preloadEn spektakulär vy över Kreta, Grekland.
Ranking

Europas bästa öar

Vi vill ge resenärer chansen att upptäcka några av Europas främsta ö-destinationer. Därför samlade vi in data för 70 öar baserat på sju olika kategorier och 19 unika faktorer. Detta för att avgöra vilka öar som kan erbjuda turister både den bästa allroundupplevelsen och en skräddarsydd semester.

covid-19-mmTänk på att kontrollera de senaste restriktionerna för destinationen innan du planerar din resa. Vår interaktiva karta ger dig realtidsuppdateringar om COVID-19-restriktioner och inresekrav för olika länder runt om i världen. Ta reda på mer

De bästa europeiska ö-destinationerna

Ö-semestrar har alltid varit eftertraktade bland resenärer då de erbjuder en avslappnande kontrast till det hektiska vardagsliv som många av oss lever. Med kritvita sandstränder, palmer, vajande hängmattor och turkosblått vatten är en ö-vistelse som balsam för både kropp och själ för den i behov av avkoppling.

Vi funderade på vad det egentligen är som gör vissa öar till oemotståndliga semesterparadis. Vår analys av detta har tagit hänsyn till totalt 70 europeiska ö-destinationer baserat på 19 unika faktorer.

Varje ös betyg härleddes från det viktade genomsnittet av alla faktorer och presenteras på en skala från 1–100. För bättre tydlighet har vi presenterat värdena för de enskilda faktorer nedan.

* Prisfaktorer för restauranger och lokala kostnader: I de fall där data för större städer på öarna inte fanns tillgängligt användes genomsnittliga, landsomfattande priser.
** Biluthyrningspriser: I de fall då uppgifter om biluthyrning inte fanns tillgängliga (t.ex. på grund av öns storlek) undantogs vikten för biluthyrningspris i beräkningarna och summan av vikterna justerades därefter.

Faktorerna som presenteras finns med i de ursprungliga datavärdena, men den totala poängen presenteras på en skala mellan 1-100, där 100 är bäst, baserat på normaliseringsberäkningarna. Se den fullständiga metodiken för mer information. 

Väder

sunbathing – Temperatur under högsäsongen (genomsnitt i grader (°C))

temperature – Temperatur under lågsäsongen (genomsnitt i grader (°C))

rain-drops – Nederbörd under högsäsongen (mm/per månad)

umbrella-1 – Nederbörd under lågsäsongen (mm/per månad)

Pris

bed-kingHotell (genomsnittligt pris per natt)

carBiluthyrning (genomsnittligt pris per dag)

meal – Restaurang (3-rätters måltid för 2 pers.)

credit-cardLokala priser (mat + lokala transportkostnader)

Tillgänglighet

plane-take-off-forwardAntal flyg per vecka (från Europas fastland)

Saker att göra

person-walking – Vandringsleder (antal)

poi-1 – Platser på UNESCO:s världsarvslista (antal)

Barnvänlighet

beachSandstränder (antal)

emoji-joyfulNöjesparker (antal)

terrace-1 – Strandhotell (i % av alla hotell)

COVID-19-säkerhet

covid-19-shield – % av befolkningen som vaccinerats

distance-seating – Befolkningstäthet

group-1 – Popularitet (% andel hotellsökningar)

Hållbarhet

medal-copyHållbara stränder (med blå flaggscertifiering)

eco – Andra hållbara initiativ (antal)

Insikter för studien

För denna studie delades rankningarna in i sju kategorier: väder, tillgänglighet, pris, saker att göra, barnvänlighet, COVID-19-säkerhet samt hållbarhet. Vi delade sedan upp dessa kategorier i totalt 19 faktorer, var och en med olika vikter på en skala från 1–5 (lågt till högt). Vikten bestämdes utifrån faktorns totala betydelse för öns status som drömdestination.

Öarna med de bästa betygen rankades vanligtvis högt för en viss rad faktorer så som väderförhållanden, överkomliga priser, ett rikt utbud av aktiviteter och underhållning för barn samt ett stort antal hållbara stränder. De öar som och andra sidan rankades något lägre i analysen var de som fick sämre betyg till följd av ogynnsamma väderförhållanden, höga priser och få vandringsleder och färre stränder med blå flaggcertifiering.

Kreta, Grekland

#1 Kreta

Grekland

Teneriffa, Spanien

#2 Teneriffa

Spanien

Cypern, Cypern

#3 Cypern

Cypern

Lanzarote, Spanien

#4 Lanzarote

Spanien

Gran Canaria, Spanien

#5 Gran Canaria

Spanien

Mallorca, Spanien

#6 Mallorca

Spanien

Sicilien, Italien

#7 Sicilien

Italien

Fuerteventura, Spanien

#8 Fuerteventura

Spanien

Sardinien, Italien

#9 Sardinien

Italien

La Palma, Spanien

#10 La Palma

Spanien

Därför fick Kreta, Teneriffa och Cypern toppbetyg

Kreta har fantastiska väderförhållanden, rimliga priser för boende, restauranger och lokala kostnader (mat och transport). Kreta hade också det högsta antalet hållbara sandstränder bland alla de öar som togs med i vår analys.

Teneriffa har å andra sidan fantastiska väderförhållanden året runt, hög tillgänglighet (med många flyg i veckan från fastlandet i Europa) och bra hotellpriser. Ön har också det största antalet vandringsleder för den som vill uppleva naturen, vilket gav ön höga poäng inom detta område.

Även Cypern fick höga poäng för nästan alla faktorer. Bra väderförhållanden, billig biluthyrning, goda vandringsmöjligheter samt många UNESCO-listade sevärdheter och stränder säkrade ön en 3:e plats i vår ranking.

Metodik

De bästa öarna för olika semestertyper

Ta en titt på de olika semestertyperna nedan för att se öarna som toppar listorna för de olika kategorierna. För varje semestertyp har vi även lagt till en tabell med slutresultaten för alla analyserade öar samt faktorerna som bidrog till deras slutliga rangordning.

De bästa öarna för en strandsemester

#1 Kreta, Grekland

För den här kategorien tog vår analys hänsyn till öarna med höga temperaturer, blå flaggscertifierade sandstränder samt låga nederbördsnivåer. Här glänste Kreta med sitt klimat som gjort för slappa dagar på stranden.

 

Hitta flyg till Kreta

Kreta är den bästa ön för en strandsemester.

De bästa öarna för en aktiv semester

#1 Teneriffa, Spanien

Med sin naturliga skönhet, många möjligheter till upptäcktsfärder och två UNESCO-listade sevärdheter toppar Teneriffa listan över aktiva semesterdestinationer. Tillsammans med Teneriffa har även Island och Mallorca mycket att erbjuda ö-resenären på jakt efter utomhusäventyr.

Vandringsled på Teneriffa, Spanien.

 

Hitta flyg till Teneriffa

De bästa öarna för en barnsemester

#1 Kreta, Grekland

Denna kategori fokuserar på bekvämlighet och saker att göra för hela familjen när du befinner dig på resande fot. Nöjesparker, sandstränder och strandhotell är några av anledningarna till att Kreta kammar hem första platsen i vår ranking av öarna som har något för alla.

 

Hitta flyg till Kreta

En barnfamilj som njuter av sin ö-semester.

De bästa öarna för en avskild semester

#1 Hiiumaa, Estland

Ön Hiiumaas låga invånarantal och relativt låga popularitet gör den till den perfekta destinationen för den som vill njuta av ö-livet i avskildhet. Här får du chansen att både upptäcka magnifika sevärdheter och lära känna några av Estlands lyckligaste invånare! Denna estländska ö följs av Lewis and Harris samt norska Lofoten, vilka alla utklassar Mallorca i denna kategori tack vare sina goda möjligheter till avskildhet.

Fyren på Hiiumaa, Estland.

 

Hitta flyg till Estland

De bästa öarna för en semester under lågsäsong

#1 Kanarieöarna, Spanien

Kanarieöarna är perfekta att besöka under lågsäsongen då du får chans att njuta av fantastiskt väder under avkopplande, dagslånga utflykter i den magnifika skärgården. Då alla sju Kanarieöar ligger nära varandra och har liknande väderförhållanden har vi rankat dem tillsammans. I denna kategori fick även öar som Cypern och de grekiska Kykladerna höga poäng.

Hitta flyg till Kanarieöarna

Imponerande utsikt över Kanarieöarna under lågsäsongen.

De bästa öarna för en budgetsemester

#1 Bozcaada, Turkiet

Denna kategori består av faktorer som priser för biluthyrning och hotell samt för lokal shopping och andra transportmöjligheter. Detta är av stor vikt för många som letar efter ett semestermål, och med sina höga poäng är Bozcaada som klippt och skuret för den som reser på en budget. Andra budgetdestinationer i närheten av de turkiska öarna är Grekland, Spanien och Portugal, vilka alla erbjuder resenärer chansen att njuta av sin semester till fullo, utan att kostnaderna skenar iväg. Däremot kan det vara bäst att undvika platser som Mykonos i Grekland för den som vill spara några slantar. Detta då denna ö har några av de högsta genomsnittskostnaderna för boende med priser som till och med toppar våra nordiska öar.

Utsikt från slottet Tenedo på Bozcaada, Turkiet.

 

Hitta flyg till Turkiet

Metodik

Data för sju kategorier har samlats in för att ranka europeiska öar som semestermål. Dessa kategorier är väder, tillgänglighet, priser, saker att göra, barnvänlighet, COVID-19-säkerhet och hållbarhet.

Inom dessa kategorier har totalt 19 faktorer definierats för att ge en så omfattande översikt som möjligt. Dessa täcker aspekter som är viktiga för resenärer då det gäller att ta ett beslut om vilken ö som utgör den bästa semesterdestinationen.

Totalt har 70 europeiska öar inkluderats i denna analys. Återstående europeiska öar har uteslutits på grund av brist på data eller information.

Data har hämtats från källor som besökts mellan den 15 juni och 18 juli 2021. De insamlade siffrorna baseras på de senaste tillgängliga uppgifterna. Se hela listan över datakällor.

  1. För var och en av de 17 faktorerna har en vikt som indikerar dess betydelse tilldelats (1= lägst, 5= högst). Hållbara (rena) stränder och antal vandringsleder anses vara den främsta drivkraften för öturism vilket är anledningen till att dessa faktorer har tilldelats störst vikt (5). Detta åtföljs av väderfaktorerna (genomsnittliga temperaturer och nederbörd under högsäsongen), genomsnittliga hotellpriser samt antal sandstränder. Lägre vikter har tilldelats faktorer så som sevärdheter på UNESCO:s världsarvslista, andra hållbara initiativ, väder under lågsäsong och andra aspekter som inte anses vara de viktigaste drivkrafterna för ö-semestermål under högsäsongsmånaderna.
  2. Värdena inom varje faktor normaliserades först med hjälp av formler: poäng = 10 * (x – min (X)) / (max (X) – min (X)) och poäng = 10 – 10 * (x – min (X) ) / (max (X) – min (X)) för inverterade värden (t.ex. för priser där ett lägre värde är bättre).
  3. Faktorernas vägda genomsnittliga poäng har beräknats för varje ö.
  4. Slutligen har den vägda genomsnittliga poängen för faktorerna normaliserats med poängformeln = 99 * ( ( (x – min(x) ) / ( (max(x) – min(x) ) ) + 1 för att nå slutresultatet på en skala mellan 1 och 100 (med 1 som lägsta poäng och 100 som högsta).

Samma procedur har tillämpats separat för utvalda faktorer för att bestämma rankningen för 6 olika semestertyper:

  1. Faktorer för öar för strandsemestrar: Temperaturer under högsäsongen, nederbörd under högsäsongen, hållbara stränder (blå flaggcertifiering), sandstränder, strandhotell
  2. Faktorer för aktiva ö-semestrar: Vandringsleder, sevärdheter på UNESCO:s världsarvslista
  3. Faktorer för ö-semestrar med barn: Sandstränder, nöjesparker, strandhotell
  4. Faktorer för avskilda ö-semestrar: Befolkningstäthet, popularitet (andel hotellsökningar)

Datakällor & faktordefinitioner

Väder

Väderkategorin består av fyra faktorer:

Temperaturer under högsäsongen

Genomsnittliga temperaturer (i grader (° C)) i en större stad på ön under högsäsongsmånaderna: juni – september.
Källor: World Meteorological Organization (WMO), Climate-Data.org, DMI, Weatherbase

Nederbörd under högsäsongen
Genomsnittlig nederbörd (mm per månad) i en större stad på ön under högsäsongsmånaderna: juni – september.

Källor: World Meteorological Organization (WMO), Climate-Data.org, DMI, Weatherbase

Temperaturer under lågsäsongen
Genomsnittliga temperaturer (i grader (° C)) i en större stad på ön under lågsäsongsmånaderna: oktober – maj.
Källor: World Meteorological Organization (WMO), Climate-Data.org, DMI, Weatherbase

Nederbörd under lågsäsongen
Genomsnittlig nederbörd (mm) i en större stad på ön under lågsäsongsmånaderna: oktober – maj.
Källor: World Meteorological Organization (WMO), Climate-Data.org, DMI, Weatherbase


Prissättning

Priskategorin består av fyra faktorer:

Hotellpriser
Genomsnittligt hotellpris (€) per natt för standard dubbelrum för alla hotelltyper. Priser baserade på sökperioden 2021/01/01 – 2021/07/04 för reseperioden: 2021/01/01 – 2021/12/31. Priserna konverterades från USD enligt valutakursen den 16 juli 2021.
Källa: momondo:s interna data

Priser för biluthyrning
Genomsnittliga biluthyrningspriser (€) per dag för alla biltyper. Priser baserade på sökperioden 2021/01/01 – 2021/07/04 för reseperioden: 2021/01/01 – 2021/12/31. I de fall då uppgifter om biluthyrning inte fanns tillgängliga (t.ex. på grund av öns storlek) undantogs vikten för priser för biluthyrning från beräkningarna och viktsumman justerades därefter. Priserna konverterades från USD enligt valutakursen den 16 juli 2021.
Källa: momondo:s interna data

Restaurangpriser
Genomsnittligt pris (€) för en trerätters middag för 2 personer på en restaurang med priser i medelklass i en större stad på respektive ö. I fall där inga uppgifter fanns på stadsnivå användes data på landsnivå.
Källa: Numbeo (hämtat den 7/07/2021)

Lokala priser
Inkluderar en sammanfattning av kostnader (€) för:
1) En cappuccino
2) En standardkorg med produkter: inhemskt öl (0,5 liters flaska), vatten (1,5 liters flaska), ägg (vanliga) (12), kycklingfiléer (1 kg), lokal ost (1 kg), 1 limpa färskt vitt bröd (500 g ), tomat (1 kg) en flaska vin (mellanprisklass))
3) Taxistart (normal taxa)
4) Enkelbiljett för kollektivtrafik
Detta beräknades för större städer på ön. I fall där inga uppgifter fanns på stadsnivå användes data på landsnivå.
Källa: Numbeo (hämtat 07/07/2021)


Tillgänglighet

Antal flyg i veckan
Genomsnittligt antal veckovisa flyg från det europeiska fastlandet (bland 750 flygplatser).
Källa: momondo:s interna data


Saker att göra

Kategorin för saker att göra består av två faktorer:

Vandringsleder

Det totala antalet stigar och leder på ön, inklusive vandringsleder, löpspår och utsiktsleder.

Källa: Alltrails.com (hämtat den 24 juni 2021)

Sevärdheter på UNESCO:s världsarvslista

Det totala antalet platser på UNESCO:s världsarvslista på öarna.

Källa: UNESCO:s världsarvslista


Barnvänlighet

Kategorin för barnvänlighet består av tre faktorer:

Nöjesparker

Det totala antalet vatten- och nöjesparker på öarna (exklusive de som markerats som permanent stängda) baserat på data som samlats in från Google Maps.

Källa: Map data ©2021 Google

Sandstränder

Det totala antalet sandstränder på en ö baserat på data som samlats in från Google Maps.

Källa: Map data ©2021 Google

Strandhotell

Andelen strandhotell i % beräknat på alla hotell i större städer på öarna.

Källa: momondo:s interna data


COVID-19-säkerhet

Säkerhetskategorin COVID-19 består av tre faktorer:

Befolkningstäthet

Den totala befolkningen på ön dividerat på den totala landarean (km2).
Källa: Wikipedia

% av befolkningen som vaccinerats

Andelen av befolkningen som blivit fullt vaccinerade mot COVID-19 i landet som respektive ö tillhör.

Källa: Our World In Data (data från 14 juli 2021)

Popularitet

Beräknat som den procentuella andelen hotellsökningar i en större stad på ön bland alla hotellsökningar som gjorts över öarna som analyserats.
Källa: momondo:s interna data


Hållbarhet

Hållbarhetskategorin består av två faktorer:

Blå Flagg

Det totala antalet stränder med blå flaggcertifiering på ön. Du kan läsa mer om programmet för blå flaggcertifiering här.

Källa: Blue Flag

Hållbara initiativ

Antal program/erkännanden från oberoende källor för hållbara initiativ på öarna som inkluderar: Åtagande att använda ren energi, antal biosfärreservat och globala geoparker från UNESCO och/eller erkännande från den Europeiska kommissionens RESponsible Islands Awards.

Källa: The Clean Energy for EU Islands Secretariat, UNESCO Biosphere Reserves & Global Geoparks, Europeiska kommissionen