Reseguide till Budapest

Upptäck det bästa med Budapest, vad som finns att göra, när det är bäst att resa dit och mycket mer.

Utforska Budapest

Budapest har något att erbjuda alla resenärer. Här hittar du storslagen historia, överdådig arkitektur, varma källor och spännande nattliv. Staden är unik med sin sekelskiftsatmosfär och sina vackra art nouveau-byggnader. Många besökare lockas även av stadens avslappnande aktiviteter som spa och badhus vilket gjort staden känd som en perfekt weekend-destination.

Valutaungersk forint
Befolkning1,74 miljoner
SpråkUngerskt

Saker att göra i Budapest

Sevärdheter och oförglömliga upplevelser du inte får missa när du besöker Budapest

Saker att göra gratis i Budapest

  • Gratisaktiviteter i Budapest består bland annat av gratis sightseeing-turer. Dessa avgår från busstationen Deak ter och går till både områdena Buda och Pest. Bussarna är även ett smidigt sätt att ta sig fram gratis mellan olika sevärdheter.
  • Den tredje lördagen varje månad kan du få gratis inträde till flera av stadens museum, som bland annat det ungerska nationalgalleriet där du kan se en stor samling konst av nationella konstnärer.
  • För en paus från stadens puls kan du ta dig ut till ön Margaret som ligger mitt i floden Danube. Här hittar du fina promenadstråk i vacker natur samt flera spa-anläggningar med varma källor.
  • Ta en promenad runt de judiska kvarteren för en historisk atmosfär. Här hittar du bland annat Europas största synagoga och flera olika arkitektoniska stilar.
  • Den nygotiska arkitekturen av Budapests parlamentsbyggnad är en imponerande syn och ett måste under en vistelse i staden. Här får du fina foton både under dagtid och kvällstid.

När ska man besöka Budapest?

Jämför genomsnittliga flyg- och hotellpriser, temperaturer och nederbörd för att bestämma den bästa tiden för att resa

Resepriser

3 128 kr - 7 337 kr

Temperatur

0 - 20 °C

Nederbörd

30 - 70 mm

Om du är på jakt efter varmt väder kan du besöka Budapest i juli då genomsnittstemperaturen är 20 °C, och den högsta kan gå upp till 26 °C. Den kallaste månaden är januari då det kan bli så kallt som −3 °C. Om du vill undkomma regnskurarna bör du undvika Budapest i maj då nederbörden ligger på omkring 70 mm. Den torraste perioden är däremot februari med så lite som 30 mm nederbörd i genomsnitt.


Hållbart resande i Budapest

  • För hållbar turism i Budapest kan du med fördel använda det delade cykelsystemet BuBi med stationer över hela staden. Du kan även använda dig av Lime-scooters som har ett liknande system.
  • Ett annat miljövänligt sätt att ta sig fram är med kollektivtrafiken som består av bussar och spårvagnar. Du hittar biljettalternativ med obegränsat många resor för en eller flera dagar beroende på hur lång din vistelse är.
  • Hitta miljövänliga boenden inne i centrum för att spara på miljön genom att kunna ta dig fram till fots. Bland annat kan du bo på Carat Boutique Hotel eller Hotel President.
  • Budapest har flera eko-vänliga restaurangalternativ. Du kan bland annat köpa lokalproducerade råvaror på Biopiac-marknaden eller äta på Ecocafé på Andrassy ut.

Vanliga frågor

Vilket område är det bäst att bo i när man är i Budapest?

Andra gillar att bo i District II, District VIII - Józsefváros eller District XII - Hegyvidék när de besöker Budapest. Överväg också att leta efter boende i District XV - Rákospalota-Pestújhely-Újpalota eller District V - Belváros-Lipótváros.

Vilken är den bästa flygplatsen att landa på när du flyger till Budapest?

Rekommenderade flygplatser för att flyga till Budapest är Budapest-Ferenc Liszt flygplats och Miskolc flygplats.

Vilka är de varmaste och kallaste månaderna i Budapest?

Du kommer sannolikt att uppleva det varmaste vädret i Budapest under juli, när det ofta blir så varmt som 20 °C med maxtemperaturer på upp till 26 °C. Du kan förvänta dig att januari blir den kallaste månaden med genomsnittstemperaturer runt 0 °C, vilka tenderar att sjunka till −3 °C.

Vilken är den regnigaste månaden i Budapest?

Maj tenderar att vara den regnigaste månaden på året i Budapest med en nederbörd på omkring 70 mm.

Hur länge bör jag stanna i Budapest?

Besökare spenderar oftast 8 dagar i Budapest i genomsnitt, vilket ger dem tillräckligt med tid att se de största sevärdheterna.

Kan jag hyra bil i Budapest?

Ja, du kan hyra bil i Budapest för ungefär 263 kr per dag vid denna tid på året, enligt användarsökningar på momondo.


Börja planera din resa till Budapest