preloadICELAND_RESTAURANT_PEOPLE_WOMAN_SOUP

Island är känt för sitt fantastiska landskap men landet har också en utsökt och rejäl lokal matkultur. Även om typisk isländsk mat fortfarande är ganska okänt utanför landets gränser är den verkligen värd att prova under tiden du är på Island. Även om det isländska köket inte är det mest varierade som finns tillagas maten med högkvalitativa ingredienser som färsk fisk och lamm som betat fritt.

Rätterna är som så mycket annan mat starkt påverkad av både geografiska egenskaper och klimatet, till exempel är grönsaker oftast importerade. Ett av de bästa sätten att uppleva en kultur är genom mat, så här kommer vi att visa dig några av de isländska delikatesserna som du måste prova. Tips på vad du kan dricka eller äta till maten hittar du också.

Hitta flyg till Island

Isländsk mat

Close-up of wine in glasses on table. Alcoholic beverages are served against window with view of cloudy sky. Concept of catering in restaurant at luxurious resort.

Som tidigare nämnt är det isländska köket inte ett världskänt kök som till exempel det franska eller mexikanska. De traditionella isländska rätterna har sina rötter i det skandinaviska köket under vikingatiden. Det finns vissa likheter med maten i de nordiska grannländerna även om Islands närhet till havet påverkat gastronomin mycket, där fisk och skaldjur är de vanligaste ingredienserna.

Restaurangkockarna i landet har som så många andra inspirerats av världens mat så idag hittar du både internationella kök, fusion-restauranger och restauranger som traditionell mat utifrån recept med hundratals år på nacken. Utöver den mat som det kringgärdande havet erbjuder är lamm en vanlig ingrediens i maten på Island.

Kryddorna är varken många eller starka utan maten tar snarare smak från sättet den traditionellt har tagits om hand, som till exempel genom att torka, röka eller marinera i mjölksyra alternativt saltlag. Även om stapelvarorna i det isländska köket är kött och fisk har den inhemskt grönsaksodlingen ökat och den yngre generationen utvecklar de traditionella maträtterna genom att skapa vegetariska alternativ. Vi på momondo har sammanställt en Islandsguide som du kan inspireras av här.

Soppor att värma sig med under kalla dagar

Soppor är en vanlig maträtt på Island. Den mest kända är nog hummersoppan men soppor med annan fisk och skaldjur samt soppor på kött finns också. Även om just fisk och kött är vanliga ingredienser finns på Island även en del vegetariska soppor.

Kjötsúpa: enkel köttsoppa gjord på lamm

close-up of delicious Icelandic Lamb Soup with vegetables and spices or kjotsupa in a stainless steel casserole pan  and in bowl on wooden table with kitchen towel, traditional recipe, view from above

Denna soppa är gjord på lammkött som tillagas tillsammans med vinterns rotfrukter. Receptet är anspråkslöst och många skulle säga att tillvägagångssättet speglar kulturen i Norden. Förberedelserna är enkla men tillagningen ska ta tid, där det skurna köttet kokas i en gryta på låg värme i flera timmar. Buljongen är mild trots lammets kraftfulla smak och i kontrast till den tillsätts kål. Sist blandas potatis, morötter och andra rotfrukter ner, och havregryn, korn eller ris används ofta i soppan för att den ska få en krämigare konsistens. Soppan serveras ofta med brödskivor, gärna rågbröd som vi berättar mer om längre ner.

Humarsúpa: krämig hummersoppa som alla älskar

Bowl of creamy delicious lobster soup

Fisk och skaldjur är som sagt mycket populärt på Island och en av de mest populära rätterna är hummersoppa. Den är krämig och smakrik och görs genom att koka jätteräkor med paprika, selleri och lök och sedan lägga till mer hummerbitar och grädde. Just hummersoppa är ett stående inslag bland julmaten på Island, tillsammans med rätter som sill och risgrynsgröt som vi känner igen från vårt svenska julbord. Denna krämiga hummersoppa, som ofta serveras med jätteräkor, finns på menyn på de flesta restauranger i landet.

Isländska huvudrätter att njuta av

Man eating Icelandic dish: cooked lamb steak served with vegetables and mashed potatoes

Oavsett om det är fisk eller kött du har på tallriken under varmrätten är det vanligt att det som serveras till är potatismos eller kartöflustappa som det heter på isländska. Ett potatismos som påminner väldigt mycket om det potatismos vi traditionellt äter även i Sverige.

Hangikjöt: smakrikt torkat lammkött

New slaughtered lamb meat for sale in shop, Reykjavik, Iceland

Denna populära rätt ses ofta som Islands nationalrätt och består av skivor rökt lamm eller får som serveras med béchamelsås, potatis och ärtor. Precis som hummersoppan är denna rätt vanlig i juletid men äts även andra tider på året. Köttet, som kan vara från vilken del som helst på djuret, rengörs och marineras i saltlake innan det sedan röks.

Sättet att röka varierar men traditionellt gjordes det främst på två sätt, med björkris eller med torkad gödsel. Syftet med förberedelserna är att göra den rödaktig i färgen och med en uttalad rökig smak. Ett modernare sätt att servera detta kött på är rått men vanligast är fortfarande att det kokas innan servering. Precis som vår julskinka äts hangikjöt även som smörgåspålägg.

Pylsyr: lyxig varmkorv med extra allt

Dessa korvar, ursprungligen gjorda av en blandning av nötkött, lamm och fläsk, spreds med hjälp av korvkiosken Bæjarins Beztu Pylsur i Reykjaviks hamn. Sedan 1937 har det serverats korv i den röda kiosken och ägaren, som är barnbarn till den första ägaren, berättar gärna om vilka kändisar som köpt korv av henne. En av besökarna är Bill Clinton som till och med har fått en korv uppkallad efter sig. Den klassiska isländska korven serveras med senap, ketchup, lök och remouladsås. Om du vill prova korven i denna tappning ber du bara om en eina med öllu (med allt).

Svið: den numera ovanliga fårskallen

People try the local delicacy of Sheep's Head.

Även om denna rätt inte är vanlig längre så är det en traditionell isländsk delikatess. Liknande rätter finns även i Norge och på Färöarna. Rätten består av ett fårhuvud delat på mitten där pälsen och hjärnan tas bort innan det kokas. Denna köttbit kan serveras både varm och kall. Historien bakom denna mat är att människor förr helt enkelt inte hade råd att låta någon del av ett djur gå till spillo. Än idag äts denna rätt då och då och vilken som är den bästa biten tvistas det gärna högljutt om. Många tycker ögonen, andra tycker bäst om kinderna.

Hákarl: fermenterad haj

specialty of iceland called hakarl, fermented shark in open warehouse at bjarnarhoefn

När du reser till Island hittar du ett brett utbud av speciella maträtter, en av dem är hákarl. Hákarl är små bitar av grönlandshaj som äts först efter att hajköttet jäst under lång tid. Rått är köttet giftigt, vilket redan vikingarna förstod, så för att göra det ätbart grävdes det förr ner i tre månader innan det hängdes upp för torkning under lika lång tid. Idag läggs fermenteras köttet i lådor under två till tre månader. Detta leder till en intensiv lukt och många turister vågar därför inte prova rätten. Fermenterad fisk är något som går att hitta i någon form i de flesta nordiska kök men på Island är fisken alltså just haj.

Annan isländsk mat och dryck: bröd, mellanmål och sötsaker

En bra matdag innehåller mer än bara förrätter och varmrätter, minst lika viktiga är tillbehören, snacksen och sötsakerna. Även inom detta område har Island mycket att erbjuda, och det traditionella kan du läsa om här under.

Harðfiskur: torkad fisk-mellis sedan urminnestider

Icelandic dried fish and Icelandic butter

De långa vintrarna på Island har ofta inneburit att människor har varit tvungna att bevara en stor mängd mat under lång tid. Harðfiskur är på det sättet en bit isländsk historia. För att ta hand om fångsten som havet bjöd på torkade man ursprungligen den saltade fisken som oftast bestod av torsk, kolja eller havskatt på bergsklippor eller på torkställningar i vinden. Blåsten gjorde så att flugorna inte åt upp fiskköttet under torkningsprocessen.

När fisken sedan var riktigt torr bankades den tunn och platt, och då som nu äts den torkade och sega fisken gärna med smör på toppen som mellanmål. Smaken är intensiv men harðfiskur är populär att gnaga på hos både barn och vuxna, så populär att torkningen nu har industrialiserats. Bli inte förvånad om du ser folk på gatan gå och mumsa i sig de platta remsorna av denna fisk som godis.

Rúgbrauð: mörkt rågbröd som tillbehör till det mesta

Traditional Icelandic food

Det kompakta isländska rågbrödet dyker ofta upp som tillbehör till måltider, både på restauranger och i hemmen. Även om vitt bröd också finns är det mest typiska detta mörka rågbröd. Vi säger att det är speciellt eftersom det traditionella sättet att tillaga brödet är att använda glöd från den vulkaniska jorden, eller till och med gräva ner bröden i den. Rúgbrauð serveras som förrätt och mellanmål, till soppa och till varmrätter – alltid med smör och ibland med andra pålägg som till exempel lax eller tunt skuret lammkött.

Skyr: internationellt känd isländsk yoghurt

Skyr with blueberries and Honey. Outdoor shot 2

Den populäraste efterrätten att äta på Island är skyr, en lite tjockare yoghurt. Den påminner om grekisk yoghurt i konsistensen och är väldigt proteinrik. Skyr är en av de mest typiska rätterna i landet och troligtvis den mest exporterade, och på Island finns både hemlagad och industriell skyr. Den senare tillverkas med olika smaker. Skyr kan ätas för sig själv som ett mellanmål eller med olika frukter och såser. I Sverige äter vi den gärna som efterrätt med kex och bär, som om det vore en cheesecake.

Brennivín: kumminkryddat brännvin

Denna dryck kom ut på marknaden 1935, strax efter det isländska förbudet mot försäljning av alkohol upphört. På den tiden såldes flaskan med en svart etikett med en vit dödskalle för att göra den oattraktiv. Det var också då den fick sitt smeknamn svarti dauðinn ”svarta döden”, sedan dess har etiketten dock ändrats men smeknamnet lever kvar. Brännvinet produceras av fermenterat spannmål och kryddas med kummin, mycket av den traditionella isländska maten sköljs ner med ett litet glas brennivín.

Om författaren

Jeanifer BreklingSom halvamerikansk, halvjapansk och hundra procent Alaskan har Jeanifer rest kors och tvärs över världen och utforskat dess natur sedan barnsben. Hennes nuvarande favoritdestination är Kreta, men hon har siktet inställt på Fiji för sitt nästa stora äventyr. När Jeanifer inte drömmer om platser att resa till tycker hon om att laga mat, ägna sig åt hemmabryggning, titta på sci-fi och busa med sina barn.  Följ Jeanifer påLinkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar