
Flygstatus - Köpenhamn Kastrup flygplats
Sök efter flygstatus för alla flyg som anländer och avgår från Köpenhamn Kastrup flygplatsFlyg med avgång från Köpenhamn Kastrup flygplats
Flyg som ankommer till Köpenhamn Kastrup flygplats
Köpenhamn Kastrup flygplats: Expertråd och rekommendationer
Den erfarna reseförfattaren Jakob Øster delar med sig av de bästa tipsen och rekommendationerna innan du bokar ett flyg med Köpenhamn Kastrup flygplats.
Köpenhamns flygplats, eller Kastrup som den officiellt heter, är Skandinaviens största flygplats räknat till antal passagerare. Den ligger huvudsakligen i Tårnby kommun, men en liten del av flygplatsen ligger i Dragør. Flygplatsen har cirka 23 000 anställda, vilket gör den till Danmarks största arbetsplats på en och samma adress. Det är också min hemflygplats och jag har flugit in och ut från den otaliga gånger under de senaste cirka 30 åren då jag har haft turen att besöka alla världens länder. Under den tiden har flygplatsen utvecklats enormt.
Hitta runt
CPH består av fyra terminaler, varav en är stängd sedan länge och en annan är lite hemlig och används sällan. Alla inrikes- och utrikesflyg går för närvarande från terminalerna 2 och 3, som ligger i anslutning till varandra och är lätta att navigera. Resenärerna behöver inte de pendeltåg eller transferbussar som ofta används mellan terminalerna på andra flygplatser.
Terminal 1, som tidigare var inrikesterminal, består av sju sammankopplade paviljonger och har varit stängd sedan 2015.
Även om många kanske inte är medvetna om det, använder vissa VIP-flyg fortfarande den något hemliga men ikoniska Vilhelm Lauritzen-terminalen som ritades av arkitektbyrån med samma namn. Vilhelm Lauritzen-terminalen var ursprungligen flygplatsens första passagerarterminal och med sin modernistiska 1930-talsdesign och sitt särpräglade korrugerade tak är den idag en kulturminnesmärkt byggnad. Terminalen kan hyras för företagsevenemang och används ofta när vi tar emot statsöverhuvuden och kungligheter i Danmark.
Att ta sig till sin gate på Köpenhamns flygplats kan kräva en rejäl promenad. Till exempel uppskattar flygplatsen själv att det tar 14 minuter att nå Terminal 3:s E- eller F-gater i lågprisområdet. När min egen familj flög med Ryanair till Edinburgh fick det min son att ställa frågan: ”Måste vi gå hela vägen till Skottland, pappa?”
Området med lågprisflygbolagen erbjuder en futuristisk och minimalistisk design med få faciliteter. Observera att det finns färre platser än vid andra gates, och jag tycker att det kan vara svårt att hitta någonstans att sitta i den här delen av flygplatsen. Förutom en 7-Eleven finns det inga restauranger eller butiker inom räckhåll. Vill du shoppa eller äta på restaurang måste du göra det innan du beger dig ut i ut i lågprisområdet.
Lågprisflygbolag har vanligtvis en vändningstid på bara en halvtimme från det att flygplanet anländer till gaten tills det måste lämna igen. Så ombordstigningen är vanligtvis supereffektiv så länge det inte finns några ändringar i avgången, och i allmänhet är lågprisflyg från Köpenhamns flygplats ett bra alternativ för dem som vill resa billigare och inte har något emot en bra promenad.
Faciliteter på flygplatsen
Överlag är flygplatsen modern och välfungerande och erbjuder fantastiska butiker, barer och restauranger som representerar ett stort antal av Danmarks ledande varumärken, till exempel: Lego, Georg Jensen, Carlsberg, Lagkagehuset, Bülow Lakrids och Mikkeller. I det sistnämnda mikrobryggeriet brygger man en fantastisk Airport IPA, som är exklusiv just för flygplatsen. Flera ölentusiaster pekar ut just denna plats som en seriös kandidat till världens bästa flygplatsbar. Min favoritrestaurang på Köpenhamns flygplats är den amerikanska biffrestaurangen MASH.
Kritik som riktas mot flygplatsen är bland annat prisnivån som, i likhet med många moderna flygplatser, är ganska hög. Dessutom kritiseras CPH ibland för att ha för få eluttag för laddning, så se till att ta med en powerbank. Slutligen får den långsamma bagageutlämningen många redan trötta passagerare att snabbt tappa humöret.
Tack och lov har flygplatsen de senaste åren arbetat hårt för att minska tiden det tar för dig att bli kärt återförenad med din väska. Ändå är leveranstiden fortfarande betydligt längre än på den närmaste tyska flygplatsen i Hamburg. Däremot kan du snabbt få upp humöret igen genom att beställa en korv med allt i varmkorvvagnen som ligger perfekt och strategiskt precis intill bagagebandet. “En død hund med dej og hele farveladen” (en död hund med deg och alla färger) smakar särskilt gott om du varit borta från Danmark länge.
Den hemliga ingången
Om du är allergisk eller bara inte gillar parfym eller vill hålla dina barn borta från hyllorna med taxfree-sötsaker, är ett bra knep att svänga skarpt vänster i korridoren strax efter säkerhetskontrollen och gå in i väntrummet via den “hemliga ingången” helt förbi Taxfreebutiken. Man måste passera genom två stängda dörrar, så det är inte direkt uppenbart att det finns en passage om man inte vet det. Personligen önskar jag att det fanns fler sådana här ingångar för att förhindra att min kära fru shoppar så mycket.
När man kommer genom denna utgång finns ett litet mysigt område till vänster. Här finns sittplatser, några gater, lampor, träd och högt i tak. Det är en magisk liten plats på flygplatsen om du behöver en liten paus.
Servicecenter och säkerhetskontroll
På mina många flyg från CPH är det lyckligtvis väldigt få gånger jag upplevt långa köer vid passkontrollen eller säkerhetskontrollen. Men visst kan det hända. Ett bra tips är att du kan kontrollera beräknad väntetid på flygplatsens hemsida hemifrån, och på så sätt undvika överraskningar. Även under årets stora resdagar rensas kön oftast snabbt genom en effektiv bemanning.
Familjer med barn under sex år – liksom alla inrikespassagerare, SAS Plus- och Business-biljettinnehavare – har fri tillgång till fast-track genom säkerhetsområdet, som också är känt för sin barnvänliga personal. Alla dessa faktorer har säkert bidragit till att flygplatsen tidigare har vunnit pris för att ha världens bästa säkerhetsområde.
Lounger
Flygplatsen erbjuder ett antal utmärkta lounger. För att få tillträde krävs vanligtvis antingen Priority Pass, Gold, Diamond eller en Business-biljett med lämpligt flygbolag. SAS-loungen är den överlägset största på flygplatsen och min personliga favorit. Den är uppdelad så att SAS Plus-resenärer har tillgång till bottenvåningen, medan Guld- och Diamantkortinnehavare har tillgång till första våningen, där det finns varm mat och tillgång till två vilohytter. För att få tillgång till SAS-loungen krävs minst en SAS Go-biljett.
Andra lounger inkluderar: Adventure Lounge (efter passkontroll i icke-Schengenområdet), Carlsberg Aviator Lounge, Aviator Apartment Business Lounge och Aspire Lounge. De olika loungerna har främst möbler i dansk design och är typiskt öppna från morgon till kväll.
Gemensamt för de olika loungerna är att man kan köpa tillträde. Fördelen med detta är att du får tillgång till mat, dryck och avkoppling under exklusiva förhållanden till ett pris som bara är något högre än vad en måltid och en öl kostar på de flesta flygplatsrestauranger.
Med familjen på flygplatsen
Köpenhamns flygplats är ett mecka för barnfamiljer. Här finns lekplatser vid Gate B och Gate F, inklusive ett stort kontrolltorn där du kan låtsas köra ditt bagage till ett väntande flygplan på stora trävagnar. På många ställen på flygplatsen finns det också stora panoramafönster där man kan spana efter flygplan, samt ett stort akvarium med flygplatsens officiella fiskar.
Utanför hittar du en utomhuslekplats med ett stort träplan som hålls uppe av vita trämoln, och där du har möjlighet att landa på marken igen via en inbyggd rutschkana. Här kan barn och den med barnasinnet i behåll till exempel träna på att säga “Roger that” och “Cabin crew, arm doors and cross check”.
Det bästa sättet att ta dig till och från Köpenhamns flygplats
Både tunnelbana och regionaltåg går direkt från flygplatsen och ger enkel tillgång till huvudstadens centrum, andra danska regioner och till och med Sverige och Tyskland. Om du inte har ett dansk ”Rejsekort” att betala med finns det gott om biljettautomater i ankomsthallen i Terminal 3.
Om du reser till flygplatsen med bil bör du räkna med extra tid under rusningstid i Köpenhamn (vanligtvis kl. 7-9 och kl. 15-17). Det finns gott om parkeringsalternativ och det är en bra idé att boka i god tid på cph.dk, särskilt de billigaste platserna under högsäsong. Det finns parkering under tak på flygplatsområdet, utomhusparkeringar inom gångavstånd och utomhusparkeringar som kräver att du tar en gratisbuss till flygplatsen.
Taxibilar finns tillgängliga i Terminal 3, inklusive en särskild kö för svenska taxibilar som återvänder till Sverige.
Tips för biluthyrning
Alamo, Enterprise och Hertz får de bästa recensionerna. Köpenhamn är – särskilt under rusningstid – en lite utmanande stad att köra i eftersom det finns många fortkörande cyklister på cykelvägarna och det kan vara svårt att hitta parkering, särskilt sent på kvällen och på helgerna.
Andra flygplatser i närheten
Det finns hela tre flygplatser med bra internationella förbindelser inom rimligt köravstånd från Köpenhamn, så om du har modet att köra lite längre kan du kolla alternativa flygpriser härifrån. Körtiden från CPH till Malmö är under en timme, till Billund är det cirka tre timmar och till Hamburg typiskt fem till sex timmar. Själv föredrar jag dock att flyga från Köpenhamn, även när det kostar lite mer.
Denna artikel, som beställts av momondo, presenteras i befintligt skick, endast för allmänna informationssyften och kanske inte är uppdaterad. De åsikter och synpunkter som framförs i artikeln är författarens egna och återspeglar dennes autentiska erfarenheter, vilka kan skilja sig avsevärt från andras erfarenheter.