Flightstatus
Ankomster och avgångar
Expertråd
Flygrutter

Örnsköldsvik flygplats (OER) Flygstatus och flygplatsguide

1 vuxen
0 väskor
Utsedd till vinnare av Europas bästa reseapp 2023

Flygstatus - Örnsköldsvik flygplats

Sök efter flygstatus för alla flyg som anländer och avgår från Örnsköldsvik flygplats
eller
Thu 5/1
2:00 pm

Flyg med avgång från Örnsköldsvik flygplats

Thu 5/1
2:00 pm

Flyg som ankommer till Örnsköldsvik flygplats

Thu 5/1
2:00 pm

Örnsköldsvik flygplats: Expertråd och rekommendationer

Den erfarna reseförfattaren Malin Hefvelin delar med sig av de bästa tipsen och rekommendationerna innan du bokar ett flyg med Örnsköldsvik flygplats.
Malin Hefvelin
11 December 2024

Örnsköldsvik Airport (OER) ligger drygt tre mil utanför centrala Örnsköldsvik. Med sitt läge mitt emellan Umeå Airport och Hudiksvall Flygplats utgör den lilla smidiga flygplatsen en oumbärlig transportnod för hela Höga kusten-regionen och en bra bit in i landet. Hit kommer både affärsresenärer och fritidsresande som ska flyga till eller från Stockholm. Flygplatsen har också charterflyg till varmare breddgrader för ett enklare semesterresande.

Att anlända till Örnsköldsvik Airport med bil

Det är relativt lätt att ta sig till och från Örnsköldsvik Airport om man har egen bil. Då parkerar man gratis i upp till 16 dygn på parkeringen som ligger 300 meter från terminalens ingång. Där brukar det finnas gott om plats, jag har aldrig upplevt att det har varit fullt.

De parkeringsplatser som ligger närmast terminalen kostar att stå på, och det går att betala med kort och med parkeringsappar som Easypark. Det är smidigt att ställa sig här om man till exempel bara ska resa över dagen och är lite sent ute. Det finns också 10 platser för elbilsladdning, som man aktiverar med appen InCharge. Har man tur och får skjuts finns det en hämtnings- och avlämningsplats precis utanför flygplatsens stora entré där man får stå i upp till fyra timmar mot en mindre kostnad.

Taxi och hyrbilar vid flygplatsen bör förbokas

Direkt utanför ankomstterminalen finns en taxistation. Här står ibland bilar som har lämnat av en passagerare tidigare, men man ska inte räkna med att det finns taxibilar här.

Taxibolagen som trafikerar Örnsköldsvik Airport är Örntaxi, Flygtaxi, Taxi Örnstaden, samt Starcab. Örnataxi är det största bolaget med flest bilar. Jag tycker det är absolut enklast att boka en taxi redan i förväg. Eftersom man lämnar sitt flightnummer vid bokning så har taxibolaget koll på eventuella förseningar och anpassar hämtningstiden efter det. Förbeställda taxibilar väntar tills alla passagerare kommit ut ur terminalen, något som är enkelt eftersom bagagebandet syns genom fönstret ut till taxiparkeringen. Ingen passagerare riskerar därmed att bli frånåkt.

Resa utan förbokning

Att ta taxi är det vanligaste sättet för resenärer att ta sig in till stan. Om det bara står en eller ett par bilar vid taxistolpen brukar det gå jättebra att dela, upplever jag. Folk brukar bara bli glada för att dela på kostnaden och få lite sällskap.

Har man inte förbeställt sin taxi och det inte finns några taxibilar inne så går det bra att boka en bil när man har landat. Den brukar komma inom 10-15 minuter om det inte är väldigt sent på kvällen. Alla bolag har en egen disk där telefonnumret står. Vid flygplatsens infodisk hjälper de gärna till att ringa taxi också, de har snabbnummer till alla bolag.

Det finns inga delningsappar som Uber eller Bolt i Örnsköldsviksregionen, men däremot finns finns flera hyrbilsfirmor med service på flygplatsen, bland annat Europcar och Hertz. Det går i dagsläget inga flygbussar till eller från Örnsköldsvik Airport.

Incheckning och säkerhetskontroll

För snabbast passage genom incheckningen brukar jag checka in online och ha ett digitalt boardingkort, men det går också bra att välja personlig incheckningsservice om man har frågor eller särskilda önskemål. Det kan dock vara lite kö om många väljer personlig incheckning eller i samband med charterflygningarna.

Reser man med incheckat bagage måste man ändå alltid gå via incheckningsdisken för att få bagagetaggar utskrivna, så jag brukar försöka hålla mig till en mindre kabinväska så att jag slipper det helt. För reguljärflygen öppnar incheckning och bagageinlämning en timme före avgångstid och stänger 30 minuter senare, medan den för charter öppnar två timmar innan avgång och stänger en timme innan avgång.

Eftersom Örnsköldsvik är en relativt liten lokal flygplats så går det oftast mycket smidigt att komma igenom säkerhetskontrollen. Säkerhetskontrollen ligger bara några steg ifrån incheckningsdiskarna och består av en station. Det kan därför bli lite kö på morgonen, men det tar sällan mer än 3-4 minuter eftersom reguljärplanen bara tar 50 personer.

På Örnsköldsvik Airport har man modern säkerhetsutrustning och man kan därför låta datorn eller läsplattan ligga kvar i väskan genom röntgenapparaten, vilket underlättar. Flyger man charter tar det ofta lite längre tid, men ingen blir någonsin kvarlämnad här, utan alla hinns med.

Destinationer och flygbolag

Tre bolag flyger idag till och från Örnsköldsvik Airport: PopulAir, Kroatienspecialisten samt Aventours. Populair flyger till och från Stockholm Arlanda International Airport (ARN) tre till fyra gånger per dag utom på lördagar. Croatia Airliners flyger charterflyg till Split (SPU) i Kroatien för Kroatienspecialistens räkning under sommarhalvåret, medan Aventours flyger till Ayia Napa på Cypern ett par gånger under året.

För att göra det enklare för reguljärresenärer från Örnsköldsvik som ska vidare till andra destinationer efter Stockholm har PopulAir ett avtal med SAS som innebär att man kan checka in bagaget direkt till sin slutdestination. Det betyder att man slipper hämta ut bagaget på Arlanda och checka in det igen, och istället kan ägna transfertiden åt att shoppa, äta något eller läsa en bok.

Resa med djur

Det går utmärkt att resa med tillåtna djur till och från Örnsköldsvik Airport, så länge flygbolaget har godkänt det. Det finns möjlighet till rastning utanför flygplatsen innan säkerhetskontrollen. Eftersom det är korta avstånd på flygplatsen går det ganska snabbt att ta sig ut efter en flight med en hund som behöver lätta på trycket. Djur får vistas i alla offentliga utrymmen förutom inne på restaurangen på grund av allergikänslighet.

Gratis wifi och laddning

Över hela flygplatsen finns ett pålitligt, gratis wifi. Jag upplever att det till och med går utmärkt att strömma film för det mesta här. Det driftsäkra nätet gör också att digitala boardingkort går fint att använda, även om jag personligen alltid laddar ner digitala boardingkort till telefonen eller tar en skärmdump för att vara på den säkra sidan. Det finns också gott om laddningsmöjligheter för mobiltelefoner och datorer vid gaten, liksom flera vägguttag om laddningsplatserna skulle vara upptagna.

Mat och shopping

Det finns bara en restaurang på flygplatsen, The Chef, som är en popup av en större restaurang inne i Ö-vik. Den är dock bara öppen i samband med charteravgångar, men har då en gedigen meny med lokala och internationella smaker som oxchili med västerbottenost och min personliga favorit som både är fräsch och mättar bra: räkmacka på focaccia med syrad rödlök.

Vid övriga tider finns varumaskiner att handla ifrån där man bland annat kan hitta dryck, choklad, chips och annat snacks som kan stilla suget innan resan. Alla varumaskiner accepterar vanliga betal- och kreditkort. Bra att veta är att flygplatsen bjuder alla resenärer på gratis kaffe, te och varm choklad från automaterna som kompensation för det sparsamma matutbudet vid reguljära flygningar till och från Stockholm. Det är bara att välja drycken så kostar det ingenting.

Det finns ingen taxfree-butik på flygplatsen, så mitt tips är att handla souvenirer innan, ifall man inte vill komma tomhänt till förväntansfulla barn och anhöriga därhemma.

Att se runt flygplatsen

Många som reser hit kommer för den vackra naturen och den unika geologin vid Höga kusten. Jag gillar området kring Skuleberget med storslagna vyer över hav och skog, och att vandra längs den dramatiska kustlinjen och njuta av frisk norrlandsluft.

Skärgården är full av små pärlor till öar utströdda med röda sjöbodar. Mitt i den norrländska skärgårdsmagin tronar Ulvöns Astrid-Lindgrenska stugidyll där jag upplevt många fina sommardagar, och bland annat ätit välsmakande surströmming som fortfarande tillverkas på ön.

Kuriosa om flygplatsen

Örnsköldsvik Airport är närapå själv en sevärdhet med sin ansenliga ålder. Flygplatsen öppnades redan 1961 och har sedan dess varit en transportknutpunkt för regionen. Trots att den är relativt gammal känns den modern och fräsch. Örnsköldsvik Airport är en beredskapsflygplats, vilket innebär att flygplatsen är redo att öppna upp för militärflyg inom loppet av en timme dygnet runt, hela året.

2015 blev flygplatsen först i världen att fjärrstyras på distans. Det betyder att flygledarna inte längre sitter i tornet vid startbanan, utan i Sundsvall, 20 mil söderut. Lite som ett dataspel helt enkelt, vilket är häftigt att tänka på när man startar eller landar på Örnsköldsvik.

Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter.


Relaterade sidor för Örnsköldsvik flygplats