DiscoverReserekommendationer

Sevärdheter i Prag du bara inte får missa vid ett besök i staden

Det finns många sevärdheter i Prag, men hur ska man veta vilka som är de som är mest värda att lägga sin tid på att besöka? För att göra det enklare har vi gjort en lista över några av de mest kända, och lite mindre kända platserna som helt klart är värda ett besök under din vistelse i Tjeckiens huvudstad.

Hitta flyg till Prag

Det astronomiska uret, Pražský orloj

CZECH_REPUBLIC_PRAGUE_ASTRONOMICAL_CLOCK

Ett bra ställe att börja din upptäcktsfärd i Prag på är torget i gamla stan, och det finns särskilt en byggnad du inte kan undgå att se här – det astronomiska uret, eller Pražský orloj som det heter på originalspråket. Urverket byggdes på medeltiden och är en välbesökt och välfotograferad sevärdhet, och är du på besök i Prag får du ändå inte missa ett besök här.

Omgärdat av historiska byggnader och gamla kyrkor går detta fantastiska urverk från 1400-talet att finna på det gamla rådhusets södra vägg. Även om det är flera hundra år gammalt är det en konstruktion som väcker beundran då den visar flera olika tidsmätningar på flera sätt samtidigt. Den visar även solens, månens och himlakropparnas rörelse på det sätt som man uppfattade det då uret byggdes. Varje timme vaknar det till liv och de 12 apostlarna visar upp sig i parad i de öppna fönsterluckorna.

Vänta dig ingen stor teaterföreställning, men eftersom klockspelet går igång varje timme mellan klockan 9:00 och 21:00 är det ändå något du inte bör missa medan du är här.

Karlsbron – Historia ovanför floden

CZECHIA_PRAGUE_CHARLES-BRIDGE

Karlsbron, för många en av världens vackraste broar, är belägen i västra delen av Prag och har en väldigt lång och rik historia. Bron började nämligen byggas redan år 1357, och är inte lik någon annan bro byggd i modern tid.

Bron är särskilt känd för de många statyerna som bland annat föreställer helgon utmed de båda sidorna. Statyerna som står här idag är kopior från 1960-talet som har ersatt originalen, som istället befinner sig i mer hållbara miljöerpå nationalmuseet. Här på bron kan du “hälsa” på personer som den tysk-romerske kejsaren Karl IV, som lade grundhörnstenen för bron och som den är uppkallad efter.

Karlsbron är ett av de populäraste turistmålen i Prag, och också det smidigaste sättet att ta sig från Lillsidan, Malá Strana, till gamla stan. Därför är bron välfylld av turister året om, men allra flest under sommarens högsäsong. Här kan du också hitta gatuförsäljare som säljer sina souvenirer och lite annat smått och gott. Alla turister kan göra att det är svårt att få till en bra bild om du vill ha en som minne, ett tips är i så fall att komma tidigt på morgonen innan trängseln sätter i gång på riktigt.

Pragborgen – kungen av sevärdheter i Prag

CRECH-REPUBLIC_PRAGUE

Vad ska man göra i Prag en vacker, solig dag? Om du vandrar över Karlsbron från gamla stan så har du inte långt kvar till en av de största turistattraktionerna i huvudstaden, Pragborgen. Om du är på väg till Pragborgen så är det bra att förstå vad det är som väntar. Det är inte bara en enskild byggnad, utan just en borg med allt vad det innebär: en stor yta som är ungefär 570 meter lång och 130 meter bred som är omgärdad av en mur, och inuti den ytan finns flera gator, gränder och byggnader.

Själva slottet som står här ska faktiskt vara det största historiska slottet i världen, med en historia på ungefär 1 000 år. Det har restaurerats och delvis byggts om ett flertal gånger, vilket är orsaken till att du kan se nästan alla europeiska stilarter från det förra årtusendet i det och de omkringliggande byggnaderna.
Förutom slottet finns inom borgen även fyra palats, fyra kyrkor, fem trädgårdar och åtta andra stora byggnader. Du kan lätt avsätta i princip en hel dag av din vistelse i Prag åt att undersöka de olika delarna av Pragborgen om du skulle vilja, särskilt om du är intresserad av historia.

En av höjdpunkterna att göra i Prag när mörkret har lagt sig är att hitta en bra utsiktsplats över området, då belysningen lyser upp vyn på ett fantastiskt sätt. Detta är något du inte får missa om du bor i närheten av borgen under din vistelse.

Petrinkullen – Utsikt över Prags intressanta platser

CZECH-REPUBLIC_PRAGUE

Om du har vandrat omkring och sett många sevärdheter på nära håll kan det vara skönt med lite omväxling och få ett större perspektiv på stan. För den bästa utsikten ska du besöka Petrinkullen, som ligger på Lillsidan. Man kan gå upp till fots, men höjdskillnaden gör det rätt så ansträngande. Som tur är finns det en bergbana du kan ta upp för att sedan kunna promenera ner istället om du känner för det.

Här i Petrin finns flera saker att upptäcka innan du njuter av själva utsikten över stan. Det är ett stort grönområde bestående av flera parker och gångvägar, inklusive en stor rosenträdgård som är underbart vacker om man besöker den när allt blommar.

Den mest utmärkande byggnaden på Petrinkullen är Petrintornet, utsiktstornet som är byggt som en (inte exakt) kopia av Eiffeltornet. För att komma upp och se stadens bästa utsikt får du gå upp för de nästan 300 trappstegen tills du kommer till toppen, mer är 60 meter från marken. Härifrån får du en fantastisk utsikt över Prag och omgivningarna runt omkring.

Om du har barn med dig, eller bara är på lekhumör, är ett besök i Spegellabyrinten ett billigt alternativ. Här finns, som namnet antyder, en labyrint av lustiga speglar som man kan fördriva lite tid i och få sig en del glada skratt. För oss från Sverige finns en rolig detalj – ett diorama med slaget mot svenskarna vid Karlsbron 1648 som motiv.

Nationalmuseet

PEOPLE_MUSEUM_ART_GALLERY

Det relativt nyrenoverade nationalmuseet är utspritt över flera byggnader och innehåller viktiga föremål från många olika tidsperioder och områden. Museet slog först upp sina portar under tidigt 1800-tal, men då på en annan plats.

En höjdpunkt är arkeologiavdelningen med sin stora samling av romerska föremål från det första och andra århundradet.

Det dansande huset – den svängigaste av alla sevärdheter i Prag

CZECH-REPUBLIC_PRAGUE_DANCING-HOUSE

En modernare sevärdhet i Prag är den mest dansanta byggnad du någonsin sett. Tancici dum betyder “det dansande huset” (även kallat Fred and Ginger) och byggdes 1997 av arkitekten Vlado Milunic. Byggnaderna ser ut att ta en svängom utan att krocka med de byggnader som ligger precis intill.

Att komma ner för gatan och få syn på Fred and Ginger är en häftig syn, särskilt på kvällen när den är upplyst i olika färger som förstärker känslan. Man förstår varför byggnaden har fått stor uppmärksamhet på sociala medier och blivit en av de mest populära motiven att fotografera under ett besök i staden. Kanske vill du själv gå ut och dansa efter att ha sett det dansande huset?

Prag Zoo

zoo

Blir du sugen på att se lite mer levande sevärdheter än gamla byggnader så kan du ta dig till distriktet Troja i den norra delen av Prag. Här hittar du Prag Zoo, som grundades 1931 för att studera och bevara djuren.

I djurparken finns över 4 000 djur av nästan 700 arter. Här kan du titta på orangutanger och se komodovaraner i en asiatisk djungelmiljö, men kanske mäktigast av allt elefantpaviljongen med sina majestätiska djur. Här finns också gorillor, tigrar, myrslokar, ja, för många sorters djur för att räkna upp här.
Parken är välskött och städad och djuren är väl omhändertagna av den trevliga personalen. Utomhusområdet är större än man väntar sig, och det finns också många inomhusdelar som huserar olika djurarter.

Inträdespriset är lågt för storleken på parken, och det finns flera restauranger att välja på när man vill ha sig en matbit och det är lätt att ta sig hit med kollektivtrafiken. Man kan också åka hit med flodbåt, vilket kanske är det roligaste alternativet. Djurparken är öppen året om, men stänger tidigare på vintern, så dubbelkolla öppettiderna innan du åker hit.

Strahov

CZECH_REPUBLIC_PRAGUE_-Strahov_monastery

Strahov utgör ett roligt och intressant besök när man besöker Prag. Strahov är ett kloster och bibliotek som är en av Prags intressantaste platser att besöka. Väster om Lillsidan, på Petrinkullens sluttningar, ligger klostret som grundades på 1100-talet. Om du ändå är på Petrinkullen för att titta på den fantastiska utsikten är Strahov absolut värt ett besök om tiden räcker till.

Byggnaden var verksam som kloster i cirka 800 år, men det upphörde när kommunisterna tog över landet 1950. 1989 återfördes klostret till sina tidigare ägare som började renovera byggnaderna.

Den främsta attraktionen för turister i Strahov är Teologiska salen och Filosofiska salen, de fantastiskt vackra biblioteken som skiljer sig ganska mycket åt i stil. Vanligtvis får man dock inte vandra runt och bläddra i böckerna i biblioteken utan får nöja sig med att beundra salarna från dörröppningen. Men å andra sidan har du troligen aldrig sett så här vackra bibliotek från någon vinkel överhuvudtaget.

För ölfantaster har munkarna här ett eget bryggeri som för vissa är huvudorsaken till ett besök på Strahov. Ölen är väldigt god att avnjuta efter en dag av vandrande och klosterbesök.