preloadAUSTRALIA_SYDNEY_DARLING_HARBOR_THEME_FIREWORKS

Var kommer du att befinna dig när klockorna slår in det nya året? Här listar vi några av världens bästa städer för att fira in det nya året.

London, Storbritannien

UK_ENGLAND_LONDON

När det gäller nyårsfirande i London finns det bara ett ställe som gäller. BIG BEN! Det otroligt populära nyårsfyrverkeriet ett stenkast från Big Ben i London kräver sedan 2014 en inträdesbiljett, men det bidrar också till att göra upplevelsen roligare och säkrare för alla.

Om du inte vill trängas med 250 000 människor framför London Eye på South Bank kan du i stället ta dig till flodens norra sida, till Victoria Embankment, eller gå genom Westminsterpalatsets upplysta område. Vad du än väljer, är fyrverkerierna så imponerande att du kommer se dem lysa upp natthimlen, oavsett var i stan du befinner dig.

Det här ska du säga vid tolvslaget: ’Happy New Year!’

Hitta ett flyg till London

Dubai, Förenade Arabemiraten

UAE_DUBAI_NEW-YEARS_FIREWORKS

Dubai är en flashig destination som framför allt Emirates flyger till, och det är knappast någon som blir förvånad över att staden vräker på med storslagna fyrverkeripjäser: 479 651 stycken, för att vara precis.

Dubai skrev in sig i Guinness rekordbok år 2014, när de anordnade världens största fyrverkeri, designat av amerikanska pyroteknikern Phil Grucci. Det tog Phil tio månader att planera den sex minuter långa showen som lyste upp den 160 våningar höga Burj Khalifa-skrapan och 58 kilometer av strandlinjen.

Sedan dess har staden förlorat sin förstaplats till Ciudad de Victoria Bocaue, i Filippinerna, vars nyårsfirande i januari 2016 satte ett nytt rekord, med 810 904 fyrverkeripjäser som under en timme sprängdes på natthimlen.

Det innebär knappast att du inte kan förvänta dig något riktigt extremt vid detta års nedräkning i Dubai. Där gillar man inte att bli överglänst.

Det här ska du säga vid tolvslaget: ’Kul ’am wa antum bi khayr!’

Hitta ett flyg till Dubai

Vilnius, Litauen

LITHUANIA_VILNIUS-new-year

Det är inte lätt att hitta en mer romantisk plats att inleda det nya året på än Vilnius. Visst, de fyrverkerier som Litauens huvudstad bjuder på är inte lika överdådiga som de andra vi listar här, men du får lika mycket pang för halva priset, och dessutom chansen att insupa lite av stadens underskattade charm när den är som bäst.

När det kommer till själva nyårsnatten kan vi rekommendera ett besök på de mycket bra restaurangerna och barerna i gamla stan. Vill du ha ett riktigt genuint, litauiskt nyår ska du sedan ge dig ut och mingla med lokalbefolkningen på gatorna. Vid midnatt tar du dig till torget vid Katedralen för att njuta av fyrverkeriet och fortsätta att festa.

Det här ska du säga vid tolvslaget: ”Laimingų naujųjų metų!”

Hitta ett flyg till Vilnius

Hong Kong, Kina

NEW_YEARS_EVE_DEST_HONG_KONG

Ljus- och ljudshowen – A Symphony of Lights – erbjuder besökare och lokalbefolkning ett fantastiskt dagligt spektakel på skyskraporna, så Hong Kong imponerar året runt. Om du kommer vid nyårsafton sparar de verkligen inte på krutet!

Fyrverkerier uppfanns redan på 600-talet i Kina, så man borde knappast bli förvånad över att tusentals fyrverkeripjäser flyger över himlen under fyrverkeriernas stora natt! För att få den allra bästa utsikten bör du ta dig till Wan Chais Golden Bauhinia Square i god tid. Om du inte är så förtjust i stora folkmassor, är Kowloons Tsim Sha Tsui Promenade precis norr om Victoria Harbour lika bra.

Kom hit för föreställningarna med kantonesisk opera vid sidan av gatan, Kinas svar på Hollywoods Walk of Fame, the Avenue of Star, och gatumat i fusionstil som framhäver Asiens kulinariska huvudstads mångsidighet

Det här ska du säga vid tolvslaget: ”Gong hey fat choy!”

Hitta ett flyg till Hong Kong

Rom, Italien

ITALY_ROME-new-year

Om du vill ha sång och dans till ditt nyårsfirande, är det till flotta Rom du ska bege dig. Det medeltida Trastevere-området erbjuder legendariska nyårsfester där gästerna utbyter artigheter, gratis nyårsdrinkar med Prosecco och dans till gatuföreställningar och blinkande fyrverkerier.

En annan häftig plats i staden är den antika kapplöpningsbanan Circus Maximus, där det varje år ges en gratiskonsert med Italiens största popstjärnor. Du som hellre lyssnar på klassiskt, gå till kyrkan bredvid Castel Sant’Angelo som har en kväll tillägnad italienska kompositörer som Vivaldi och Verdi.

Men ett av de största nyårsspektaklen här har inte något med fyrverkerier att göra. Ta dig till Peterstorget i Vatikanstaten vid 17-tiden för att se påve Franciskus hålla tacksägelsegudstjänst över det gångna året. Glöm inte att ta på dig dina bästa röda underkläder – det bringar enligt italiensk tradition tur inför det nya året.

Det här ska du säga vid tolvslaget: ”Buon anno!”

Hitta ett flyg till Rom

Reykjavik, Island

IRELAND_NEW_YEAR

Nyår i Reykjavik blir alltid lite annorlunda. I landet av eld och is möts du ofta av hård köld och snö, som bekämpas av vedbrasor. När solen går ned runt fyratiden är det högst troligt att du får uppleva norrskenet.

Du behöver i och för sig inte fyrverkerier när du har norrsken, men det är den enda gången på året som fyrverkerier är tillåtna på Island, så var och varannan islänning drar i gång en rejäl fyrverkerifest.

Trots att Reykjavik är mörkt närmare 20 timmar per dygn denna tid på året, är det en stad som aldrig sover! När fyrverkerierna kickar i gång är det dags att dra sig inåt stan för att skåla in det nya året. Vi rekommenderar ett litet glas brennivín (eller varför inte två)?! Ha kul, och tänk inte på dina nyårslöften förrän senare.

What to say: ’Gleðilegt nýtt ár!’

Hitta ett flyg till Reykjavik

Rio de Janeiro, Brasilien

BRAZIL_RIO-DE-JANEIRO_THEME_NEW-YEARS_NYE_FIREWORKS

Om du har prövat det mesta och vill ha det bästa finns det bara en plats att ta sig till: Copacabana Beach. Två millioner människor söker sig varje år till Rio för att festa till bullrande dansmusik, med allt du kan tänka dig i dryckesväg och ett fyrverkeri som lyser upp horisonten.

Nyårsmodet är också viktigt, och många dyker upp i de symboliska färgerna vitt (för fred), grönt (för god hälsa), lila (för inspiration), gult (för välstånd) och – såklart – rött för de som vill ha kärlek.

Om du är vidskeplig är det bäst att du följer den gamla seden att uttala dina sju nyårsönskningar medan du hoppar över sju vågor i havet. Du kanske blir lite blöt men vem bryr sig, när partyt är vilt och vädret varmt?

Det här ska du säga vid tolvslaget: ”Feliz ano novo!”

Hitta ett flyg till Rio de Janeiro

Berlin, Tyskland

GERMANY_BERLIN-new-year

Berlins nyårsfirande slår såväl München som Stuttgart och Frankfurt när det gäller att ha det största nyårsfirandet i Tyskland. Den ikoniska Brandenburger Tor ligger mitt i händelsernas centrum, och leder till den s.k. Siegessäule (segerkolonnen). Det är klokt att vara på plats i god tid, eftersom det är en mycket populär plats att beundra fyrverkerierna från.

Om du föredrar något mer anspråkslöst , så är det inte någon brist på mindre fester runt om i staden, inklusive några av Berlins mer aktade klubbar såsom Tresor, Watergate och Berghain, som det är lite svårare att komma in på eftersom den är en legendarisk nattklubb, och som några har utsett till technomusikens världshuvudstad.

Det här ska du säga vid tolvslaget: ”Frohes neues Jahr!”

Hitta ett flyg till Berlin

Tokyo, Japan

JAPAN_TOKYO_ASAKUSA

I Japan handlar nyårshelgen, O-Shogatsu, traditionellt om en lugn tid för eftertanke och för tid tillsammans med familjen. Till skillnad från andra stora städers nyårsfirande tenderar det i Tokyo vara en relativt lugn och vacker högtid. Det innebär inte att det inte finns gott om fyrverkerier: Tokyo är en nyårsdestination som ger dig mycket att välja bland – från stillhet till fullt pådrag och allt däremellan.

Inled det nya året med att besöka (hatsumode), som är en av Tokyos viktiga heliga platser. Enligt traditionen ska man besöka den direkt efter midnatt, och klockorna ska ringa in det nya året med 108 slag. Om du är sugen på att dansa, rekommenderar vi att du tar dig till stadens ikoniska område som har gott om restauranger och nattklubbar i världsklass. Det här ska du säga vid tolvslaget: ’Akemashiteomedetōgozaimasu!’

Hitta ett flyg till Tokyo

Honolulu, Hawaii

USA_HAWAII_HONOLULU_THEME_FIREWORKS

Det kan knappast bli mycket bättre än 25 grader varmt och åtta timmars dagligt solsken. Det blir inte sämre av sofistikerade fyrverkerier längs med Waikiki beach och gott om nyårsfester, klubbar och kryssningar kring ön Oahu. Det är förvånansvärt mycket drag, med tanke på att du bokstavligen befinner dig mitt i Stilla havet.

Passa på att uppleva helt unik snorkling när du ändå är på ön. Vid naturreservatet Hanauma Bay eller från toppen av Leahi (Diamond Head) kan du njuta av några av stadens bästa utsikter. Det här ska du säga vid tolvslaget: ’Hau’oli Makahiki Hou!’

Hitta ett flyg till Honolulu

Sydney, Australien

AUSTRALIA_SYDNEY_FIREWORKS

Om du tycker om att vara först, är Sydney ett perfekt ställe att fira in det nya året på. Dess nyårsfest går inte av för hackor! Eftersom Sydney ligger så långt österut inleds fyrverkerierna redan kl 18.00 och pågår hela kvällen, för att sedan kulminera kring midnatt då natthimlen lyses upp av ett hav av färger.

Ta dig till området nära the operahuset och hamen för att få riktigt bra utsikt vid showen, eller skaffa biljetter till en båt eller ett kryssningsfartyg (som en del av ljusparaden vid hamnen) om du verkligen vill vara med om en oförglömlig upplevelse. Om du planerar ditt besök i riktigt god tid, kan du t.o.m. ha turen att få en campingplats på Cockatoo Island – en ö som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och ligger mitt i hamnen. Det här ska du säga vid tolvslaget: ’Happy New Year!’

Hitta ett flyg till Sydney

Om författaren

Jeanifer BreklingSom halvamerikansk, halvjapansk och hundra procent Alaskan har Jeanifer rest kors och tvärs över världen och utforskat dess natur sedan barnsben. Hennes nuvarande favoritdestination är Kreta, men hon har siktet inställt på Fiji för sitt nästa stora äventyr. När Jeanifer inte drömmer om platser att resa till tycker hon om att laga mat, ägna sig åt hemmabryggning, titta på sci-fi och busa med sina barn.  Följ Jeanifer påLinkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar