DiscoverReserekommendationer

7 tips på spännande och populära museer i Sverige

Det finns många spännande museer i Sverige som passar både stora och små besökare. Oavsett om du vill uppleva det unika, välbevarade 1600-talsskeppet på Vasamuseet i Stockholm, eller njuta av svensk modernism på Göteborgs konstmuseum så kommer vår lista med populära muséer att ge dig flera bra tips på trevliga utställningar runt om i landet som hela familjen uppskattar.

Om du vill besöka flera museer i Sverige kan du välja att köpa Kulturavskortet som ger dig hela 50 % rabatt på mer än 300 olika museer i hela landet. Detta kort ger dig dessutom möjlighet att besöka varje museum ett obegränsat antal gånger. Här köper du ditt kulturarvskort.

Vasamuseet – Ett av våra mest populära museer i Sverige

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_VASA_MUSEUM_GettyImages

I Sverige finns det mängder av intressanta museer att besöka och en av våra största kulturskatter i landet är det välbevarade Vasamuseet som du hittar på Djurgården, endast några minuters promenad från Östermalm. Detta är ett av våra mest populära muséer i Sverige och här kan du betrakta det vackra 1600-talsskeppet som sjönk utanför Stockholm år 1628. Du som vill veta mer om skeppet kan också boka en guidad tur.

Muséet är öppet varje dag från juni till augusti mellan 08.30 och 18:00 och du betalar mellan 170–190 kronor för vuxna beroende på om det är hög-eller lågsäsong. Barn under 12 år får dock besöka museet gratis. Du som vill besöka Vasaskeppet ofta kan också välja att köpa Vasamuseets egna årskort. Här kan du läsa mer om vilka utställningar och biljetter som finns tillgängliga på Vasamuseet.

I vår cityguide hittar du alltid många tips på roliga sevärdheter och nöjen i Stockholm.

Hitta boende på Östermalm

Lär dig mer om bilar på Volvo-museet i Göteborg

THEME_CAR_VINTAGE_GettyImages

Volvo-museet ligger på Göteborgs största ö, Hisingen, och här hittar du en stor samling av bilar, bussar och flygmotorer från Volvo. Samlingen innehåller allt från äldre fordon till mer moderna bilmodeller. På museet hittar du även prototyper till olika fordon som aldrig nådde produktion. Läs mer om Volvo på museets egna hemsida:

Mer praktisk information om Volvo-museet

car

Inträdet till museet ligger på 170 SEK för en vuxenbiljett, 80 SEK för en ungdomsbiljett för dig som är mellan 16–19 år, samt 40 SEK för barn mellan 7–15 år. Det finns även prisvärda grupp- och familjebiljetter att nyttja för dig som besöker museet i grupp. Volvomuseet är öppet måndag till fredag från 10:00 till 17:00 och under lördag och söndag från 11:00 till 16:00. Tänk på att byggnaden är stängd under vissa storhelger och röda dagar.

Vill du lära dig mer om vad man kan göra när man är på besök i Göteborg? I vår cityguide
hittar du fler tips på trevliga nöjen och sevärdheter runt om i staden .

Ta del av kultur, djur och andra spännande nöjen på Skansen

THEME_ANIMAL_PEACOCK_GettyImages

Skansen är ett av landets mest populära turistmål och på den stora anläggningen finns det möjlighet att ta del av upplevelser som passar hela familjen. Du kan bland annat besöka parkens stora djuranläggningar där du hittar allt från krokodiler och exotiska fåglar, till varg och mård, och andra nordiska djur. Här kan du läsa mer om djuren som bor på Skansen.

Parken ligger ute på Djurgården i Stockholm. Biljettpriset varierar beroende på om du besöker Skansen under hög-eller lågsäsong, men vanligtvis betalar du mellan 160–200 SEK för dig som är vuxen eller pensionär. Entrébiljetter för barn ligger för närvarande på mellan 30–70 SEK. Öppettiderna i parken varierar också kraftigt efter säsong, men Skansen är vanligtvis öppet mellan 10:00 till 16:00 under lågsäsongen och mellan 10:00 till 18:00 eller 10:00 till 22:00 under högsäsongen.

Skansen satsar på kulturbevarande åtgärder

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_SKANSEN_GettyImages

På Skansen arbetar man hårt för att bevara traditioner och den svenska kulturen på flera olika sätt. Du hittar bland annat flera vackra kulturhistoriska byggnader på området som ger dig en liten inblick i hur livet såg ut i landet för flera hundra år sedan. Skansen ger dig även möjlighet att ta del av spännande och traditionsenliga firanden under högtider som påsk, valborg, midsommar och jul. Parken har förstås också flera andra trevliga temadagar och event som höstmarknader och trädgårdsdagar som du givetvis är hjärtligt välkommen att delta i.

Hitta boende i Norra Hisingen

Upptäck Marinmuseet i Karlskrona

THEME_SHIP_STEERING_WHEEL_GettyImages

På detta spännande museum får du lära dig mer om det svenska sjöförsvarets historia, från 1500-talet och ända fram till idag. I samlingen finns det hela 50 000 olika föremål som består av en blandning av fotografier, ritningar och böcker, och här får du också möjlighet att utforskaen äkta ubåt.

Det kostar inget att besöka Marinmuseet och under sommarmånaderna är byggnaden öppen varje dag från 10:00 till 17:00. Även restaurangen på området har öppet under samma tider som själva museet. Läs mer om Marinmuseet och vad du kan göra på anläggningen här: https://www.marinmuseum.se/besok-oss/oppettider

Det spektakulära samemuseet Áttje hittar du i Lappland

museum

I Lappland hittar du det unika fjäll- och samemuseet Áttje där du kan lära dig mer om den samiska kulturen. Anläggningen är byggd som en hage för renar och tar dig med in till samlingarna. I utbudet av permanenta utställningar hittar du bland annat utställningar om dräkter och smycken.

Museet ligger på centrala Kyrkogatan i Jokkmokk och det kostar 100 SEK i entréavgift för vuxna, medan barn under 16 år går in gratis i vuxnas sällskap. Du kan också köpa ett årskort på museet för 170 SEK. Anläggningens öppettider varierar beroende på om du vill besöka Áttje under hög-eller lågsäsong. Här hittar du mer information om de olika utställningarna.

Hitta boende i Jokkmokk

Upptäck Hallands Kulturhistoriska Museum i Varberg

old town

På Hallands kulturhistoriska museum hittar du flera spännande utställningar om människors liv i Halland samt information om Hallands län, ända från stenåldern till modern tid. En av de största och mest populära utställningarna på Hallands kulturhistoriska museum är utställningen om Bockstensmannen, de välbevarade kvarlevorna från en man som dödades under 1300-talet. På muséet hittar du även flera spännande målningar och föremål, bland annat den kulknapp som sägs ha dödat Karl XII.

Museet, som ligger i Varbergs fästning, är öppet under tisdag till söndag från 10:00 till 16:00 och biljettpriserna ligger på 100 SEK för dig som är vuxen medan du som är student eller pensionär betalar 80 SEK för en entrébiljett. Barn och ungdomar från 0–19 år får gå in gratis., Biljetterna köper du i museets receptionsområde. Läs mer om de olika biljettyperna och vilka utställningar som finns tillgängliga på Hallands Kulturhistoriska Museum.

Hitta boende i Varberg

Upptäck lokala och internationella utställningar på Borås konstmuseum

museum-of-art

Du som uppskattar intressanta konstutställningar från 1900-talet till nutid, från både mindre lokala förmågor till större internationella konstnärer, får inte missa Borås konstmuseum som ligger i centrala Borås. Här hittar du hela 5000 verk av konstnärer som Lena Cronqvist och Anna Sjödahl med flera. På museet hittar du också flera intressantatillfälliga utställningar som byts ut efter hand.

Borås konstmuseum huserar på hela tre våningar och i museets ateljé kan du prova på att skapa egna verk. Byggnaden innehåller också flera av Lars Tunbjörks spektakulära fotoverk samt en gedigen samling av verk som fokuserar på rörlig bild.

Det är gratis att besöka Borås konstmuseum samt att delta på muséets alla visningar. Under sommarmånaderna är byggnaden öppet från tisdag till söndag mellan 12:00 och 16:00. Här finner du mer information om Borås Konstmuseum: https://boraskonstmuseum.se

Hitta boende i Borås