preloadDEST_SWEDEN_THEME_MIDSOMMAR_MAYPOLE_GettyImages-79092286.jpg

Midsommarfirande. Ack så enkelt, men det kan även vara så svårt att veta vad man ska göra. Traditionellt firas midsommar med vänner, familj och bekanta i trädgården kring dukat bord och midsommarstång, men det finns även alternativa sätt och platser att fira midsommar på.

Svenskt Midsommarfirande – Stockholm

Vi tipsar dig om de bästa aktiviteterna, platserna och städerna att besöka under midsommar. Vet du inte var eller hur du ska fira midsommar hoppas vi att du hittar inspiration här.

Hitta boende i Stockholm

Skansen

Ett av de populäraste sätten att fira midsommar på är ett besök på Skansen. Här har man firat midsommar sedan 1892, och traditionellt så sträcker sig midsommarfirandet över tre dagar inklusive midsommarafton för att göra det så enkelt som möjligt för många besökare att kunna ha sitt midsommarfirande här.

Du behöver inte ha förköpt en biljett utan kan köpa din biljett på plats. Här kan du och familjen dansa kring midsommarstången, göra egna kransar, njuta av folkmusik och dans och vara med när midsommarstången reses kring klockan 14:00. Öppettiderna kan variera men är oftast mellan 10:00 och 22:00 under midsommarfirandet. Det går alltså att njuta av långa heldagar på Skansen för att fira denna högtid ordentligt.

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och kan även sägas vara en djurpark, med flertalet djur som går att besöka både under midsommarafton och övriga dagar. Här finns en stor mängd djur att titta på för hela familjen samtidigt som man äter glass och kanske matar de tamare arterna. Här hittar du bland annat brunbjörnar, uttrar och sälar. På Skansen finns gott om restauranger och dylikt för förfriskningar och lite vila under ert besök på museet och djurparken.

Djurgården

Aerial drone view of Stockholm urban skyline, with surrounding islands cityscape of Skeppsholmen, Kastellholmen and Djurgarden at sunset, central Stockholm, capital city of Sweden.

Fint midsommarfirande hittar du även på Hasselbacken där man bjuds på trerättersmiddag och livemusik. För den som behöver boende finns här även ett hotell man kan bo på. Det finns även flera andra härliga restauranger med midsommarfirande, bland annat Ulla Winbladh.

Stockholms Skärgård

Flertalet av skärgårdsöarna i Stockholm bjuder in så att du kan fira midsommar på din favoritplats. Det är möjligt att bara ta in på en restaurang med hotell, eller så besöker du en allmän plats med offentligt midsommarfirande och majresning om det passar bättre, exempelvis ön Grinda. Djurönäset på Värmdö ger även en fantastisk helhetsupplevelse med restaurang och hotell kombinerat med ett midsommarfirande i folkparken.

Leksand

A traditional maypole for the summer solstice celebration in Leksand in the Dalarna region of Sweden.

Ett av landets kanske mest intressanta, spektakulära och storartade midsommarfiranden hittar du i Leksands kommun. Midsommarfirandet är väldigt populärt i de här delarna av landet och firandet äger rum på flera olika platser kring Leksand. Det allra största firandet hittar du sannolikt kring Sammilsdalsgropen i Leksand, där midsommarstångsresandet årligen lockar omkring 25 000 besökare. En stor folkfest äger rum där kransbärare och trubadurer tar sig över Österdalsälven in till Leksand centrum. Därefter vandrar man in till Sammilsdalsgropen där man reser majstången vilket efterföljs av dans och fest.

Är du inte sugen på att vistas bland så pass många människor kan du istället välja att fira midsommar på Leksand Sommarland, ett fantastiskt äventyr för hela familjen med karuseller, hopptorn, rutschbanor, laser tag, en Wipe Out-bana, hög- och låghöjdsklättringsbanor och mycket mer. Väljer du att besöka sommarlandet kan du enkelt spendera hela midsommarhelgen på sommarlandet som en liten semester för dig och familjen då det finns så mycket att göra.

Gotland

Gotland är en av Sveriges populäraste platser att fira midsommar på. På ön sker ett tiotal midsommarfiranden varje år där det kanske mest populära äger rum i Visby, öns huvudstad. Firandet börjar med en tur med häst och vagn med spelmän till Paviljongsplan där man sedan gemensamt klär och reser majstången. Här får man även njuta av allsång, folkdans, artister samt traditionsenliga lekar som små grodorna med dans kring midsommarstången.

Det firas även midsommar på flertalet andra ställen på Gotland så som Katthammarsvik, Klinte, Levide och Lummelunda. Gemensamt är att midsommarstångsresningen sker kring 14:00 svensk tid.

Göteborg

2 girls sunset Gothenburg archipelago

Det firas givetvis även midsommar i Göteborg, här hittar du några av de bästa platserna att fira på.

Slottsskogen:

Slottskogen park in Gothenburg

Centrum för aktiviteter i Göteborg hela sommaren. Här firas midsommarafton på traditionsenligt vis med majstångresning, dans och lekar. En vacker park med ett lagom antal besökare.

Tjolöholms slott

Ännu en plats i Göteborg där man kan fira midsommar. Här firar man midsommar på grönytorna där man reser majstången som man sedan har dans och lekar kring.

Bohus fästning

En lite mer avlägsen plats att fira på. En kort resa utanför centrala Göteborg ligger Bohus fästning, en gammal slottsruin där man kan binda kransar, dansa runt midsommarstången eller fiskar i fiskedammen. En utmärkt plats att tillbringa midsommar på.

Gunnebo slott

Gunnebo Castle garden in Mondal, Sweden. with trimmed trees along the garden path

Man kan även fira midsommar på Gunnebo Slott, ett vackert slott beläget i Mölndal, en liten stad utanför Göteborg. Här upplever du traditionsenligt midsommarfirande där besökare kan hjälpa till med att klä midsommarstången. På kaffehuset kan man även handla ekologisk mat och dryck.

Skärgårdsöarna i Göteborg

Du kan även fira midsommar på flertalet av skärgårdsöarna här, bland annat på Hyppeln och Ockerö. För den som är driftig eller vill uppleva midsommarfirandet på flera olika platser kan man under dagen resa runt mellan de olika öarna för att uppleva midsommarfirandet med lite variation.

Umeå

I Umeå firar man midsommar på bästa sätt på flertalet platser. Vi listar kortfattat några av dem här:

Norrbyskär

Här hittar du barnaktiviteter, fiskedamm, resning av majstång och dans och lekar.

Gammlia

Traditionsenligt firande där man kan binda kransar och vara med och resa midsommarstången. Björksta Folkdanslag bjuder på dansunderhållning.

Flurkmark

A traditional Swedish maypole decoration on the table at midsummer. Surrounded by food and flowers.

Idrottsplatsen i Flurkmark bjuder på aktiviteter för både stora och små under midsommarfirandet.
Utöver Umeå så bjuder hela Västerbotten på midsommarfirande på olika platser.

Öland

Maypole in a blossom blueweed field by the coast of the Baltic Sea

Du kan fira midsommar på flera olika platser på Öland. Här kan du välja mellan traditionsenligt firande eller ett firande med mer fokus på en kulinarisk upplevelse. Nedan listar vi några öländska guldkorn.

Böda Sand camping

Böda Sand, campingen som troligtvis är en av de bästa platserna på ön och kanske ett av Sveriges bästa resmål för en helhetssemester, bjuder på midsommarfirande på traditionsenligt vis. De flesta av aktiviteterna här är anpassade för hela familjen med barnen i fokus. Under midsommarfirandet på Böda Sand har besökare med förhandsbokningar fri entré till badlandet. Ni kan även klä midsommarstången med Bödde, Havis & Vinda, besöka Böddes hus där för lek och bus eller gå på minidisco med Havis, Bödde och Vinda som alla är karaktärer på Böda Camping. Den som vill varva midsommarfestandet med lite fysisk aktivitet kan träna på Wellness Studio.

Böda Sand camping är den perfekta resedestinationen för barnfamiljer under midsommarhelgen.

Hotell Borgholm

Waitress wears food at work in the restaurant

Detta är destinationen på Öland för den som söker en kulinarisk gourmetupplevelse. Under midsommardagarna kan du välja mellan en, två eller tre övernattningar som inkluderar mat och logi. Den som stannar kvar under midsommardagen kan bege sig till Himmelsberga museum för resande av majstång och annat firande.

Malmö

För att göra vår lista fullständig måste vi ju givetvis inkludera en stad i Skåne där du kan fira midsommar. Vad passar bättre än kulturmeckat Malmö? Här listar vi stadens bästa platser för midsommarfirande.

Moriska paviljongen

För ett mindre traditionsenligt midsommarfirande kvälls- och nattetid rekommenderar vi Moriska Paviljongen. Här gäller det 18-årsgräns, och det finns flera dansgolv med olika musikstilar inklusive allsång. Har du firat midsommar traditionsenligt under dagen så kanske du gärna avslutar midsommar med brakfest hela natten. Då är det här det perfekta stället.

Folkets Park

At Slottsskogen, the main park in Gothenburg

Är du sugen på ett mer traditionsenligt firande i Malmö rekommenderar vi ett besök till Folkets Park med fri entré. Här hittar du ett halvdagsprogram som börjar kring 10:00 på morgonen och sträcker sig till början på eftermiddagen. Bind kransar, klä midsommarstången, dansa och sjung och ät någon härlig picknick i den anrika parken.

Vi på momondo ger dig möjligheten att bo och flyga var du vill i landet oberoende på var du tänker fira midsommar.

Hitta rätt destination för dig

Hittar du inte en länk till hotell, hyrbil eller flyg dit du vill åka? Testa att söka direkt på vår hemsida via länkarna nedan:

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar