preloadparis

Paris har så mycket att erbjuda att utmaningen inte ligger i att hitta saker att göra, utan snarare i att bestämma sig för var man ska börja för att få ut så mycket som möjligt av sin tid i den franska huvudstaden.

Är du en foodie? Dyk då ner i Paris legendariska kulinariska scen och ät dig från gatukök till prisbelönta restauranger – med ett par stopp på mysiga kaféer och berömda parisiska konditorier. Sugen på aktiviteter? Få barndomsdrömmen att gå i uppfyllelse på Disneyland Paris, eller bege dig till de betydligt kusligare men lika spännande katakomberna.

Kulturintresserad? Då kommer du inte att bli besviken på Ljusets stad. Ta del av Paris sevärdheter och bocka av allt från Versailles slott och Eiffeltornet till dolda pärlor som mysiga speakeasy-barer.

Hitta flyg till Paris

Vilka är de bästa sakerna att göra i Paris?

Seine in Paris with Eiffel Tower in sunrise time

I den här guiden ger vi dig våra favoritaktiviteter bland klassiska och unika saker att göra i Paris. Här hittar du massvis med inspiration inför resan, och vill du ha mer ingående information om allt från boende till transportalternativ kan du även ta en titt på vår utförliga guide till Paris.

  1. Louvren
  2. Centre Pompidou
  3. Fondation Louis Vuitton
  4. Marché des Enfants Rouges
  5. Cinémathèque Française
  6. Jardin des Plantes
  7. Château de Versailles
  8. Palais Garnier
  9. Eiffeltornet
  10. Cocktailbaren Little Red Door
  11. La Villette
  12. Cimetière du Père-Lachaise
  13. Katakomberna
  14. Panthéon
  15. La Seine
  16. Petite Ceinture
  17. Racines Bistroteria
  18. Rosa Bonheur
  19. Breizh Café
  20. Galeries Lafayette Champs-Elysées
  21. Notre Dame
  22. Disneyland Paris
  23. Moulin Rouge
  24. Supersonic

1. Se världens mest kända målning på Louvren

Den ikoniska Louvren är en av toppattraktionerna bland Paris sevärdheter som erbjuder sina besökare en av de mest imponerande konstsamlingarna i världen. Mona Lisa utgör självklart höjdpunkten för många vilket innebär långa köer – så se till att vara ute i god tid om du vill ha tid att utforska resten av konstparadiset i lugn och ro.

Den omisskännliga pyramidingången utanför palatset ligger mitt i hjärtat av Paris. Ett tips för att undvika de värsta turistmassorna är därför att bege sig till köpcentret Carrousel du Louvre som har sin egen, vanligtvis mycket lugnare, entré.

Du kan utan problem tillbringa en heldag inne på museet, och när det börjar kurra i magen finns det några utmärkta kaféer att välja mellan; exempelvis Café Mollien med vacker utsikt över pyramiden från terrassen eller eleganta Bistrot Benoit som erbjuder traditionella, franska munsbitar. Louvren håller stängt på tisdagar men håller öppet varannan dag fram till 18:00, utom på fredagar när det är öppet till sent.

2. Upptäck modern konst på Centre Pompidou

the landmark of Paris, France in the evening

Du känner igen Centre Pompidou på dess ”inifrån ut” design som exponerar byggnadens strukturella element och rulltrappor på utsidan vilket gör den till en av Paris sevärdheter du inte vill missa.

På insidan väntar den största samlingen av modern och samtida konst i Europa, inklusive skapelser av Frida Kahlo, Marc Chagall, Piet Mondrian och andra kända mästerverk.

Pompidou är också ofta värd för tillfälliga utställningar, föreställningar, debatter och workshops för barn. Centret håller öppet alla dagar utom tisdagar.

3. Besök Fondation Louis Vuitton

Photo taken in Paris, France

Fondation Louis Vuitton är ett konstmuseum och kulturcenter som öppnade 2014 i området Bois de Boulogne nära Jardin d’Acclimatation. Projektet är sponsrat av LVMH, moderbolaget till varumärket Louis Vuitton, i ett initiativ att främja konst och kultur.

Konstsamlingen är i ständig förändring och bjuder bland annat på verk av konstnärer som Jeff Koons, Jean-Michel Basquiat och Andy Warhol. Organisationen har även beställt verk av ikoner som skulptören Olafur Eliasson och ljudkonstnären Janet Cardiff.

Museet i sig är också ett konstverk i form av en arkitektonisk pärla i glas och ljus designad av Frank Gehry.

4. Shoppa frukt och grönt på Marché des Enfants Rouges

Cozy old street with pink house at the sunny sunrise, quarter Montmartre in Paris, France

Marché des Enfants Rouges grundades 1628 vilket gör den till den äldsta marknaden under tak i Paris. Dess unika namn kommer från kläderna som bars av barnen på barnhemmet som en gång låg på samma plats, där den röda färgen indikerade att plaggen donerats av kristna välgörenhetsorganisationer.

Du hittar marknaden i Marais Arrondissement där den är öppen alla dagar utom på måndagar. Du kan vänta dig en atmosfärisk labyrint av bås fyllda till bredden med färsk frukt, grönsaker, blommor, bröd och mycket mer. Du kan även äta en bit mat från en rad matstånd som lockar med allt från italienska till libanesiska och japanska läckerheter. Det finns även ett stort matutbud för den som föredrar mer klassiskt franska alternativ.

Om du är i staden en söndag får du inte missa den smarriga brunchen på L’Estaminet i hjärtat av marknaden. Om kön är för lång kan du istället gå ut till Cafe Charlot och njuta av en äkta parisisk upplevelse. Detta är det perfekta sättet att spendera en lat söndag i Paris – se bara till att vara hungrig!

5. Se en film på Cinémathèque Française

A curly-haired boy looks up as the light shines on his hair.

Cinémathèque Française är en ideell filmorganisation som visar filmklassiker ur olika genrer med en uppsjö av olika regissörer och skådespelare. Här hittar du även Musée Méliès som lyfter fram bions magiska dragningskraft och hyllar den legendariska regissören och specialeffektspionjären Georges Méliès.

Utöver detta får du en fantastisk inblick i biofilmens historia med en samling på över 5 000 objekt, inklusive filmmanus, kameror, kostymer och kulisser. Precis som för så mycket annat i Paris hålls det här stängt på tisdagar.

6. Upplev djur och natur i Jardin des Plantes

Jardin des Plantes är den största botaniska trädgården i Frankrike. Grundad 1635 utgör den kulminationen av fyra århundraden med vetenskapliga äventyr och är hjärtat i Muséum National d’Histoire, Paris naturhistoriska museum.

I dag är dess 11 trädgårdar fulla med spektakulära växter arrangerade i vackra blomsterbäddar, tillsammans med konstverk och en liten djurpark. Denna botaniska trädgård sjuder av liv med massor att utforska vilket gör den till en utmärkt plats att besöka med barn, särskilt för de som älskar växter och djur eller har ett intresse för naturhistoria.

Trädgården är öppen dagligen, men vissa områden som Alpine Garden är säsongsbetonade, så det är bäst att dubbelkolla öppettiderna innan ditt besök. Andra vackra parker värda ett besök är Parc des Buttes-Chaumont och den frodiga Jardin du Luxembourg.

7. Smaka på det kungliga livet på Château de Versailles

Versailles palace, Paris suburbs, France; Shutterstock ID 1116625745; Purpose: Web; Brand (KAYAK, Momondo, Any): Any

Tack vare dess läge strax utanför Paris gör du förmodligen bäst i att ägna en hel dag till Château de Versailles. Det 400 år gamla kungliga residenset som byggdes av kung Ludvig XIV är känt som den plats där Versaillesfördraget undertecknades vilket markerade slutet på första världskriget. Utöver dess historiska betydelse är det en underbart vacker plats att strosa omkring på.

Eftersom slottet dignar av historia är det definitivt värt att ta en guidad tur eller åtminstone använda en audioguide när du utforskar spektakulära rum som Spegelsalen och dess utsikt över storslagna Grande Perspective. Efter rundturen av slottet kan du promenera både bland de vackra trädgårdarna och upptäcka tystare, intima platser som Hameau de la Reine och Petit Trianon. Bilderna gör inte Versailles rättvisa – den majestätiska prakten måste helt enkelt upplevas på plats.

8. Ta en rundtur eller se en show på Palais Garnier

A circle spotlight shining on a red curtain.

Även känd som Opera Garnier är Palais Garnier ett vackert operahus som ligger i Paris nionde arrondissement. Byggnaden som uppfördes mellan 1861 och 1875 för Paris Opera har plats för 1 979 besökare – men du kan även besöka den fantastiska byggnaden utan att se en show (även om det nästan är ett måste för operafans).

Känd för sin roll i Fantomen på Operan kan du utforska operans magnifika foajé och storslagna marmorklädda Grand Escalier antingen på egen hand eller med en audioguide. Om du verkligen vill fördjupa dig i byggnadens extraordinära historia kan du även boka en privat rundtur som tar dig med bakom kulisserna.

9. Njut av utsikten från Eiffeltornet

Crowds beneath the Eiffel Tower arches with a view of Champs de Mars

Känd som den ultimata symbolen för Paris världen över är ett besök uppe i Eiffeltornet själva definitionen av något du inte får missa bland Paris sevärdheter.

Även om du kanske nöjer dig med att se tornet på nära håll från den vackra parken finns det få saker som toppar den hisnande utsikten från en av dess plattformar. Du kan antingen ta trappan upp till den första och andra våningen, men om du vill få en verkligt oslagbar utsikt över staden, floden Seine och horisonten är det värt att ta hissen till översta våningen 276 meter upp.

Det är definitivt smart att köpa en biljett online för att slippa köerna som vanligtvis ringlar sig långa under dagen. Om du beslutar dig för att besöka en av plattformarna bör du se till att ta med dig varma kläder även om temperaturen är behaglig nere på gatorna – det kan nämligen blåsa rejält uppe på toppen.

10. Smutta på signaturdrinkar i cocktailbaren Little Red Door

A male bartender pouring a red cocktail drink into a glass.

Undangömd bakom en alldaglig, grå butiksfront väntar Little Red Door, en prisbelönt cocktailbar som regelbundet listas bland de bästa barerna i världen. Belägen i 3:e arrondissementet hämtar dess exotiska cocktailmeny inspiration från de kreativa kvarteren i Le Marais som baren ligger i.

Här skapar de tillmötesgående och kunniga mixologerna magi med sina cocktails. Little Red Door är också en pionjär då det kommer till att förena mixology med färska, lokala råvaror för att skapa unika drinkar som ger en autentisk smak av Paris.

Atmosfären är välkomnande och charmig, med en elegant inredning och precis tillräckligt med andra besökare för att skapa ett behagligt surrande i bakgrunden.

11. Kombinera natur med kultur på La Villette

A waterway running through walkways and groomed lawns with trees.

Den tredje största parken i Paris, Parc de la Villette, är hem åt konsertlokaler, kulturarenor och Paris Conservatory, en prestigefylld högskola för musik och dans. Parken breder ut sig över imponerande 55,5 hektar där du som besökare ständigt bjuds på natur och kultur på nya och överraskande sätt.

Väl på plats kan du hålla utkik efter Cité des Sciences et de l’Industrie som är ett av de största vetenskapsmuseerna i Europa, och dess Cité Des Enfants som är perfekt för barn. Du kan också hitta en IMAX-teater, rockarenan Le Zenith och många andra attraktioner på andra platser i parken.

Naturligtvis kan du också tillbringa en avslappnande timme eller två med att promenera runt och hitta en bekväm plats i skuggan av ett träd – perfekt för en picknick och för att se människorna som kommer och går.

12. Visa din respekt på Cimetière du Père-Lachaise

Cross made of stone with clover-shaped edges and a centre with circular carvings.

Med över 3,5 miljoner besökare per år är kyrkogården Père-Lachaise den mest besökta nekropolen i världen. Bland de 400 anmärkningsvärda personerna som ligger begravda här hittar du Marcel Proust, Oscar Wilde, Frederic Chopin och Jim Morrison som oväntat dog i Paris 1971. I dag finns det till och med en lång väntelista för dem som önskas begravas på Pere-Lachaise.

Tillbringa en lugn morgon med att utforska kyrkogården och se alla typer av gravplatser, från enkla gravstenar till utarbetade monument och små kapell. När du vandrar bland de 70 000 gravarna på den omfattande viloplatsen får du en fascinerande glimt av hur livet tedde sig för några av de människor som har kallat Paris för sitt hem.

13. Gå under jord i Paris katakomber

Tjugo meter under de myllrande gatorna i den franska huvudstaden väntar de kusliga katakomberna. Detta utgör den sista viloplatsen för miljontals namnlösa parisare. Den labyrintiska graven sprider sig under stora delar av Paris, och under det spännande besöket vandrar du runt i omkring en timme. Du bör vara i god form och ha mörkerseendet aktiverat då stigen är ojämn med över 100 steg och låg belysning.

Katakomberna består av gamla stenbrott från 1700-talet som började användas som gravplatser när Paris kyrkogårdar blev överfulla. Många av kropparna grävdes upp och placerades under mark för att undvika spridning av smitta och sjukdomar. I dag ligger skallar och ben uppradade längs väggarna vilket gör vandringen genom katakomberna till en av de mest kusliga och extraordinära sakerna att göra i Paris. Katakomberna är stängda på måndagar, och tänk på att packa lätt då stora väskor inte är tillåtna och det inte heller finns några förvaringsskåp på plats.

14. Häpna över Panthéon

A bustling city street with the Place du Panthéon in the background.

Det går knappast att missa Panthéon som tronar i Latinerkvarteret i Paris femte arrondissement. Detta arkitektoniska mästerverk byggdes mellan 1764 och 1790 på order av kung Louis XV för att hedra St Genevieve som Louis ansåg hade räddat honom från en allvarlig sjukdom. När bygget stod klart hade Louis avlidit och den franska revolutionen hade inträffat varpå den nya regeringen förvandlade byggnaden till ett spektakulärt mausoleum.

Idag utgör den en sista viloplats för några av Frankrikes mest kända historiska ikoner, inklusive den banbrytande forskaren Marie Curie, den berömda romanförfattaren Victor Hugo och filosofen Jean Jacques Rousseau. Från januari till mars och november till december (Paris lågsäsong) kan du besöka Pantheon gratis den första söndagen i månaden.

15. Sightseeing längs Seine

Loaded ferry boats sailing in a river with an arch bridge packed with people at sunset.

Denna ståtliga flod som sträcker sig över nordöstra Frankrike har förevigats i mängder av målningar, fotografier och filmer. Att promenera eller cykla längs Seine är ett underbart sätt att lära känna Paris, särskilt om det är ditt första besök i staden.

Ett unikt fenomen du kommer att stöta på är så kallade Bouquinistes – bokhandlare som slagit upp små stånd längs flodstränderna för att sälja begagnade böcker på de båda flodbankerna. Detta gör att Seine ibland kallas för ”den enda floden som rinner mellan två bokhyllor”.

16. Gå på Petite Ceintures räls

Fence-enclosed residential buildings next to the train tracks.

Dessa numera oanvända järnvägsspår byggdes för cirka 150 år sedan som en del av ett transportnät för både gods och offentliga transporter. Dock föll det ur bruk när Paris Metro byggdes, och idag utgör Petite Ceinture (det lilla bältet) en populär gratis vandringsslinga som sträcker sig över flera arrondissement med lekplatser och offentliga trädgårdar. Du börjar enklast promenaden vid Villa du Bel Air nära Porte de Vincennes vilket ger dig tillgång till den mest kända delen av linjen i 12:e arrondissementet.

Petite Ceinture skiljer sig från de vanliga turistattraktionerna i Paris med sin spektakulära och vilda skönhet. Eftersom vissa delar av sträckan är övervuxna och andra leder dig genom långa och mörka tunnlar kan det vara bra att ta med en ficklampa om du vill kunna utforska omgivningarna ordentligt.

17. Ta en tur till Italien på Racines Bistroteria

A sumptuous ice cream dessert served on a round white plate.

Denna Michelin-belönade restaurang är ett kulinariskt nav även bland Paris konkurrenskraftiga restauranger. Du kanske inte har kommit till Paris för att frossa i italiensk mat, men Racines är något helt unikt med sin fusion av sicilianska och italienska recept som tillagas med samma teknik som används på nya parisiska bistros. Kocken Simone Tondo kallar restaurangen för en ”bistroteria”.

Rätterna är säsongsbetonade och lagas alltid på råvaror av den färskaste och bästa kvaliteten. Här väntar även ett sommelier-team som är fantastiska på att matcha viner med dina maträtter. Det är klokt att boka plats så tidigt som möjligt – men om du är flexibel med tider och datum under din vistelse kan du ha turen att hitta ett bord även med kort varsel.

18. Vig dagen åt Rosa Bonheur

A glass of ice-cold negroni with orange wedges on a black table.

Rosa Bonheur är en klassisk Parisisk guinguette – en bar eller taverna – som ligger mitt i vackra Parc des Buttes Chaumont i det 19:e arrondissementet. Inrättningen har fått sitt namn efter Rosa Bonheur, den första kvinnliga 1800-talskonstnären att utmärkas med Légion d’Honneur, och betyder bokstavligen rosa lycka! Här ligger fokus på södra Frankrikes region Camargue med fantastiska drycker, läckra tapas och en enorm dos bon viveur.

Det här är en underbar plats för dig som vill runda av en lång dag full med sightseeing i Paris, särskilt på sommaren när de ljumma kvällarna väcker parken till liv. Torsdagarna är extra speciella med de elektroniska sammankomsterna ”Jeudi de Rosa”.

19. Smaka på magi på Breizh Café

A ham and egg galette served in a white plate.

Under ett samtal om fransk mat är det bara en tidsfråga innan crêpes dyker upp i konversationen. Ett av de bästa crêperierna i Paris är Breizh Café som lanserades och drivs av den före detta Bretagnebon Bertrand Larcher som även varit bosatt i Japan. Nu har kedjan flera butiker över hela Paris, men det ursprungliga kaféet i Le Marais anses fortfarande vara det bästa så det är väl värt att boka långt i förväg för att säkra ett bord.

Se till att dyka upp hungrig så att du kan njuta av både salta och söta crêpes (det finns även glutenfria alternativ). Passa även på att prova de episka galetterna som är välkända Breizh-specialiteter. Här kan du även smutta på husets egen soda eller välja en cider eller ett glas vin från kaféets stora utbud.

20. Shoppa loss på Galeries Lafayette Champs-Élysées

A vibrant display of colourful and bright women's stilettos in a shop.

Varuhuset Galeries Lafayette är en fransk ikon. Flaggskeppsbutiken ligger fortfarande kvar på Haussmann Boulevard, och nyligen öppnades en ny butik på Avenue des Champs-Élysées. Ett besök i Paris är inte komplett utan en promenad längs denna berömda aveny där du kan se både den spektakulära Triumfbågen och fönstershoppa bland de många butikerna som kantar boulevarden.

Den majestätiska Art Deco-byggnaden spänner över fyra våningar och erbjuder ett brett utbud av hundratals herr- och damvarumärken, livsmedel och parfymer. Målet är att skapa en gränsöverskridande upplevelse där du i ena sekunden kan köpa en outfit inför kvällen och i nästa provar färska bakverk.

21. Inspektera Notre Dame

A medieval cathedral with a spectacular ornate spire surrounded by lush trees accessed through a bridge in the middle of a river.

Natten den 15 april 2019 drabbades Paris av en stor arkitektonisk tragedi när en eld härjade inne i den historiska katedralen Notre Dame. Nu har renoveringen kommit en bra bit på vägen och en fullskalig återöppning planeras i slutet av 2024.

Fram tills dess kan du besöka andra delar av katedralen som åter blivit tillgängliga. Både den arkeologiska kryptan och gångbron Pont au Double som förbinder Notre Dame med vänsterbanken är nu öppna för allmänheten.

Det finns också regelbundna, kostnadsfria guidade turer på flera olika språk som går runt katedralen och som ger en unik inblick i dess historia och nuvarande tillstånd. De avgår från statyn på Cathedral Square, men tänk bara på att dubbelkolla vilka datum rundturerna hålls på ditt språk och räkna med ungefär en timme för att gå hela rundan.

22. Skaka tass med Musse på Disneyland Paris

A little girl beaming with delight as she looks around an amusement park.

Du behöver minst ett par dagar för att upptäcka alla vrån i Walt Disney’s fantastiska temapark. Den bästa strategin för den som vill uppleva så många attraktioner som möjligt är att dyka rakt in och låta det ta den tid det tar. Om du inte har obegränsat med tid kan du även boka en dagsbiljett med en buss som tar dig direkt till parken från Paris.

Om du har möjlighet kan du ta chansen att bo på ett av de många temahotellen i närheten och dra nytta av de paketerbjudanden som ingår. Då Disneyland Paris är en av Frankrikes mest populära turistattraktioner bör du även vara beredd på långa köer till de större åken.

23. Upplev en show på Moulin Rouge

She flashes a seductive grin while standing in front of blue-hued lights and wearing an ostrich feather headpiece.

Sedan 1889 bjuder ikoniska Moulin Rouge fortfarande på dekadenta vuxenkvällar. Boka en middagssittning för 19:00 och se showen Féerie Revue med 80 artister som dansar fram på scenen i den ena fjäderdräkten efter den andra innan det hela kulminerar i den legendariska franska Cancan. Du gör bäst i att boka i förväg även om du kan ha turen att hitta biljetter till den senare showen 23:00 med kortare varsel.

24. Dansa natten lång på Supersonic

A circle of female friends enjoying the night dancing happily in a nightclub.

I ett ombyggt lager i stadsdelen Bastille väntar Supersonic – en av de bästa klubbarna i Paris. Här pumpar de kraftiga högtalarna ut indie-, rock-, pop- och bluesmusik över de 250 dansande besökarna fram till midnatt varje kväll i veckan. Tar du ditt festande på allvar vill du dock lägga ditt besök en fredags- eller lördagskväll då det vankas olika DJ-set fram till 06:00 morgonen därpå. Kommer du i tid är inträdet dessutom gratis.

Glöm inte heller att titta in i skivbutiken bredvid för att fylla på din vinylsamling.

Har du redan förälskat dig i Paris? Då har vi ännu mer att bjuda på! Missa inte vår guide till de bästa sakerna att göra i Montmartre eller vår lista över olika restauranger i Paris som garanterat kommer att reta aptiten och få det att vattnas i munnen. Bon appétit!

Hur skapade vi vår lista över de 24 bästa sakerna att göra i Paris?

A person wearing a crimson feathered headdress with crystals set in a flowery pattern smiles widely.

Vi är många som jobbar på momondo, och flera av oss är digitala nomader. Detta gör att vi är spridda över hela världen och ofta arbetar från platserna vi skriver om. Vi tog tid på oss att utforska sidorna av Paris som vi delar med dig: vi besökte sevärdheterna, småpratade med lokalbefolkningen och rådfrågade vänner och kollegor som bor eller har bott i staden för att ta del av deras bästa tips på speciella platser som Parisborna själva älskar. Vi skulle aldrig rekommendera en plats om vi inte tyckte att den var riktigt bra. Vi är ju alla resenärer och vet hur besviken man kan bli när en lång resa inte lönar sig!

Vanliga frågor om att besöka Paris

Behöver jag en bil i Paris?

Paris, EIFFEL TOWER

Nej. Paris är en lysande stad att gå och cykla i, med många guidade turer och smidig cykeluthyrning. Kollektivtrafiken är också utmärkt med omfattande busslinjer och naturligtvis Paris Métro.

Vilken tid på året ska man åka till Paris?

Young stylish woman buying a french baguette standing on the street in Lyon city

Paris är vackert oavsett säsong och har gott om saker att erbjuda under hela året. Våren och hösten brukar vara särskilt behagliga då vädret oftast är bra och folkmassorna mindre.

Hur lång tid behöver jag i Paris?

Det finns tillräckligt med saker att göra i Paris för att underhålla dig i flera veckor. Vill du endast utforska höjdpunkterna bland Paris sevärdheter räcker det gott och väl med omkring fyra dagar. Vill du se hur Parisarna själva spenderar en helg får du inte missa vår guide till hur du upplever Paris som en lokalbo inför din weekendresa.

Är Paris en säker stad?

Two happy women sit on a train and look at a mobile phone.

Ja, i stort sett är Paris en mycket säker stad. Men precis som för andra storstäder bör du vara extra uppmärksam på dina tillhörigheter – särskilt i de mest turistiska områdena där ficktjuvar är vanliga.

Har Paris turistpass?

A person is holding a rainbow umbrella in the middle of the road under the Eiffel Tower.

Go City har en rad Paris-pass som kan hjälpa dig spara pengar på Paris sevärdheter, transport och mat. De sträcker sig från ”All Inclusive” som låter dig uppleva så mycket som möjligt av Paris till ”Explorer” med vilket du kan bocka av de allra största sevärdheterna. Med passet kan du även skippa köerna på utvalda platser.

Om författaren

Duncan MaddenDuncan är en frilansande reseskribent, copywriter och författare i ständig jakt på resehistorier och den eviga känslan av att vara på semester. Han är aldrig lyckligare än när han befinner sig på en dammig stig i jakt på tomma vågor eller när han försöker hitta snötäckt avskildhet. Han är född i Storbritannien och bor i Tyskland, men är som gladast när han beger sig mot horisonten. Hans första bok, Found in Translation, utforskar etymologier och berättelser om namnen på världens länder och finns ute nu.

Upptäck fler artiklar