DiscoverReserekommendationer

Hitta de bästa resmålen för din resa i oktober

Ska du ut och resa i oktober? Då finns många härliga resmål att välja bland både på nära och lite längre håll. Här listar vi några av de bästa resmålen i oktober.

11 fantastiska resmål för din resa i oktober

Fira halloween i New Orleans, USA

New Orleans, USA

Halloween är skräckens högtid som infaller den 31 oktober varje år. I Sverige slog halloween-firandet igenom först mot slutet av 1990-talet, men i USA har halloween firats ända sedan 1800-talet då högtiden togs över från invandrande irländare. Idag är det inget land som bräcker amerikanarna när det kommer till halloween-firande, så vill du fira halloween på riktigt är det till USA du ska bege dig. Känner du någon amerikansk familj kan det vara kul att testa att fira tillsammans med dem men annars finns det flera städer som har officiellt firande.

I New Orleans hålls årligen en stor halloween-parad kallad ”Krewe of Boo”. Datumet för själva paraden varierar då den brukar läggas på en lördag strax innan halloween. Paraden går genom staden och visar upp riktigt storslagna åkdon och utklädnader. När paraden är över startar festen på riktigt och du kan nu välja läskighetsgrad på din upplevelse. För de minsta finns ”Boo at the zoo” på stadens djurpark eller aktiviteter på stadens barnmuseum. Vill man i stället ha något riktigt läskigt ska man bege sig till de franska kvarteren där du kan bli vettskrämd på riktigt!

 • Temperatur: 21-27 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: -7 timmar
 • Restid från Sverige: Cirka 19 timmar (inga direktflyg finns).

Hitta flyg till New Orleans

Gå på oktoberfest i München, Tyskland

beer-party

Varje år i slutet av september och början av oktober hålls den stora oktoberfesten i München i Tyskland. Festen är en ölfestival som har arrangerats ända sedan 1810, då firandet av den bayerske tronföljaren Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen hölls, och är numera en av världens största folkfester. Festen varar i 16 dagar och avslutas alltid den första söndagen i oktober. Traditionellt sett bär kvinnor drindl och männen lederhosen, klädsel som motsvarar de svenska folkdräkterna.

Festen hålls ute på Münchens gator där stora öltält satts upp av Münchens bryggerier. Det största av dessa tält rymmer upp till 10 000 gäster. Totalt finns cirka 100 000 sittplatser på området och festen omsätter cirka nio miljarder kronor varje år, har cirka sex miljoner besökare och ger arbete åt cirka 12 000 personer. Oktoberfest har idag spridit sig både till andra tyska städer som exempelvis Hamburg och Berlin och även till andra länder som Kanada, Sverige, Brasilien och Spanien.

 • Temperatur: 6-14 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
 • Restid från Sverige: Cirka två timmar.

Hitta flyg till München

Storstadsweekend

Ta en weekend i Rom, Italien

italy

Rom är en perfekt stad för en weekend i oktober. Besöker du Rom under högsäsongen sommartid kan det både vara väldigt varmt och många turister i staden. Det blir då mycket trängsel och köande vid alla sevärdheter. Reser du i stället i oktober har det hunnit att lugna ned sig, både gällande turistmängden och termometerns temperatur.

Du kan därmed snabbare ta dig in i Vatikanmuseerna, där Sixtinska kapellet finns, slippa trängsel när du vill fota Fontana di Trevi och framför allt, kunna lägga upp din dag så som du själv vill utan att behöva ta hänsyn till långa kötider.

 • Temperatur: 10-29 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
 • Restid från Sverige: Drygt tre timmar.

Hitta flyg till Rom

Åk på en långweekend till New York, USA

New York, USA

New York är en stad som är perfekt att besöka i oktober. Har du besökt staden tidigare behöver du inte stressa runt, är detta ditt första besök i staden är förutsättningarna riktigt goda för att få ut riktigt mycket av det. De höga sommartemperaturerna har nu lagt sig och den största turistinvasionen mattats av. Det är därför betydlig kortare köer till de populära turistattraktionerna som Frihetsgudinnan, 9–11-museet och Empire State Building.

Planerar du att shoppa slipper du nu den jobbiga temperaturskillnaden med varmt uteklimat och nedkylda butikslokaler. Beger du dig till Fifth Avenue hittar du riktigt bra shopping, likaså i stadens stora och fina gallerior. Är du sportintresserad kan du också få en riktigt bra sportweekend. Eftersom NHL-säsongen har hunnit dra igång kan du gå och se både New York Rangers och New York Islanders spela. Inom andra sporter hittar du New York Giants i den amerikanskafotbollsligan NFL, New York Yankees i American Leauge i baseboll och basketlaget New York Knicks i NBA.

 • Temperatur: 13-19 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: -6 timmar
 • Restid från Sverige: Cirka 8 timmar.

Hitta flyg till New York

Natur-/upplevelseresa

Surfa på Hawaii, USA

sufring

Hawaii är ett paradis för dig som gillar att surfa eller vill testa på det för första gången. I oktober är det färre surfare på plats och därmed mindre trängsel på stränderna. Men det är fortfarande svenska sommartemperaturer som råder under hela månaden så klimatet är verkligen trivsamt för oss svenskar.

Önskar du lära dig att surfa från grunden finns surfskolor på flera platser. Bland annat hittar du en bra sådan på den klassiska stranden Waikiki Beach. Är du erfaren surfare och vill ha en riktig utmaning är Pipeline-stranden i Ehukai Beach Park ett bra val. Där brukar vågorna bli riktigt stora.

 • Temperatur: 24-29 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: -12 timmar
 • Restid från Sverige: Cirka 20 timmar.

Hitta flyg till Hawaii

Åk på safari i Botswana, Afrika

Botswana, Afrika

Har du någon gång drömt om att få uppleva Afrikas vilda djur i dess rätta miljö? Då är en safariresa till Botswana något för dig. I Botswanas parker kan du bland annat se afrikansk vildhund, lejon, zebror, leoparder, geparder, hyenor, olika slags antiloper och elefanter. Från Sverige flyger du enklast till Johannesburg i Sydafrika. Därifrån reser du sedan vidare med hyrbil till Botswanas olika safariparker. I vissa parker kan du köra själv, i andra behöver du boka en safari med en guide.

 • Temperatur: 22-32 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
 • Restid från Sverige: Cirka 25 timmar.

Hitta flyg till Johannesburg

Vandra i Skottland

hiking uk

Skottland är ett utmärkt val när det kommer till att göra en vandringsresa i oktober. Sommarens alla turister har rest hem och du möts av färre vandrare längs lederna. Landskapet är dessutom klätt i härliga höstfärger med ren och klar luft att andas.

När det gäller vandringsleder bjuder Skottland på helt fantastiska bergsvandringar. Här finns massor av vandringsleder som tar dig fram genom det kuperade och vackra landskapet. Skottland har också ett rikt djurliv så räkna med att längs vandringen stöta på djur som renar, örnar, rådjur, röda hjortar och ekorrar.

 • Temperatur: 9-12 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: -1 timme
 • Restid från Sverige: Cirka 2 timmar.

Hitta flyg till Skottland

Inrikesresa

Upplev Gotland utan turister, Visby

Gotland-Visby-view

Gotland har mycket att bjuda på hela året, och inte bara på sommaren. När turistsäsongen är över sänker sig lugnet över ön men det finns fortfarande mycket att se och det lugn som råder i kombination med vågornas brus är som balsam för själen. När folkmassorna är borta från Visby kan du också i lugn och ro utforska den medeltida staden och dess byggnader, restauranger och fik.

Att promenera längs havet är riktigt rogivande. Önskar du mer än en lugn retreat av ditt Gotlandsbesök kan du även fylla dagarna med träning. Ringmuren är en fin kuliss att springa runt, likaså är det underbart att jogga längsmed havets vatten. Har du bil med dig kan du också resa runt och besöka andra delar av Gotland, som exempelvis Ingmar Bergmans Fårö.

 • Temperatur: 9-11 °C
 • Restid från Stockholm: Cirka 3 timmar med båt och cirka 40 minuter med flyg.

Hitta flyg till Visby

Kulturresa

Kulturturista i Paris, Frankrike

paris view

Oktober är en alldeles utmärkt månad för att kulturturista i Paris. Klimatet är behagligt och trängseln från sommarens alla turister existerar inte längre. Nu kan du i lugn och ro besöka Louvren, som är världens kanske främsta konstmuseum, och titta på målningar av både Rafael och Leonardo da Vinci. Det spelar ingen roll om regnet faller utanför, på Louvren har du att göra i timmar då det finns 480 000 föremål i museets samling. Här hittar du givetvis da Vincis Mona Lisa, men det är nästan mer spännande att spana in de verk som inte är fullt så kända.

När du är klar med Louvren fortsätter du sedan med Centre George Pompidou, för att grotta ned dig i samtidskonst. Även detta är ett av världens främsta konstmuseer och får inte missas när du kulturturistar. Ytterligare ett konstmuseum vi vill tipsa om är Musée d’Orsay, vars samling av impressionistiska och postimpressionistiska målningar är den största i världen.

Här finner du verk av konstnärer som Claude Monet, Vincent van Gogh, Auguste Renoir, Alfred Sisley och Paul Gaugin. Känner du att du vill ut och röra på dig kan du sedan ta en konstvandring genom staden och besöka platser som Notre Dame-katedralen, Sacré-Cœur-basilikan i Montmartre och Tuilerie-trädgården där du bland annat kan titta på skulpturer av Maillol och Rodin.

 • Temperatur: 6-24 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
 • Restid från Sverige: Cirka 2 timmar och 45 minuter.

Hitta flyg till Paris

Upplev Sevillas rika kulturliv, Spanien

spain

Sevilla är Spaniens fjärde största stad och en perfekt stad att besöka om du vill kulturturista i oktober. Staden bjuder på ett rikt kulturliv där du både kan få uppleva flamenco, gå på museer och beskåda vacker arkitektur. Ett utmärkt konstmuseum att besöka är Museo de Bellas Artes som främst visar upp spansk bildkonst från medeltiden fram till början av 1900-talet. Här kan du bland annat se verk av Bartolomé Esteban Murillo, Francisco de Zurbarán och Valeriano Becquer. Ett annat museum värt att besöka är Museo del Baile Flamenco som är ett museum ägnat åt flamencodansens historia.

Här hålls flamencoföreställningar och danskurser. Du kan också boka en VIP-föreställning i ett valv, där artisterna bjuder på en riktigt nära och intim flamencoupplevelse. Sevillas vackra arkitektur får heller inte missas. Real Alcázar de Sevilla är ett kungligt palats som sedan 1987 finns med på UNESCO:s världsarvslista. Palatset är byggt i Mudéjar-stil, med inbakade element av romantik, gotik och renässans. Catedral de Santa Maria de la Sede är en annan byggnad du måste kolla in. Katedralen har en spektakulär predikstol av guld som visar 36 scener hämtade ur Jesus liv. I katedralen hittar du också Christopher Columbus grav, samt konstverk av Goya och Murillo.

 • Temperatur: 17-28 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
 • Restid från Sverige: Cirka 6-8 timmar inklusive mellanlandning.

Hitta flyg till Sevilla

Sol- och badresa

Sola och bada på solkusten, Spanien

mountain in spain

Vill du förlänga sol- och badsäsongen? Då är ett besök på den spanska solkusten en bra idé. Även om temperaturen har hunnit sjunka från sommarens toppnivåer, så är temperaturen fortfarande behaglig både i luften och i vattnet och är jämförbar med svensk sommar.

Vattentemperaturen i Alicante har en genomsnittlig vattentemperatur i oktober på behagliga 22,3 °C. På solkusten kan du hitta en hel rad med stränder som alla är unika och härliga på sitt sätt. Att besöka dem i oktober gör att du slipper trängas, samtidig som de fortfarande är riktigt härliga att njuta av.

 • Temperatur: 16-29 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
 • Restid från Sverige: Cirka 4 timmar.

Hitta flyg till Alicante

Budgetresa

Budgetresa till Berlin, Tyskland

berlin

En weekend i Berlin är aldrig fel och det behöver faktiskt inte kosta särskilt mycket. För cirka 700 kronor kan du med lågprisflyg ta dig tur och retur till Berlin. På plats i Berlin kan du sedan kolla in deras oktoberfest, titta på stadens sevärdheter eller gå på någon konsert. Det finns också många intressanta museer, till exempel Pergamonmuseet, där den berömda Ishtarporten från Babylon går att beundra. Passa också på att känna historiens vingslag vid Berlinmuren.

 • Temperatur: 9-15 °C
 • Tidsskillnad jämfört med Sverige: 0 timmar
 • Restid från Sverige: Cirka 1 timme och 15 minuter.

Hitta flyg till Berlin