DiscoverResor i Sverige

Utforska fina badplatser i Sverige från norr till söder

Man kan nog lugnt säga att vi är bortskämda när det gäller tillgången på fina badplatser i Sverige. Från Lappland i norr till Skåne i söder finns ett överflöd av vackra badsjöar och hänförande kuststräckor. Även om du som läser föredrar att hålla dig på torra land så kan vi lova att platserna i listan är väl värda ett besök för sina natursköna omgivningar.

Sandhammaren Österlen – mångas favorit bland fina badplatser i Sverige

DEST_SWEDEN_OSTERLEN

Vackra Sandhammaren har blivit utsedd till Sveriges bästa strand flera gånger om, och det är lätt att förstå varför när man är där. Stranden sträcker sig flera kilometer längs med Österlens östligaste spets, och när du kliver ner från sanddynerna befinner du dig i en helt annan värld. Den vita, finkorniga sanden känns ljuvligt mjuk under fötterna, och framför dig har du öppet hav så långt ögat kan nå.

Den bästa tiden för bad på Sandhammaren är såklart under de varma sommarmånaderna, och då är stranden också som mest befolkad. På grund av strandens exponerade läge kan vinden skapa starka strömmar i vattnet, så ta det försiktigt. I närheten finns flera boendealternativ, till exempel Löderups Strandbads Camping, Mälarhusen Stugby, och gårdshotellet Örum 119.

Björnsängen Nordkoster

DEST_SWEDEN_NORDKOSTER_gettyimages

Björnsängen är den dolda lilla pärlan du får som belöning i slutet på en äventyrlig promenad över ljungbeklädda klippor på ön Nordkosters västra sida. Mellan släta klippväggar dyker den här avlånga lilla sandstranden upp, med en vacker vy ut mot det blå Kosterhavet. Att promenera till Björnsängen är ett av de absolut bästa sätten att uppleva Kosteröarnas unika landskap och växtlighet.

Såvida du inte är en vinterbadare så är Björnsängen bäst på sommaren, men promenaden dit är nog så vacker även under vår och höst. Se bara upp för våta, hala klippor. Stigen som tar dig till Björnsängen utgår från vägen som går förbi Basteviken, och därefter följer du markeringar på klipporna. Du som vill passa på att tillbringa några nätter på ön kan boka en stuga i Basteviken stugby, eller på campingen Reservatet.

Smitingens havsbad Härnösand

DEST_SWEDEN_HARNOSAND_gettyimages

Smitingen är så mycket mer än en badstrand. Området runt havsbadet är naturreservat, och här finns bland annat promenadstigar, tunnelgrottor och Klubbsjön att utforska. Tillgången på varierade aktiviteter gör Smitingen till ett perfekt resmål för barnfamiljer. Stranden är dessutom långgrund, och det finns flera grillplatser tillgängliga.

Havsbadet är det självklara valet när du befinner dig i Härnösand under varma sommardagar, men om du gillar att surfa är stranden även en het destination under höst- och vintersäsongens blåsiga dagar. Du som vill campa nära Smitingens havsbad kan till exempel prova Sälstens camping, som är belägen en kort bilresa från stranden. Om du istället föredrar att bo på hotell finns Härnösand centrums alla övernattningsalternativ på bekvämt avstånd.

Hitta boende i Härnösand

Holmhällar Gotland

DEST_SWEDEN_GOTLAND_COUPLE_BICYCLES_SEA_

Holmhällar är utan tvekan en av Gotlands vackraste platser. När du promenerar ner mot vattnet från pensionatet sommartid möts du av två blåfärgade hav. Det första består av ett stort antal blåeldar, som vajar rofyllt i havsbrisen. Det andra består av Östersjöns blå, glittrande vatten. Om du fortsätter ned till vänster förbi Holms fiskeläge får du se något av det Gotland är mest känt för, raukfältet.

På badstranden, som är vänd rakt söderut, har du sol hela dagen lång. För dopp i havet är Holmhällar mest lämpligt att besöka på sommaren, men platsen erbjuder fina promenadmöjligheter oavsett säsong. Nära vattnet vid Holmhällar ligger pensionatet med samma namn som hyr ut stugor året runt. Närmaste camping är Burgsviks camping, som du snabbt når med bil.

Hitta flyg till Visby

Sollerö Camping Sollerön

DEST_SWEDEN_LAKE_SILJAN_DALARNA_GettyImages

I hjärtat av Sverige ligger Dalarna, och i hjärtat av Dalarna ligger sjön Siljan. I Siljans norra del, en bit utanför Mora, ligger Sollerön. Här är du helt omsluten av det hänförande, böljande landskapet när du tar dig ett dopp vid fina Solleröns camping. Både sommartid och vintertid arrangeras aktiviteter här. Fiske, dans och längdskidåkning är bara några exempel på saker du kan sysselsätta dig med.

Du som är intresserad av att tillbringa några nätter eller veckor på campingen kan hyra tältplats, ställplats för campingfordon, eller en stuga. Förutom underbara bad vid badplatsen finns en restaurang och minigolf att underhålla sig med. Du som föredrar golf i stort format har också tur, på Sollerön finns nämligen även en golfbana.

Getterön Varberg

DEST_SWEDEN_VARBERG_GettyImages

Badplatserna på Getterön i Varberg är riktiga västkustidyller. Och ja, det finns hela fem vikar på öns södra delar att välja mellan, logiskt döpta till första vik, andra vik, tredje vik, osv. Badvikarna skiljer sig lite åt i sina sammansättningar av badstrand, klippor, bryggor etcetera och därför kan du breda ut handduken på en plats som matchar dina strandpreferenser bäst.

Vid första vik finns en kiosk och restaurang, andra viks klippor passar perfekt för krabbfiske, i tredje vik går det bra att låta hunden hoppa i, fjärde vik ligger i anslutning till campingen och erbjuder, liksom femte vik, en härlig sandstrand. Getteröns camping ligger på promenadavstånd från samtliga badplatser, och om du vill ha det extra bekvämt kan du boka något av Varbergs hotell.

Böda Sand Öland

DEST_SWEDEN_OLAND_BICYCLES_BEACH_GettyImages

Få stränder i Sverige ger besökare samma känsla av att befinna sig på långt sydligare breddgrader än Böda Sand på Öland. Den kritvita sandstranden är med sin två mil öns längsta, och lockar stora antal besökare under juni, juli och augusti. Besök till Böda passar väldigt bra för barnfamiljer, eftersom det bland annat arrangeras strandlekar, fotbollsturneringar och skattjakter.

Om du vill njuta av den spektakulära stranden under en längre period kan du boka boende på Bödas camping. Campingen erbjuder flera olika typer av boende, från tält till exklusiva stugor nära stranden. För boende på campingen finns ett ännu större utbud av aktiviteter som innefattar exempelvis gemensamma träningspass, olika typer av shower och äventyr för barn.

Ribersborgsstranden Malmö

DEST_SWEDEN_SKAANE_YSTAD_MALARHUSEN_BEACH

I kategorin badplatser i storstäder får Ribersborgsstranden, Ribban, i Malmö en hög placering. Stranden är belägen på omkring en halvtimmes promenad från Malmö centrum och bjuder på fin utsikt över både Turning Torso och Öresundsbron. Förutom den fina sandstranden finns här också bl.a. en volleybollplan, en stor hundrastplats och flera kiosker.

Dagtid lämpar sig Ribban perfekt för svalkande bad, men även kvällstid är det här en fantastisk plats att promenera, ha picknick med vänner, eller bara titta på solnedgången. På kort avstånd från Ribersborgsstranden finns dessutom en camping. En kort bilfärd söderut ligger Sibbarps camping där du kan sätta upp tält, parkera husbilen eller hyra en stuga.

Frevisören Kalix

DEST_SWEDEN_LAPLAND_THEME_CAMPING_NATURE

Några timmars bilfärd från finska gränsen i Lappland, på en udde som sträcker sig ut i Bottenviken, finns en vacker sandstrand i anslutning till Frevisören Camp & Resort. Här slipper du hetsen och stressen som utspelar sig på många andra svenska badplatser under sommarmånaderna. Frevisören erbjuder verkligt fridfulla dagar på stranden, inbäddade i det hänförande lappländska landskapet.

På Frevisören Camp & Resorts restaurang väljer du från en meny som erbjuder högklassiga rätter med traditionellt norrländska inslag. Efter maten fortsätter myset vid någon av campingens tältplatser eller varför inte hyra en bekväm stuga. Anläggningen är väl värt ett besök även under vinterhalvåret, då det erbjuds turer med hundsläde, isbrytarkryssning och skotersafari.

Djäknesundet Karlsborg

DEST_SWEDEN_KARLSBORG_gettyimages

Djäknesundet, strax norr om Karlsborg, är troligtvis Vätterns charmigaste badplats. När du simmar ut från den lilla sandstranden har du klippor med tallskog på båda sidor och Vätterns vidsträckta vatten framför dig. Djäknesundets unika omgivningar gör den mycket populär bland besökare, och varma sommardagar kan det därför vara svårt att hitta parkering.

Det kan med andra ord vara en fin idé att besöka Djäknesundet strax innan eller efter sommarsäsongen, i t.ex. maj eller september, då trycket på badplatsen inte är lika högt. Höst- och vinterbadare har chansen att njuta av den vackra platsen helt ostört, och oavsett säsong är Djäknesundet en härlig destination för en promenad eller picknick.