbadare du är.

Men är du nybörjare kan du börja med att försöka bli i vattnet i 10 sekunder. Därefter kan du öka tiden så att du når över 30 sekunder, som sägs vara den tid då man når den fulla effekten av att vinterbada. Dessutom rekommenderas det att man vinterbadar ofta och helst 2-3 gånger om veckan för att uppnå den största effekten.

9. Få upp värmen efter badet

Att vinterbada kräver egentligen inte så mycket utrustning annat än en bra andning. Men det är dock lite utrustning som kan bidra till att du får en bra upplevelse med vinterbadning.

Det är därför ett måste att ha varma kläder eller en badrock som kan hjälpa dig att få värmen både innan och efter du har badat. Och så ska du komma ihåg att ta med dig ett par varma skor som du snabbt kan komma in och ut ur på badbryggan eller stranden.

10. Gör kallbad till en bra rutin

För att skapa nya vanor kan det vara att ha en allierad. För det är när du har någon som du har avtalat att vinterbada tillsammans med, som vinterbadning kan bli en succé! Det är svårare att backa ut ur planer som vi har med andra, jämför med dem som vi endast har för oss själva.

Det kan också vara en bra idé att minimera alla de saker som gör det besvärligt att vinterbada. Platsen där du vinterbadar bör därför inte ligga för långt bort ifrån där du bor, arbetar eller kommer förbi på din löprunda.

Hitta en bra plats att vinterbada

Som sagt så är det en bra idé att hitta en bra plats där du kan vinterbada. Om du väljer att anmäla dig till en badklubb, är du oftast tillknuten på en badplats. Men du kan också njuta av Sveriges många och fina badplatser utan att bara vara medlem i en badklubb.

Här kommer därför en guide för dig som letar efter en plats där du kan vinterbada nära de större städerna.

Vinterbad Stockholm

I Stockholm finns det flera badplatser där du kan ta ett kallt dopp i både sjöar och hav. Här är några badplatser som kan vara värda att utforska:

  • Hellasgården, som ligger i natursköna omgivningar vid Källtorpssjön.
  • Tantolunden, som är en av de mest populära platserna och som dessutom har en bastu.
  • Saltsjöbadens friluftsbad, som passar dig om du hellre vill bada i havet ute i skärgården.

Vinterbad i Göteborg

I Göteborg och längs med västkusten finns det många fina stränder och badplatser med bryggor. Här är några platser där du kan ta ett kallt dopp i:

  • Ganlet, som är en populär plats för vinterbadare.
  • Marholmen, som är en lättillgänglig badplats med vackra omgivningar.
  • Fiskebäcksbadet, som är en badplats med både strand och brygga.

Vinterbad i Malmö

Skåne har en lång kallbadstradition och i Malmö finns det såklart flera platser där du kan vinterbada:

  • Ribban, som är Malmös mest kända strand. Här finns både kallbadhus, strand och bryggor att bada ifrån.
  • Scaniabadet i Västra Hamnen, som är ett djuphavsbad där du kan bada i djupt hav direkt från bryggan.

Här kan du se badplatser i hela Sverige.

Visste du att: I Skellefteå har vintersim blivit så pass populärt att det varje år anordnas de Skandinaviska Mästerskapen i vintersim i Skellefteå älv.

Vinterbad: Vanliga frågor

Vad gör vinterbadning med kroppen?

Det sägs att vinterbadning är bra för dig och många menar att det också kan resultera i större motståndskraft mot virus jämfört med de som inte vinterbadar. Trots lite forskning, verkar det som om vinterbadning stärker immunförsvaret och kan till och med vara med att motverka till exempel typ 2-diabetes.

Hur länge måste du vara i vattnet som vinterbadare?

Om du vill ha den fulla effekten av vinterbadning, sägs det att du ska vara i vattnet mellan 10 och 30 sekunder. Dessutom rekommenderas det att du vinterbadar så ofta som möjligt, gärna 2-3 gånger i veckan.

När är det för kallt att vinterbada?

När det är för kallt att vinterbada beror på var enskild person. Och om man inte förhåller sig till rekommendationerna ovanför kan det vara så att det är för kallt. Är det mycket kallt kan det dessutom också vara en risk för förfrysningar och nedkylning om man är i vattnet för länge åt gången.

Hur många gånger i veckan ska jag vinterbada?

Om du frågar forskare rekommenderas det att du vinterbadar 3 gånger i veckan för att uppnå den bästa effekten. Men vid vinterbadning gäller det framförallt om att hitta en bra badrutin som passar dig och din livsstil.

Om författaren

Camilla RiisReseskribenten Camilla har älskat äventyr sedan barnsben. Hon har tillbringat ett par månader i Arkansas, campat i den isländska vildmarken, vandrat på de norska fjällen, bott i en liten kinesisk by, arbetat i Hong Kong och tillbringat otaliga somrar i södra Frankrike. Efter fem år i Amsterdam bor Camilla numera i sitt hemland Danmark.

Upptäck fler artiklar