DiscoverReserekommendationer

Resa i juni – Tips på de 10 bästa resmålen

Juni är den första sommarmånaden i Sverige och visst är det fint att stanna upp och njuta av vädret. Dock kan det vara trevligt att passa på att besöka något av grannländerna över en weekend för att få uppleva en ännu mer fantastisk sommar. Här kan du bland annat hitta information om resor till de nordiska och baltiska länderna men även andra som kan vara intressanta.

Vart ska man resa i juni? Juni är vår första sommarmånad i Sverige och många som älskar solen kan nog hålla med om att det är en av de bättre månaderna i vårt avlånga land. Dock stämmer detta även för våra grannländer, så passa på att upptäcka även dessa och njut av solen. Om du vill resa i juni kan du här nedan läsa om tio olika destinationer till främst våra grannländer. Om du inte har pass kan du glädjas åt passfriheten som gäller i de nordiska länderna Finland, Sverige, Danmark, Norge och Island. Tänk dock på att ha med något som styrker din identitet. Innan du reser är det viktigt att du håller dig uppdaterad om COVID-19 via vår hemsida så du vet vilka regler som gäller.

Semester i juni i Reykjavik, Island

DEST_ICELAND_REYKJAVIK_BLUE-LAGOON_THEME_PEOPLE_WOMAN_RELAXING_GettyImages-1227527656

För att ta dig till Island reser du enklast med flyg till Reykjavik och kan förvänta dig runt 15 grader. Växla till isländska krónur och dra tillbaka klockan två timmar när du landat. Ta dig runt till fots eller använd bussarna när du besöker Reykjavik. Ska du använda bussarna ofta kan du skaffa ett Reykjavik City Card. Gå en guidad tur eller besök någon av de populära turistattraktionerna på egen hand, så som nationella museet Hallgrímskirkja och Grandi nära den gamla hamnen.

Boka flyg till Reykjavik

Vad man kan göra i juni i Reykjavik

Varje år i juni hålls tredagarsfestivalen Secret Solstice som bjuder in lokala såväl som internationella artister till Laugardalur-parken. Passa på att vandra i Islands vackra natur och se fjordarna, rid på hästar och besök heta källor. Du kan även besökaHofn i slutet av juni för den årliga hummerfestivalen eller fira Islands nationaldag den 17:e juni. Passa på och ät traditionell isländsk mat på Café Loki så som fisk, lamm och isländsk skyr.

Boende i Reykjavik

Om det är första gången du besöker Reykjavik är Midborg det området du vill bo i då det ligger nära turistattraktionerna och även är perfekt om du vill uppleva nattlivet. Den som reser på en budget kan försöka hitta ett boende i Hildar medan Laugardalur passar familjer. Letar du efter lokala designers, söta kaféer och charmiga museum bör du bo i Vesturbær.

Boka hotell i Reykjavik

Semester i juni i Bergen, Norge

DEST_ICELAND_REYKJAVIK_BLUE-LAGOON_THEME_PEOPLE_WOMAN_RELAXING_GettyImages-1227527656

Ta flyg, buss eller tåg till Norge i juni och njut av cirka 17 grader. Växla till norska kronor innan du beger dig och strunta i att ställa om klockan för tidzonen är den samma som i Sverige.

Flyg till Bergen

Roliga aktiviteter i Bergen

Ta dig runt till fots i Bergen och inled besöket på Hanseatiska museet och lär dig om hamnen Bryggen. Besök sedan museerna Gamle Bergen och KODE. Ta med vattentäta kläder och skor då det regnar mer än 200 dagar per år i Bergen. Besök även något av de sju bergen som omringar Bergen. Åk upp till berget Fløyen via Fløibanen eller Ulriken via Ulriksbanen och besök de norska fjordarna och glaciärerna under en guidad tur.

Bo i Bergen

Om det är första gången du besöker Bergen passar Sentrum bra. Nordnes är bra för familjen då det finns populära aktiviteter för barnen i närheten. Om du reser med en budget är Nygård området för dig. Testa traditionell norsk mat på Bjeck Restaurang & Bar som serverar olika traditionella fiskrätter. Besök gärna Bergens äldsta kafé Kaffekompaniet.

Boka hotell till fina Bergen

Resor i juni i Helsingfors, Finland

DEST_FINLAND_HELSINKI_GettyImages-1175522153

Besök Helsingfors och njut av cirka 20 grader. Ställ fram klockan en timme så du befinner dig i rätt tidszon under besöket och glöm inte att växla till euro. För att ta dig till Helsingfors kan du antingen boka flyg eller ta båten över beroende på var i Sverige du åker från.

Boka flyg till Helsingfors

Besök Helsingfors turistattraktioner

För att få ut det mesta av ditt Helsingforsbesök är det en bra idé att skaffa ett Helsingfors stadskort som gör det billigare att ta guidade stadsturer, använda kollektivtrafiken, besöka museum och mycket mer. Besök sjöfästningen Sveaborg eller den tjusiga Helsingforskatedralen. Bege dig med en picknickkorg till Esplanadi och avnjut Marimekka Fashion Show som brukar äga rum i juni.

Mat på finskt vis

När du är hungrig igen och vill testa på finsk mat är restaurang Savotta ett måste, här får du en härlig utsikt över Helsingforskatedralen. Förutom den finsa maten som serveras kan du även njuta av de finska folklåtarna som spelas och göra din beställning från servitriserna som är klädda i traditionella finska kläder. Här kan du bland annat testa på att äta björn.

Helsingfors bästa områden att bo i

Kamppi är det bästa området att bo i om du upptäcker Helsingfors för första gången. Kallio är den trendigare delen av staden och här hittar du hippa restauranger och barer. För mer lugn och ro kan du bo i Toolo som ligger lite utanför centrala Helsingfors. Om du älskar design och arkitektur är Punavuori stadsdelen för dig.

Boka övernattning i Helsingfors

Billiga resor i juni i Köpenhamn, Danmark

DEST_DENMARK_COPENHAGEN_KASTRUP-SØBAD_GettyImages-140126588

Sverige och Danmark har samma tidzon men inte samma valuta, så växla gärna dina svenska kronor innan resan till danska kronor om du tänkt besöka de olika marknaderna som erbjuds i Köpenhamn. Temperaturen brukar ligga runt 17 grader. Då Danmark gränsar till Sverige kan du enkelt ta ett flyg eller tåg över till Köpenhamn.

Boka flyg till Köpenhamn

Turistattraktioner i Köpenhamn

Det bästa sättet att ta sig runt och upptäcka Köpenhamn är till fots, men det går även bra att använda metron som går genom hela staden. Nyhavn med de färgglada husen och trevliga uteserveringarna är ett måste att besöka. Du kan även shoppa loss på den långa gågatan Strøget eller besök ett slott eller ta dig till fristaden Christiania. Om du reser med barn är Tivoli och Bakken två nöjesparker som är ett måste att besöka. Upptäck fler turistattraktioner genom att boka en guidad tur.

87 olika smørrebrød

När man är i Danmark måste man äta den traditionella rätten smørrebrød. Bege dig till Schønnemann och välj mellan 87 olika smørrebrød. Om du föredrar en vegansk kost är RizRaz ett måste att besöka, här bjuds det på vegansk buffé så du kan välja och vraka mellan dina favoriter.

Vart ska man bo i Köpenhamn?

Om det är första gången du besöker Köpenhamn är innerstan Indre By ett bra alternativ. För nattlivet är Vesterbro området för dig. Det coolaste stället är Christianshavn och fristaden Christiania som bjuder på mycket konst, musik och teaterföreställningar.

Övernatta i Köpenhamn

Bästa resmålen i juni i Tallinn, Estland

See also:

När du reser till Tallin krävs det att du har pass och du kan åka dit med tåg, buss, färja eller flyg. Temperaturen ligger på cirka 19 grader och du behöver ställa fram klockan en timme. För att handla i Estland kan det vara en bra idé att växla in dina kronor till euro.

Ta flyget till Tallinn

Historian i Tallinn

I Tallinn upptäcker du staden bäst till fots. Börja med att besöka Alexander Nevsky-katedralen och Toompea-slottet som används av det estniska parlamentet. Gå gärna på en guidad tur för att inte missa något. Gillar du konst bör du besöka Kadriorg konstmuseum. Besök sedan Gamla stan och hitta flera olika restauranger som bland annat erbjuder traditionell estnisk mat.

Annorlunda matupplevelse

Om du vill ha en häftig matupplevelse bör du bege dig till Olde Hansa som bjuder in till en hybrid av Östeuropa och Skandinavien med sin medeltida charm. Restaurangen tar dig tillbaka till Hansa-tiden. Beställ gärna en traditionell rätt med vildsvin för att testa på de estniska smakerna.

Boende i Tallinn

Om det är din första gång i Tallinn är Gamla stan bäst att bo i då du har nära till alla turistattraktioner. Detta område är dessutom budgetvänligt. Det häftigaste området att bo i är Kalamaja. Om du åker med familjen är Kadriorg området för dig.

Boka din Tallin-övernattning

Riga, Lettland

Besök Riga i juni för ett sommarväder på cirka 18 grader. Glöm inte att ta med ditt pass och växla till euro. Tänk på att tidsskillnaden är en timme framåt och du tar dig enkelt tillRiga med flyg, färja eller tåg.

Flyg till Riga

Historia, konst och arkitektur i Riga

Riga bjuder på mycket historia och konst. Du tar dig enkelt runt till fots och kan börja med att besöka Hörnhuset för att sedan stanna vid det tusenåriga ekträdet Kvilleken som är en symbol för Lettlands styrka. Besök De Tre Bröderna och det lettiska arkitekturmuseet. Den som vill vara säker på att inte missa något kan ta en guidad tur med fokus på kultur och matprovning.

Mat på medeltida vis

Lokal mat är alltid bäst och du bör därför passa på att besöka Folkklubs Ala Pagrabs som bjuder på traditionell lettisk mat, bland annat flera olika potatis- och kötträtter. Om du hellre vill ha en annorlunda upplevelse bör du besöka den medeltida vinkällaren Rozengrals som tar dig tillbaka till medeltiden.

Bästa boendet i Riga

Om det är första gången du är i Riga är Kipsala-området att föredra då du har nära till de flesta turistattraktionerna. Reser du med en budget är Mežapark i norra delen av Riga ett bra alternativ. Om det är nattliv du är ute efter är det Gamla stan du vill bo i, och när du reser med familjen är Agenskalns ett område som kan passa bra.

Boka boende i Riga

Vilnius, Litauen

dest_lithuania_vilnius_gettyimages-590266991_universal_within-usage-period_65737

För att ta dig till Vilnius behöver du ett pass för att ta färjan, tåget eller flyget över. Glöm inte att växla till euro och ställa fram klockan en timme. Du tar dig enklast runt till fots och kan förvänta dig runt 20 grader.

Flyg till Vilnius

Vacker utsikt i Vilnius

Gedimino pillies bokŠtas är slottstornet som symboliserar Vilnius då det syns från flera olika platser. Du kan besöka slottstornets lilla museum och få en fin panoramautsikt över staden. För fler vackra utsiktsplatser besök kullen med monumentet Tre Kors. Besök Gryningens portar som är den enda porten kvar från Vilinus tio ursprungliga försvarsmurar. ed sina bohemiska och kreativa bostäder är Uzupis ett område värt att besöka.

Litauisk mat

Testa lokal litauisk mat med en modern twist på Ertilo Namas. För mer traditionell mat till ett mer budgeterat pris hittar du Senolių tradicija där maträtterna lagas efter recept som användes av ägarnasmor- och farföräldrar.

Hitta boende i Vilnius

Om det är första gången du är i Vilnius rekommenderar vi att du bor i Šnipškes. Om du besöker Vilnius på en budget rekommenderar vi Gamla stan, och för partyälskaren är Naujamiestis-området för dig.

Bo i vackra Vilnius

Berlin, Tyskland

dest_germany_berlin_theme_people_family-gettyimages-1091919970_universal_within-usage-period_79206

Att ta sig till Berlin är enkelt med hjälp av flyg eller tåg och du tar dig enkelt runt till fots eller med tunnelbanan S-Bahn. Ta med ditt pass när du reser till Berlin och ställ inte om klockan, dock kan det vara en bra idé att växla in några kontanter så att du har euro på fickan. Under denna tiden på året brukar temperaturen ligga runt 17 grader.

Flyg till Berlin

Upptäck Berlins historia

Om det är första gången du besöker Berlin är en guidad tur en bra idé. Se Berlinmuren, Checkpoint Charlie, riksdagen, minnesmärket för förintelsen och andra viktiga sevärdheter och byggnader. Besök gärna något av museerna Pergamon, Neues Museum eller varför inte Altes Museum. Under juni månad kan du även förvänta dig konserter och festivaler i och run tomkring Berlin.

Öl, kaffe och vegansk mat

Berlin är inte bara känt för sin kärlek till öl och kaffe utan även för maten. Berlin är utsedd till Europas veganska huvudstad men självklart finns det kött för den som föredrar det. För vegansk mat kan du besöka 1990 Vegan Living och njuta av goda plantbaserade maträtter. Om du hellre är ute efter traditionell tysk mat och öl är Schnizelei värt ett besök.

Boende i Berlin

Mitte är stadsdelen du bör bo i om det är första gången du besöker Berlin. Om du är ute efter nattlivet är Kreuzberg stadsdelen för dig, och för dig som hellre kopplar av i lugn och ro är Neukölln ett bra val.

Boka favorithotellet i Berlin

Amsterdam, Nederländerna

dest_netherlands_amsterdam_bridge_canal_gettyimages-1172736144_universal_within-usage-period_79471

Oavsett om du tar flyg eller tåg över till Amsterdam är det viktigt att du inte glömmer ditt pass. Växla gärna till euro och strunta att ställa om klockan då Nederländerna befinner sig i samma tidszon som Sverige. Temperaturen ligger runt 20 grader.

Boka flyg till Amsterdam

Museum och festivaler

Besök Van Gogh-museet och det nederländska nationella museet eller ta en båttur på Amsterdamkanalen för att se staden från ett annat perspektiv. Gå en guidad tur i the Red Light District och lär dig mer om historian bakom de kända fönstren, upptäck Chinatown och den lokala bygden. Från slutet av maj till juni kan du även närvara på Hollandfestivalen som har artister och underhållning från Afrika, Asien och Nederländerna.

Mamma i centrum

Några av de maträtter du måste testa när du besöker Amsterdam är bitterballen som är en friterad krispig köttbulle serverad med senap, och Stroopwafel som är tunna nederländska våfflor med sirap i mitten. Besök restaurangen Moeders om du vill smaka traditionell nederländsk mat så som stamppot, suddevlees eller varför inte poffertjes.

Boka boende i Amsterdam

Om det är första gången du besöker Amsterdam är Westerpark perfekt då det är tillräckligt nära för dig som vill besöka de flesta turistattraktionerna men tillräckligt långt bort för att ge dig lugn och ro. Åker du till Amsterdam på en budget är Oud Zuid ett bättre område trots att det är ett av de mer välbesökta turistområdena. Nattlivet i Amsterdam brukar äga rum i Leidseplein, men De Pijp är ett annat bra alternativ för den som vill ta den av nattens alla fester.

Prisvärda hotell i Amsterdam

Bryssel, Belgien

dest_brussels_belgium_gettyimages-908827512_universal_within-usage-period_24865

För att åka till Bryssel krävs pass, det kan även vara en bra idé att växla till euro innan du beger dig dit. Det finns ingen tidsskillnad mellan Beligen och Sverige och temperaturen brukar ligga runt 19 grader. Du kan enkelt ta tåg eller flyg till Bryssel.

Boka flyg till Bryssel

Turistattraktioner i Bryssel

Grand Place är värt ett besök på dagen såväl som på natten. Besök gärna Old England som inte bara är en vacker byggnad men även ett musikmuseum. Om du gillar konst bör du besöka Musee Royaux Des Beaux Arts. Det finns flera olika katedraler och museer som är värda att besöka så om det är första gången du besöker Bryssel kan en guidad tur vara att föredra.

Belgisk choklad, öl och pommes frites

Det finns två saker som Belgien är främst känt för, och det är belgisk choklad och öl. Passa på att gå på ölprovning och kanske en chokladworkshop. Glöm inte att smaka pommes fritsen som ursprungligen kommer från Belgien. Besök Au Vieux Spitjningen Duivel om du vill testa äkta belgisk mat och dryck. En annan restaurang värd att besöka om du vill ha traditionell mat är La Fin de Siècle.änk på att det oftast är långa köer till restaurangen, men det kan dock vara värt väntan.

Övernatta i Bryssel

Om det är första gången du besöker Bryssel är det bäst att bo i centrum. Sablon är ett annat område som ligger i närheten av centrala Bryssel och är perfekt för choklad- och matälskare. Glöm inte att besöka Pierre Marcolinis chokladboutique på Grand Sablon. Är du en nattlivsälskare är Les Marolles platsen för dig.

Boka avkopplande hotell i Bryssel

Relaterat
autumn_in_the_park
12 min. läsning

Hitta de bästa resmålen för din resa i oktober

Att resa till Island – våra bästa tips
12 min. läsning

Att resa till Island – våra bästa tips