DiscoverReseupplevelser

Att resa till Island – våra bästa tips

Funderar du på att boka en resa till Island? Detta vackra land har länge fascinerat besökare från hela världen, vilket inte är särskilt konstigt. Här får du nämligen möjlighet att uppleva fantastisk midnattssol, bada i varma källor, vattenfall och vulkaner – vad mer kan man önska sig under semestern? För att din resa ska bli så bra som möjligt ger vi dig våra bästa tips på olika populära sevärdheter samt flera tips och trix på andra saker som kan vara bra att känna till innan din resa.

Besök Islands vackra huvudstad, Reykjavik

Reykjavik

På den lilla ön Island samlas över 350 000 invånare och den unika blandningen av kultur, natursköna miljöer och avslappnad atmosfär går inte att hitta på någon annan plats. Reykjavik är fint att besöka året om men under sommaren lever staden verkligen upp.

Då fylls staden med besökare från alla världens hörn och du kan njuta av naturnära utomhusaktiviteter som vandringar i vackra omgivningar i Brúarfoss och Hornstrandir samt möjlighet att se den fantastiska midnattssolen, ett fenomen som innebär att solen är uppe dygnet runt.

Mitt på Laugavegur kan du följa Skolavördustigur upp mot spektakulära Hallgrimskirkja, kyrkan som stod klart långt in på 1900-talet och i dag är en av Reykjaviks mest kända sevärdheter. Hit vallfärdar både islänningar och turister för att fotografera den speciella byggnadsarkitekturen eller åka upp i hissen för att få en 360-gradig utsikt över huvudstaden.

På vägen upp kan du passa på att dyka in i några av de små källarbutikerna eller caféerna som ligger utspridda i backen. Om du vill lära dig mer om Reykjavik kan du ta en titt i vår cityguide som innehåller fler tips på sevärdheter och nöjen att göra när du är på besök i den vackra, isländska huvudstaden.

Upptäck det autentiska Reykjavik under din resa till Island

Reykjavik-sunset-city-view

Vill du uppleva lite mer av den traditionella, isländska arkitekturen som är influerad av bland annat den skandinaviska stilen så rekommenderar vi en promenad bort mot Adalstraeti, där Islands allra äldsta hus stoltserar. Huset som ligger på gatans nummer 10 och är uppförd under mitten av 1800-talet är i dag en del av Reykjaviks stadsmuseum.

Hitta flyg till Reykjavik

Ta del av Islands makalösa natur

mountains-nature

Något av det allra bästa med Island är landets fantastiska och vilda natur. Under vintermånaderna får du uppleva ett Island som är täckt av snö och is vilket gör det bildsköna landskapet ännu mer imponerande, och tack vare sitt behagliga klimat är det fortfarande behagligt att vistas utomhus även under landets mörkaste månader. Island är dock allra populärast att besöka under sommarmånaderna då stora delar av den lilla ön täcks av ljuvliga, blålila lupiner.

Lunnefåglarna återvänder till Akuery

Akuery

Under sommarmånaderna återvänder dessutom de karakteristiska, svartvita lunnefåglarna med svart-röd näbb som har blivit något av en symbol för Island. Du som vill få möjlighet att få se fåglarna på nära håll kan boka någon av de en guidade båtturer som kör längst Akurey och den kustlinje där många av de vackra fåglarna håller till. Glöm inte att ta med varma kläder och en kamera.

Hitta boende i Akureyri

Res ringvägen runt ön

road-trip

Den stora ringvägen som går runt hela Island heter väg 1 och längs med denna spektakulära sträcka hittar du flera fantastiska sevärdheter. Starta resan söderut från Reykjavik mot Vik i Myrdal, och efter knappt två timmar kommer du till Skogafoss och Seljalandsfoss som är två av landets mest berömda vattenfall. Det finns dessutom en parkering alldeles i anslutning till fallen. Glöm inte att vandra bakom fallet för att försöka få en glimt av regnbågen som oftast visar sig där vattnet möter solens strålar.

Stanna vid vackra Vik i Myrdal

city-view

Vik i Myrdal är en liten ort i södra delen av landet där du hittar sevärdheter som exempelvis den berömda kyrkan som tillhandahåller en fantastisk utsikt över staden. Här hittar du även Reynisfjara beach, Black Sand Beach, med sina vackra och märkliga stenformationer ute i vattnet samt sina mäktiga grottor och den svarta stenstranden. Vyerna här ute är slående, men kom ihåg att inte gå för nära vattnet eftersom vågorna kommer mycket snabbt, och den som står för nära strandkanten riskerar att dras med ut i havet.

Islands kronjuvel och andra närliggande sevärdheter

snow

Om du väljer att köra vidare längs ringvägen kommer du att kunna upptäcka Hvannadalshnukur, som med sina drygt 1200 meter är Islands högsta topp. Strax efter toppen kommer även en annan mycket populär sevärdhet, nämligen den otroligt vackra issjön Jökulsárlon. Området kallas ibland till och med Islands kronjuvel på grund av sin skönhet och de diamantliknande isflaken som glittrar i det turkosblåa, klara vattnet, och är väl värda ett besök. I Jökulsárlon finns också en restaurang där du kan köpa fika eller mat innan du kör vidare.

Fyll på dina förnödenheter i Höfn

mountain-snow

I Höfn kan det vara en bra idé att fylla på med både matsäck och bensin om du vill fortsätta köra längs med samma väg innan de vindlande fjordarna tar vid, för då börjar den vilda färden på riktigt. Vägen går längs med Islands fjordar och vidare uppför bergstoppar med otrolig utsikt över det vackra landskapet. Tänk på att alltid resa med en laddad mobiltelefon under din roadtrip på Island eftersom vädret kan svänga fort.

Hitta boende i Höfn

Gör ett besök på Islands norra kust

nature-island

Vägen mellan Egilsstadir och Akureyri, den stora staden i norr, går in en bit in från kusten och här finns det gott om mindre vägar som du kan följa för att komma ner till havet och mysiga små naturnära platser som till exempel Husavik eller Bakkafjördur. Väl framme i Akureyri kan du passa på och övernatta en eller två nätter på något av stadens mysiga hotell eller vandrarhem. Akureyri har dessutom flera spännande nöjen och sevärdheter som passar hela familjen, till exempel kan du utöva vinteraktiviteter som skidåkning under vinterhalvåret samt boka en guidad valsafari där du får uppleva de mäktiga djuren i sin naturliga miljö.

I Akureyri finns det dock ännu fler roliga aktiviteter att utföra ensam eller tillsammans med andra. Vad sägs som att besöka stadens populära zoo? Eller ta ett dopp i någon av de simbassänger och de stora utomhuspoolerna som finns tillgängliga i centrala Akureyri. Från stadskärnan är det inte heller långt till Myvatn, där du kan besöka speciella svaveldoftande heta källor. Längs med hela Islands norra kust finns också mängder av gamla klassiska fiskesamhällen, dit folk vallfärdade för att rensa fisk en sommar eller levde av fisket.

Gör en avstickare till Saudarkrokur och västfjordarna

city-view

Du som kör från Akureyri till Reykjavik kan även ta del av flera spännande resmål längs färden som exempelvis Saudarkrokur, där du kan besöka den vackra hamnen eller bara gå en skön promenad och njuta av den vackra miljön. Strax efter Saudarkrokur går vägen söderut mot Reykjavik igen, om du inte väljer att ta omvägen ut till Västfjordarna vilket vi rekommenderar vid fint väder. Västfjordarna är magiska med röda stränder, det finns knappt ett hus på flera mil och här får man uppleva fantastiska vyer åt alla håll. I området ligger dessutom staden Isafjördur som en vacker pärla invid vattnet och här finns hotell, restauranger och caféer.

Hitta boende i Husavik

Upptäck halvön Snaefellsnes på Islands Västkust

Island

På resan söderut får du inte missa halvön Snaefellsnes där vulkanen Snaefellsjökull ståtar som en av Islands mest kända symboler, och där finns också den vackra nationalparken med samma namn. Är du sugen på en lättare vandring på knappt två timmar kan du parkera bilen i Arnastapi, vandra ut mot fyren och sen ta till höger så följer du kusten och dess svarta klippor. Du kan dessutom fika goda våfflor i det gulliga cafét som du hittar i området innan du går tillbaka till Arnastapi. Under promenaden får du se en slående vacker kustlinje med dramatiska klippor och vågor som slår in i grottor och upp på stränderna.

Upplev turistmagneten Golden Circle

waterfall-island

När man talar om Island måste man även nämna den spektakulära turistmagneten The Golden Circle som du hittar i dalen Haukadalur och som består av en imponerande sträcka på 30 mil där man får uppleva några av landets tre största sevärdheter, Islands största vattenfall Gullfoss, den vattensprutande Geysir och den kilometerlånga dalgången Thingvellir. Denna fantastiska dagstur är nästan ett måste under din resa till Island och du kan välja om du vill resa dit på egen hand eller boka en guidad dagstur med någon av landets duktiga guider.

Hitta boende i Haukadalur

Islands bästa mat

meat

Med sitt unika läge mitt i det iskalla havet har Island blivit något av en metropol för fiskälskare och här äts bland annat lax, torsk, långa och skaldjur. En liten sak som kan vara bra att känna till när du vill beställa skaldjur på Island är att det som islänningar kallar ”humar” är det vi själva kallar havskräftor medan den svenska varianten av hummer äts knappt alls på Island. Havskräftor fås ofta vitlöksmarinerade och grillade och är en riktig delikatess på Island.

Om du vågar kan det också vara roligt prova på att äta den torkade fisk som säljs som snacks runt omkring i landet. Den äts direkt ur förpackningen, gärna med lite smör på och är enligt islänningarna otroligt gott. I den lilla korvkiosken Baejarins Bestu har självaste Bill Clinton ätit när det begav sig och utanför det lilla huset mitt i Reykjavik ringlar ofta kön lång. Under de senaste åren har det även poppat upp en hel del mathallar som är perfekta att gå till när du vill uppleva det isländska köket.

Saker som kan vara bra att känna till innan du reser till Island

old-bus

Det finns flera saker som är bra att veta innan du reser till Island. Till exempel att du kan resa från Islands största flygplats Keflavíks flygplats till centrala Reykjavik med taxi, hyrbil och buss. Du som vill besöka Islands populära museer som Islands Nationalmuseum bör också veta att barn under 18 år går in gratis. Nedan ger vi dig några fler tips och goda råd inför din Islandsresa.

När är det bäst att åka?

polar shining

Till Island kan du åka året runt, men om du har tänkt att spendera mycket tid ute i naturen och köra runt ön med en hyrbil så är sommaren definitivt att föredra. På grund av det hårda klimatet är många vägar nämligen ofta helt avstängda långa perioder under vinterhalvåret och det kan vara svårt att ta sig fram dit man vill. På vintern och en bit in i april när våren kommer till Island kan du i stället njuta av att vandra i de fina omgivningarna, campa i den natursköna miljön samt hyra en islandshäst och tälta på en härlig ritt i vår- eller sommarsolen.

Tänk också på att dagsljuset är väldigt begränsat under de mörkaste månaderna men att solen samtidigt knappt går ner under sommarhalvåret. Ett tips innan du bokar en resa till Island är att fundera noga över vilka typer av aktiviteter och nöjen du vill uppleva på ön, och därefter ta reda på vilken årstid som är bäst lämpad för just de saker som du vill göra. Tänk dock på att sommaren väldigt sällan blir speciellt varm och att du alltid behöver vara redo med varma kläder, regnkläder och kanske till och med underställ. Paraplyet kan du dock lämna hemma, eftersom det oftast är alltför stormigt för att du ska kunna använda det.

Hur mycket kostar det att åka till Island?

chill time

Att åka till Island behöver inte bli så dyrt men hur hög slutkostnaden blir beror på faktorer som vad du vill göra under din resa, hur länge du ska stanna samt vilket typ av boende du vill övernatta på. Däremot är det mycket på själva ön som är dyrare än i Sverige, som exempelvis att gå ut och äta eller att köpa mat i affären. Tänk också på att priset på flygbiljetter och boende ofta förändras i takt med årstiderna, det är ofta billigare att resa hit under vintern medan priset ökar under högsäsongen på Island.

Relaterat