Utflyktsmål i Skåne: Tips för spännande sevärdheter för familjen

Njut i Söderåsens nationalpark

Ta med hela familjen på en mysig utflykt till Söderåsens nationalpark i nordvästra Skåne. Givetvis är det naturen och utomhusupplevelsen som står i centrum här. Det finns många fina promenadstråk och vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad att ta sig an. Ravinen Skäralid som är åtta kilometer djup och Kopparhatten med sin fantastiska utsikt är några av besökarnas favoriter. I nationalparken finns något för alla, småttingarna kan gå på tipsrunda vid Naturum, se vad som gömmer sig i stubben eller vem som bor i holken. I Söderåsen kan du förutom att vandra även rida, cykla, fiska, paddla kanot, bada och spela golf. Här finns också Skånes högsta punkt, 212 meter över havet. Vill du lära dig mer om Söderåsen och nationalparken finns det möjlighet att boka guidade turer.

Äventyr på Kullaberg och grottorna

Kullabergs naturreservat ligger vackert på en halvö i Kattegatt och är perfekt för en utflykt över dagen med fina vandringar i naturen. Njut av den härliga bokskogen ovanför Ranvik som på våren är full av vitsippor. Har du riktig tur kanske du här även får se kronhjort. Kullaberg står verkligen i kontrast mot resten av det närliggande landskapet med sina branta stup mot Öresund och Skälderviken. Är du lagd åt det äventyrliga hållet finns det över 100 grottor i olika storlekar att utforska kring dessa branter. Josefinelustgrottan eller Visitgrottan är väl värda ett besök men det finns många fler. Det kan bli riktigt brant på vissa ställen så det gäller att hålla tungan rätt i mun om du är i närheten av de stupande partierna.

Upptäck vackra Österlen

Österlen är något som du definitivt inte får missa i Skåne. Denna vackra plats längs Östersjöns kust med äppelodlingarna i Kivik, fina vandringsleder och massor av konst är förstås ett måste. På Österlen ligger Stenshuvud nationalpark med milsvid utsikt över havet och vandringsleder i lövskogen. Brösarps backar är också ett stopp att bocka av med sina böljande kullar perfekt för en picknick, är du här rätt tid på året kan du dessutom ha lyckan att hitta svamp eller bär. Österlen är ett konst-mecka och när du rullar längs kusten passerar du skyltar till flera olika gallerier och ateljéer som bjuder in till ett stopp. Om du är riktigt intresserad av konst arrangeras konstrundan varje år kring påsk.

Besök ett av alla Skånes slott

Visste du att det finns över 200 slott och herresäten i Skåne? Dessa bär på mycket historia och har en arkitektur värd att beskåda. Flera av slotten ger besökare möjlighet att upptäcka dess trädgårdar, vrår och hemligheter och på vissa av dem kan du även övernatta eller avnjuta en slottsmiddag. Det vackraste av dem alla är kanske Sofiero slott med sina tinnar och torn precis utanför Helsingborg. Här finns även en magnifik slottsträdgård att strosa runt i och ett café för att avnjuta en gofika. För en övernattning du sent ska glömma bör du ta dig till Örenäs slott. Det är ett vackert barockslott som byggdes för nästan precis 100 år sedan. Ett annat imponerande slott är Svaneholms slott som är öppet för allmänheten med både restaurang och museum.

Gå på loppmarknad

Under sommarmånaderna kryllar det av loppmarknader i Skåne. Det är svårt att vara här utan att åka förbi åtminstone en loppis. Det finns flera större loppisar som arrangeras av olika föreningar eller idrottsklubbar både på landsbygden och inne på Malmös torg. Men under ett besök i Skåne kommer du definitivt ramla över någon av alla gårdsloppisar längs vägarna. Håll ögonen öppna för de där klassiska hemgjorda skyltarna som guidar dig ner längs en mysig grusväg till en lada eller ett uthus fullt av gamla fynd. På Österlen ligger Mariedalsgård som har loppmarknaden Mariedals antikt. Här kan du göra dina kap i en äkta lantlig skånegård. I Simrishamn kan du varje lördag mellan april och oktober bege dig till den välkända loppisen med namnet ”Suckarnas gång”. Här finns över 150 olika loppisstånd.

Mys i naturen i Häckeberga


Häckeberga naturvårdsområde består av flera naturreservat perfekta för en dagsutflykt. Ett av reservaten heter kort och gott Häckeberga och här finns inte bara vackra vandringsleder utan också chans att få se rådjur, dovhjort och rovfåglar. Har du tur kanske du även får se en lövgroda. Häckeberga naturreservat ligger öster om det lilla samhället Genarp på Romeleåsens sluttningar. Romeleåsen erbjuder 3 mil av vindlande stigar i makalös natur för den som vill cykla mountainbike. I närheten ligger också det underbara renässansslottet Häckberga slott. Vill du ta äventyret till nästa nivå kan du övernatta i Camp Häckeberga på en avskild holme i sjön. Där kan du avnjuta kokkaffet ur kåsa direkt från den öppna elden för att nästa dag prova någon av alla aktiviteter som erbjuds.

Strandhäng i Sandhammaren

Sveriges bästa och vackraste strand? Ja, det är många som enats om att Sandhammaren på Skånes sydöstra spets är nummer ett i vårt avlånga land. Den kritvita, mjuka, finkorniga sanden saknar motstycke och strandens som löper många kilometer längs kusten är imponerande. De karaktäristiska sanddynerna har flera mysiga gropar där du får vara ifred och kan avnjuta din matsäck. Det är en perfekt strand för ett dopp i det blå, men se upp för undervattensströmmarna som ibland utgör en fara. I den omkringliggande naturen med tallskogen finns ett rikt djur- och fågelliv och även Sveriges sydligaste älgstam, har du tur kanske du får se dem? Vid vissa parkeringar finns toaletter och det är inte långt till närmaste kiosk som säljer glass.

Klättra i trädtopparna i Löddeköpinge

Vill du verkligen ha en dag full av ett ovanligt äventyr ska du bege dig till Ålstorp som ligger utanför Löddeköpinge, mittemellan Malmö, Helsingborg och Eslöv. Här kan du klättra bland trädtopparna på olika höghöjdsbanor. En höghöjdsbana är en mix av klättring, sport, lek och äventyr mitt bland trädens grenverk. Högt ovan marken är det som att gå en hinderbana där du måste ta dig an ett antal olika prövningar. Allt från balansgång på stockar, gå över repbroar, åka ziplines och ta dig igenom ett trassligt spindelnät. Det är äventyrsföretaget Treewalker som har flera banor av olika svårighetsgrad, varav den högsta och svåraste ligger på hela elva meter över marken. Du är hela tiden säkert inkopplad med sele och får en genomgång på plats för att förstå hur allt fungerar.

Cykla dressin

Att cykla dressin är både roligt, vackert och en annorlunda upplevelse. Det passar perfekt för alla åldrar och är en rolig aktivitet för familjen. I Skåne finns möjlighet att cykla dressin på flera håll. Det är bara att packa matsäcken och trampa iväg genom vackra fält, förbi sjöar och via grönskande landskap till mysiga skogar. Utanför Ljungbyhed i nordvästra Skåne kan dressincyklingen kombineras med en kanotpaddling – paddla åt ena hållet och cykla dressin tillbaka. Både Österlen, Romeleåsen och Broby har dressincykling. Alla unika på sitt sätt med olika längd på turen. Österlen med sträckan genom Fyledalen är kanske den vackraste av dem alla. Här cyklar du genom ett naturreservat och förbi Banvaktens kiosk, en utmärkt rastplats för den som vill fylla på energin med kaffe, glass eller våfflor.

Dalby stenbrott

Dalby Stenbrott

Vill du ha en mysig badplats att spendera dagen på? Packa ned fikat och bege dig till Dalby stenbrott. Det gamla stenbrottet ligger vackert inbäddat i bokskogen i naturreservatet Knivsåsen. Vattnet är härligt rent och klart och värms snabbt upp på sommaren. För de minsta finns en liten sandstrand och för våghalsar finns bra klippor att hoppa från. Om du tröttnar på bad och slapp finns det många stigar i naturreservatet att utforska, ge dig ut på små äventyr mellan åsar, kärr och bokskog. Du kan promenera runt hela stenbrottet eller gå den vackra 15 km långa Skrylleslingan. Dalby stenbrott är en populär plats för bad tack vare hur smidigt det är att ta sig hit med både buss, bil, cykel eller till fots.

Få fler idéer till semester i Sverige