DiscoverReserekommendationer

Hitta rätt bland alla museum i Rom

Vart du än går i Rom är du nära historiska platser som du förmodligen läst om i skolans historieböcker. I den här guiden kikar vi närmare på några museum i Rom som ger dig en utmärkt möjlighet att lära dig mer om stadens historia och få en introduktion till din vistelse.

För att ta dig runt mellan Roms museer kan du skaffa RomaPass som ger dig gratis inträde till flera av Roms museum och gratis resor med kollektivtrafiken.

Hitta flyg till Rom

Sevärda museum i Rom

rome

Rom bjuder på en mängd olika sevärdheter, med allt från antika ruiner till renässanspalats. Det kan kännas en aning överväldigande att planera en resa till denna historiska stad med tanke på mängden besöksmål, ett tips är att börja med att planera in de museum du vill besöka. På så sätt kan du få en överblick över stadens kultur och historia och en kontext till det vardagsliv du ser när du promenerar omkring på de historiska gatorna. Här listar vi de bästa museerna i Rom.

Besök det historiska Sankt Angelo-kastellet

vatican

Under ett besök till Rom får du inte missa Sankt Angelo-kastellet där Musei Nazionale är inhyst. Borgen var länge använd som en av stadens försvarsfästningar och här hittar du bland annat en 800 meter lång underjordisk gång som går hela vägen till Peterskyrkan. De äldsta delarna av kastellet är nästan 1900 år gamla och gör museet till en av de äldsta platserna i Rom. Ursprungligen byggdes Kastell Sankt Angelo som ett mausoleum för den romerska kejsaren Hadrianus, men tack vare sitt läge bestämdes det senare att en försvarsfästning var en bättre användning av platsen.

I kastellets museiutställningar kan du se föremål som hittats i samband med utgrävningen av området såväl som en stor samling skulpturer som tidigare var del av Museo Nazionale Romanos. I Sant Angelos utställningar är det dock inte bara historiska föremål som visas men även en konstsamling i världsklass. Här hittar du en mängd kända renässansmålningar, bland annat verk av Luca Signorelli, Zavattari, Lorenzo Lotto och Luca Longhi.

Öppettider:

 • Tisdag – söndag 09.00 -19.30
 • Måndag stängt

Läs mer om Museo Nazionale di Castel Sant´Angelo

Beundra överdådiga fresker på Vatikanmuseerna

Rome

Vatikanmuseerna är egentligen flera olika museum som alla ligger samlade i samma stora byggnad. Den gemensamma nämnaren är fokuset på religiös konst och religiösa föremål, vilket inte är så konstigt med tanke på läget i Vatikanen. Den mest kända delen av anläggningen är det Sixtinska kapellet där Michelangelos otroliga fresker pryder det kupolformade taket. En annan del av Vatikanmuseerna som du inte får missa är Stanze di Raffaello som är fyra stora rum vigda åt den legendariske konstnären Rafaels verk.

Konstnärens fresker täcker väggarna i dessa rum som från början var tänkta som boende för påven. En annan del av Vatikanmuseerna är det egyptiska museet, Museo Gregoriano Egizio. Här hittar du föremål som förts till Italien under romartiden från de delar av Egypten som ingick i Romarriket. Bland annat hittar du en fragmenterad staty av Ramses II på sin tron, en sarkofag daterad till 1000 f. Kr. samt en välbevarad mumie. En god idé är att förboka biljetter till museet för att slippa köer. Du kan även boka en guidad tur vilket är en fördel då museet inte är helt lätt att hitta i.

Öppettider:

 • Måndag – torsdag 08.30 – 18.30
 • Fredag – lördag 08.30 – 22.30
 • Söndag stängt

Läs mer om Vatikanmuseerna

Förundras över Galleria Borgheses unika samling av konst och skulpturer

nature

I norra Rom hittar du den vackra renässansvillan Villa Borghese som är hem till en av världens främsta konstsamlingar. Villan var konstsamlaren Scipione Borgheses hem mellan 1579 och 1633, och vid hans död överläts hans stora samling av italiensk och europeisk konst till en privat stiftelse. I den gigantiska villan finns idag över 20 utställningsrum fyllda med legendariska verk. Museet är indelat i två delar, bottenvåningen hyser skulptursalar och romerska mosaiker medan övervåningens utställning består av målningar.

Här finns bland annat målningar av Rubens, Titian och Caravaggio, men Galleria Borghese är dock allra mest känd för sin samling av renässansskulpturer i marmor. Bland annat hittar du Berninis skulptur David i museets skulpturatrium. Missa inte heller den vackra trädgården som hör till Galleria Borghese. För att det inte ska bli för folktätt i museets gallerier måste alla besökare förboka biljetter. Gör detta i tid då Galleria Borghese är en av de mest populära destinationerna i Rom och snabbt bokas upp.

Öppettider:

 • Tisdag – söndag 09.00-19.00
 • Måndag stängt

Läs mer om Villa Borghese

Lär dig om stadens framväxt på Museo della Civiltà Romana

Rome museum

Museet för romersk civilisation ger besökaren möjligheten att få ta del av hur livet såg ut i det antika Rom, och här finns bland annat en skalenlig modell av stadens framväxt under antiken. Utställningsföremålen består till största del av repliker av kända statyer, byster, inskriptioner och modeller av byggnader och monument.

Öppettider:

 • Måndag – söndag 09.30 – 19.30

Läs mer om Museo della Civilta Romana

Utforska universum på Planetario di Roma

stars

Med 98 sittplatser och en kupol som mäter 14 meter i diameter är Planetario di Roma ett av de största planetarierna i Italien. Med en halvklotformad skärm på 300 kvadratmeter möts besökarna av en fantastisk vy när filmerna om rymdens under visas. Nyligen har hela anläggningen fått en teknikuppdatering som gör att den nu är en av de modernaste i Italien, något som ger en fantastisk filmupplevelse. Här får du på ett fascinerande och verklighetstroget sätt följa med ut i rymden för en spännande resa bland stjärnor och planeter.

Öppettider:

 • Tisdag – fredag 09.30 – 18.00
 • Lördag – söndag 10.00 – 18.00
 • Måndag stängt

Läs mer om Planetario di Roma

Kapitoliums medeltida och samtida konst

Rome

Kapitolium har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1471, vilket gör det till världens äldsta museum. Museet grundades då påven Sixtus IV donerade en samling bronsstatyer till det romerska folket. Därefter har samlingarna växt, och gemensamt för alla föremål är att de har en nära koppling till staden. Idag består museets samlingar av romerska statyer, en konstsamling med både medeltida- och renässanskonst samt samlingar av juveler och mynt.

Ett av de mest kända verken som gör museet till ett måste att besöka under en vistelse i Rom är den stora bronsskulpturen av varghonan med Romulus och Remus. Skulpturen är en viktig del av Roms kulturella arv och avbildar myten om hur staden bildades. Du hittar även en imponerande samling konst, bland annat med verk av Titian, Rubens och Caravaggio.

 • Öppettider: Måndag – söndag 09.00 – 19.30

Läs mer om Kapitoliums utställningar

Modern italiensk konst på Galleria Nazionale d’Arte Moderna

Rome

Galleria d’Arte Moderna di Roma Capitale, eller La Galleria Nazionale som det också kallas för, är ett konstmuseum tillägnat modern och samtida konst. Museet grundades redan 1883 av den italienska ministern Guido Baccelli men bygganden stod inte färdig förrän 30 år senare. I sin samling har museet runt 1100 målningar och skulpturer från 1800- och 1900-talet, vilket är den största samlingen i Italien från denna tidsepok.

Bland konstnärerna märks italienska storheter som Giacomo Balla, Giorgio de Chirico, Vittorio Matteo Corcos, Lucio Fontana, Giorgio Morandi och Alberto Burri. Här finns även några verk av internationellt erkända konstnärer som bland annat Kandinsky, van Gogh, Cézanne och Monet.

Öppettider:

 • Tisdag – söndag 08.30 – 19.30
 • Måndag stängt

Läs mer om Galleria Nazionale d’Arte Moderna

Se det allra senaste inom konst på MACRO

museum

Den imponerande byggnaden i glas och stål som huserar stadens mest intressanta samtida konstmuseum är en populär destination för alla som är intresserade av arkitektur. Museet fokuserar på modern och samtida konst med verk skapade efter 60-talet, och framför allt hittar du en permanent samling med några av de mest kända italienska konstnärerna från modern tid.

Bland annat hittar du verk av Giovanni Albanese och Sarah Ciraci, museet har även ett gediget program med uppträdanden och föreställningar som är värda att ta en titt på. Museet är inriktat på interaktiva upplevelser och du hittar även roliga barnanpassade utställningar och evenemang.

Öppettider:

 • Tisdag – söndag 11.00 – 19.00
 • Måndag stängt

Läs mer om MACRO

En annorlunda museiupplevelse på Centrale Montemartini

god

Museet Centrale Montemartini ligger inne i Roms första elkraftverk, vilket står i stark kontrast till utställningarnas antika marmorstatyer. Museets samlingar visas i denna välbevarade, industriella miljö vilket gör ett besök till museet till en unik upplevelse. Placeringen av antika statyer framför en modern och industriell bakgrund gör att besökarna får en riktigt tankeställare när det kommer till reflektion över tidens gång. Museet ligger i stadsdelen Ostiense som är lätt att ta sig till från stadens centrum.

Öppettider:

 • Onsdag – söndag 09.00 – 19.00
 • Måndag – tisdag stängt

Läs mer om Centrale Montemartini

Relaterat
dest_italy_sperlonga_truglia_shutterstock_414331138_kayak_within-usage-period_31094
8 min. läsning

Rom och stränderna du inte får missa

dest_italy_rome_trevi-fountain_gettyimages-1266956130_universal_within-usage-period_84587
10 min. läsning

Weekendresor Rom: Den perfekta weekendstaden