DiscoverStränder

Rom och stränderna du inte får missa

Res till Rom och stränderna som anses som några av Italiens vackraste. Vi guidar dig rätt när det gäller stränder i Italiens huvudstad och vart du ska bege dig om du vill surfa, snorkla, bada med familjen eller bara slappa i solen.

Reseguide till Rom

Badsemester i Rom – här är Roms stränder du måste besöka

DEST_ITALY_LAZIO_LATINA_GAETA_GAETA-GOULF_shutterstock-premier_695726884

Storstaden Rom är känd för gamla byggnader, scener från populära filmer och den klassiska italienska glassen gelato. Men vad många inte vet är att Rom är ett fantastiskt ställa att börja sin badsemester på. Inte långt från Rom ligger flera vackra stränder som lovar både svalka och skoj under de varma italienska sommardagarna.
Regionen Lazio, som är det området Rom ligger i, har mängder av fina stränder att besöka under sommarhettan.

Hitta flyg till Rom

Populära och vackra Lido di Ostia

DEST_ITALY_LIDO-DI-OSTIA_GettyImages-1359476822

Några av Roms allra bästa stränder är utan tvekan de som ligger i den populära orten Lido di Ostia, belägen bara tjugo minuter med tunnelbana från Rom. Staden och området är välkänt för sin mörka sand och det är till Lido di Ostia som romarna själva åker för att spendera en dag i det turkosblåa Medelhavet under de varmaste dagarna.
I Lido di Ostia finns många restauranger, caféer och barer att besöka under dagens senare timmar, eller bara för att få lite svalka i skuggan under dagens varmaste stund.

I Lido di Ostia hittar du flera olika stränder och får chansen att hänga med de lokala romarna samtidigt som du doppar tårna i det klarblåa Medelhavet. Med tunnelbanan från centrala Rom når du orten Lido di Ostia på en dryg kvart. G av på Stella Polare och ha bara 10 minuters promenad kvar till stränderna Il Curvone och Bahia Beach.

Il Curvone – en av alla fantastiska stränder

DEST_ITALY_LIDO-DI-OSTIA_BEACH_GettyImages-200069988-001

Il Curvone är gratis för alla, men du kan betala för att få låna solsängar och parasoll. På stranden finns också livräddare som håller uppsikt över de badande på platsen. Il Curvone är en populär strand för hela familjen och här samlas ofta italienarna själva när det är soligt och varmt. Många stannar kvar till sent på kvällen och tar ett besök i baren innan färden går hemåt mot storstaden igen. På Il Curvone finns den pittoreska baren med samma namn där du kan köpa det du behöver för en dag på stranden när det kommer till mat och dryck.

Bahia Beach med den mörka sanden

THEME_BEACH_FAMILY_LESBIAN-COUPLE_GAY_GettyImages-686703623

Bahia Beach är, precis som Il Curvone och hela Lido di Ostia, känd för sin mörka sand och är populär bland både turister och lokalbor. Bahia Beach är även den gratis att besöka, men du betalar en mindre avgift för att få använda solstolar och parasoller om du önskar det. Restaurangen på Bahia Beach har ett lite större matutbud än baren på Il Curvone och ligger nära till stadens liv och rörelse.

Piren Pontile di Ostia – se havet från alla vinklar

DEST_ITALY_ROME_OSTIA_GettyImages-1154290634

Området kring Lido di Ostia byggdes först och främst upp för att göra det enkelt för italienarna att bada i det vackra Medelhavet, och med hjälp av den 62 meter långa piren Pontile di Ostia i mitten av staden blev det enkelt för badgästerna att se havet från flera olika håll. Besök gärna piren för att få en vid blick ut över havet och det magiska som gjort platsen så populär bland turister såväl som lokalbefolkning. Piren ligger i direkt anslutning till de båda stränderna Faber och Battistini.

Battistini – perfekt för barnfamiljen

THEME_PEOPLE_FAMILY_BEACH_SANDCASTLE-GettyImages-200342716-001

På stranden Battistini kan man hitta många olika saker att göra för barnen, och stranden är en populär badplats för barnfamiljer från både Italien och andra länder. Här finns lekplatser och långgrunt vatten att leka i och stranden är också bekvämt placerad precis i Lido di Ostias centrum med nära till allt en barnfamilj kan behöva komplettera med under en dag på stranden.

Fregene med strandpromenaden

DEST_ITALY_FREGENE_GettyImages-535463425

Strax norr om Lido di Ostia ligger staden Fregene med sina vackra, mörka stränder och klara turkosblåa vågor. Flygplatsen Fiumicino ligger bara några kilometer från staden Fregene vilket gör staden till ett utmärkt resmål för den som är på väg till eller från flygplatsen. Fregene lever verkligen upp på sommaren och hit hittar både lokalbor och turister på grund av de fina stränderna och vänliga befolkning. Fregene är en populär ort för sol och bad och har vackra sandstränder med barer, caféer och restauranger på bekvämt avstånd från solstolar och parasoller. Längs stranden går också en strandpromenad som leder fram till en gammal pinjeskog som en gång i tiden anlades av påven Clemens IX.

Sperlonga – väl värt den extra resan

DEST_ITALY_Sperlonga_TRUGLIA_shutterstock_414331138

Om du kan tänka dig att åka en lite längre sträcka från Roms centrum är staden Sperlonga verkligen att rekommendera! Staden ligger i Lazios södra del och är otroligt vacker med en charmig atmosfär och pittoreska kvarter. Sperlonga härstammar från medeltiden och består av smala gränder mellan vita hus och olivlundar.
Stranden i Sperlonga är en så kallad blåflaggad strand och omåttligt populär bland både turister och lokalbor. Att en strand får en blå flagga är ett bevis på att det är ett rent och miljövänligt ställe att spendera sin dag på.

Även själva staden Sperlonga, med sina kullerstenar och pittoreska gator fyllda av restauranger och caféer, är väl värd ett besök när du vill ha lite omväxling från de mjuka sandstränderna. Från Rom tar du dig enkelt till Sperlonga med egen bil eller tåg direkt från Roms centralstation Termini.

Sperlonga är belägen på en klippavsats vilket gör att staden har en fantastisk utsikt över havet och det omgärdande landskapet, och på båda sidor om klippan breder mjuka sandstränder ut sig. Stränderna anses av många vara några av Italiens vackraste stränder, i synnerhet Angolo som ligger i stadens västra del.

Gaeta – historia och sandstränder

DEST_ITALY_LAZIO_LATINA_GAETA_shutterstock-premier_1199176684

Hela kuststräckan söder om huvudstaden Rom kallas för Odysseus Riviera eftersom Odysseus själv enligt legenden ska ha färdats längs med kusten på sin tid. Till staden Gaeta åker många av romarna själva när det är dags för sol och bad i närheten av huvudstaden. Många av romarna har faktiskt egna semesterhus här och åker ofta på semester till just Gaeta, och härifrån kan man ta en dagsutflykt till den vackra ön Ponza som ligger precis utanför. I Gaeta är stränderna flankerade av klippor och alldeles i anslutning till stranden ligger naturparken Monte Orlando som är ett väldigt populärt turistresmål. Här kan du vandra omkring på halvön och blicka ut över det turkosblåa vattnet.
Gaeta är perfekt för dig som är intresserad av historia och det gamla Romarriket och här kan du enkelt kombinera din solsemester med historiens vingslag och äventyr.

Anzio har något för alla

DEST_ITALY_ANZIO_shutterstock-portfolio_1118705063

Staden Anzios strandremsa sträcker sig mer än en mil och består av flera olika stränder som alla har sin egen specialitet. Staden ligger en liten bit söder om den italienska huvudstaden Rom och är uppdelad i sex olika delar. Delen Nerone är väldigt populär bland surfare och snorkelfantaster, och här finns också ett café och duschar att använda vid dagens slut.

Vid stranden Riviera Vittorio Mallozzi samlas barnfamiljer för dagens aktiviteter och här hittar du lekplatser och en lugn sandstrand utan alltför mycket vågor eller liv. Vill du däremot åt det lite mer hemliga så kan du i stället leta dig fram till Rivazzurra, stranden som är belägen mellan klipporna och kan vara lite svårare att ta sig till på grund av den branta trätrappa som leder ner till stranden. Här belönas du med en vacker utsikt och möjlighet att spela både volleyboll och fotboll i anslutning till stranden. På Rivazzurra samlas ofta de lite yngre semesterfirarna och stranden är full av liv och rörelse.

För att ta dig till Anzio från centrala Rom kan du välja mellan tåg, buss, egen bil eller taxi och väl på plats finns många möjligheter att hyra utrustning för fiske, surfing och vindsurfing.

Hitta boende i Rom

Relaterat
dest_italy_rome_trevi-fountain_gettyimages-1266956130_universal_within-usage-period_84587
10 min. läsning

Weekendresor Rom: Den perfekta weekendstaden

Hitta rätt bland alla museum i Rom
9 min. läsning

Hitta rätt bland alla museum i Rom