DiscoverStadsresor

Utforska Amsterdam: 11 gator och kvarter du inte får missa

Amsterdam stryker både medhårs och mothårs och du kommer att upptäcka många nya, spännande platser i staden. Alla våra tips på ställen att besöka är tagna från vår Amsterdam-guide, appen momondo places, tillgänglig i App store för iPhone.

De Westelijke Eilanden

När du besöker Amsterdam får du inte missa ‘the village’

När du besöker Amsterdam får du inte missa ‘the village’

De tre sammanknutna “öarna” Prinseneiland, Realeneiland och Bickerseiland ligger i västra delen av kanalerna och har en fräsch, nästan skärgårdsaktig luft. Trots att de ligger bara rakt över järnvägen från den hektiska Haarlemmerdijk.

När du är här, se till att besöka mysiga caféet Blaauwhooft. Det mesta av området är omringat av vatten, vilket gör det skridskovänligt på vintern. En hel del a “öborna” bor i husbåtar, andra i gamla varuhusbyggnader för tobak och vin, som konverterats till bostäder. Utforska området och låtsas som att du hittat det själv – vi skvallrar inte.

Var: De Westelijke Eilanden
Närmaste station: Haarlemmerplein

De Wallen

De-Wallen_Besok-Amsterdam

De Wallen har gott om charmiga små pubar

Du har säkert hört talas om det här området tidigare. Det är mest känt som Red Light District och har anor tillbaka till 1300-talet, med en labyrint av gränder och kanaler där du hittar all möjlig vuxenunderhållning. Överallt syns rödupplysta ‘peeskamers’ – rum med prostituerade bakom fönster.

Det kan låta sliskigt, snuskigt och inte så lite syndigt. Men det är inte farligt och alla de traditionella pubarna är värda ett besök, bara de. Sedan staden inledde det så kallade Project 1012 – ett försök att rensa upp distriktet – har här också poppat upp en del trendiga, nya ställen. Håll utkik efter gallerier, musikstudior och utställningar i exklusive Oude Kerk, och hippa caféer som Quartier Putain och Mata Hari.

Var: De Wallen
Närmaste station: Dam

De Dam

De-Dam_Besok-Amsterdam

Parkera cykeln på De Dam och utforska området till fots istället

Dam är kanske det första ställe du ser när du anländer. Detta centrala torg har en gången damm för Amstelfloden och gatorna Rokin och Damrak var en del av floden själv. Det märkligt formgivna nationalmonumentet restes till minne av de som stupade under andra världskriget och användes av hippies som sovplats på 1970-talet.

Idag är Dam framförallt hem för 4:e majfirandet, kungliga palatset, Nieuwe Kerk, Madame Tussauds och miljoner duvor och statyer. För en trevligt sightseeing-promenad, gå upp längs den smala teatergränden, kallad Nes.

Var: De Dam
Närmaste station: Dam

De Nieuwmarkt

De-Nieuwmarkt_Besok_Amsterdam

Nieuwmarkt efter mörkrets inbrott

När det gäller karisma är Nieuwmarkt en av få platser som slår Dam. Här slår Amsterdams historiska hjärta som hårdast, inte minst på grund av Waag, en av de äldsta, icke-religiösa byggnaderna i staden. Här brukade förresten kriminella avrättas förr i tiden.

Idag hålls en marknad på lördagar, där du bland annat kan köpa ekologisk ost. Många mysiga pubar och matställen ligger också utspridda kring torget. På nyårsafton samlas många människor utomhus för att titta på stadens fyrverkerier och på våren hålls konserter och filmvisningar en vecka i rad.

Var: De Nieuwmarkt
Närmaste station: Nieuwmarkt

De Nieuwe Hoogstraat

De-Nieuwe-Hoogstraat_Besok_Amsterdam

Fönstershopping längs De Nieuwe Hoogstraat

De Nieuwe Hoogstraat är ett mikrokosmos av Amsterdams historiska centrum. Längs denna smala shoppinggata hittar du all elegans och alla klichéer staden är känd för.

Gatan är svår att missa när du promenerar runt i stadens gamla kärna och det är en av de mest tättrafikerade sträckorna, både för fyrhjulingar och tvåhjulingar. Det är hektiskt och mångskiftande, med allt från konstaffärer till rökdoftande kaféer. Ett perfekt smakprov av Amsterdam och ett måste om du bara har någon dag att utforska staden.

Var: De Nieuwe Hoogstraat
Närmaste station: Nieuwmarkt

NDSM Werf

NDSM-Werf_Besok_Amsterdam

Hippa NDSM Werf sett från vattnet

På andra sidan vattnet hittar du ett Amsterdam som är helt annorlunda. Det tar bara en kort stund med färja, men ute vid NDSM docklands pågår en spännande utveckling. Stora, industriella baracker och kranar återanvänds och förvandlas till konstateljéer, restauranger, hotell och spännande kulturhubbar. Det är inte konstigt att företag som MTV, Red Bull och National Geographic förlagt sina verksamheter hit.

Trots all action är det länge tills NDSM blir överbefolkat och urvattnat. Kolla in kulturagendan för att se vad som händer. Den kan verka lite tom men en eftermiddag är det i alla fall värt att spendera här.

Var: NDSM Werf
Närmaste station: Färja, NDSM Werf

De Jordaan

De-Jordaan_Besok_Amsterdam

De Jordaan i höstskrud – som ett vykort!

Jordaan-området är ett kluster av vackra gränder, elva kanaler och 1600-talsbyggnader längs västra kanalringen. En gång var området tätbefolkat och fullt av framförallt arbetare, men idag är det ett välbärgat distrikt med hög status.

Som turist i Amsterdam är det lätt att förlora sig här totalt, men börja gärna vid loppmarknaden Noordermarkt. Beta sedan av de vackra byggnaderna, kajerna och pubarna i den ordning du känner för. Glöm inte heller att besöka statyn över nationalhjälten och trubaduren Johnny Jordaan på Elandsgracht. Det är lätt att förstå att en miljö som denna inspirerat en musiker.

Var: De Jordaan
Närmaste station: Marnixplein

Tweede Tuindwarsstraat

Tweede-Tuindwarsstraat_Besok-Amsterdam

Här har du inga problem med att hitta en pizza…

Precis som Amsterdams inofficiella Chinatown är de Zeedijk, är dess Little Italy ett område som heter Tweede Tuindwarsstraat. Det är litet och upptar bara en (1) gata i det romantiska Jordaan-området, men oj, vad mycket Italien man får in på liten yta.

Prova stans bästa pizza på La Perla eller smaka på glassen hos Monte Pelmo. En annan favorit är Cafe de Tuin. Området lever upp på sommaren, med konstgallerier och vintagebutiker, och gatorna fylls av uteserveringar. Det är hektiskt och högljutt och väldigt trevligt.

Var: Tweede Tuindwarsstraat
Närmaste station: Marnixplein

De Negen Straatjes

De-Negen-Straatjes_Besok_Amsterdam

Vill du shoppa kan du lätt slå ihjäl en hel dag i De Negen Straatjes

Amsterdams legendariska “nio gator” omfattar alla kanalnära gator mellan Raadhuisstraat och Leidsegracht. Området är särskilt populärt bland mode- och matälskare. Här hittar du allt från belgisk choklad till skojiga tandborstar, bröllopsklänningar till lyxunderkläder. Och allt från skejtskor till Karl Lagerfeld. I stort sett alla typer av specialbutiker finns här, plus frisörer, kaféer, barer och gallerier. Egentligen är det märkligt att så mycket ryms på så liten yta, men det gör det. Det är svårt att lista highlights en Negen Straatjes har en webbsida du kan läsa, som även finns på engelska.

Var: Mellan Raadhuisstraat och Leidsegracht
Närmaste station: Spui

De Haarlemmerdijk

Haarlemmerdijk_Besok_Amsterdam

Cyklister i De Haarlemmerdijk

De Haarlemmerdijk är tidlöst hippt och en perfekt motpart till alla tråkiga shoppingkedjor och gallerior. Allt på “Dijk” osar kvalitet, till exempel herr-presentbutiken Concrete Matter eller de smöriga croissanterna på Mediterranee. 2ForJoy säljer hemrostat kaffe och Jutka & Riska gamla antika prylar. Kookboekenwinkel säljer endast kokböcker och Jordinos bara glass. Det är lätt att spendera en hel dag här – och alla dina besparingar.

Var: Haarlemmerdijk
Närmaste station: Haarlemmerplein

Blijburg aan Zee

Blijburg-aan-Zee_Besok-Amsterdam

Skylten påminner om Vegas, men du är kvar i Amsterdam

Även stadsbor kan vilja känna sanden mellan tårna emellanåt. Det är då det är bra med ett ställe som Blijburg Beach – en “city beach” som inte ligger direkt vid havet. Blijburg drivs av sköna typer och har flyttats runt från plats till plats flera gånger. Den senaste platsen, Ijburg, är helt rätt och drar till sig gott om hippies, hipsters och barnfamiljer med hundar. Kolla in programmet på förhand eller kom förbi på söndagar och se solen gå ned.

Var: Pampuslaan 501
Närmaste station: IJburg

Hitta en flygbiljett till Amsterdam

Vill du ha mer inspiration inför resan? Besök momondos blogg och läs om sköna, gratis grejer att göra i Amsterdam och ladda ned vår gratis reseguide momondo places (tillgänglig enbart för iPhone).
Relaterat