preloadNETHERLANDS_AMSTERDAM_THEME_FAMILY_PEOPLE

Att välja ett semestermål som passar flera generationer i familjen kan vara minst sagt en knepig sak. Oavsett om dina barn precis kommit ur blöjan eller kommit in i puberteten, kommer du att älska våra bästa familjedestinationer, som är så gott som skräddarsydda för att passa allas olika önskemål.

Vill du endast se resmål som passar dig som ska resa med bebis? Läs då istället vår guide till bebisvänliga resmål.

Resmål med barn i Europa

Rovaniemi, Finland

Tänk dig att susa fram över oändliga vita backar, genom granar som tyngs ner av snön, bara några kilometer från Polcirkeln. Kanske på en snöskoter eller en hundsläde – det är vad ni kan förvänta er på en familjesemester i Rovaniemi.

Denna stad i finska Lappland välkomnar vintern med öppna armar och det kan bli upp till -35 °C. Mysiga, skinninredda restauranger som Nili serverar maträtter lika rejäla som det nordliga landskapet. Värm upp dig ordentligt med renskav med färska lingon eller en björngryta innan du ger dig ut i det vackra vinterlandskapet igen.

Men hur ligger det till med den snälla, skäggiga mannen i röda kläder som alla barn (och barnsliga vuxna) tycker så mycket om? Detta sägs ju trots allt vara hans hemland. I Santa Claus Village kan du se hur han sorterar posten på Jultomtens postkontor (drivs av Finlands officiella postservice och tar emot mer än en halv miljon brev per år) eller tar hand om renarna i stallet. Barnen kan lära sig en massa tips av tomtenissarna i deras verkstad, bland annat hur man bakar pepparkakor och gör leksaker. Även de största barnen frestas att erkänna att Jultomten verkligen finns på riktigt.

Hitta flyg till Rovaniemi

Gent, Belgien

Packa en flaska, blöjor och barnvagnen – det är dags för familjen att åka på semester. Nej, det är ingen Chevy Chase-film, utan en riktig semester till Belgien av alla länder. Lämna Bryssel åt dignitärer och politiker och ta er istället till flamländska Gent. Ni kommer älska det bilfria centrumet, Belgiens största för övrigt, som är idealiskt för att utforskas antingen till fots eller på cykel.

Gravensteen Castle är måhända inte barnvagns-vänligt men det är likafullt ett måste att se. Parkera stroller eller barnvagn vid entrén och låt den vänliga riddaren guida er mot trapporna. Det är väl värt besväret när du ser barnens ansiktsuttryck när de sitter på kungatronen. För att fortsätta utforska staden, utan störningsmoment, boka in er på en båttur och se den vackra arkitekturen från kanalen.

Hitta flyg till Bryssel

Snowdonia National Park, Wales

Att klättra uppför Mount Snowdon klarar de flesta som provat att fotvandra någon gång, men det krävs ändå lite uthållighet. Den mer lindriga Llanberis Path tar cirka 5 timmar för en familj att gå, med fantastisk utsikt över Lyn Padarn-sjön som belöning, närkontakt med betande får och en intressant sevärdhet i form av den utkarvade kompassen vid toppen. Om du har tur och får soligt väder (ovanligt i Wales) kan du se hela vägen till Irland och till och med Isle of Man.

En alternativ rutt är per tåg, men då kan ni inte kalla er äventyrliga! Behöver ni ytterligare en adrenalinkick förresten? Kolla in de gamla skiffergruvorna i Blaenau Ffestiniog, som konverterats till en underjordisk trampolin.

Hitta flyg till Cardiff

Pafos, Cypern

En ö utanför Turkiets kust, varma medelhavsvindar, rena stränder och historiska ruiner som ligger utspridda här och där – utbudet på Cypern är långt ifrån tråkigt. Cypern är inte bara känt som Afrodites födelseplats, ön är även väldigt stolt över haloumin och dessertvinet Commandaria som kommer härifrån. Tavernorna i Pafos gamla stad serverar mängder av den lokala osten och vad som sägs vara världens äldsta namngivna vin.

Passa på att få en historielektion medan du njuter av det vackra landskapet runt Pafos, som finns med på Unescos världsarvslista.

Börja till exempel dagen i Pafos arkeologiska park och beundra ruinerna av romerska villor, eller bege dig strax utanför staden till fornlämningen Táfoi ton Vasiléon (”kungarnas grav”). Dessa ruiner från 300-talet var en gång en stor begravningsplats full av gravar inskurna i berget, och de var ofta dekorerade med fresker och arkitektur som liknar den i landets aristokratiska hem.

Hitta flyg till Pafos

Nürnberg, Tyskland

Scenic summer view of the German traditional medieval half-timbered Old Town architecture and bridge over Pegnitz river in Nuremberg, Germany

Större familjer, se hit! Allt är större och bättre i Nürnberg, den näst största staden i Bayern efter München. Visste du att i man i nästan hela Tyskland traditionellt sett serverar bratwurst med tre korvar, medan man i Nürnberg får dubbelt så många? När du har utforskat klart ölträdgården och satt i dig den nästan obligatoriska surkålen, ta med dig familjen till CineCittà Nürnberg, Europas största IMAX-biograf.

Inga problem att ta sig runt. Större grupper kan nyttja TagesTicketPlus-systemet – två vuxna och upp till fyra barn kan tillsammans resa på samma resepass. Besök de gamla byggnaderna som ihärdigt lyckades överleva krigens förödelser – som stadsmuren från 1200-talet och dess fem portar, eller köpmansgatan Fuell med dess kännetecknande trähus. Besök det fortfarande idag aktiva tingshuset, känd krigsförbrytartribunalen Nürnbergprocessen under andra världskriget, och stig in i rättssal 600 där processen ägde rum.

Hitta flyg till Nürnberg

Valencia, Spanien

“Är vi framme än?” är en vanlig fras från baksätet. Men ännu vanligare är kanske “vad ska vi äta?”. I spanska Valencia är matbesluten svårare än någonsin – här är nämligen det mesta gott.

De som kommer för Tomatina-fajten i Bunol stannar ofta kvar för paellan (en risrätt med saffran om du inte visste det). För att smälta maten finns stadens egna, gratis promenadturer vilket är ett jättebra sätt att lära sig något utan att behöva betala en euro, annat än möjligen lite dricks. Massor av goda snacks finns på Mercado Central men spara några slantar för att prova lite färska skaldjur nere på stranden sen.

Om din familj gillar att elda saker, planera gärna så att resan sammanfaller med Las Fallas i mars. Då bygger varje grannskap en enorm papier maché-skulptur som sedan bränns, i ett långt gatuparty som varar hela natten. Behöver ni ännu mer värme i kroppen, tryck i er lite churros och varm choklad, för bara några euro.

Hitta flyg till Valencia

Perros-Guirec, Frankrike

Bretagne på Frankrikes nordvästra spets skiljer sig från resten av landet, och regionen har ett rikt keltiskt arv tack vare britterna som flydde över den engelska kanalen under den mörka medeltiden. Om franska inte är din starka sida kan du brottas med bretonskan istället, ett språk som ofta används på gatuskyltar och i skyltfönster här.

Kuststräckan från Perros-Guirec till Ploumanac’h är kantad av pastellfärgade, månliknande stenblock och den lever verkligen upp till smeknamnet ”den rosa granitkusten”.

Vandra längs GR34 (lång vandringsled) och fördriv tiden längs de sju kilometrarna med att kolla vilka familjemedlemmar som kan gissa formen på varje stenblock, som ibland liknar en hatt, en kanin eller till och med en häxa. Låt fyren i Ploumanac’h, ett torn av röd granit, guida dig till de rödtonade stränderna.

Det här är en perfekt semesterdestination för familjer som gillar att campa, och många lockas av de stora campingplatserna som har både vattenparker och nattklubbar. Semesterboendet Pierre & Vacances l’Archipel

Hitta flyg till Brest

Zakynthos, Grekland

Zakynthos, eller Zante som lokalbefolkningen kallar den, är den grekiska destinationen alla snackar om – mest känd för sina semesterorter, havssköldpaddor och sitt turkosa vatten. Tack vare den varma säsongen från maj till oktober blomstrar turismen fullkomligt här. För att få ut det allra mesta av stränderna utan en massa folkmassor och samtidigt till ett bra pris, ta med familjen hit i början eller i slutet av säsongen.

Ön är så pass liten att du hinner ta ett varv på en och samma dag. Från den något kommersiella staden Zakynthos kan du ta dig ut i naturen, via den natursköna bergiga vägen som leder till den lite lugnare byn Limnionas.

Här har du den lokala tavernan (restaurangen) och strandutsikten i princip för dig själv. Stanna vid Navagio längs vägen – ett frekvent fotograferat skeppsbrott som lockar mängder av turister under högsäsongen. Hoppa över turen och vandra bort till utsiktsplatsen vid klostret Agios Gergio Kremnao, för att ta den perfekta bilden.

Gå västerut mot öns fortfarande obefläckade kust tills du når byn Keri. Här kan du koppla av på kiselstranden eller promenera bort mot byns pittoreska gator. Vid solnedgången, gå och sitt en stund vid fyren som ligger på en terrass precis ovanför klipporna – låt dig förundras över den vackra naturen, himlens alla färger, havet och klipporna nedanför som kallas Mizitres.

Hitta flyg till Zakynthos

Gozo, Malta

Vad för slags resmål väljer du med tonåringar som lätt blir uttråkade? Vi vet. En snabb flight till  Malta följd av 25 minuters färjetur och ni är framme på den vackra ön Gozo.

På denna lilla, rustika ö leder alla vägar till Victoria, även känt som Rabat, ett citadell med utsikt över stan. Det har nyligen renoverats och är bland annat hem åt ett antal små silverbutiker och andra sevärdheter.

Barnen kan hållas aktiva med hästridning och om du vågar finns vraket efter skeppet Karwela på 39 meters djup, och det är tillåtet (och populärt) att dyka ned och titta. Att sedan bara andas den friska luften från saltdammarna i Marsalforn är uppfriskande och skönt. Är du bekant med tv-serien Game of Thrones , är flera miljöer i den filmade här, likaså Brad Pitt och Angelina Jolies floppande film By the Sea.

Hitta flyg till Malta

Sovata, Rumänien

En pepparkakshusliknande stuga som ligger inbäddad i skogen blickar ut över Lacul Ursu (”björnsjön”). Där ligger besökarna utspridda och flyter på det heliotermiska (vinner värme från solen), salta vattnet.

Övervakade badplatser, vattenaktiviteter och termiska spa-faciliteter gör detta till en perfekt semesterdestination för familjer. De världsberömda spabehandlingarna och lerbaden är det som lockar hit de flesta besökarna, så var inte rädd för att kladda på dig så mycket så möjligt av det rumänska mirakelmedlet – du kommer inte vara ensam!

Och fler överraskningar väntar under jorden. 120 meter ner i marken kan du utforska den smidiga och smarta saltgruvan Salina Praid, känd för sitt läkande mikroklimat. Följ marmorväggarna och de lysande golven längs oändliga underjordiska korridorer och gallerier. En del av dem leder till installationer såsom en lekplats, en 3D-bio, en akrobatisk äventyrspark eller en utställning med gruvutrustning från 1700-talet. Men gruvans kapell är den riktiga juvelen. Ibland håller man gudstjänster i kapellet, och då ekar ljudet mellan väggarna i den gigantiska alkoven som är blygsamt inredd med träbänkar och enorma träkors.

Hitta flyg till närliggande Târgu Mureș

 

Familjesemester i Sverige

Stockholm

Oavsett hur gamla barnen är så har Sveriges huvudstad, Stockholm något för alla åldrar. Speciellt finns det många upplevelser där ni som familj både kan ha roligt tillsammans och samtidigt lära er något nytt. 

Stockholm är en stad med mycket historia och på en varm dag är det därför mysigt att börja dagen med att köpa en glass och strosa runt bland de smala gatorna i Gamla Stan. Därefter kan ni bege er till Djurgården för att lära er mer om Sveriges historia. 

För på Djurgården ligger både Vasamuseet, där ni kan se och höra historien om skeppet Vasa, och Skansen som är världens äldsta friluftsmuseum som ger en inblick i hur det var att bo och leva i Sverige förr i tiden.

 

Hitta flyg till Stockholm

Göteborg

I Sveriges andra största stad, Göteborg, är det svårt att ha uttråkade barn. För Göteborg bjuder på många olika aktiviteter där hela familjen kan umgås och ha roligt tillsammans. 

Något du inte får missa om du tar med familjen till Göteborg är såklart Liseberg som är Nordens största nöjespark. Här kan barn som vuxna ha en rolig dag och åka attraktioner tills att huvudet snurrar. Om du reser med barn som ännu inte vuxit sig så pass stora ännu att de kan åka alla attraktioner, så är Kaninlandet i Liseberg en favorit bland småttingarna som har spring i benen. 

Precis vid sidan av Liseberg ligger Universeum som är Nordens största science center på hela sju våningar. På Universeum kan hela familjen lära sig mer om naturvetenskap, teknik och matematik tills att man till slut blir trött på att experimentera.  

Samtidigt är Göteborg en stad där nästan allt ligger i gångavstånd och det finns många mysiga parker och caféer, där man kan slå sig ner när man behöver en paus från lek och bus.

 

Hitta flyg till Göteborg

Gotland

Gotland är en riktigt sommarfavorit och har massor att bjuda på för både mamma, pappa och barn. 

För det första är Gotland en vacker ö med över 150 naturreservat och badvänliga stränder. Så du behöver inte åka utomlands för att ta med familjen till en plats ni kan sola, bada och bygga sandslott ihop. 

Något som är speciellt med Gotland är raukarna, som är en naturupplevelse för sig själv. En upplagd aktivitet för familjen är därför att gå på rauksafari, där ni kan gå och kolla på dessa naturfenomen tillsammans. 

På Gotland ligger Lummelundagrottan som är Sveriges längsta grotta, som är en populär sevärdhet för hela familjen. Här kan ni välja att gå på guidade visningar där ni kan gå runt i grottan till guidade äventyr där ni istället får krypa fram – för att komma ännu längre in i grottan. 

Visby är en by som bär på mycket historia från medeltiden och här kan ni bland annat besöka den välbevarade ringmuren, hänga på Almedalen eller strosa på Strandgatan som var den medeltida huvudgatan.

Men barnens favorit på Gotland är nog Kneippbyn som är ett sommar- och vattenland, här hittar du också det färgglada huset från Pippi Långstrump, Villa Villekulla.

 

Hitta flyg till Visby

Resa som barnfamilj i världen

Florida Keys, FL, USA

En timme från Miami ligger Key Largo, dykningens huvudstad. På vägen hit tar ni med fördel sköna stopp vid någon eller några av de många fina stränderna. Glöm inte att provsmaka grillad krokodil. För lite mer utmaning, ta ett dopp med delfiner eller åk en glasbottnad båt för att se fler av havets djur “in action”. Lokalborna är trevliga och ger er mer än gärna tips på saker att göra, eller var ni hittar den bästa Key Lime Pie-pajen i Key West. Innan ni åker, glöm inte att ta en bild framför den stora bojen som sägs stå på den sydligaste spetsen i hela USA.

Hitta flyg till Miami

Toronto, Kanada

Även om den också rekommenderas som en bra destination för ensamresande, är Toronto bra också för familjen. Staden imponerar med attraktioner som CN Tower , där du kan titta ut över stan från 346 meters höjd, och ROM, eller Royal Ontario Museum som det heter. Muséet har bland annat den spektakulära tillbyggnaden Michael Lee-Chin Crystal. Efter att ha mättat själen är det kanske dags att göra detsamma med magen. Toronto är en av de mest kulturellt skiftande städerna i världen, vilket också gör den till en gastronomisk höjdare. Prova kanadensiska poutine (såsdränkta ost-pommes) och jobba bort några av kalorierna efteråt, med en improvisationskurs på Bad Dog Theatre Company.

Hitta flyg till Toronto

 

St Mawes, Storbritannien

Vattensporter ligger överst på listan över saker man bara måste göra i St Mawes. Corwalls lilla fiskeby nyttjar ett varmt mikroklimat som gör platsen till en idealisk destination för båtlivs- och seglingsfanatiker året runt. Älskar du också båtar? Ta dig bort till båtgårdarna och dess stora yachter och segelbåtar.

Den lilla fiskeflottan kommer iland med fisk och skaldjur av högsta kvalitet året runt, med leveranser till hotell och restauranger längs hamnen. Du kan utforska flodmynningen genom att hyra kajak eller ta en vattentaxi.

Om du hellre vill hålla fötterna på fastlandet är området en utmärkt plats för guidade promenader. Välj bland promenader som den mot St Mawes 1500-talsslott, eller vandra genom St Mawes våtmarksdal The Bottoms, eller också St Austrell Row med några av regionens äldsta stugor. Vill du unna dig själv något extra? Boka bord på Michelin-restaurangen The Driftwood.

[ctahref=”https://www.momondo.co.uk/flights/newquay” rel=”” content=”Hitta flyg till närliggande Newquay”]Hitta flyg till närliggande Newquay[/cta]

Aloag, Ecuador

ECUADOR_GALAPAGOS-ISLANDS

Har barnen huvuden bland molnen, men du vill att de ska stå med båda fötterna på jorden? Det är motsägelsen som de lokala ecuadorianerna behärskar. Quito är världens högst belägna huvudstad och Ecuador är hem till världens största och tätaste regnskog: Amazonas.

Börja er familjesemester i Ecuador genom att lära känna marken och de som brukar den på Hacienda La Alegria, en familjeägd hästranch som arbetar med ekoturism längs ”vulkanavenyn” i Aloag. I det bergiga området finns några av de högsta topparna i landet. Här kan barn i alla åldrar smutsa ner händerna när de tar hand om djuren och grönsakslandet.

Stöt på Chagras (ecuadorianska cowboys), experter inom den lokala ryttarmetodiken sedan generationer tillbaka. På hästrygg leder de dig mot det gröna, döda berget Corazon till Bombolí Cloud Forest – ett reservat som omhändertagits av Oswaldo och Mariana i över 30 år. Besök deras orkidésjukhus för att lära dig mer om de bevaringsmödor som är en del i upprätthållandet av det lokala ekosystemet, särskilt vad gäller de vilda orkidéerna. När du kliver in i deras personliga Eden verkar den tjocka dimman som täcker skogen försvinna, för att istället avslöja en del av landets ömtåliga biologiska mångfald. En samling vilda orkidéer gömmer sig blygt under stora buskage som skyddar dem. Besök orkidésjukhuset för att lära dig mer om det arbete som krävs för att bevara det lokala ekosystemet.

Hitta flyg till närliggande Quito

Kirindy-reservatet, Madagaskar

Planera in en safari för hela familjen i Kirindy-reservatet, en torr lövskog som skyddas genom hållbart skogsbruk. Promenera genom reservatet som är hem till sju sorters lemurer, fossa (ett kattliknande däggdjur som liknar manguster) och den pyttelilla kameleonten Brokesia.

Besök parken till fots tillsammans med en guide (på dagen eller på kvällen) för att observera världens minsta kända primat: Madagaskarråttan. Imponeras av de gigantiska baobabträden som blir upp till 30 meter höga (lika höga som ett 10-våningshus). Den bästa platsen att se dessa jättar på är ”Baobab-avenyn” i Morondava, som ligger 60 kilometer bort i nordöstlig riktning. Enligt lokala legender är baobabträdet heligt – det sägs vara ett av de första träden som planterades av gudarna, och att de råkade plantera det upp och ner så att topparna liknar rötter som sträcker sig mot skyn.

Hitta flyg till Morondava

 

Sine-Saloum, Senegal

SENEGAL_GOREE-ISLAND

Saloumdeltat ligger strax norr om gränsen mellan Gambia och Senegal, och här väver sig Saloumflodens vener fram mot norra Atlanten. Långsamt strömmande saltvatten kombineras med en rik biologisk mångfald som är unik för denna del av landet och skyddas av Unesco.

Börja familjesemestern i Senegal i Djiffer, en fiskeby som ligger på Sangomars yttersta spets vid deltats mynning. Här samlas lokalbefolkningen kring de färgstarka fiskebåtarna som kommer med dagens fångst av fisk och skaldjur. Strosa längs gatorna och titta på de enkla hemmen under baobabträdens skugga och kokospalmerna som svävar i takt med pirogbåtarna.

Övernatta i Toubacouta, där du kan välja mellan fina hotell såsom Keur Saloum eller Domaine Les Paletuviers. Vid flodbankarna är det lätt att hitta utflykter med pirogbåtar för att utforska områdets många mangroveträsk. Följ deltats rytm till Île des Oiseaux, en obebodd ö och vid säsong en häckplats för endemiska fåglar. När solen börjar gå ner fylls den orange himlen av alla fåglar som återvänder till sina bon – en fantastisk kvällsföreställning.

Hitta flyg till närliggande Dakar

Ubud, Bali, Indonesien

Så familjen behöver hitta tillbaka till varandra litegrann? Slå av mobilerna, lägg undan läxorna och lås in portföljen på ett säkert ställe. I Ubud på Bali hittar ni både ert inre och gemensamma lugn. Turisterna flockas hit efter filmen Eat, Pray, Love men det finns gott om plats ändå, för ett enkelt yogapass eller lite lokal sightseeing längs risfälten. Vid Tegenungan-fallet spolas alla kvarvarande bekymmer bort, i en skön och renande naturdusch.

Glöm inte barnen heller. När du och eventuell partner är tillbaka från nirvana, kan de yngre få ha kul i Ubud Monkey Forest , där det bland annat går att få närkontakt med över 300 makaker.

Hitta flyg till Bali

Mer reseinspiration

Om författaren

Olivia BurcheaEn bokfanatiker med en supertalang för att ta det lugnt – det är Olivia, vår Editorial Assistant. När Olivia växte upp tillbringade hon dagarna med att läsa böcker och hänga i bokaffärer. När hon inte är djupt begraven i en roman dricker hon kaffe, cyklar ute på stan, eller planerar nästa resa till någon av Europas många städer eller Ostasien. Näst på hennes lista: Japan och Italien.

Upptäck fler artiklar