DiscoverReseupplevelser

De bästa destinationerna för ensamresenärer

Det finns mycket få saker som ger mer spänning än att resa ensam. Möt nya vänner, upptäck den stora vida världen på egen hand, lär dig kanske till och med något om dig själv – var helst du och din ryggsäck än beger er så är upplevelsen väl värt besväret.

Här är vår lista på de säkraste och mest spännande platserna att resa till för tillfället som ensamresande globetrotter.

Split, Kroatien

 

Att promenera omkring i Split är som att promenera omkring i den romerska eran. Ruinerna av Diocletianus palats, byggt på 300-talet eKr, är en del av Splits gamla stadsdelar med historiska byggnader och smala gator innanför fästningens murar. Gå genom Bronsporten, en av fyra portar, som nu endast består av pelare och delar av valv, så kommer du till strandpromenaden Riva.

Kolla in grönsaksmarknaden och fiskmarknaden i vardera änden för färska livsmedel, men de finaste skaldjursrätterna hittar du om du äter lunch i en av de typiska vinkällarkrogarna, såsom Konoba Matejuska. Det finns många vandrarhem i Split som riktar sig till ensamresande där man kan umgås – och pubrundor och nattklubbsutflykter finns i överflöd. Ta hand om din baksmälla med en snäll runda picigin (bollsport i vattenbrynet som uppfanns i Split) på stranden Bačvice, eller håll igång tempot med en segelutflykt längs Dalmatia-kusten för ett par dagars skoj.

Sök flyg till Split

Baños, Ecuador

 

Hyr en mountainbike och cykla längs Ruta de las Cascadas. Upplev branta stigningar genom tjock regnskog och förbi dånande vattenfall. Baños (bad på spanska), som namnet antyder, är en stad som är känd för sina naturbad som får sitt flöde från Tungurahua-vulkanens varma källor. Sjunk ner i termalbaden i La Piscina de la Virgen vid foten av ett stort vattenfall. Om du vill ha en bild att skryta med inför vännerna hemma tar du bussen till Casa del Arbol. En hög gunga hänger ner från en trädkoja – när du väl kommer i rörelse känner du att du flyger över regnskogen på armlängds avstånd från den aktiva vulkanen. Även om detta är en av de säkraste städerna i landet så förekommer det snatteri. Håll dina värdesaker utom synhåll, undvik att gå hem sent på natten, och om du vill ta ut pengar – gör det på dagtid och undvik att bära med dig stora summor kontanter.

Sök flyg till Quito

Gyeongju, Sydkorea

 

Att resa ensam i Gyeongju är en resa mot inre frid, särskilt när du strosar genom Gyeongjus historiska områden. Templet Bulguksa är upptaget på UNESCO:s världsarvslista och är ett mästerverk av buddhistisk konst och hyser en mängd nationella skatter i Sydkorea.

Gamla pagoder, broar och trappor leder till Buddha-statyer i brons och sariras (buddhistiska reliker). Glöm inte att höja blicken och titta upp – under tempeltaket finner du färgglada dekorationer och lotusmotiv.

Kombinera detta besök med ett besök i den fantastiska Seokguram-grottan, bara en kort vandring från templet. Den sittande Buddhan, omgiven av stenskydd, är så skör att besöken hålls korta och fotografering inte är tillåten. Följ Buddhans blick ut och betrakta utsikten från grottan som sträcker sig över berget Tohamsan mot det Japanska havet. Komplettera friden med ett lugnt besök i nationalparken Gyeongju eller ta dig lite längre bort till Homigot-stranden i grannstaden Pohang. Två gigantiska händer sträcker sig ut från havet och kustlinjen – händer av harmoni och samexistens. Stick fötterna i sanden och sträck armarna mot skyn – njut.

Sök flyg till Busan

Florianópolis, Brasilien

 

Floripa, som det lokalt kallas, är en paradisö för studenter och backpackers som söker den perfekta stranden och de perfekta festerna. De gula valven på Mercado Público rymmer en mängd hantverksstånd och butiker med lokala livsmedel – om du var tvungen att välja ben enda, så sätt tänderna i ett rejält fat med anchova grelhada (grillad eller stekt blåfisk). Eftermiddagen tillbringas bäst genom att sola på någon av de 40 stränderna på ön – det svåraste är att välja mellan det till synes otämjda Praia do Matadeiro och beach-bar-beströdda Jurerê. Dagens liv förvandlas till upprymdhet när nattklubbarna höjer volymen på sina neonbelysta dansgolv. På promenaden tillbaka hem kan du stanna upp och beundra ljuset från hängbron Hercilio Luz som speglas i de vatten som leder till fastlandet Florianópolis.

Sök flyg till Florianópolis

Dublin, Irland

 

Dublin ståtar med sin rika 1000-åriga historia sida vid sida med sin livfulla internationella befolkning och moderna arkitektur. Det är näst intill omöjligt att inte falla för Dublins motstridiga charm. För den resande bokmalen finns det stadsturer genom små kullerstensgator, förbi gamla klocktorn och georgiska radhus där tungviktare som Oscar Wilde, James Joyce och Bram Stoker en gång bott. Förlora dig i några av Dublins många lummiga områden som till exempel Phoenix Park och dess hjordar med vackra vilda rådjur. Vägen till en irländares hjärta går genom smaklökarna, i denna nation som är känd världen över för sin glada läggning. Ta dig ner till en traditionell viktoriansk pub (det känns om det finns en i nästan varje gathörn!), styr stegen mot baren, innan du vet ordet av sitter du och dricker Guinness med dina nya bästa vänner. Du behöver inte gå ut och söka efter att ha roligt i Dublin, det roliga hittar dig.

Sök flyg till Dublin

Havanna, Kuba

 

Om du söker lite krydda och sensualitet inför nästa ensamresa så är Havanna ett bar ställe att åka till. Säkerheten för resenärer (särskilt de som reser ensamma) tas på allvar här, vilket innebär att du kan hitta många flerspråkiga poliser i de livligare stadsdelarna, som dessutom ofta delar med sig av tips om var man bäst äter eller dricker något. Sätt tänderna i rykande heta stekta kroketter som serveras av gatuförsäljare, betrakta dagens Kuba med sina hippa kubanska företagare som säljer sina lokalt producerade varor i trendiga butiker, verkstäder och caféer i den 500 år gamla stan, La Habana Vieja. Resan blir inte komplett utan en promenad längs Malecón och beskåda amerikanska vintage-bilar och koloniala byggnader – som håller på att förfalla men som är märkligt levande. Om du verkligen vill smälta in med Habaneros (invånarna i denna elektriska stad) ska du ta med dig ett par sköna skor och en flaska vin och tillbringa den tropiska kvällen med att dansa längs hamnen.

Sök flyg till Havana

Fiji

 

Det är ingen mening att förneka det: Fiji är fantastiskt. Den kristallfärgade kusten och de palmkantade strändern utgör en symbol för vykortsromantik, och du kan vara säker på att denna isolerade skärgård som vilar djupt på södra Stilla havet är något av ett smekmånadsparadis. Med totalt 332 öar finns det emellertid stora möjligheter att undkomma alla turturduvor och hitta ditt egen paradisbo.

När du känner dig klar med allt solande och slappande kan du få en kick av att utforska Fijis kantiga charm. Bara 30 minuters bilresa från huvudstaden Suva ligger ligger Colo-i-Suva, en regnskog med några av Fijis mest spektakulära vandringsleder, alla med en kör av melodisk fågelsång. Om du föredrar vattendjur finns det exotiska fiskar och mjuka korallrev under Fijis azurblå vatten. Vill du ha sällskap? Lokalbefolkningen är kända för att vara väldigt trevliga och tillmötesgående, särskilt mot ensamresande. Spendera en kväll i stan, prata med folk och prova lite färsk Kokoda (Fijis motsvarighet till ceviche). Fiji-livsstilen är avspänd och bekväm och den är lätt att gilla.

Sök flyg till Fiji

Toronto, Kanada

 

Nästan alla städer brukar beskrivas som “färgstarka” eller “livliga”, men smältdegeln Toronto lever verkligen upp till epiteten. Här talas 200 språk och befolkningen är på 6,1 miljoner. En ensam resenär kommer känna sig som hemma på nolltid i denna världens mest mångkulturella stad.

Den bästa tiden att besöka Toronto är i sommarhettan, när gatorna är fulla av lokalbefolkning och likasinnade resenärer sugna på festival. Beaches International Jazz Festival är en av de största, med 24 dagar av gratis, öppna konserter under juli månad, med några av de största namnen på jazzscenen. Eller släpp loss på Caribana Festival som uppmärksammar stadens karibiska tradition, med vad som sägs vara Nordamerikas största gatufestival.

Sök flyg till Toronto

Thimpu, Bhutan

 

Om du tycker om att resa ensam är du förmodligen inte rädd för att ta ledningen när det gäller att utforska nya gränser. För en riktigt livsbejakande och självständig reseupplevelse är Bhutan platsen att besöka.

Bhutan är berömt för sina kloster i bergen och det faktum att deras “lycklighets-BNP” är högre än deras riktiga BNP. Trots det öppnades landet upp för turister för bara 30-talet år sedan, vilket innebär att det fortfarande är relativt opåverkat av influenser från väst.

Man är faktiskt så rädd om sitt kulturarv i Bhutan att man bara släpper in resenärer på förhandsgodkända och förhandsbetalda gruppresor, där en rad exotiska resor erbjuds den nyfikne resenären som vill utforska detta mystiska buddhistiska kungarike (ensamma backpackers kan hitta privata resor med möjlighet till personlig flexibilitet).

Och Bhutanborna älskar att festa! Festivaler med mat, musik och dans arrangeras under hela året i Bhutan, vilket innebär att när helst du väljer att besöka landet finns det alltid något att fira.

Sök flyg till Paro

Juneau, Alaska

 

Man är inte helt ensam någonstans, men i Alaska kommer man i alla fall riktigt nära ensamheten. Av de två miljoner människor som reser hit varje år är 16 % ensamresande på sommaren och upp till 72 % på vintern*.

Hit reser man för att koppla från kaoset i resten av världen och blicka ner i avgrunden på dramatiskt vackra glaciärer, promenera genom nationalparker som är en och en halv gånger så stora som Schweiz eller njuta av djurlivet med bland annat grizzlybjörnar.

Naturen är ständigt närvarande här, så när du tar dig ut ur den söta men sömniga huvudstaden Juneau, ska du vara beredd på att leka utforskare. Om du lyckas borra dig igenom isen kan du prova att pimpla på Tracy Arm Fjord. Sedan kan du ta dig ombord på en båt ut till Inside Passage och beskåda de verkliga härskarna i denna kalla vattenvärld – späckhuggare!

Sök flyg till Juneau

Queenstown, New Zeeland

 

 

Nya Zeeland är en oerhört välkomnande plats att resa till, perfekt för ensamresenärer som vill träffa andra ensamresande globetrotters som landar här för att njuta och ha roligt.

Du kan utforska Sagan om Ringen-relaterade saker i och runt huvudstaden Wellington, men om du är en sann adrenalinsökare tar du dig till Queenstown. Denna charmiga sjöstad förtjänar sannerligen epitetet ’världens äventyrs-huvudstad’ med en miljon besökare per år, grupper och ensamresenärer, som kommer hit för att njuta av forspaddling, bungyjumping eller utförsåkning i svarta pister i bergskedjan Remarkables.

Sök flyg till Queenstown

Göteborg, Sverige

 

Göteborg puttas ofta ut ur rampljuset av Stockholm, men om vi ska ranka trevliga städer är ordvitsarnas huvudstad ett klockrent besöksmål för ensamresenären. Ofta är den dessutom billigare än Stockholm, särskilt om du reser ensam.

Oavsett om solen skiner eller inte kan du följa doftstråket till Göteborgs botaniska trädgård, en de mest blomstrande trädgårdarna i hela Europa. Sedan kan du ta något att äta på Stora Saluhallens matmarknad och bege dig till Paddan båtturer. Deras avslappnade kryssningar ger en fin vy över stan från de gamla kanalerna från 1600-talet och under resan passerar du under 20 broar.

Men det fins inte bara gamla fästningar i denna pittoreska hamnstad. Det finns även en hel del nytt att se i Göteborg, som utgör en grogrund för några av landets skarpaste nya talanger inom design. En tur längs Magasinsgatan är alltid trevligt och här hittar du också det världsledande mode- och konsthantverksmuséet Röhsska.

Sök flyg till Göteborg
Vill du få mer inspiration? Kolla in vår lista med 20 ovärderliga tips för ensamresande och våra tips om de bästa sätten för att möta lokalbor under resan
*Statistiken bygger på Alaska besöksstatistikprogram (AVSP) från 2011
Relaterat
Ranking: Europas bästa öar
1 min. läsning

Ranking: Europas bästa öar