preloadbarselsferie-featured-low-res.jpg

Vem säger att man behöver sätta sitt resliv på paus när man har utökat familjen med en liten ny? Så behöver inte tillfället vara, och det kan faktiskt vara en riktig rena rama barnleken att resa med en bebis, om du bara finner det riktiga resmålet.

Många resande föräldrar menar faktiskt att ju tidigare du reser med din bebis desto bättre. Det enda man ska vara uppmärksam på vid valet av semestermål under bebisresan, är att man bör undgå platser med malaria och andra tropiska sjukdomar. Där utöver är det också en fördel att låta vårdcentralen göra en undersökning, om nu olyckan skulle komma farande där ute. Och så må det självklart gärna vara ett behagligt klimat, en barnvänlig lokalbefolkning, bra utbud på hotell, samt en drös av upplevelser, så du och familjen kan åka tillbaka efter familjesemestern med baggagen full av härliga minnen. Läs också våra bästa tips att resa med barn.

Ut från de kriterierna har vi här i artikeln kommit fram till 10 av de bästa resmål med bebis. Trevlig reslust och härlig bebissemester!

Mauritius

MAURITIUS_PADDLEBOARD

Den afrikanska östaten Mauritius är ett superbra val till föräldrar som drömmer om att resa under bebisåren. Östaten ligger öst om Madagaskar och skapar ramarna för en bebissemester i ett härligt tropiskt klimat, där du varken ska bekymra dig om tropiska sjukdomar eller farliga djur. Mauritius är berömt för sina kilometerlånga palmstränder, gröna sockerrörsplantager, invånare från kolonitiden och inte minst den unika blandningen av det kreolska och franska köket.

Östaten är egentligen en populär och exklusiv charterdestination, där av är priserna lite högre med skillnad mot resmål i Asien. Till gengäld har du fördelen att många av chartergäster stannar sig bort från hotellet. Det ger dig rikt med möjligheter för att njuta av öns landskap och kultur på egen hand. Mauritius och andra afrikanska resmål är dessutom goda val då det inte är i stort sett ingen tidsskillnad till Sverige. Därmed undgår du att ha en bebis som har problem med att bli van vid den nya dagsrytmen på grund av jetlag.

Hitta flyg till Mauritius

Vietnam

DEST_VIETNAM_HOI-AN

Har du en förkärlek till Thailand men kan gott tänka dig att besöka ett nytt land, då kan du flyga en aning lite längre öst till Vietnam. Denna sydöstasiatiska pärla bjuder nämligen på många av de saker som gör Thailand till ett populärt semestermål. Luxuösa och billiga semesterorter, ett vänligt folkslag, fantastisk natur, härliga badstränder och matkultur utan dess like, listan med bra anledningar till att sätta kursen mot Vietnam på din bebissemester är oändligt lång!

Börja semestern med ett par dagar i hektiska storstaden Ho Chi Minh i Sydvietnam eller i den mer avkopplande Hanoi i Nord. Avsluta därefter bebissemestern med en massa vattenlekar och lek i sanden på stränderna nära spännande Ha Long Bay, vilket är som taget ut från ett äventyr. Glöm inte att åka ut på en segeltur i den vackra bukten innan du flyger hem till Sverige!

Hitta flyg till Vietnam

Mexiko

MEXICO_CANCUN_FAMILY_MOM_DAUGHTER

Även på andra sidan av Atlanten finner du några resor och intressanta upplevelser. Här finns även hotell, resorter eller privata villor för var och ens budget, så alla kan vara med.

Många av semesterorterna i Mexiko är extra familjevänliga med ett stort urval av barnvakter, lekrum och aktiviteter, så barnen kan bli underhållna om föräldrarna har lust till en aktivitet, som kanske inte riktigt är så barnvänlig. Mexiko är nämligen inte enbart ett hem till härliga stränder, sprudlande byar och fascinerande ruiner. Här finner du nämligen också några av världens bästa möjligheter för både dykning med valhajar samt grott- och djungelupplevelser.

Hitta flyg till Mexiko

Sicilien

ITALY_SICILY_SCOPELLO

Tanken på om att spendera flera timmar på ett flyg med ett litet spädbarn verkar helt omöjligt för dig, så behöver du inte släppa drömmen om en semester med bebisen. Även inom Europas gränser finns det nämligen massor av härliga och inte minst varma destinationer, som är perfekta för en bebissemester. Sicilien är en utav flera.

Utöver de gyllene badstränder och det behagliga medelhavsklimatet, är det speciellt maten och gästvänligheten som är värt att framhäva för Sicilien. Ön vimlar med agriturismos; små lantbruk, som är förvandlade till mysiga och hemliga hotell. Här kan bebissemestern tillbringas med familjelekar i poolen eller aktiviteter i den storslagna naturen. Under loppet av dagen blir du bortskämd med läcker hemlagad mat, som äts med utsikten till gårdens mandel-, apelsin- eller persikoträd som pyntar vackert i landskapet.

Hitta flyg till Sicilia

Thailand

THAILAND_KOH_LANTA_KRABI_GETTYIMAGES

En destination som är populärt för småbarnsfamiljer är Thailand. Vad du än är för stora resorts med andra svenska barnfamiljer eller en mer privat strandbungalow långt bort från horderna av turister, så kan du med garanti hitta ett ställe i Thailand som faller dig precis i din egen smak.

Thailand vimlar nämligen av många fantastiska semesteröar, som alla har något gemensamt; att de alla har fantastiska stränder, ljummet badvatten och fantastiskt läcker mat. Thailändarna är dessutom väldigt glada för barn, så bebisen kommer garanterat få en massa uppmärksamhet. Och skulle olyckan vara framme då är man lyckligtvis i goda händer, tack vare Thailands bra sjukvård.

Hitta flyg till Thailand

Sri Lanka

SRI-LANKA_YALA_YALA-NATIONAL-PARK

Vi svenskar har under de senaste åren fått upp ögonen för vilket fantastiskt resland Sri Lanka är. Därför är det också många som drömmer om att få uppleva och njuta av en bebissemester där. Aromatiska teodlingar och kryddodlingar, kilometerlånga palmstränder, ett varierat landskap och djurrike, en fascinerande buddhistisk kultur och gästvänlig lokalbefolkning är endast en handfull av de saker du kan se fram emot att få uppleva på en bebissemester i Sri Lanka. Priserna ligger långt under europeisk standard, och trots att Sri Lankas popularitet stiger stadigt, känns en semester hit ändå som att beträda ett oupptäckt land. Det finns dock många mygg i Sri Lanka, så kom ihåg att ta med myggnät hemifrån, så bebisen undgår att bli stucken.

Hitta flyg till Sri Lanka

Florida

PEOPLE_PERSON_FAMILY_PARENT_CHILD_OUTDOORS_VACATION_TRAVEL_FUN

Om Asien och Afrika låter lite för exotiskt, men du drömmer ändå om sol, strand och fjärran natthimmel, ska kursen styras mot Florida. Den amerikanska solskensstaten har allt! Sol och varma dagar i stort sett hela året om, livlig storstadsstämning i Miami, fantastiska stränder, de avkopplande öarna Florida Keys och världskända nöjesparken i Orlando, om den lilla nykomlingen har större syskon som ska underhållas. Utöver det finns det många andra faktorer som gör USA och Florida till ett av de bästa resmål med bebis. Här finns inga tropiska sjukdomar, det finns inga språkhinder, det är busenkelt att komma runt omkring med en barnvagn i en hyrbil, och så finns det ett stort utbud av nödvändigheter till bebis och föräldrar i de enorma supermarkets.

Hitta flyg till Florida

Norge

NORMWAY_LOFOTEN_THEME_FAMILY_CAR_CAMPING_KAYAKING_TENT

Vem har sagt att bebissemester nödvändigtvis ska vara i liknelse med solsemester? I Skandinavien finns det ett hav av platser som är fantastiska att besöka under bebisåret. Vår favorit är Norge, som har majestätiska fjordar som bör upplevas från vattenytan, som har kryssningståg som bland annat, Hurtigruten, vilket tar er runt från den ena fantastiska naturupplevelsen till den andra.

Utöver det är Norge ett superbra resland, speciellt när du är på resa under bebisåret. Både språk, sjukvård, kultur och vägsystem är nämligen i stort sett identiskt med det vi har i Sverige. Landet ligger endast en kort flyg- eller färjeresa från Sverige. Och så är Norge otroligt vackert land som man bara måste uppleva minst en gång i livet. Så varför inte göre det med bebisen?

Hitta flyg till Norge

Seychellerna

THEME_FAMILY_shutterstock

Så ska kursen riktas igen mot de västafrikanska vattnen. Norr om Madagaskar bredvid Tanzanias kust hittar du Seychellerna, vilket också är ett perfekt val för en bebissemester. Ön bjuder på mycket av de saker som de flesta reser ända till Maldiverna för att uppleva; turkost och kristallklart vatten, frodiga regnskogar, majestätiska berg och några av världens vackraste stränder.

Seychellerna är fri från malaria och har utöver det ett rikt och unikt djurrike. Här kan du bland annat uppleva enorma landsköldpaddor, världens minsta groda och färggranna fåglar. Seychellerna är dessutom ett bra resmål då den största av huvudöarna inte är mycket större än Samsö i Danmark, och på grund av det är det inte långt mellan upplevelserna. Det är en bra sak att ha i tankarna när man reser med en liten bebis, som kanske inte har lust att vara ute mer än ett par timmar åt gången. Är förtjusta i cykelsemester är ön La Dique värt ett besök, där är nämligen bilar inte tillåtna.

Hitta flyg till Seychellerna

Bali

INDONESIA_BALI_NUSA-PENIDA_DIAMOND-BEACH

Vi rundar av med Indonesien som vimlar med den ena efter den andra av vackra öpärlor. Favoriten av dem alla, även för familjer med småbarn, det är Bali. Bali har allt; från en vacker och frodig natur, kritvita stränder och idylliska risodlingar till fantastiska hotell, bra flygförbindelse och en spännande kultur. Bali är känt för sin avslappnande stämning, därför är det god idé att stänga av telefonerna och endast njuta av ro och umgänget med familjen.

Bali är dessutom så pass litet så de korta avstånden till sevärdheterna gör att man smidigt kan ta en kort dagstur med bebisen, och att hinna vända tillbaka till hotellet innan den lilla (eller föräldrarna) blir allt för trött. Har den lilla nykomlingen syskon i skolåldern är Bali också ett perfekt val då det är ett av de få platser i Asien, där det inte är regnsäsong under skolornas sommarlov.

Hitta flyg till Bali

Om författaren

Aleksandra SowaOla kommer ursprungligen från Polen men förälskade sig i Berlin och flyttade dit för många år sedan. Sedan dess har hon absorberat stadens kreativa energi och levt ut sin passion för film, konst och mat från världens alla hörn. Som den foodie hon är utforskar hon de bästa platserna på den kulinariska kartan när hon är på resande fot. Följ Ola på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar