DiscoverReserekommendationer

Hitta rätt roliga saker att göra i Budapest inför din resa

Det finns många roliga saker att göra i Budapest. Staden bjuder på många sevärdheter, men är också världsledande när det kommer till spaanläggningar. I staden finns också god mat och bra shopping. Här har vi samlat några bra restips för ditt Budapest besök.

Hitta flyg till Budapest

15 spännande roliga saker att göra i Budapest

HUNGARY_BUDAPEST_CITADELLA_STATUE_SUNRISE

Ska du resa till Budapest? Tips på vad du kan göra hittar du här! och söker tips på vad du kan göra så har du kommit rätt. I den här guiden ger vi goda restips för din weekend i Budapest, samt tipsar om sådant du inte får missa när du besöker staden.

Besök Hjältarnas torg

HUNGARY_BUDAPEST

Hjältarnas torg hittar du vid slutet av den pampiga Andreasboulervarden. Torget är ett av Budapest största torg och ligger intill Budapest stadspark, två konstmuseer och Serbiens ambassad. I centrum av troget reser sig det höga Millennium-monumentet, som på toppen kröns med en staty av ärkeängeln Gabriel gjuten i brons. Vid monumentets fot kan du se ryttarstatyer över de sju ungerska stammarnas hövdingar.

Dessa hövdingar var det som grundade Ungern som nation på 800-talet. På vardera sidan av monumentet är sedan en halvcirkelformad mur med kolonner utplacerad. Mellan kolonnerna står 14 av Ungerns nationalhjältar utplacerade som statyer. Bland dessa märks bland annat Lajos Kossuth, Mattias I Corvinus och Stefan I av Ungern. Torget finns idag, tillsammans med Andreasboulevarden, med på UNESCO:s världsarvslista.

 • Tunnelbanestation: Hősök tere. Linje M1.

Ta med familjen till Budapest Zoo

HUNGARY_BUDAPEST_ZOO

Inte långt från Hjältarnas torg hittar du Budapest Zoo, ett zoo där du kommer djuren riktigt nära. Djurparken är en av de äldsta djurparkerna i världen och öppnades redan 1866. Den är idag hem för över 1000 olika djurarter från jordens alla världsdelar. Här kan du hitta alltifrån lejon, tigrar och leoparder till giraffer, flodhästar, ormar och sengångare.

Här finns också ett stort fjärilshus där du kan se vackra fjärilar på nära håll, något som är riktigt coolt då fjärilar i det vilda ofta flyger iväg när du närmar dig dem. Parken rymmer även en botanisk trädgård där en rik kollektion av vackra och ovanliga växter presenteras. Det som är ovanligt med Budapest Zoo är att det ligger så centralt i staden. Om du inte vill ta tunnelbanan hit är det inga problem att promenera till parken, så centralt ligger det. Zoot är utmärkt att besöka om du besöker Budapest med barn, men är även ett trevligt zoo för dig som är lite äldre.

 • Adress: Állatkerti krt. 6–12
 • Tunnelbanestation: Szechenyi Furdo. Linje M1.

Upplev stämningen i den stora saluhallen

HUNGARY_BUDAPEST_NAGYBASARCSARBNOK_CENTRAL-MARKET-HALL

Att besöka Budapest stora saluhall Nagy Vasarcsarnok är ett måste när du besöker Budapest. Saluhallen är inte bara Budapest största utan den största i hela Ungern och har så varit sedan den byggdes 1897. I saluhallen kommer du den ungerska kulturen riktigt nära, både gällande mat och atmosfär. Här kan du köpa frukt, grönsaker, färsk fisk och ungerska delikatesser som kryddor, korvar och lokalproducerade viner.

Du hittar också hantverk som broderade dukar, snidade jaktknivar och målade ägg, samt traditionella ungerska folkdräkter och dockor. Perfekt om du är på jakt efter en souvenir att ta med dig hem från resan. På saluhallens ovanvåning hittar du matställen. Varför inte testa att äta en ungersk gulasch eller langos just i Ungern?

 • Adress: Vámház körút. 1–3
 • Tunnelbanestation: Fővám tér. Linje M4.

Vandra på Budapest vackra broar

A pedestrian bridge with people walking across it.

Budapest har många broar som tar dig över floden Donau och från stadsdelen Buda till stadsdelen Pest. En av de mest populära är kedjebron, som är en hängbro, som öppnades redan 1849 och därmed är den äldsta bron som går över Donau. Den 375 meter långa bron är byggd i neoklassisk stil och har en triumfbåge i mitten och vackra majestätiska vaktlejonstatyer strax efter brofästet på vardera sida av bron.

Allra vackrast är bron när det är mörkt och den är upplyst. En annan bro som tävlar om titeln som Budapest vackraste bro är Frihetsbron, som är en bro i klassisk jugendstil med en snirklig stålkonstruktion. Bron tar dig från den stora saluhallen på Pest-sidan till Gellértberget på Buda-sidan. Bron är den kortaste av Budapest broar med sina 334 meter. Även denna bro har anor från 1800-talet, då byggande inleddes 1894, men förstördes under andra världskriget. Den har sedan återuppbyggts enligt originalritningarna. Är du broentusiast är även Petofibron, Margaretbron och Elisabethbron väl värda att kolla in och promenera över.

Besök det ståtliga Budaslottet

HUNGARY_BUDAPEST_BUDA_CASTLE

Budaslottet, eller det kungliga palatset som det också kallas, är ett av Budapest mest kända landmärken, vackert beläget på Budabergets höjd på Buda-sidan av staden. Redan 1265 stod det första slottet färdigt här. Detta slott gick dock förlorat under andra världskrigets bombningar och återuppbyggdes enbart i en enklare stil. Det massiva barockslottet du ser på platsen idag är ett annat slott som byggdes i mitten av 1700-talet. Slottet har en mycket vacker arkitektur och har funnits med på Unescos lista över världsarv ända sedan 1987.

I slottet idag hittar du ett historiskt museum, Nationalgalleriet, Nationalbiblioteket och House of Houdini, som är ett museum tillägnat utbrytarkungen Harry Houdini. Vill du inte promenera upp för höjden för egen maskin kan du åka en 95 lång bergbana för att ta dig upp till slottet. Det går också att ta sig hit med en hop-on-hop-off-buss. Utöver att beskåda slottet bjuder platsen även på en helt fantastisk utsikt över Pest och Donau-floden. Vill du istället titta på slottet från Pest-sidan är det en riktigt vacker syn är att titta på det kvälls- och nattetid när det är upplyst.

 • Adress: Szent György tér 2

Besök Fiskarbastionen och Mattiaskyrkan

HUNGARY_BUDAPEST

I samband med att du besöker Budaslottet och redan befinner dig på Budaberget ska du absolut passa på att även besöka Fiskarbastionen och Mattiaskyrkan. Fiskarbastionen är en byggnad från sent 1800-tal som ser ut att vara hämtad från en sagovärld. Byggnaden har sju tältformade torn som är tänkta att symbolisera de sju ungerska stammarna som bosatte sig på platsen på 800-talet och grundade staden.

Under andra världskriget skadades Fiskarbastionen men har sedan varsamt återuppbyggts och renoverats. Utöver att beskåda Fiskarbastionen vackra arkitektur har du här även helt fantastisk utsikt över den pampiga parlamentsbyggnaden på Pest-sidan av Donau. Intill Fiskarbastionen hittar du även den vackra och pampiga Mattiaskyrkan, som är en romersk-katolsk-kyrka byggd i gotisk stil. Även den ett måste att titta närmare på vid ett besök på platsen.

 • Adress: Szentháromság tér 2

Fascineras av den vackra parlamentsbyggnaden

HUNGARY_BUDAPEST_PARLIAMENT-BUILDING

Det ungerska parlamentet är en av Budapests och hela Ungerns största sevärdheter och ett av de mest fotade objekten i staden. Parlamentet ligger vid Donaus kajkant på Pestsidan av staden, men det är från Budasidan du får den bästa vyn och fotar de finaste bilderna.

Vill du uppleva parlamentet på nära håll ska du boka en guidad tur där du får veta allt om alla skulpturer, statyer och målningar. Parlament är en av Europas äldsta parlamentsbyggnader och stod färdigt 1904 och var då, liksom nu, Ungerns största byggnad med sina 691 rum.

 • Adress: Kossuth Lajos tér 1–3, Budapest.
 • Tunnelbana: Kossuth Lajos ter. Linje M2.

Vandra upp till Gellertbergetl

HUNGARY_BUDAPEST

Att vandra upp till utsiktsplatsen på det 235 meter höga Gellertberget, på Budasidan, är ett måste när du är i Budapest. Detta är nämligen den bästa utsiktsplatsen i Budapest. Vandringen tar cirka en halvtimme att utföra och går via en slingrig skogsväg. Längs med vandringsleden finns utsiktsplatser där du kan stanna till och vila och dricka från din vattenflaska.

En varm sommardag kan vandringen kännas jobbig, men väl uppe får du lön för mödan då utsikten från Gellertberget är magnifik. På toppen hittar du också Frihetsmonumentet, en staty av en kvinna som håller ett palmblad över sitt huvud. Monumentet reser sig 40 meter över marken och restes för att hylla de ryska befriarna efter andra världskriget. Vid kommunismens fall 1989 ändrades dock statyns innebörd till att bli ett monument som hedrade minnet av alla som offrade livet för Ungerns frihet, oberoende och välgång. På berget finns också en fästning från mitten av 1800-talet som också är värd att kolla in.

Besök de judiska kvarteren

HUNGARY_BUDAPEST

I Budapest hittar du ett stort judiskt kvarter där bland annat världens näst största synagoga finns. Synagogan har plats för 3000 besökare och är vackert utsmyckad invändigt men har också ett yttre med karaktär. För att gå in synagogan får du betala en entréavgift. Vill du inte göra det är ändå den yttre arkitekturen så vacker ett synagogan ändå blir en bra startpunkt för din vandring i de judiska kvarteren. I området hittar du, utöver ytterligare synagogor, också stora muralmålningar, hippa caféer och flera av stadens mest populära ruinbarer.

Den kändaste ruinbaren är Szimpla Kert och är en bar som ligger i ett nedlagt gammalt hus med en i stor innergård och riktigt cool inredning. Intill Szimpla Kert hittar du också matmarknaden Karavan där du kan äta gott. Det är inte så mycket judiska specialiteter som serveras utan mer ungerskt med korvar, surkål, revbensspjäll, gulasch, hamburgare och langos. Söker du restaurangtips i Budapest är detta en matmarknad som kommer passa dig.

 • Adress: Dohány u. 2 (synagogan)
 • Adress: Kazinczy u. 18 (matmarknaden)

Åk båttur på Donau

HUNGARY_BUDAPEST_MARGARET_ISLAND

Att åka med på en båttur på Dounau är även det ett måste när du är i Budapest. Donau är Europas näst största flod och rinner från södra Tyskland ända till gränsen mellan Rumänien och Ukraina där den rinner ut i Svarta havet. Under båtturen erbjuds guidning via headset. Språket går att ställa in, men kommer du från Sverige är det i regel engelska som gäller.

Att åka båt är ett trevligt sätt att se staden på. Turen går förbi det kungliga slottet, parlamentsbyggnaden, stadens broar och andra av staden sevärdheter, allt i en behaglig takt så att du hinner med att ta bilder och på riktigt njuta av färden. Båtturer finns att boka både på dag och kvällstid. Turerna kan ofta bokas med eller utan middag.

Upplev Budapest bästa shopping

FRIENDS_SHOPPING

På boulevarden Andrassy Avenue hittar du Budapest bästa shopping om du gillar exklusiva märkeskläder. Här hittar du de största klädmärkenas egna konceptbutiker, men prisnivån passar inte alla. Vill du ha billigare alternativ, men likväl bra shopping, kan du bege dig till gatan Vaci Utcha där du hittar mer vardagliga butiker och de vanliga kedjorna du hittar i varje stad världen över. Budapest har också bra shoppingcenter. Westend Shopping Center är ett av Europas största och är absolut värt ett besök om du är shoppingsugen. Andra shoppingcenter av klass är Anena Plaza och Arkád.

Besök Sankt Stefans Basilika

HUNGARY_BUDAPEST_ST-STEPHENS-BASILICA

Sankt Stefans Basilika är en Romersk-katolsk basilika som ligger mitt i centrala Budapest. Den vackra byggnaden ligger något inklämd i de centrala kvarteren på Pest-sidan av staden, men så fort du ser den vackra byggnaden väcks beundran. Basilikan är ett riktigt mästerverk och en av de vackraste och viktigaste kyrkobyggnaderna i hela Ungern. Kyrkan är väldigt välbesökt så dagtid är det alltid fullt av turister på platsen.

Vill du ha det lite lugnare är det tidigt på morgonen du ska besöka platsen. Själva namnet på kyrkan är en hyllning till Ungerns första kristna kung Stefan (Szent István), som regerade mellan år 1000 och år 1038. Basilikan stod färdig så sent som 1905 och är Ungerns tredje största kyrkobyggnad och den största som finns i huvudstaden. I den rikt utsmyckade kyrkan finns plats för hela 8000 besökare. Kyrkan har också ett torn man kan gå upp i, som ger en bra utsikt över staden.

 • Adress: Szent István tér 1
 • Tunnelbanestation: Bajcsy-Zsilinszky på linje M1.

Relaxa på ett härligt spa

HUNGARY_BUDAPEST_SZECHENYI_THERMAL_BATH_PEOPLE

Budapest är världsledande när det kommer till spaanläggningar. Att under sitt besök i staden gå på spa och bada termalbad är därför ett måste. Den mest kända spaanläggningen är Gellertbadet, men även Szécsénybadet, som är en av Europas största spaanläggningar, är riktigt bra. Gellertbadet hittar du i det historiska Gellert hotell på Budasidan av staden.

Detta hotell i Budapest tipsas det ofta om när sparesor kommer på tal. Själva badhuset har flera varma pooler och är riktigt välbesökt. Széchenyibadet är Europas största termalbad där varma vattenkällor ger ett välgörande och avslappnande bad. Utöver inomhusbassängerna finns även en stor utomhuspool i anläggningens trädgård. Exempel på andra kända spaanläggningar i Budapest är Kiralybadet och Rudasbadet.

 • Adress: Kelenhegyi út 4 (Gellert)
 • Adress: Állatkerti krt. 9-11 (Széchenyibadet)

Promenera längs boulevarden

HUNGARY_BUDAPEST_ANDRASSY_STREET_HEROES_SQUARE

Budapest har många magnifika boulevarder. Den kanske mest imponerande är Andreasboulevarden (Andrassy Boulevard), som passar utmärkt för en promenad. Här kan du vandra längs en grönskande allé samtidigt som du tittar på gamla och kulturella byggnader. Längs med boulevarden hittar du bland annat Budapest opera, Drechslerpalatset och Hjältarnas torg. Du hittar också bra shopping, restauranger och caféer. Går du hela boulevarden kommer du att märka att de arkitektoniska stilarna varierar, så även bredden på boulevarden. Tillsammans med Hjältarnas torg är Andreasboulervarden sedan 2002 med på UNESCO:s världsarvslista.

Gå på Opera

HUNGARY_BUDAPEST_OPERA_HOUSE

Den ungerska Statsoperan hittar du längs med Andreasboulevarden (Andrassy Boulevard). Operan stod klar 1884 och är byggd i neorenässansstil, formgiven av arkitekten Miklós Ybis.

Operan anses vara hans främsta verk, många anser också att operan är en av de allra vackraste operorna i världen. Invändigt har salongen plats för 1220 sittande besökare och är även känd för att ha en väldigt fin akustik. Vill du gå på en föreställning är biljetterna i Budapest betydligt billigare än vad det är att gå på opera i andra storstäder, men kvalitén på föreställningarna håller ändå toppklass.
Adress: Andrássy út 22

Läs fler av våra resetips här

Relaterat
DEST_ITALY_NAPLES_PIAZZA_DEL_PLEBISCITO_GettyImages
9 min. läsning

Roliga saker att göra i Neapel

dest_sweden_uppsala_gettyimages-1158445440_universal_within-usage-period_82875
8 min. läsning

Saker att göra i Uppsala