preloadDEST_FRANCE_PARIS_MONTMARTRE_CAFE_RESTAURANTS

Oavsett om du är en gourmand av högsta rang eller någon som bara vill hitta något enkelt att mätta magen med har du många valmöjligheter i den franska huvudstaden. Paris är en fängslande stad med stora avstånd mellan sevärdheterna.

Triumfbågen och Champs-Élysées

DEST_FRANCE_PARIS_CHAMPS_ELYSEES_ARC_DE_TRIOMPHE_GettyImages-1283361568.jpg

Med vår restaurangguide kan du lättare välja bland guldkornen i myllret av restauranger i Paris. Vill du läsa mer om Paris för att inspireras inför din resa ska du läsa vår reseguide.

Reseguide till Paris

Mellanklass: Miss Kô

Closeup of chef hands preparing japanese food. Japanese chef making sushi at restaurant. Young chef serving traditional japanese sushi served on a black stone plate.

På en tvärgata till Champs-Élysées kan du äta sushi i toppklass. Den asiatiska restaurangen Miss Kô serverar inte bara sushi utan här kan du även äta japansk tataki eller vietnamesiska bo buns. På menyn samsas kötträtter med olika vegetariska val. Eller varför inte prova en laxsallad med gravlaxsås, risnudlar, mint och mango?

Hitta flyg till Paris

Lyx: Jean Imbert au Plaza Athénée

Red awnings at the front of a five stars hotel at Avenue Montaigne in Paris city, France. This avenue is one of the finest and elegant of Paris.

Med en stjärna i Guide Michelin erbjuds du som gäst en oförglömlig upplevelse. Här låter kocken Jean Imbert dig dyka ner i kärnan i fransk matlagning. Med tradition i ryggen och modern blick vill han återskapa det franska kökets glansdagar. Här väljer du bland rätterna i den välkomponerade menyn och äter i lyxig miljö. Restaurangen hör till det flotta hotellet Hôtel Plaza Athénée.

Eiffeltornet och området runtomkring

Budget: Sandwicherie

Sandwich shop called sandwicherie in french language

På 49 Avenue de la Bourdonnais, en kort promenad från Eiffeltornet, ligger denna lilla snackbar där du kan äta en lättare lunch. Njut av din Croque Monsiuer eller omelett vid något av borden under den röda markisen eller sätt dig ner inomhus. Här hittar du även olika sorters matiga smörgåsar och crepes. Allt för en välförtjänt paus.

Mellanklass: La Fontaine de Mars

Restaurangen är en lite dyrare mellanklassrestaurang en kort promenad nordost om Eiffeltornet. Här välkomnas du till en riktig fransk bistro. På menyn hittar du klassisk mat som foie gras, Confit de canard och mousse au chocolat. Just ankconfit är La Fontaine de Mars signaturrätt. Tillagningen tillåts ta lång tid och den frasiga ankan har stekts länge med örter och vitlök i ankfett. Förbered dig på att dyka rätt in i det traditionella och välsmakande franska köket när du besöker denna restaurang. Vegetariska alternativ finns, även om de inte är många.

Louvren och området runtomkring

Mellanklass: Le Soufflé

Vad är ett besök i Paris utan att prova sufflé? Som så mycket annan elegant mat kommer även sufflén från Frankrike. På restaurangen Le Soufflé serveras den i både salta och söta former. Med getost, svamp och kyckling, bœuf bourguignon eller som söt efterrätt med äpplen och calvados, choklad eller pistage. Om du vill äta med någon som inte är sugen på sufflé så finns det alternativ på menyn, som till exempel löksoppa till förrätt, grillad lax till varmrätt och säsongens dessert för att avsluta måltiden.

Mellanklass: Le Rubi

Wine and cheese on counter of cafe in Paris, France.

Ett stenkast från Louvren, på 10 Rue du Marché Saint-Honoré, ligger bistron Le Rubi. Den passar lika bra för en paus med ett glas vin en eftermiddag som för en ordentlig middag på kvällen. Förbered dig på att det endast är franska som gäller, både gällande språk, mat och dryck. De kan sitt vin. Och de kan sin mat. Här äter parisarna sniglar, biff eller anka och stannar du till här få du en genuin fransk matupplevelse med dig.

Montmartre

Mellanklass: La Maison Rose

Cozy old street with pink house at the sunny sunrise, quarter Montmartre in Paris, France

Precis som namnet berättar är detta en restaurang i ett rosa hus. Ljust rosa med gröna fönsterluckor i ett gathörn i Montmartre. På kullerstenarna utanför står enkla bord och stolar och väntar på sina gäster. Väntan blir dock inte lång för här är det ofta fullt. Bordsbokning är ett måste. En meny med några få rätter, tillagade med lokala råvaror efter säsong. Här äter du lunch, middag eller helgbrunch.

Mellanklass: Le Relais Gascon

Vällagad fransk mat till överkomliga priser får du på denna restaurang i centrum av Montmartre. Egentligen är Le Relais Garcon två restaurangen som ligger några minuters promenad från varandra som delar hemsida och meny. Miljöerna är trevliga och utformade med människor som älskar det goda och vackra som utgångspunkt. På menyn finns mestadels kötträtter som exempelvis anka, lamm och pepparstek.

Le Marais

Budget: L’As du Fallafel

Paris,France - August 14: Tourists enjoying on the rue de Rosiers street in Le Marais district of Paris. The Le Marais district is one of Paris' main Jewish communities.

På L’As du Fallafel verkar det bara jobba glada och roliga människor. Denna budgetfavorit vars specialitet är falafel ligger i de judiska kvarteren. Enkelt, snabbt (låt dig inte avskräckas av den ibland långa kön – det går undan) och väldigt gott. Antingen äter du på plats eller så tar du med dig maten för en picknick i parken. Restaurangen säljer även sina egna produkter så du kanske går hem med en ny t-shirt.

Mellanklass: Chez Janou

Close up Very dark chocolate mousse on a spoon ready to eat

Traditionell provencalsk mat i en klassisk fransk, ganska trång bistro med art deco-konst längst väggarna. Mer Paris än så här blir det inte. På menyn hos Chez Janou kan du bland annat välja mellan ratatouille, kalvlever och sniglar. Självklart serveras också ostbrickor och uppskattade franska efterrätter som chokladmousse, créme brûlée och inlagda persikor.

Mellanklass: Le Potager de Charlotte

Slow motion. Cropped image of chef's hands with tattoos adding spices in salad while standing in a restaurant kitchen. Food concept. Food conept.

Denna restaurang är egentligen en av två restauranger i Paris med samma namn. De båda drivs av bröderna David och Adrien Valentin, en naturläkare och en kock, som gått ihop och skapat detta vinnande koncept. Här äter du gourmetmat på franskt vis, men utan animaliska produkter. Menyn har utvecklats av de båda bröderna vars mål är at få flera människor att älska växtbaserad mat, och den ändras efter säsong. På söndagar serveras även brunch.

Området runt Bastiljen och Gard de Nord

Mellanklass: Café de l’Iindustrie

Delicious Beef tartare with quail egg and spices

Denna pärla ligger egentligen precis utanför St Gervais, nära Place de la Bastille, men är värd att nämna ändå. Precis som namnet antyder är den här restaurangen en kvarleva från industriområdet runt omkring. Här har arbetarna stått i baren och druckit många kaffe under åren vilka gett caféet sin slitna charm. Hit kommer du för klassiska franska rätter eller bara för att dricka ett glas vin eller en kopp kaffe. På helgerna serveras även brunch.

Lyx: Le Train Bleu

Med 120 år på nacken, belägen mitt i den livliga tågstationen Gare de Lyon, är ett besök på Le Train Bleu en resa bakåt i tiden. Med takstuckaturer, takkronor och gulddetaljer gör kastas gästerna en tidsresa tillbaka till sekelskiftet 1900 då Paris byggde nytt för att visa upp på världsutställningen samma år. Restaurangen stod klar samtidigt som Eiffeltornet och har sedan dess serverat traditionell fransk mat. Den pittoreska restaurangen ligger som en lugn oas mitt i myllret av tågresenärer som skyndar förbi utanför.

Andra områden

Budget: Cosi

Focaccias for sale on display at restaurant, Florence, Tuscany, Italy

På 54 Rue de Seine hittar du denna italienska snackbar, tillika focaccia-paradis. Cosi är en hemlagad focaccia, fylld med det du önskar. Lunchsmörgåsen kommer direkt från ugnen och utöver focaccia kan du välja en av de många salladerna på menyn. Här kan du också äta andra italienska läckerheter som till exempel tiramisu. Lokalen är liten så förbered dig på att vänta utanför men servicen är snabb och du märker snabbt att många handlar för att äta on the go.

Mellanklass: La Crêperie Bretonne

Breton crepe, Savory Buckwheat Galettes Bretonnes with fried egg, cheese, ham served on a white plate on a wooden table, french cuisine, view from above, flatlay, free space

Ett av de mest kända creperierna i Paris som du lätt hittar tack vare den kornblåa färgen runt fönster och dörren. Samma färg som varit på väggen sedan starten 1937. På menyn hittar du både crepes och galletes med en stor variation av tillbehör. Missa in den flamberade crepen. Till maten dricker du med fördel en av de många cidersorterna som erbjuds. Här hittar du även glutenfria alternativ.

Budget: Le Drapeau de la Fidélité

Chinese brunch - dim sum. Hand holding spring rolls with chopsticks. Wonton soup in the background.

Denna lilla asiatiska och mycket prisvärda restaurang serverar främst vietnamesisk mat. Placerad runt hörnet från tunnelbanestationen Volontaires är det en riktig budgetfavorit. Restaurangen har bara ett fåtal sittplatser och är ofta full men behöver du vänta kan du plocka fram någon av de många böcker som står i rad efter rad längs väggarna,. eller så kommer du tidigare för att undvika den värsta trängseln. Le Drapeau de la Fidélité stänger ovanligt tidigt för att ligga i Paris, redan klockan 20.30.

Mer än bara restauranger i Paris

En resa är inte komplett med bara bra mat. Du först och främst ta dig till ditt resmål. Få koll på bästa tiden på året att resa och vilka biljetter som är billigast genom att göra en jämförelse. Utöver mat och flyg behöver du även någonstans att sova när du väl är på plats. Boka ditt hotell i god tid före avresa för att vara säker på att du få plats på det boende du önskar. Paris är en promenadvänlig stad, men också en väldigt stor stad. Vill du upptäcka fler platser lite längre bort är ett tips att hyra bil.

Om författaren

Aleksandra SowaOla kommer ursprungligen från Polen men förälskade sig i Berlin och flyttade dit för många år sedan. Sedan dess har hon absorberat stadens kreativa energi och levt ut sin passion för film, konst och mat från världens alla hörn. Som den foodie hon är utforskar hon de bästa platserna på den kulinariska kartan när hon är på resande fot. Följ Ola på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar