DiscoverReserekommendationer

Städer i Kroatien värda att besök

Det här är landet att åka till oavsett om du är intresserad av historia, kultur eller sol och bad. Det finns flera städer i Kroatien som erbjuder allt detta i en och samma stad. Reser du på egen hand har du många olika aktiviteter som väntar på dig. Detsamma gäller er som reser flera tillsammans men som har olika intressen. I de kroatiska städerna hittar ni något som passar er alla.

Att ta sig till Kroatiens städer

DEST_CROATIA_PAG-ISLAND_DALMATIA_GettyImages-500003237

Kroatien är ett land med lång kust och många städer, de allra flesta längs just kusten. Hit kan du bila, åka tåg eller flyga från Sverige. Internationella flyg landar på ett flertal platser i landet, bland andra i Dubrovnik i söder och i Rijeka längre norrut. Du kan även flyga till huvudstaden Zagreb som ligger längre in i landet. För att ta dig runt mellan landets städer rekommenderar vi hyrbil som du kan hitta i alla större städer.

Städer i Dalmatien, Kroatiens södra kust

Städer i Dalmatien-Kroatiens

De flesta som tänker på Kroatien ser främst de södra delarna av landet framför sig. Stränderna runt Split, Game of Thones-scenerna i Dubrovnik och stadskärnan i Trogir skulle kunna berätta mycket om stenmurar kunde tala. Dalmatien är den del av landet som flest turister besöker och utöver ovan nämnda sevärdheter finns här flera platser som kvalat in på UNESCO:s lista över världsarv.

Klimatet är en blandning av medelhavsklimat och subtropiskt klimat med varma, fuktiga somrar och milda till kyliga vintrar. Varmast är det i juli och augusti. Under vintermånaderna kan det snöa även om det är ovanligt. En bra period att åka hit är mellan april och september.

Dubrovnik – Game of Thrones-staden

Dubrovnik

Dubrovnik är den största staden i den här delen av landet och ligger söderut i landet, precis vid Adriatiska havet. Känd för sin medverkan i Game of Thrones, de välbevarade äldre byggnaderna och kanske framför allt för sin makalösa medeltida ringmur som omgärdar de gamla delarna av staden. Samma delar som sedan 1979 finns på UNESCO:s världsarvslista.

En promenad på ringmuren är ett måste under ett besök i staden. Härifrån har du inte bara fantastisk utsikt över havet och öarna utanför utan även över den imponerande stadskärnan. Vill du komma ännu högre upp kan du åka upp på berget Srđ med linbanan med samma namn. Härifrån går också många utflyktsbåtar till öarna utanför men badplatser finns även i staden, till exempel stranden Banje precis utanför stadsmuren. För mer inspiration rekommenderar vi dig att läsa vår cityguide.

Hitta flyg till Dubrovnik

Split – världsarv och hamnpromenad

Split

På en halvö längs Makarska-kusten ligger Kroatiens nästa största stad, Split. Med en otrolig utsikt över Medelhavet, vackra stränder samt god mat och många fik är Split ett fantastiskt resmål. Gamla stan domineras av Diocletianus plats, ett antikt romerskt palats som innesluter de gamla delarna av staden och som sedan nästan 50 år tillbaka är ett världsarv. Det är också i denna bilfria del av staden du hittar många caféer och trevliga små butiker.

Vill du bada så ligger stenstranden Kaštelet väldigt centralt i staden. Efter att ha tagit dig ett dopp eller promenerat runt i de häftiga gränderna i centrum kan du ta dig ut till hamnpromenaden Riva. Här finns restauranger, glassbarer och fina båtar att titta på, eller så kan du bara njuta av underhållningen och utsikten. I ena änden av promenaden ligger hamnen som tar dig ut till de många och populära öarna utanför, till exempel Brač, Hvar och Vis. På de norra delarna av ön Hvar finns ytterligare ett världsarv, nämligen Stari Grads slättland och arkeologiska utgrävningsområde. Fler tips på sevärdheter i staden hittar du i Splits cityguide.

Hitta flyg till Split

Zadar – Kroatiens äldsta stad

Zadar

I mitten av den kroatiska kusten ligger Zadar, landet äldsta stad. Denna hamnstad är placerad på en halvö i de norra delarna av Dalmatien. Här kan du utforska resterna av den gamla stadsmuren, de många olika torgen och den romersk-katolska katedralen St. Anastasia som stod klar på 400-talet. Promenera runt i de gamla gränderna, kantade av caféer, eller ta dig till hamnen och lyssna på när den prisbelönta och världsunika havsorgeln med hjälp av vågorna spelar en melodi.

Zadar är en levande stad som erbjuder sina besökare både historia och nöjesliv. Här hittar du många nattklubbar och under sommaren flyttar de gärna ut sina fester till torgen och parkerna. Stadens många parker är för övrigt värda ett besök även dagtid. Vill du ta dig ett dopp rekommenderar vi att du besöker stranden i de östra delarna av centrum. I Zadars skärgård finns hundratals öar att upptäcka och dagliga turer går till de största av dem.

Hitta flyg till Zadar

Städer i Istrien, Kroatiens norra kust och i Kroatiens inland

DEST_CROATIA_Donja_Brela_Makarska-Riviera_THEME-SNORKELLING_GettyImages-768000169

Istrien är en halvö i Adriatiska havet. Halvön tillhör till stora delar Kroatien. Kända ständer här är Rijeka och Pula. Även de mindre städerna Poreč och Rovinj är populära att besöka. I den här delen av landet råder medelhavsklimat, det vill säga torra, varma somrar och milda vintrar.

Medeltemperaturen under våren och sommaren ligger mellan 20 och 30 grader, även om det kan bli bra mycket varmare än så. På hösten och vintern står termometern på mellan 5 och 12 plusgrader. I Istrien märks närheten till Italien, både i matlagningen och genom att italienska är ett vanligt språk. Längre in i landet hittar du Kroatiens huvudstad, Zagreb.

Pula – kulturstaden

Pula

Pula är den största kroatiska staden i det här området och ligger välplacerad i en skyddad vik. I Pula finns många välbevarade byggnadsminnen från romartiden, varav det kändaste är amfiteatern Arena som präglar stadsbilden. Amfiteatern var från början en gladiatorarena med plats för 23 000 personer. Idag är det istället en konsertscen och här huserar även den årliga filmfestivalen som går av stapeln i Pula. Att detta är ett kulturcentrum märks även på andra årliga evenemang som arrangeras här, så som olika musikfestivaler, bokfestivalen och Pulas karneval.

Här finns också en hamn varifrån du kan ta en båt ut till en av Kroatiens åtta nationalparker, Brijuniöarna. I utkanten av stadskärnan, i södra Pula, hittar du restaurangen Farabuto. En perfekt plats att prova det traditionella köket på. Mat från Istiren har sin grund i de romerska, illyriska och grekiska köken men inspireras också av närheten till Italien. Här finns främst fisk och skaldjur på menyn men kocken har inga problem med att ordna alternativ till dig som är vegetarian eller har allergier.

Hitta flyg till Pula

Poreč – arkitektur och historia

Poreč

Den lilla staden Poreč ligger på halvöns västra sida, en bit norr om Pula. Här går du på den gamla romerska gatan Dekumanska, tittar på gotisk arkitektur och upplever bysantisk konst i form av Eufrasiusbasilikan. Den romersk-katolska basilikan, ett världsarv sedan 1997, är en del av biskopskomplexet där du även kan upptäcka en sakristia men framför allt klocktornet.

Ett besök i tornet är ett måste på grund av den storslagna utsikten. Det är ett nöje att gå vilse i gränderna av kullerstensgator och upptäcka dina egna favoriter bland de många medelhavsrestaurangerna längs vägen. Från hamnen går båtar till bland annat Venedig.

Zagreb – stadspuls i huvudstaden

Zagreb

Landets största stad och huvudstad är inte ett lika välbesökt turistmål men är väl värt ett besök. Zagreb ligger längre in i landet, mellan berget Medvednica och floden Sava som ringlar genom stadens södra delar. Här finns allt en mindre storstad ska ha såsom shopping, restauranger och caféer. Det här är en industristad men också en universitetsstad som hyser ett av Sydeuropa största och äldsta universitet som grundades 1669.

Promenera längs gatan Tkalčićeva och pausa med en kaffe eller drink medan du njuter av solen och tittar på folk, besök marknaden Dolac och handla lokala delikatesser med lokalbefolkningen eller åk den lilla linbanan mellan den gamla övre stadsdelen och den nedre. Vill du vandra rekommenderar vi dig att ta dig till berget Medvednicas sluttningar där du kan välja mellan ett sextiotal olika leder.

Hitta flyg till Zagreb

Relaterat