Reseguide till Helsingfors

Upptäck det bästa med Helsingfors, vad som finns att göra, när det är bäst att resa dit och mycket mer.

Utforska Helsingfors

För den som väljer att utforska Helsingfors på sin semester finns det mycket att se fram emot. Staden mixar gammalt och nytt, både när det gäller arkitekturen och turistattraktionerna. Och för den som älskar att fika och särskilt kaffe så är det en stad som har mycket att bjuda på.

Valutaeuro
Befolkning558 457
SpråkFinska, Svenska

Saker att göra i Helsingfors

Sevärdheter och oförglömliga upplevelser du inte får missa när du besöker Helsingfors
Fölisöns friluftsmuseum
Fölisöns friluftsmuseum

För dig som är intresserad av historia är ett besök på friluftsmuseet Seurasaari perfekt. Det öppnade 1909 och där kan du se hur man levde förr i tiden, och det är särskilt trevligt på sommaren.

Helsingfors domkyrka
Helsingfors domkyrka

Vi vill också tipsa om Helsingfors Domkyrka som är en maffig byggnad. Chansen att du stöter på den när du promenerar i centrala Helsingfors är stor.

Suomenlinna Fortress
Suomenlinna Fortress

Fästningen Suomenlinna är ett annat ställe där du kan känna historiens vingslag. Det ligger på en ö, men det går att ta sig dit med färjor som går med jämna mellanrum.

Tempelplatsens kyrka
Tempelplatsens kyrka

Det finns många saker att göra i Helsingfors som passar hela familjen. Om du är intresserad av vackra byggnader kan du besöka kyrkan Temppeliaukio, som är en av de mest välbesökta kyrkorna i staden. Där kan du också ta fina fotografier.

Saker att göra gratis i Helsingfors

  • En häftig byggnad att gå in i helt gratis är Finska Nationalbiblioteket. Perfekt om du vill botanisera bland böcker, få lite lugn och ro och ta några snygga semesterbilder.
  • Ett annat gratis bibliotek som många turister passar på att besöka är Oodi. Det är ett kulturellt center där det alltid händer något nytt, och dessutom ligger det i en helt spektakulär byggnad.
  • En av alla gratisaktiviteter i Helsingfors som du bara inte får missa är Finlandia-hallen. Den designades av den berömde arkitekten Alvar Aalto, håll utkik efter de optiska illusionerna som återfinns på husets utsida.
  • Om du älskar Mumintrollet får du inte missa Tove Jansson-vandringen, som är en guidad tur där du dessutom kan stanna och ta några fina bilder på något av stadens Mumin-kaféer. Vandringen är lika populär bland barn som vuxna och kan bjuda på en riktig nostalgitripp.

När ska man besöka Helsingfors?

Jämför genomsnittliga flyg- och hotellpriser, temperaturer och nederbörd för att bestämma den bästa tiden för att resa

Resepriser

4 768 kr - 9 240 kr

Temperatur

-6 - 16 °C

Nederbörd

30 - 70 mm

Om du är på jakt efter varmt väder kan du besöka Helsingfors i juli då genomsnittstemperaturen är 16 °C, och den högsta kan gå upp till 21 °C. Den kallaste månaden är februari då det kan bli så kallt som −9 °C. Om du vill undkomma regnskurarna bör du undvika Helsingfors i augusti då nederbörden ligger på omkring 70 mm. Den torraste perioden är däremot februari med så lite som 30 mm nederbörd i genomsnitt.


Hållbart resande i Helsingfors

  • För dig som är intresserad av hållbar turism i Helsingfors finns det många restauranger och kaféer med ekologisk inriktning. Du kan till exempel äta på Green Hippo.
  • Det finns gott om elbilsladdare i Helsingfors. Många laddare är från leverantören Helen och du kan betala med en app. Det finns också en del gratis laddare utanför till exempel mataffärer och vid köpcenter samt snabbmatsrestauranger.
  • I Finland är många måna om miljön, och därför finns det ett flertal miljöcertifierade hotell i huvudstaden. Du kan till exempel ta in på Marski by Scandic.
  • Även om Helsingfors är en storstad kan mycket upptäckas till fots. Det går också att hyra cyklar. Om du behöver ta buss eller tåg till en annan stadsdel kan du enkelt betala med en app.

Platser att äta på i Helsingfors

Här finns något för alla smaker. Ta en titt på de högst rankade restaurangerna i Helsingfors

Vanliga frågor

Vilket område är det bäst att bo i när man är i Helsingfors?

Andra gillar att bo i Vallila, Kamppi eller Etu-Töölö när de besöker Helsingfors. Överväg också att leta efter boende i Pitäjänmäki eller Pasila.

Vilken är den bästa flygplatsen att landa på när du flyger till Helsingfors?

Rekommenderade flygplatser för att flyga till Helsingfors är Helsingfors Helsinki-Vantaa flygplats, Åbo flygplats och Tammerfors Tampere-Pirkkala flygplats.

Vilka är de varmaste och kallaste månaderna i Helsingfors?

Du kommer sannolikt att uppleva det varmaste vädret i Helsingfors under juli, när det ofta blir så varmt som 16 °C med maxtemperaturer på upp till 21 °C. Du kan förvänta dig att februari blir den kallaste månaden med genomsnittstemperaturer runt −6 °C, vilka tenderar att sjunka till −9 °C.

Vilken är den regnigaste månaden i Helsingfors?

Augusti tenderar att vara den regnigaste månaden på året i Helsingfors med en nederbörd på omkring 70 mm.

Hur länge bör jag stanna i Helsingfors?

Besökare spenderar oftast 2 dagar i Helsingfors i genomsnitt, vilket ger dem tillräckligt med tid att se de största sevärdheterna.

Kan jag hyra bil i Helsingfors?

Ja, du kan hyra bil i Helsingfors för ungefär 468 kr per dag vid denna tid på året, enligt användarsökningar på momondo.


Börja planera din resa till Helsingfors

Få de senaste insikterna om flyg till Helsingfors
Få de senaste insikterna om flyg till Helsingfors

Hitta den bästa tiden att resa, de billigaste priserna och populäraste flygbolagen.

Hitta flyg till Helsingfors
Börja planera din resa idag
Börja planera din resa idag

Få en överblick över de bästa hotellen i de mest populära stadsdelarna i Helsingfors

Hitta hotell i Helsingfors
Bästa hyrbilsfirmorna i Helsingfors
Bästa hyrbilsfirmorna i Helsingfors

Upplev Helsingfors bakom ratten! Läs mer om de bästa erbjudandena på hyrbilar här.

Hitta bilar i Helsingfors
Bo på ett semesterboende
Bo på ett semesterboende

Njut av alla bekvämligheter som hör ett hem till på semestern. Läs mer om semesterboenden här.

Hitta semesterboenden i Helsingfors