DiscoverResor i Sverige

Sveriges 10 favorit sommarstäder 2017

1)Halmstad, Halland

halland

Halmstad är Sveriges bästa sommarstad 2017! Detta är en stad i liv med en uppsjö av aktiviteter för alla åldrar. Från den 30 juni till 3 juli fylls Halmstads hamn av skolfartyg och marina fartyg i alla dess former då den internationella havskappsseglingen The Tall Ships Races går av stapeln. Ytterligare datum att anteckna i kalendern är 1-3 augusti, då den Internationella Gatuteaterfestivalen drar igång. Här kan du se artister och grupper från världens alla hörn uppträda på gatan.

Staden har även mycket att erbjuda för den konstintresserade, med flertalet konstmuseum och offentlig konst som Carl Milles Europa och Tjuren. Här finner du dessutom cykelstråk, vandringsleder och inte minst vackra stränder – där strand Tylösand är en av stadens absoluta höjdpunkter.

Ystad, Skåne

iStock-533434844

Ystad ger dig känslan av att återvända till en svunnen tid med sina drygt 300 korsvirkeshus. Passa på att ta en promenad längs med Ystads 40km långa kuststräcka eller varför inte slappna av med din närmsta vid spa-hotellet Ystad Saltsjöbad? Med utsikt över bukten i södra Östersjön är ett besök här svårslaget. När du ändå är vid kusten men kanske vill hitta på något mer aktivt, besök då Sandhammaren, som utnämnts Världens största sandlåda av Magasinet Skåne. Ytterligare en höjdpunkt är Kåseberga, där du hittar Sveriges största skeppssättning – Ales stenar. Den omfattar idag totalt 59 stenblock i form av ett 67 meter långt och 19 meter brett skepp.

Visby, Gotland

visby

Gotland är Sveriges största ö och är med sin 800km långa kust en sommardestination som du inte får missa. En av öns absoluta höjdpunkter är staden Visby som varit inskriven på UNESCOs världsarvslista sedan 1995. Här finner du Visbys ringmur som är den största medeltida byggnationen, men det är långt från den enda. Om medeltiden är något som särskilt intresserar dig så missa inte Medeltidsveckan som går av stapeln 6-13 augusti. Medeltidsveckan är ett paradis för alla som gillar tornerspel, marknader, eldshower, sagostunder och mycket mer.

Stockholm, Södermanland och Uppland

stock

Den svenska huvudstaden omnämns ofta som en av de vackraste städerna inte bara i Sverige, utan även i Europa. Stockholm har dessutom blivit utsedd till Sveriges bästa sommarstad många gånger tidigare. Här finns ett överflöd av museer att besöka, som exempelvis Fotografiska, en av världens största samlingsplatser för modern fotografi. Du finner till och med ett museum tilldelat ABBA!

Utöver detta finns även möjlighet till shopping i city, många restauranger med god mat, heta klubbar och coola barer. Eller så kan du lämna city helt och ta dig ut och uppleva Stockholms fantastiskt fina skärgård. Stannar du istället i city ska du definitivt besöka Gamla Stan, där Stockholm grundades 1252. Gamla Stan och intilliggande Riddarholmen är som ett levande och promenadvänligt museum, fyllt av sevärdheter, attraktioner, restauranger, caféer, barer och shopping.

Båstad, Skåne

Foto: mikdam

Båstad är vida känd för den internationella tennisveckan Swedish Open som i år infaller den 16-23 juli. I år firar turneringen dessutom 70-årsjubileum, vilket gör att tennisälskare absolut inte får missa att besöka sommarstaden!

I Båstad kan du också göra annat än att kolla på tennis. Varför inte vandra från kust till kust över Bjärehalvön och avsluta dagen med ett tångbad? Eller spela en runda golf och sänka bollen i ett av de total 126 hålen som finns att välja mellan bland de olika 18-hålbanorna? Möjligheterna är många!

Piteå, Norrbotten

Foto: clu

För många innebär en visit till Piteå en lång resa genom Sverige, men frukta icke! Vid kusten hittar du Pite Havsbad, en av norra Europas största turistanläggningar. Här finns något för alla, oavsett om du söker utmaning, spänning eller avkoppling. Är du dessutom intresserad av musik stannar Per Gessle till här den 29:e juli som en del av hans sommarturné. Också under denna vecka, närmare bestämt 26-30 juli, vaknar staden till liv med gatufestivalen ’Piteå dansar och ler’.

Skulle du besöka Piteå under en annan tidpunkt kan du shoppa i city, spendera lata dagar på stranden eller ta en tur i Bottenvikens skärgård. Här kan man dessutom under sommartid, kanske smått förvånande, faktiskt uppleva landets högsta vattentemperaturer!

Malmö, Skåne

Sommaren i Sveriges tredje största stad är fylld med aktiviteter och evenemang för alla åldrar. Det kanske mest populära evenemanget är Malmöfestivalen som varit en tradition enda sedan 1985. I sommar går festivalen av stapeln den 11-18 augusti, vilket är något du defintivt inte vill missa! Vill du besöka staden en annan tid kan du promenera genom Kungsparken eller ta dig till Lilla Torg, där du hittar fina små affärer och många  sköna uteserveringar.

Reser du till Malmö med tåg behöver du inte gå långt för att hitta mat utöver det vanliga, inne på Malmö Centralstation ligger Nordic Street food. Detta är ett nytt koncept som blandar traditionell nordisk mat med det nya nordiska köket, vilket sedan omvandlas på plats till äkta street food. Vill du sedan ta dig ett dopp finns det ypperliga möjligheter till detta, bland annat i trendiga Västra Hamnen eller mer klassiska Ribersborg.

Rekommenderat hotell: Comfort Hotel Malmö (priserna börjar vid 868 kr per rum, per natt)

Kalmar, Småland

Foto: DutchScenery

I sommar är det dags för Kalmar Stadsfest den 10-12 augusti. Detta är en tre dagar lång festival som erbjuder en härlig blandning av konserter och aktiviteter. Utöver detta erbjuder Kalmar även många aktiviteter och sevärdheter, där Kalmars grandiosa slott är något du inte vill missa.

Är du sugen på ett riktigt äventyr? Då kan du besöka Tingby Gård strax utanför Kalmar där du hittar Europas största dinosaurieutställning. Att möta den värld som existerade för 65 miljoner år sedan är inget du kan göra var som helst!

Skulle du istället vilja se något mer levande och aktivt, men på många sätt lika enastående? Kom då till Kalmar den 19 augusti och bevittna 2 700 triathleter från 50 olika länder kämpa i Sveriges enda fullvärdiga Ironmantävling på långdistans, d.v.s. 3,86 km simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning. Det är inte heller något man ser var dag!

Västervik, Småland

Foto: Reimphoto

På Västervik, skärgårdsstaden i Småland kan du själv välja vilken sorts semester du vill ha. En aktiv resa med kajakpaddling, fiske eller kanske klättring? Eller är du kanske mer intresserad av avkoppling på en klippa ute i skärgården eller en spaanläggning? Här finns något för alla.

Även i evenemangsväg erbjuder Västervik något för alla. Exempelvis har HojRock, som inträffar den 15-17 juni, blivit en av årlig tradition för bikers från hela Europa. Varje år samlas tusentals motorcykelfantaster för att umgås, shoppa på mässan, kolla in tävlingar och rocka loss till kvällskonserterna. Dessutom kommer Visfestivalen hållas vecka 28 (den 13-15 juli) i Stegeholms slottsruin på Slottsholmen, vilket den gjort sedan 1966. Här kan du i sommar se kända svenska artister som Eva Dahlgren, Magnus Carlsson och Miss Li.

Härnösand, Ångermanland

iStock-472073131

Härnösand är en sommarstad med närhet till Världsarvet Höga Kusten och dess skärgård, där det finns många möjligheter för äventyr. Söker du en unik adrenalinkick så kan du ta dig till Skuleberget och Europas största Via Ferrata-anläggning. Här har du möjlighet att uppleva bergsklättring under maximal säkerhet. Flera hundra kraftiga bergsöglor har borrats in i Skulebergets 250 meter höga östbrant och genom bergsöglorna har ca 1300 meter stålvajer dragits, fördelat på 4 leder av olika svårighetsgrader.

Vill du uppleva något mindre ansträngande är en av stadens sevärdheter Hemsö fästning, ett topphemligt underjordiskt fort från kalla kriget. Härifrån skulle 500 man försvara Sverige vid ett eventuellt anfall. Vidare kan du också besöka Härnösands bilmuseum, som är Sveriges största. Här kan du bland annat se tvåhundra bilar, motorcyklar och mopeder med mera.

Relaterat